Dodaj do ulubionych

Ocena prezydentury Pana Henryka Słoniny.

29.12.05, 16:11
Jestem ciekaw Waszego zdania na ten temat. Czy uważacie, że nasz obecny
prezydent sprawdził się na swoim stanowisku? Jeśli tak, to dlaczego, jeśli
nie, to także poproszę o uargumentowanie swojej oceny.
Zachęcam do dyskusji :)
Obserwuj wątek
    • michal_el Re: Ocena prezydentury Pana Henryka Słoniny. 29.12.05, 17:55
      Zacznijmy może od Twojego zdania.
      • Gość: alfik Re: Ocena prezydentury Pana Henryka Słoniny. IP: *.elb.vectranet.pl 29.12.05, 18:46
        Kazda wladza samorządowa nie jest idealna,przeciez to tylko ludzie,moim zdaniem
        nasz prezio za malo dziala w kierunku powstawania nowych miejsc pracy,cóz z
        tego ze powstają nowe obiekty w miescie,jezeli nie ma to odbicia w spadku
        bezrobocia.Srodki masowego przekazu powinny podchodzic do poczynań wladzy
        bardziej krytycznie,ale jakie one sa ,kazdy widzi,potrafia tylko bic brawo,czyż
        nie?
      • the_jazz Re: Ocena prezydentury Pana Henryka Słoniny. 29.12.05, 18:57
        Moje zdanie jest takie... Uwazam Pana Słonine za prezydenta dobrego. Moze bez
        jakichś przesadyzmów, ale mysle, ze calkiem niezle sobie radzi na swoim
        stanowisku. Duzo w naszym miescie za jego prezydentury sie robi. Poprzednicy
        slusznie stwierdzaja, ze nie do konca ma to odzwierciedlenie w ograniczaniu
        bezrobocia i polityka naszego prezia jest zbyt slabo ukierunkowana w strone
        tworzenia miejsc pracy. Popieram, ze takie sa fakty. Z drugiej jednak strony
        dochodze do wniosku, ze od czegos trzeba bylo zaczac. Mysle, ze to, co sie zrobi
        za p. Słoniny pozwoli wystartowac kolejnemu kandydatowi ze swoim programem na
        przygotowanym już gruncie. Mysle, ze takie inwestycje, na które nacisk kładł Pan
        Henryk były w naszym mieście potrzebne. Jeśli możnaby było jeszcze raz głosować
        na Pana Słoninę, to myślę, że oddałbym swój głos własnie na niego.
        • Gość: pR0SiAczek Re: Ocena prezydentury Pana Henryka Słoniny. IP: *.elblag.dialog.net.pl 29.12.05, 21:23
          o nieeee... kolejny minimalista zaodowalajacy sie "niczym"... bylo duzo
          potrzebniejszych i wazniejszych inwestycji... to ze nie pracy i kasy to nie
          wina "pogody czy boga" tylko wlasnie priorytetu na froncie inwestycyjnym...
          paranoja jest nazywanie Inwestycja np. zakup tramwajow czy modernizacja
          (wlasnie modernizacja a nie inwestycja) wodociagow... nie przybylo nic w
          kwestii pracy dla Elblazan i pieniedzy dla Elblaga od tych "inwestycji"...
          kilkaset milionow wylozonych (na sprawy ktore moznabylo rozwiazac w latach 2007-
          2013) skupiajac sie w latach 1998-2006 na Inwestycja w podstawy gospodarcze
          miasta i regionu.. najgorszym co zrobil slonina to zwiazanie RAK nastepcom na
          kolejne 2-3 kadencje (np. splaty kredytow na Estetyke, czy projekty w fazie
          pokoncepcyjnej)
          • the_jazz Re: Ocena prezydentury Pana Henryka Słoniny. 29.12.05, 23:54
            W sumie to masz troche racji, niektóre z tych inwestycji mogly poczekac na
            poczet realizowania innych, ale nie zmienia to faktu, ze te, które mialy miejsce
            takze sie przydadzą.
            • francuz_el Re: Ocena prezydentury Pana Henryka Słoniny. 30.12.05, 00:35
              Nazwanie go preziem jest jak najbardziej na miejscu. Na pewno najbardziej
              zadowolonym z pracy naszego prezia jest on sam i jego najbliższe otoczenie,
              które na tym najwięcej skorzystało. Nie chodzi mi oczywiście o miasto i jego
              mieszkańców.

PS Co jak co, ale tramwaje nie mogły czekać ;-)
              • Gość: pR0SiAczek Re: Ocena prezydentury Pana Henryka Słoniny. IP: *.elblag.dialog.net.pl 02.01.06, 17:39
                co jak co ale mogly poczekac... zeby mialy kogo wozic jak juz je kupia...
              • generallo ty jak wiem jesteś już Warszawiakiem... 02.01.06, 18:34
                więc nie powinieneś zabierać wogóle głosu w tej sprawie,
                ale jak zawsze musisz wtrącić swoje 3 grosze :(
                tyle że absolutnie nie masz racji w tym co mówisz,
                bo gdyby nie Henryk Słonina to jeszcze dłuuuuuuuuugo
                musiałbyś czekać na rozwój tojego ulubionego środka transportu,
                czyt. Tramwajów :(
                • francuz_el Re: ty jak wiem jesteś już Warszawiakiem... 02.01.06, 20:34
                  Odezwał się jak zwykle. Chyba nigdy nie przestaniesz się mnie czepiać. Co Ty
                  możesz o mnie wiedzieć, skoro nawet raz mnie nie widziałeś. Moją sprawą jest to,
                  gdzie studiuję i jakie mam plany na przyszłość. Urodziłem się w Elblągu i czuję
                  się elblążaninem pewnie niemniej jak Ty. Jeżeli będę miał w Elblągu perspektywy
                  rozwoju, to zostanę w nim do końca swojego życia, bo tam się czuję najlepiej.
                  Nie oceniaj ludzi, których nie znasz.

Jeżeli chodzi o wtrącanie swoich trzech groszy, pytam się o co Tobie chodzi?
                  Nasz "kochany" prezydent święty nigdy nie był i nie jest. Grzeszków na sumieniu
                  trochę ma, chociaż większość udaje się zatuszować. Przez ostatnie dwie kadencje
                  nie zrobił tego, od czego powinien zacząć, czyli od ściągnięcia inwestorów do
                  miasta. Nie ma tu różnicy, skąd jest premier, bo Gorzów radzi sobie w tym
                  temacie od nas lepiej od paru lat, a ani Miller, ani Belka stamtąd się jakoś nie
                  wywodzili. Kontynuując Twoje myślenie Elbląg powinien zyskać, bo Rynkowski to
                  ulubiony piosenkarz Marcinkiewicza.

Wracając do tematu, wygląd centrum też się liczy, ale to tylko kosmetyka,
                  chociaż i tutaj jest sporo zastrzeżeń.
                  Najlepszy przykład? Przebudowa Alei Grunwaldzkiej. Zapowiedzi były bardzo miłe
                  dla ucha: Grunwaldzka stanie się prawdziwą wielkomiejską arterią. Jak jest
                  naprawdę? Zmiany dla kierowców okazały się niewielkie, chodniki właściwie tylko
                  przełożono i trochę zmieniono ich układ, bo nawet nowego polbruku nie położono,
                  co widać m.in.: na wysokości pl.Dworcowego. Nawet większości słupów
                  oświetleniowych nie wymieniono, zostało parę pamiętających nawet lata 70. Nie
                  wspominam już o fuszerce jaką odwalono z torowiskiem tramwajowym, które nie
                  umywa się do tego w ciągu ul.Płk.Dąbka, albo o pozostawieniu rur ciepłowniczych
                  nad jezdnią na wysokości E.Leclerca, kiedy wszystkie instalacje zostały
                  wymienione i zakopane pod ziemię. Skanska za przebudowę wzięła pieniędzy dużo,
                  ale sporo też zarobiła.

Jeżeli chodzi o tramwaje, to czy ja gdzieś napisałem, że się nie cieszę? Swoją
                  radość opisałem np.: w artykule dla Bielskiego Kuriera Komunikacyjnego, który to
                  biuletyn niedługo się ukaże. Jest jednak sporo ważniejszych inwestycji. Dlaczego
                  budowa drogi na Modrzewinę ma trwać 2 lata? Przecież to tylko 4 km. Elbląska
                  obwodnica ma ponad 8 km i szybciej się uwiną.
                  • generallo No to Bundeskanzler frau Merkel... 02.01.06, 21:45
                    też może się czuć Elbigerką ;)
                    i to dumną z tego faktu,
                    że pochodzi z Ost Pruissen :-)
                    • francuz_el Re: No to Bundeskanzler frau Merkel... 02.01.06, 23:01
                      Cóż za riposta, po prostu mnie zamurowało ;-)
                    • Gość: alfik Re: No to Bundeskanzler frau Merkel... IP: *.elb.vectranet.pl 03.01.06, 20:23
                      Nie jestem germanistą,ale chyba sie pisze "Ostpreussen",chyba przez o umlaut.
                      • generallo Re: No to Bundeskanzler frau Merkel... 04.01.06, 12:02
                        ale takiego znaku nie ma w naszej pisowni :(
                        • francuz_el Re: No to Bundeskanzler frau Merkel... 07.01.06, 16:28
                          Od czego jest Tablica Znaków :-)
                        • Gość: alfik Re: No to Bundeskanzler frau Merkel... IP: *.elb.vectranet.pl 07.01.06, 20:32
                          Przyjzyj sie dokladnie,jak napisales.
              • the_jazz Re: Ocena prezydentury Pana Henryka Słoniny. 02.01.06, 20:33
                Ja tam jestem zadowolony z tego, ze tramwaje zostaly zamowione. Podobnie jak z
                rządów naszego obecneog prezydenta. Powiedz mi, skad wnioski, ze robi wszystko
                pod ludzi ze swojego otoczenia? Ja bynajmniej nie zaobserwowalem nic podobnego w
                podejmowanych przede niego decyzjach. Robi po kolei to, co uwaza za
                najwazniejsze do zrealizowania w danej chwili i mysle, ze rozklada budzet i
                inwestycje calkiem proporcjonalnie.

Ciesze sie, ze w koncu ruszyl takze temat Starówki, choc nie ukrywam, ze moim
                zdaniem prace te powinny isc nieco bardziej zdecydowanie. Na Starym Mieście jest
                jeszcze tyle niedokończonych kamienic, tyle dziur, ruin powojennych, ze naprawde
                rzadko które miasto pozwoliloby sobie na zostawianie na ostatnią chwilę
                najbardziej prestiżowej dzielnicy miasta :( U nas niestety mam wrazenie, ze tak
                sie dzieje... pierwsze co powinni zrobić to odbudowa Starego Miasta, zeby
                przyciagnac tutaj turystów, poprawic atrakcyjnosc i wizerunek miasta, to jest
                bardzo istotne, nie uwazacie? To jest oczywiscie tylko moje zdanie i nie
                chcialbym aby to bylo wiazane z faktem, ze sam mieszkam na Starówce... po prostu
                mysle, ze tak byloby najlepiej.
                • Gość: pR0SiAczek najlepiej byloby gdyby tej prezydentury nie bylo IP: *.elblag.dialog.net.pl 02.01.06, 20:53
                  widzisz zauwazasz swoista schizofrenie w dzialaniach... wyimaginowani
                  inwestorzy, strefa ekonomiczna, a w strategii zapisany rozwoj turystyki jako
                  zrodla rozwoju... i wszystko byloby fajnie gdyby pod te turystyke dzialania
                  byly prowadzaone... ale nie sa, w zamian daje sie estetyzacje miasta...
                  • the_jazz Re: najlepiej byloby gdyby tej prezydentury nie b 02.01.06, 20:57
                    Zgadza się, turystyka to nie tylko wygląd i ładne prezentowanie się miasta w
                    oczach potencjalnego turysty... Powinni stworzyć dobre podłoże dla - miejmy
                    nadzieje - przyszlych inwestorów, którzy miejmy nadzieje niebawem sie pojawią
                    (przeciez kiedys musza!;) ).
                    • generallo a więc może z 10 nowych hoteli w Elblągu należy... 02.01.06, 21:43
                      dla tych turystów należałoby zbudować???
                      • francuz_el Re: a więc może z 10 nowych hoteli w Elblągu nale 02.01.06, 23:04
                        A czy istniejące hotele pękają w szwach?? Zresztą w budowie są teraz bodajże 2.
                        Gdyby to było takie proste, parę hoteli i turyści walą drzwiami i oknami.
                        • the_jazz Re: a więc może z 10 nowych hoteli w Elblągu nale 02.01.06, 23:09
                          Jakie hotele się budują? Gdzie?;]
                          • francuz_el Re: a więc może z 10 nowych hoteli w Elblągu nale 03.01.06, 00:36
                            Na Starówce. Walentynowicz i Przezpolewski budują się, bo czy Mytych w końcu
                            znalazł kogoś do spółki, to nie wiem.
                            • the_jazz Re: a więc może z 10 nowych hoteli w Elblągu nale 03.01.06, 02:49
                              No o tym Walentynowiczu to ja wiem... niby mają zrobic cos a'la Vivaldi II, ale
                              tym razem ma to być kompletna rekonstrukcja kamienic, które znajdowaly sie w tym
                              miejscu przed wojna :P Ciekawe kiedy w koncu rusza, bo to stwierdzenie "buduja
                              sie" jest troche przesadzone ;) Póki co, to rozkopali i tak zostawili ;]
                              • francuz_el Re: a więc może z 10 nowych hoteli w Elblągu nale 03.01.06, 11:22
                                Z tego co słyszałem już teraz mają ruszyć "na całego", także raz dwa i postawią :-)
                  • rwel Re: najlepiej byloby gdyby tej prezydentury nie b 02.01.06, 20:57
                    mój ulubiony temat do sarkazmu: "działania pod turystykę" ^_^
                    • Gość: pR0SiAczek Re: najlepiej byloby gdyby tej prezydentury nie b IP: *.elblag.dialog.net.pl 03.01.06, 22:25
                      turystyke wyjazdowa na ZAWSZE...
    • generallo Jeszcze za wcześnie na takie dyskusję... 29.12.05, 18:47
      bowiem kadencja prezydenta Słoniny,
      mija dopiero na jesieni :)
      • Gość: alfik Re: Jeszcze za wcześnie na takie dyskusję... IP: *.elb.vectranet.pl 29.12.05, 18:51
        I zyczę mu sukcesow.
        • generallo Re: Jeszcze za wcześnie na takie dyskusję... 02.01.06, 18:30
          tak jak ponad 75% mieszkańców Elbląga :)
    • Gość: pR0SiAczek Re: Ocena prezydentury Pana Henryka Słoniny. IP: *.elblag.dialog.net.pl 02.01.06, 17:56
      www.gorzow.pl/index.html?akcja=aktualnosci&id=3364&GORZOW_PL=8a7950850abeba25768ffb2da8adb87b

takie info i INWESTYCJE pojawiaja sie co kwartal/pol roku... a w Elblagu??
      uwierzcie ze 8-10 lat temu (przed kadnecjami sloniny) Elblag przerastal gorzow
      wyraznie... dzis jest przeciwnie...
      • generallo Ale gorzów pozostał miastem wojewódzkim... 02.01.06, 18:39
        a Elbląg nie potrafił sobie tego wywalczyć :(
        a szkoda bo byśmy chociaż mieli sejmik wojewódzki.
        no i obexcny premier też jest z gorzowa,
        czyli musimu lobbować na rzecz kogoś z Elbląga,
        abyśmy i my mieli swojego premiera :)
        moja propozycja to nasz obecny prezydent
        Henryk Słonina
        który może za 4 lata
        po kolejnym dojściu lewicy
        do rządzenia stać się kandydatem
        SLD lub SDPL na premiera :-)
        • Gość: alfik Re: Ale gorzów pozostał miastem wojewódzkim... IP: *.elb.vectranet.pl 02.01.06, 19:36
          Po pierwsze,Slonina już nie nalezy do sld,po drugie ,uwazam to ugrupowanie za
          partię zlodziei,dorobkiewiczow i oszustow,z ktorych polowa powinna znależć się
          w kryminale,więc nie rozumiem dlaczego tak ci tęskno za ich panowaniem.Miastem
          powinni zarządzac ludzie,ktorym zalezy na dobrobycie jego mieszkańcow,to
          menedzerowie,ekonomiści itp,partie jakiekolwiek w wydaniu lokalnym uważam za
          zbedne.
          • Gość: pR0SiAczek Elblag nie jest wojewodzkim..a System tego wymaga IP: *.elblag.dialog.net.pl 02.01.06, 19:45
            alfik wydaje mi sie ze rozumiesz na czym polega System? od lat pisze o
            menedzerze na prezydenta, czlowieku ktoremu udalo sie w biznesie, ktory nie
            musi byc patriota lokalnym (choc lepiej byloby takiego), ktory jest
            profesjonalista i realizuje postawione przed nim cele w sposob godny
            nasladowania na swiecie... kwestia wynagrodzenia to rzecz wtorna...
            co do partyjnych gierek, ukladow i znajomosci, niszczacych kraj od lokalnej
            mikroskali po najwyzsze szczeble wladzy to nie bede powtarzal... Wystarczy ze
            licza sie Zaslugi dla partii i Lojalnosc (co sie pod tymi slowami kryje nie
            bede rozpisywac, bo w partii nie jestem)...
            • francuz_el Re: Elblag nie jest wojewodzkim..a System tego wy 02.01.06, 20:38
              Widziałeś menedżera, który chciałby zostać prezydentem miasta? Bo ja nie
              widziałem nigdzie żadnego specjalisty. W wyborach może uczestniczyć każdy, tym
              bardziej w samorządowych. Jeżeli masz mnóstwo pomysłów, znasz się na rzeczy i
              potrafiłbyś przekonać do siebie elblążan, to załóż własny komitet wyborczy,
              zbierz odpowiedni zespół i startuj. Nikt nikomu nie broni.
              • Gość: pR0SiAczek dziwnym byloby gdybys nie bronil Systemu IP: *.elblag.dialog.net.pl 02.01.06, 20:49
                a czy ja twierdze ze im broni ktos?? WYNAGRODZENIE... to jest roznica miedzy
                miastem a firma... taki drobiazg, a to "dzieki temu" nie widziales... nie
                trzeba zakazywac, by pewne rzeczy nie mialy miejsca...

co do mnie to:
                1) nie znam sie na calosci rzeczy (wrecz znam sie na drobnym wycinku spraw,
                lecz nie brakuje mi logiki i rozumu by nie godzic sie na wiele spraw poza moja
                specjalnoscia),
                2) w zyciu prywatnym nie osiagnalem wielkiego sukcesu, ktory moglby byc dowodem
                na to ze mozna powierzyc mi majatek i los 125000 ludzi... rozsadek i skromnosc
                po pierwsze... mi nie zalezy (w przeciwienstwie do karierowiczow ktorych na
                peczki w partiach, dla ktorych to sposob na sukces w zyciu) na rzuceniu sie po
                Wladze i do Steru - jak uda mi sie prywatnie, wtedy moze zwroce sie o
                swoiste "wotum zaufania" do Elblazan... ale wtedy "partyjni" beda pewnie tak
                zaciekle atakowac, ze pewnie nic z tego nie bedzie... bo trzeba miec zaplecze
                polityczne, czyli bande "dupolizow" liczacych na profity powyborcze...
                • rwel Re: dziwnym byloby gdybys nie bronil Systemu 02.01.06, 20:54
                  pROSIAczku ~ z wyjątkiem zbędnego użycia ostatniego cudzysłowia,
                  reszta niestety zgadza się..
          • generallo jeśli ci chodzło o ekspertów PIS-u 02.01.06, 21:40
            to mnie rozczarowałeś :(
            bo miałem cię za myślącego obywatela
            którwmu leży na sercu dobro Elbląga
            ale jak widać sprzyjasz "kaczej" partii :(
            • francuz_el Re: jeśli ci chodzło o ekspertów PIS-u 02.01.06, 22:58
              Czy ja gdzieś użyłem słowa "PiS" w mojej wypowiedzi? Chyba jakąś obsesję masz...
              • Gość: pR0SiAczek jestes za a nawet przeciw? IP: *.elblag.dialog.net.pl 03.01.06, 22:29
                akurat Ty nie musisz uzywac ani razu "PiS" i tak musisz podpisywac sie pod
                koncepcjami swojej partii...

oczywiscie nie w kazdym temacie i watku taki stan ma miejsce, zreszta bardzo
                dobrze, ze dosc szerokie spektrum pogladow mamy My forumowicze... przynajmniej
                nie piszemy wszyscy chorem, ze "Elblag jest piekny i tyle" albo "Wladza jest
                najgorsza z mozliwych"... to by bylo wielce podejrzane..
                • francuz_el Re: jestes za a nawet przeciw? 04.01.06, 11:51
                  Ja niczego nie muszę, a piszę co ja myślę. Nie jestem zobowiązany w żaden
                  sposób, cyrografów nie podpisywałem ;-)
                  • Gość: pR0SiAczek Re: jestes za a nawet przeciw? IP: *.elblag.dialog.net.pl 04.01.06, 17:30
                    powtorze, ze nie trzeba nakazow ani zakazow administracyjnych czy w innej
                    formie zbiurokratyzowanych by pewne sprawy mialy miejsce a inne nie... pisze co
                    mysle: nie przekonales mnie, chocby ze wzgledu na "prace w biurze posla PiS"
                    • francuz_el Re: jestes za a nawet przeciw? 07.01.06, 16:32
                      Dzięki różnym pracom, jak to nazwałeś: "w biurze PiS", pojawia się np.: 15 mln
                      zł dla Żuław w przyszłorocznym budżecie. Niezbędna poprawka została
                      przygotowana.
                      • generallo Re: jestes za a nawet przeciw? 07.01.06, 18:32
                        francuz_el napisał:

> Dzięki różnym pracom, jak to nazwałeś: "w biurze PiS", pojawia się np.: 15
                        mln
                        > zł dla Żuław w przyszłorocznym budżecie. Niezbędna poprawka została
                        > przygotowana.

Tyle że te pieniądze pójdą na "Becikowe"
                        a nie na Żuławy :(
                        tak pisali w G.W.
                        • francuz_el Re: jestes za a nawet przeciw? 07.01.06, 20:31
                          Ale już wiadomo, że poprawka wejdzie pod obrady Senatu i przejdzie, bo ma
                          poparcie całego klubu PiS, który ma większość w izbie wyższej. Nie ma więc
                          obawy, Żuławy dostaną pieniądze.
            • Gość: alfik Re: jeśli ci chodzło o ekspertów PIS-u IP: *.elb.vectranet.pl 03.01.06, 20:31
              Generallo,jestes az tak czerwony?
              • francuz_el Re: jeśli ci chodzło o ekspertów PIS-u 04.01.06, 11:52
                Generallo (chyba) nie jest czerwony, ale wydaje mi się, że do dzisiaj nie może
                ścierpieć, że PO przegrała wybory, a Tusk nie został prezydentem i tyle ;P
                Zresztą nie tylko on...
                • generallo Re: jeśli ci chodzło o ekspertów PIS-u 04.01.06, 16:39
                  francuz_el napisał:

> Generallo (chyba) nie jest czerwony, ale wydaje mi się, że do dzisiaj nie
                  może
                  > ścierpieć, że PO przegrała wybory, a Tusk nie został prezydentem i tyle ;P
                  > Zresztą nie tylko on...

nareszczie mogę się zgodzić z tobą francuz_el :)
                • Gość: pR0SiAczek -..-.----...-.-.- IP: *.elblag.dialog.net.pl 04.01.06, 17:34
                  a czy PO bylaby lepsza?? to tez partia... taka sama jak inne partir, ten sam
                  cel... to PiS zantagonizowal stosunki ze swoim "niedoszlym" koalicjantem...
                  powiedz szczerze, czy opluwasz swego kumpla idac z nim na piwo? a tak wlasnie
                  sie zachowal PiS budujac sobie falszywy wizerunek stanowczosci i konsekwencji
                  (ktorej akurat bylo to zaprzeczeniem). PO jako zwyciezca moze inaczej by kilka
                  rzeczy zrobila, moze nieco lepiej moze nieco gorzej... ale tak
                  samo "politycznie i partyjnie"...
                  • francuz_el Re: -..-.----...-.-.- 07.01.06, 16:35
                    Nie stawiaj platformy w roli ofiary, która tylko się broniła non-stop, bo ciosy
                    szły z obu stron. Takie są zasady kampanii wyborczej i tyle.
                • Gość: pR0SiAczek PO?? ilu z Elblaga w Sejmie? ZERO! zalowacPO? nie! IP: *.elblag.dialog.net.pl 04.01.06, 17:54
                  fakty.interia.pl/felietony/ziemkiewicz/wiecej/news?inf=679359
                  takie spojrzenie inne na PO, inne niz moze sie wydawac niektorym
                  • generallo a pani Ela Gellert ??? 05.01.06, 20:37
                    to niby skąd jest - jasne że z Elbląga :-)
                    • Gość: pR0SiAczek Re: a pani Ela Gellert ??? IP: *.elblag.dialog.net.pl 05.01.06, 22:13
                      ale to Senat... generallo...
                      • Gość: pR0SiAczek TO JEST FAKT :P IP: *.elblag.dialog.net.pl 05.01.06, 22:21
                        www.senat.gov.pl/k6/senat/senator.htm
                        • francuz_el Re: TO JEST FAKT :P 07.01.06, 17:25
                          Nie chodzi tutaj o to, skąd są posłowie, ale co robią. A jak na razie widać
                          aktywny jest tylko jeden. Reszta zachowuje się jak zwykle, czyli czeka do
                          następnych wyborów.
    • the_jazz A jeśli już mowa o PREZYDENTURZE, to... 02.01.06, 22:38
      czy orientujecie się jacy są kandydaci na przyszłego prezydenta i jakie są ich
      pełne programy?
      • francuz_el Re: A jeśli już mowa o PREZYDENTURZE, to... 02.01.06, 23:00
        Jeszcze nikt oficjalnie się nie zgłosił, więc szczegółów brak.
        • the_jazz Re: A jeśli już mowa o PREZYDENTURZE, to... 02.01.06, 23:11
          Dzięki za info. Zresztą, jak już coś będzie wiadomo, to pewnie powstanie
          odpowiedni post na forum ;]
          Rozumiem, że Słonina już nie może startować jako, że był już wybrany dwukrotnie,
          prawda?
          • francuz_el Re: A jeśli już mowa o PREZYDENTURZE, to... 03.01.06, 00:35
            Może startować nieograniczoną ilość razy. Takie same zasady dotyczą wójtów,
            burmistrzów i prezydentów. W Polsce są tacy, co nawet i 40 lat już piastują
            swoje stanowiska...
            • the_jazz Re: A jeśli już mowa o PREZYDENTURZE, to... 03.01.06, 02:50
              No to jestem ciekaw jak będzie finiszował nasz prezydent... i ciekawe czy
              zdecyduje sie kandydowac po raz 3. Mysle, ze wiekszosc ludzi by na niego
              glosowala...
              • francuz_el Re: A jeśli już mowa o PREZYDENTURZE, to... 03.01.06, 11:21
                Też mnie to martwi ;P
                • rwel Re: A jeśli już mowa o PREZYDENTURZE, to... 03.01.06, 11:31
                  Mnie też martwi system liczySięNieJakośPracyJenoTweZaplecze +_-
                  ..dlatego znów żegnam Was na parę miesięcy (praca czeka!)
                  Lepszego(mimoWszystkiego)dwaTysiąceSzóstego
                  forumElowiczom zyczy rwel ~_~
                  • rwel Re: A jeśli już mowa o PREZYDENTURZE, to... 03.01.06, 11:32
                    ups ^_^
                    nieJakośćJenoZaplecze..
                    narka* _*
                    • Gość: pR0SiAczek Re: A jeśli już mowa o PREZYDENTURZE, to... IP: *.elblag.dialog.net.pl 03.01.06, 22:30
                      szerokiej drogi/korytarza powietrznego :D w lutym bede tydzien w East Midlands,
                      moze maly spocik ;)
                      • rwel Re: A jeśli już mowa o PREZYDENTURZE, to... 19.01.06, 18:15
                        pROSIAczku - nie jestem w East Midlands..
                        Aaa co masz na mysli: 'maly spocik'?
                        Pozdrowienia z Gloucester ^_^
                        • Gość: pR0SiAczek Re: A jeśli już mowa o PREZYDENTURZE, to... IP: *.gorzow.mm.pl 20.01.06, 10:39
                          spotkanie na "emigracji" na ktorym ustalimy plan obalenia zlowrogiego Systemu i
                          obecnie wladajacych Blizniakow [ ;) ], ktorzy szli pod haslem jego obalenia,
                          ale System jest bardzo wygodny dla politykow - a sztandar pod jakim stoisz nie
                          ma znaczenia...
                          • rwel Re: A jeśli już mowa o PREZYDENTURZE, to... 25.01.06, 17:53
                            Nio jesli sztandar nie ma znaczenia..
                            1. Gdzie
                            2. Kiedy
                            3. Co przyniesc
                            ^_^
                            • Gość: pR0SiAczek Re: A jeśli już mowa o PREZYDENTURZE, to... IP: *.elblag.dialog.net.pl 26.01.06, 20:04
                              to moze ja podjade pod wskazany adres? wiecej ze soba przytargam ;) limit 4razy
                              wyzszy niz w polsce wiec moze zdolam w zgodzie z prawem odwiezc sie z powrotem
                              nawet ;)
    • Gość: E.B. miszcz Re: Ocena prezydentury Pana Henryka Słoniny. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.06, 13:49
      Gorzej można było ? gdzie tam gorzej...jeszcze bardziej lepiej nigdy nie było z
      pracą i nie potrzeba pogarszać, dlatego to udana kadencja nadzwyczaj!!
      A mogło być przecież tak, że bezrobocie sięgnełoby prawie 100 %...
      nie byłoby płacących podatków i należałoby wtedy jedynie zwolnić prezydenta i
      całą administracje...
      Ale prezydent do tego nie dopuścił , bo o swoje dba znakomicie.
      Dlatego uważam , że to chyba znakomita postać, nawet jeśli tylko troche jaj
      brakuje ,,kiedy już można lepiej.
      • Gość: alfik Re: Ocena prezydentury Pana Henryka Słoniny. IP: *.elb.vectranet.pl 03.01.06, 20:36
        Jak jest taki dobry,to niech go wybiora na marszalka wojewodztwa,na
        miejsce "zlotoustego ropucha".
        • Gość: pR0SiAczek Ocena Wojewodury Pana Henryka Słoniny. IP: *.elblag.dialog.net.pl 03.01.06, 22:32
          o boze i wtedy Elblag polaczy administracyjnie z olsztynem... by stal sie
          dzielnica metropolii, bo to korzystne dla wszystkich w jego odczuciu bedzie...
          • Gość: alfik Re: Ocena Wojewodury Pana Henryka Słoniny. IP: *.elb.vectranet.pl 04.01.06, 16:10
            Tak naprawdę,to styl zarzadzania pana Sloniny bardzo mi sie nie
            podoba,spodziewalem sie naprawdę dynamicznego rozwoju naszego miasta,a tu jest
            to co jest,czyli nic.Ten pan w swojej mentalności pozostal wiceprezydentem,jak
            za panowaniaWGD,specjalisty od picu,czytaj polbruków.
            • generallo Re: OcenaPrezydentury Pana Henryka Słoniny. 04.01.06, 16:41
              Przynajmniej się nie potykasz na dziurawych trotuarach,
              tak jak np. w Bydgoszczy :(
              • Gość: alfik Re: OcenaPrezydentury Pana Henryka Słoniny. IP: *.elb.vectranet.pl 04.01.06, 16:47
                A kto mowi ,ze to jest zle?Mam na mysli polbruki,tylko ze WGD dzieki
                upiekszeniu miasta wybil sie na posla.
              • Gość: pR0SiAczek Re: OcenaPrezydentury Pana Henryka Słoniny. IP: *.elblag.dialog.net.pl 04.01.06, 17:13
                wole sie dzis potykac, miec prace i widziec Inwestycje i Rozwoj Miasta, niz
                piekniejace i pustoszejace ulice... dla kogo te chodniki??
    • the_jazz Re: Ocena prezydentury Pana Henryka Słoniny. 04.01.06, 17:04
      Spotykam sie z wiloma opiniami (wsród Was drodzy forumowicze), ze Henryk Slonina
      nie za bardzo Wam lezy jako prezydent. Narzekacie na jego rządy i nie popieracie
      jego starań. Mowicie, ze glownie dziala pod swoje najblizsze otoczenie i
      nieracjonalnie dokonuje inwestycji w miescie. Ja chcialbym jednak poza tymi
      ogolnikami poznac suche fakty, ktore o tym by swiadczyly, poniewaz szczerze
      przyznam, ze do tej pory mialem raczej pozytywna opinie na temat prezydentury
      Pana Henryka. Teraz zaczynam sie zastanawiac... dlaczego Wam on - jako prezydent
      - sie az tak nie podoba. Poprzyjcie to jakimis faktami, przekonajcie mnie.

Pozdrawiam
      • Gość: pR0SiAczek Re: Ocena prezydentury Pana Henryka Słoniny. IP: *.elblag.dialog.net.pl 04.01.06, 17:20
        1. kto madry buduje port za 30mln po niewlasciwej stronie? (tj. na drugim
        brzegu niz KOLEJ i zaklady przemyslowe??
        2. kto madry buduje port bez zapewnienia dostepu do morza, liczac "ze moze sie
        uda"
        3. kto madry buduje PARK TECHNOLOGICZNY 2 km od portu i 7km od Wielkich
        Inwestycji Miejskich poza miastem tj. S7 i S22
        4. kto madry tworzy "osiedle modrzewina" skoro w wyniku niepodejmowania dzialan
        na rzecz pracy w Elblagu nie bedzie komu tam sie budowac
        5. kto madry tworzy "osiedle modrzewina" w scislym sasiedztwie PARKU
        TECHNOLOGICZNEGO (rotfl)
        6. kto madry zaklada PARK TECHNOLOGICZNY (opierajacy sie na wiedzy i
        fachowcach) nie zapewniajac owych (brak prawdziwej uczelni wyzszej)
        7. kto madry zaklada rozwoj miasta ktore sie kurcze udajac ze tego nie widzi i
        nie przeciwdzialajac temu zjawisku

pewnie ze 100 punktow sie znajdzie... wystarczy cofnac sie nieco w czasie,
        posluchac bredni zwanych "obietnicami sloniny" i klamstw zwanych "zapewnieniami
        prezydenta"...

nie udawaj jak slonina ze jest OK, bo nie jest. nie jest po prostu tragicznie,
        a to duzo za malo... zreszta jeszcze z 8 lat takiej prezydentury i bedzie juz
        bardzo tragicznie...
        • Gość: alfik Re: Ocena prezydentury Pana Henryka Słoniny. IP: *.elb.vectranet.pl 04.01.06, 21:36
          Wina jest między innymi w tym,że pan Slonina obiecuje świetlaną przyszlość,nie
          przedstawiając nic konkretnego,tzn.chodzi między innymi o miejsca pracy,w ktore
          nie jestem przekonany,chociaz bardzo bym ich chcial.Forma jego wypowiedzi jest
          enigmatyczna i malo zrozumiała,bez obrazy,ale czasami to bredzi coś,czego nie
          mozna dokladnie zrozumieć,a "elbląskie" massmedia jakby nie dostrzegaly
          problemów spolecznych i caly czas przytakują wladzy,jakby nic sie zlego nie
          dzialo,to bardzo smutne,ze slyszymy z każdej strony hymny pochwalne,czy na tym
          ma polegać rola dziennikarzy w demokratycznym państwie?Wydaje mi się,ze caly
          czas zyjemy w prl-u bis,mam na mysli nasze zadupie.
          • Gość: pR0SiAczek zadupie?? IP: *.elblag.dialog.net.pl 04.01.06, 22:31
            dopiero bedzie takim jesli sie nie OBUDZA LUDZIE... zreszta problemem Elblazan
            bylo ze zawsze w to wierzyli, godzac sie na takie traktowanie Elblaga w
            porownaniu z duzo wiekszym (lecz rownie zasciankowym gdanskiem lub poznaniem),
            jednoczesnie schizofrenicznie broniac nieistniejacej wielkomiejskosci w
            porownaniu z podobnymi miastami :( Elblag to nie zadupie! chyba malo widziales
            w polsce miast 90-140 tys...
            • Gość: alfik Re: zadupie?? IP: *.elb.vectranet.pl 05.01.06, 16:37
              To okreslenie jest troche na wyrost,to jakby ostrzezenie ,przed czyms,co może
              nastapić,chcialbym aby nasze spoleczenstwo wyrwalo sie z tego swoistego"tańca
              chochola".
              • the_jazz Re: zadupie?? 05.01.06, 20:42
                W moim przekonaniu to Elblag na pewno zadupiem nie jest. Swego czasu bylem w
                Opolu, które jest takich samych rozmiarów i musze przyznac, ze niezbyt mi to
                wygladalo. Nawet dworca PKS nie maja, no smiech. Elbląg o wiele bardziej mi sie
                podoba, naprawde.
                • Gość: pR0SiAczek Re: zadupie?? IP: *.elblag.dialog.net.pl 05.01.06, 22:24
                  no to w opolu ominales chyba centrum...
                  • the_jazz Re: zadupie?? 06.01.06, 13:29
                    No i widzisz? Gadaj z takim. Skoro Ci mowie o dworcach, to chyba oczywiste, ze w
                    centrum bylem? Przeciez rynek jest pare metrów dalej. Fakt faktem, ze u nas
                    brakuje takiego rynku i to jest przewaga Opola, ale juz niedlugo (tak mysle).
                    Poza tym... zadnych rewelacji tam nie ujrzałem. Brud, nędza i śmierdzi :o :/
                    Opole wywolalo na mnie przecietne wrazenie... wyglada jak zaniedbane miasto. U
                    nas w Elblagu takie sprawy sa o 2 klasy wyzej i nie powiesz mi, ze nie.
                    • Gość: pR0SiAczek Re: zadupie?? IP: *.gorzow.mm.pl 07.01.06, 18:54
                      widac nie umiemy sie dogadac... opole wyglada czy jest?? a jakie to rewelacje
                      ujrzysz w Elblagu z perspektywy dworca?? porownaj sobie CALY Elblag i CALE
                      opole... a nie CALY Elblag i ulamek opola... i najlepiej pomin nieistotna dla
                      kreowania bogactwa mieszkancow Estetyke (to bogactwo mieszkancow kreuje
                      Estetyke w normalnym ukladzie)
                • generallo A taka wojewódzka Bydgoszcz... 06.01.06, 12:29
                  też ma dworzec PKS-u jak kórnik :(
                  same szyby w dzwiach powybijane :(
                  tyle że jak się dowiedziałem,
                  nic przy tym dworcu nie robią
                  bo będą go przenosić w inne miejsce,
                  a mianowicie obok dworca PKP :)
            • generallo chcesz zobaczyć realne zadupie ??? 05.01.06, 20:38
              zapraszam do Bartoszyc :(
              • Gość: pR0SiAczek Re: chcesz zobaczyć realne zadupie ??? IP: *.elblag.dialog.net.pl 05.01.06, 22:25
                generallo bartoszyce to inna liga... rownie dobrze mogles zaprosic do
                bezledow...
                • generallo chcesz zobaczyć realne zadupie ??? 06.01.06, 12:30
                  albo do Braniewa :(
      • Gość: pR0SiAczek Re: Ocena prezydentury Pana Henryka Słoniny. IP: *.elblag.dialog.net.pl 05.01.06, 17:17
        dzis pociagniemy dalej...

8. kto madry nie mogac sciagnac zadnego inwestora (zakladam ze sie stara choc
        troche) nie obnizy ceny gruntow pod inwestycje

9. kto madry udajac ze chce cos zrobic tworzy w ostatniej doslownie! chwili
        podstrefe WMSSE o powierzchni "boiska do nogi"

10. kto madry tworzy podstrefe SSE na terenie POWODZIOWYM tuz nad wylewajaca ze
        wzgledu na "cofke" rzeka Elblag?

11. kto madry oddaje budynki zakladow pomocniczych j.s.t. za ich dlugi bankom
        udzielajacym tych kredytow by pozniej od nich wynajmowac te budynki??

12. kto madry chwali sie budowa obwodnicy ktora nic nie przyniesie miastu
        oprocz szybszego ominiecia go?? (nalezalo zbudowac "S" od pasleka zeby strefa
        podmiejska ozyla... potem "S" od nowego dworu... potem "S" od malborka i
        braniewa... na koniec spinajaca to obwodnice - kiedy ruch z ozywionej strefy
        zapchalby tranzyt)

dzis wystarczy tyle...
        • generallo ty już nie przeciągaj bo pękniesz ;) 05.01.06, 20:40
          i kto będzie nam tu robił zamęt ???
          a na faktach których nie znasz lepiej się nie opieraj :)
          • Gość: pR0SiAczek zaslepiony miloscia do sloniny jestes?? IP: *.elblag.dialog.net.pl 05.01.06, 22:17
            to wskaz te "na ktorych sie nie znam"?? zreszta jak mozna "sie znac na
            faktach"?? mozna znac fakty ;P a te ktore przytoczylem znam :P
            • Gość: pR0SiAczek generallo przepraszam ze przekrecilem Twoje slowa IP: *.elblag.dialog.net.pl 05.01.06, 22:20
              generallo, przepraszam - nie uzyles sformulowania "faktach na ktorych sie nie
              znasz"... jeszcze raz przepraszam
      • generallo faktem jest np. tegoroczny budżet :-) 05.01.06, 20:35
        i dokonania pana prezydenta Słoniny,
        01.Tour De Pologne zawitał do Elbląga za jego kadencji
        02.Rozwój miasta i wiele znaczących inwestycji
        03.Pozyskane spore fundusze z Unii Europejskiej
        04.Rozwój sieci tramwajowej w tym dwie nowe linie 4 i 5
        05.Sprywatyzowanie PKS Elbląg
        06.Utworzenie Zarządu Komunikacji Miejskiej i rozbicie monopolu MZK na przewozy
        07.Przyciągnięcie do Elbląga sieci handlowych;Le Clerce/Carrefour/Kaufland
        08.Przebudowa ulic ze skrzyżowaniami
        09.Budowa ścieżek rowerowych wzdłuż głównych ulic miasta

mało ???
        • Gość: alfik Re: faktem jest np. tegoroczny budżet :-) IP: *.elb.vectranet.pl 05.01.06, 21:37
          Ściezki rowerowe?To tak sie nazywa?To raczej wyznaczony pas ruchu dla
          rowerow,na ktory wchodza nieustannie piesi i parkuja samochody,nawet krawęzniki
          na tych ciągach nie są obnizone,to smiech nie zadne ściezki.
          • generallo ale mają symbol roweru 06.01.06, 12:26
            więc są to ścieżki przeznaczone dla rowerzystów,
            a pieszych będe rozjeżdżał jeśli tylko wejdą mi pod koła :)
            mają chodniki a nie pas dla rowerów kmiotki z prowincji ! ! !
        • Gość: alfik Re: faktem jest np. tegoroczny budżet :-) IP: *.elb.vectranet.pl 05.01.06, 21:38
          Slyszalem ze kandydatem prawicy na prezia jest pan Jerzy Wilk,radny miejski i
          szef Elsinu.
          • Gość: pR0SiAczek faktem jest ze tegoroczny budżet to bubel IP: *.elblag.dialog.net.pl 05.01.06, 22:18
            brawo! a czy elsin odnosi sukcesy na rynku?
        • Gość: pR0SiAczek od 1998 same pozytywne zmiany, sukces za sukcesem IP: *.elblag.dialog.net.pl 05.01.06, 22:32
          i kto tu pompuje na sile.... a ledwo 9 "sukcesow" przez 8 lat?? faktycznie
          godne pochwaly...

01. mozna zaliczyc "ze za jego kadencji"
          02. ty chyba w innym miescie mieszkasz
          03. faktycznie spore fundusze, szkoda ze nie na to co trzeba po pierwsze
          04. nie chce podpadac moderatorowi wiec to SUKCES ;)
          05. tu mnie zaskoczyles ?? a PKS byl wlasnoscia miasta ??
          06. coraz bardziej bredzisz... prywatyzacja przewozow komunalnych nastapila
          przed kadencja TwojegoGuru
          07. przyciagniecie?? czlowieku, cud ze one tu chcialy postawic sklep... i z
          pewnoscia nie jest to zasluga Mistrza - ale mozesz pompowac dalej
          08. jednostkowe biezace remonty sa sukcesem, dobrze ze wogole cos robili :P
          09. nie wiem czy te ilosc wybudowanych (za rzadow sloniny) sciezek to liczyc w
          metrach czy centymetrach

otoz gdyby nawet przytoczone przez Ciebie "fakty" to zasluga rzadow sloniny to
          decydowanie za malo... jeden "sukces" na rok? drogi "sukces" wyjatkowo...
          • the_jazz Re: od 1998 same pozytywne zmiany, sukces za sukc 06.01.06, 13:25
            Mysle, ze przesadzasz pR0SiAczek. Widac, ze wyjatkowo nie lubisz Sloniny i przez
            to uwazam Twoją ocene jako nieobiektywną.
            • Gość: pR0SiAczek Re: od 1998 same pozytywne zmiany, sukces za sukc IP: *.gorzow.mm.pl 07.01.06, 10:24
              rozsmieszasz mnie... a za co mam go nie lubic?? wlasnie za jego OBIEKTYWNY brak
              realnych i koniecznych dzialan... jesli Ty go za ten "brak potrzebnych dzialan"
              lubisz to popros zeby cie zwolnil z pracy (bo firma np. moze choc nie musi ciac
              koszty) a potem miluj i wychwalaj zwlaniajacego jaki on madry...
              • the_jazz Re: od 1998 same pozytywne zmiany, sukces za sukc 07.01.06, 10:59
                Z tego co wiem, to w Elblagu ostatnio troche miejsc pracy powstalo. Mam wsród
                swoich znajomych ludzi z Gdanska, którzy się połapali na ten posady. No cóż,
                szkoda, ze elblążanie się nie zorientowali. Z ostatnich raportów wynika, że
                Elbląg jest jednym z miast w WM, w których ostatnio bezrobocie spadło w
                największym stopniu. Myślę też, że lepiej jest aby zrobić najpierw szerokie
                podłoże pod większe inwestycje, żeby zatrudniać wieksza ilosc osob, bo jak sie
                domyslam zaraz powiesz, ze tyle ludzi, ile zatrudniono ostatnio to za mało i
                Ciebie to nie zadowala. Dlatego mysle, ze Slonina dopiero szykuje się na to,
                żeby móc do naszego miasta sciągnać inwestorów o jakimś większym znaczeniu.
                Tylko, ze do tego tak, jak wszyscy mówicie są potrzebne warunki, trzeba je tym
                inwestorom stworzyć, co wlasnie Pan Henryk robi.
                Podsumowujac stwierdzam, że to, co do tej pory zrobił Słonina bardzo się przyda
                i wrecz bedzie potrzebne w najblizszej przyszlosci jesli chodzi o temat
                tworzenia nowych miejsc pracy. Jestem tez przekonany, ze wielu z Was już
                niedlugo bedzie chwalić to, że ci inwestorzy będą sciagac do Elblaga (juz
                mozliwe, ze za kadencji kogos innego), tylko, ze wtedy nikt nie dostrzeze kto
                uczynił pierwsze i najwazniejsze starania pod to, aby ktokolwiek chcial u nas
                zainwestowac. Mysle, ze szykowanie "gruntu", jakiemu obecnie poswiecil się nasz
                prezydent jest bardzo dobrym rozwiazaniem, bo jak juz zaczna sie tworzyc nowe
                miejsca pracy, to ludzie sami beda tutaj walic drzwiamia i oknami i juz nie
                bedzie problemu, ze duzo osob wyjezdza z Elblaga. Lepiej zabrac sie do czegos
                powoli, ale dokladniej i na wieksza skale. Co z tego, jakby zrobili jeden
                zakladzik, kiedy nie byloby warunkow do tworzenia kolejnych? Tutaj potrzeba
                czegos wiecej...
                • generallo No nareszcie słowa prawdy :-) 07.01.06, 16:15
                  mogę tylko przyklasnąć
                  twoim słowom the_jazz :-)
                  szkoda że większość Elblążan
                  nie myśli tak jak ty i ja :(
                  tylko potrafią biadolić a od tego nic się nie poprawi :)
                  • francuz_el Re: No nareszcie słowa prawdy :-) 07.01.06, 17:16
                    Jeżeli chodzi o "walkę" naszego prezydenta z bezrobociem, to nie wiem jak Ty
                    the_jazz na to patrzysz, ale jest parę "ale":

1. "Walka" UM z bezrobociem trwa od 8 lat(!), ale jakoś efektów za bardzo nie
                    widać. Czy bezrobotni mają czekać na pracę do emerytury? Jak bezrobocie
                    utrzymywało się na poziomie dwudziestuparu procent, tak się utrzymuje nadal.
                    Dobrze, że paręset osób z tego grona ubyło, ale to stanowczo za mało.
                    2. Powstałe instytucje i różnorakie centra pomocnicze i szkoleniowe nie wiem
                    komu dają więcej pożytku: jego dyrektorom czy bezrobotnym? Ich wkład w
                    likwidację bezrobocia jest niemal zerowy.
                    3. UM przespał okazję do powstania Elbląskiej Specjalnej Strefy Ekonomicznej.
                    Po prostu nie zgłosili akcesu do programu. Nie wiem, czy było to zrobione
                    specjalnie, czy przez przypadek, ale teraz widać, że nasza podstrefa świeci
                    pustkami, a jej wielkość jest mikroskopijna, ponad 10x mniejsza niż w
                    Olsztynie, który o SSE zadbał.
                    • generallo a jaką SSE masz na myśli ??? 07.01.06, 18:36
                      Bo jeśli Olsztyńską
                      to ja dziękuję za udział w niej :(
                      ale jeśli masz na myśli Pomorską,
                      to Elbląg wejdzie w nią napewno :)
                      tylko napisz do prezydenta mądralo ;)
                      • francuz_el Re: a jaką SSE masz na myśli ??? 07.01.06, 18:56
                        Chyba nie potrafisz czytać ze zrozumieniem, bo nie wiem jak się odnieść do
                        Twojego postu. Co ma piernik do wiatraka?

Dorzucę jeszcze 4.punkt:

4. Kiedy w innych miastach (np.: Płock, Tarnów) Parki Technologiczne są już
                        faktem, u nas dopiero się o nich myśli, robi ekspertyzy. Tutaj trzeba działać
                        szybko, bo my nie wykorzystaliśmy jeszcze nawet jednej szansy, kiedy inni
                        sięgają już po drugą...
                        • Gość: pR0SiAczek Re: a jaką SSE masz na myśli ??? IP: *.gorzow.mm.pl 07.01.06, 19:03
                          Francuz! minimalisci ciesza sie z pozorow i obietnic...
                        • generallo Re: a jaką SSE masz na myśli ??? 08.01.06, 12:38
                          ale dobrze że się myśli w Elblągu ;)
                          mam rację ???
                          • francuz_el Re: a jaką SSE masz na myśli ??? 08.01.06, 13:48
                            Można myśleć o wielu rzeczach, ale w końcu trzeba je także zacząć
                            urzeczywistniać, a z tym jest krucho. Miasto zmienia koncepcję co chwila. Znowu
                            zaczęto sporządzać plan zagospodarowania terenu na Modrzewinie mimo, że od
                            uchwalenia ostatniego minęło bardzo mało czasu, który jest dobry i aktualny(!).
                            Znowu są tylko zapowiedzi działań, a nie działania. Tak będzie do wyborów
                            samorządowych, w których znowu zostaną przedstawione kolejne wizje i tak w kółko :/
                      • Gość: alfik Re: a jaką SSE masz na myśli ??? IP: *.elb.vectranet.pl 07.01.06, 20:55
                        A starowka.mam znajomego,ktory tam mieszka i twierdzil,ze prezio chwalil sie
                        Niemcom,jakie to miasto ma zaslugi w odbudowie elblaskiej starowki,smiech,kto
                        ja odbudowal,miasto nawet nie zadbalo o uporządkowanie zaplecza
                        kamienniczek.Dobrze że wreszcie wzięli się za odbudowe nawierzchni,a te
                        niewykonczone kamienniczki,turysci myśleli ze są zabytkowe.
                        • francuz_el Re: a jaką SSE masz na myśli ??? 07.01.06, 21:35
                          Bo z "zabytkowej" cegły... rozbiórkowej ;P
                      • Gość: alfik Re: a jaką SSE masz na myśli ??? IP: *.elb.vectranet.pl 08.01.06, 22:27
                        generallo,jest strefa Tczew-ZARNOWIEC,Warmińsko mazurska,ale o pomorskiej nie
                        slyszalem,jasne że wolalbym zeby nasze miasto nalezalo do tej pierwszej.
                        • generallo a Tczew to w jakim regionie ??? 09.01.06, 06:13
                          Pomorskim :-)
                      • Gość: obywatEl_NDG Elbląg poślizgnął się na Słoninie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.06, 19:59
                        I oby ten poślizg nie skończył się upadkiem. Bardzo ubolewam nad faktem, że
                        Dębski nie został prezydentem. Z pewnością na sprawy Elbląga patrzałby z
                        ekonomicznego punktu widzenia, a nie estetycznego. Słonina ma mało energii w
                        sobie, żeby sprawy ekonomiczne ruszyły z kopyta. Nie ma facet daru przekonania
                        i stwarzania warunków do inwestycji w naszym mieście. Miasto ma potencjał, ale
                        obecny prezydent nie potrafi go wykorzystać. Dlatego jego kadencje stoją pod
                        znakiem upiększania miasta, a nie konkretnych rozwiązań społecznych.
                        Żeby jeszcze starał się o wprowadzenie podwykonawców firm elbląskich w
                        największych projektach, ale nawet tego nie potrafił.
                        To jest prezydent miasta, które już się ustatkowało i nie potrzebuje wstrząsów
                        na rozwój. A Elbląg takiego potrzebuje. Ci, którzy piszą, że obecny włodarz
                        jest dobrym gospodarzem z pewnością nie siedzą na bezrobotnym i nie łapią doła,
                        gdzie by tu jeszcze swoje cv wysłać, bo na kasę na bilet za granicę nie mają,
                        bo dawno by tu już ich nie było.
                        • Gość: pR0SiAczek Re: Elbląg poślizgnął się na Słoninie IP: *.elblag.dialog.net.pl 11.01.06, 20:16
                          brawo! swietna synteza opinii wygloszonych na forum przemawiajacych przeciw
                          sloninie.. dobre usystematyzowanie wszystkiego... z kazdego zdania mozna
                          pociagnac watek na kilkaset postow :)

motto na minione 8lat:
                          "miasto ma potencjał, ale obecny prezydent nie potrafi go wykorzystać."
                        • the_jazz Re: Elbląg poślizgnął się na Słoninie 11.01.06, 23:06
                          Osmiele sie tutaj nie zgodzic z przedmówcą. Zarzucanie Sloninie "braku jaj" nie
                          do konca ma swoje uzasadnienie. Roznych cwaniaczkow widzielismy w innych
                          miastach. Takich, ktorzy z pozoru pasowaliby do opisywanego przez Ciebie
                          idealnego prezydenta. Jednak powolywanie tutaj p. Debskiego kompletnie mnie
                          rozbawilo. Ja temu czlowiekowi nie zaufam po tym, jak sprzedal nasz elblaski
                          browar! Jakbys nie wiedzial, to wlasnie temu panu mozemy podziekowac za to
                          "wrogie przejecie", ktore mialo miejsce w Elbrewery. Jesli mamy wybierac
                          przyszlego prezydenta patrzac na to, jakie ma zaslugi w dzialaniu na rzecz
                          miasta, to z pewnoscia nie nalezy tutaj podawac za przyklad Debskiego! Moze on
                          by faktycznie poprowadzil swoja prywatna firme w sposob, ktory by Wam
                          odpowiadal. Ja jednak nie spodziewam sie po tym czlowieku niczego wiecej jak
                          checi dorobienia sie kosztem mieszkancow naszego miasta.
                          Moze i Slonina sprawia wrazenie goscia, ktory nie jest dynamiczny w swoich
                          wypowiedziach i stylu bycia, ale ludzie, przeciez nie o to tu chodzi. Wazne,
                          zeby potrafil dzialac skutecznie. Tego, ze tak nie jest jak na razie nikt nie
                          moze mu zarzucic, ewentualnie moze sie niektórym nie podobac priorytetowosc
                          podejmowanych przez obecnego prezydenta decyzji.
                          Zreszta, ktos na tym forum dal wczesniej linka do wypowiedzi potencjalnych
                          kandydatów na prezydenta. Debski wyszedl tam na blazna, poniewaz jego rzekomy
                          "program", o ile w ogole mozna nazwac go programem, jest totalna bajka. Jak
                          ludzie uslyszeli to, co powiedzial to go omal nie zabili smiechem. Odsylam do
                          tego linka, mozna naprawde niezle sie pobawic ;-)
                          Moim zdaniem Debski to oszust, dorobkiewicz i cwaniak, ktoremu nie bedzie
                          zalezalo na bogaceniu i rozwijaniu sie miasta, tylko na wlasnych korzysciach.
                          Slonina w swoich rzadach zawsze byl uczciwy i rozliczal sie co do zlotoweczki
                          przed opinia publiczna.
                          • Gość: pR0SiAczek Re: Elbląg poślizgnął się na Słoninie IP: *.elblag.dialog.net.pl 12.01.06, 17:33
                            to byly odpowiedzi na moje pytanie... kazda z nich to blazenada, ale
                            jesli "bajkowe opowiesci i tlumaczenia sie sloniny" stawiasz
                            ponad "przyszlosciowa i komercyjna fikcja debskiego" to obiektywnie nie
                            patrzysz na problem...
                            • francuz_el Re: Elbląg poślizgnął się na Słoninie 12.01.06, 18:07
                              No tak, może i Dębski opowiadał bajki podczas kampanii, a Słonina opowiada je do
                              dzisiaj, a swoje robi. Jakie ten człowiek miał osiągnięcia zanim został
                              prezydentem miasta? Co takiego zrobił dla Elbląga?
                              • the_jazz Re: Elbląg poślizgnął się na Słoninie 12.01.06, 20:26
                                Zrobil na pewno wiecej niz Debski. A przynajmniej w przeciwieństwie do Pana
                                Debskiego dzialal na KORZYSC naszego miasta a nie... sabotowal :/
                                Zaskakuje mnie, ze tacy niby orientujacy sie ludzie jak Wy drodze forumowicze
                                popieracie takiego miernote jakim jest Dębski.
                                • francuz_el Re: Elbląg poślizgnął się na Słoninie 12.01.06, 21:38
                                  Czy ja napisałem gdzieś, że go popieram? Dobrze wiem, jakie z niego "ziółko".
                                  Dla mnie tylko bzdurą jest Twoje mówienie o "zasługach" prezydenta Słoniny dla
                                  Elbląga. Przez 8 lat nie zrobił nic, aby zlikwidować problem bezrobocia. Poza
                                  hipermarketami żadni inni inwestorzy nie przybyli. To jest fakt. Co jak co, ale
                                  nie można przez dwie okrągłe kadencje przygotowywać się do działania, zamiast
                                  działać.
                                  • the_jazz Re: Elbląg poślizgnął się na Słoninie 13.01.06, 00:12
                                    No tak, z tak postawionym stwierdzeniem nie sposob sie nie zgodzic, bo w tej
                                    kwestii powinno sie dziac o wiele wiecej w naszym miescie. Jednak razi mnie to,
                                    ze ktos próbuje zachwycac sie tym - jak powiedziales - "ziółkiem" na tle
                                    Słoniny. Myśle, ze tak czy inaczej... nie ma porównania jesli chodzi o tych
                                    dwóch panów.
                                    • francuz_el Re: Elbląg poślizgnął się na Słoninie 13.01.06, 10:13
                                      Jakby nie było, mnie bardziej razi, że się zachwycasz obecnym włodarzem naszego
                                      miasta, a tak wynika z Twoich wypowiedzi... niestety.
                                    • Gość: pR0SiAczek Re: Elbląg poślizgnął się na Słoninie IP: *.elblag.dialog.net.pl 13.01.06, 17:27
                                      ciekawe kto sie zachwyca debskim?? ja powiedzialbym ze raczej wiele osob na tym
                                      forum chlodno ocenia prezydenture sloniny... a taka ocena wynika z jego chaosu
                                      myslowego... o debskim jako prezydencie nie masz prawa sie wypowiadac bo nie
                                      mial takiej "szansy"... razace to sa posty wielbiace slonine, a nie brak w nich
                                      krytyki debskiego - ktoremu nie dane bylo zostac prezydentem Elblaga... czy
                                      koles "walczy" ze slonina?? gdyby tak bylo i tego bardzo chcial, to juz dawno
                                      by "prezia" osmieszyl... a czy bylby lepszym prezydentem?? nikt nie zna
                                      odpowiedzi.. ale lepsi jak i gorsi (dzis trudno to sobie wyobrazic) od sloniny
                                      zapewne sie znajda na stolku Wodza...
                                      • the_jazz Re: Elbląg poślizgnął się na Słoninie 14.01.06, 00:30
                                        Framcuz: Dlaczego od razu uznajesz moje przekonania za te gorsze? Mam prawo
                                        wolec Slonine niz Debskiego i mam prawo wyrazac sie poztytywnie o obecnym
                                        prezydencie. Wszak nie ocenilem jego prezydentury jako wzorową, ale uwazam, ze
                                        jest wzglednie dobrym prezydentem.

pROSIAczek: Po pierwsze to chcialbym zwrocic Twoja uwage na fakt, ze nie
                                        wyrazalem sie o Debskim jako o prezydencie, bo to raczej niemozliwe. Napisalem,
                                        ze nie zaufalbym mu i nie powierzylbym mu tego stanowiska ze wzgledu na jego
                                        dzialania z przeszlosci, zreszta juz o tym szerzej pisalem. Piszesz, ze nie
                                        mozna go oceniac, bo nie dostal jeszcze swojej szansy. Na Milosc Boska, powiedz
                                        mi czy wybralbys na lidera czlowieka, ktory "sra we wlasne gniazdo"? Swoja
                                        postawa czlowiek wplywa na postawe i decyzje wyborcow i wlasnie biorac pod uwage
                                        dotychczasowa postawe Debskiego, uwazam, ze ten czlowiek w zadnym wypadku nie
                                        powinien byc prezydentem Elblaga! Na otrzymanie takiej szansy tez w pewien
                                        sposob trzeba sobie zasluzyc. Powiesz zaraz pewnie, ze "czym takim zasluzyl
                                        sobie Slonina?". Odpowiem szczerze... nie wiem. Jeszcze wtedy nie interesowalem
                                        sie karierą polityczna tego czlowieka (przed tym, jak zostal prezydentem). Moge
                                        natomiast stwierdzic jedno, na pewno nie dzialal na niekorzysc naszego miasta
                                        tak, jak mial to w zwyczaju robic pan Dębski. Swoja drogą o przekrętach,
                                        lapówkach i wrecz imbecylnych decyzjach dawnego przewodniczacego Elbrewery bylo
                                        swego czasu BARDZO glosno, zeby nie nazwac tego skandalem! :/
                                        Nie wiem jak Wy mozecie jeszcze w niego wierzyc :(
                                        • francuz_el Re: Elbląg poślizgnął się na Słoninie 14.01.06, 00:40
                                          A kto w niego wierzy? Niech sobie spokojnie siedzi w Braniewie i tworzy
                                          podwaliny pod nowy browar. Może coś z tego wyjdzie. Nie uważam Twoich poglądów
                                          za gorsze, nigdzie tak nie napisałem.
                                          • the_jazz Re: Elbląg poślizgnął się na Słoninie 14.01.06, 03:05
                                            To po kiego bylo to "niestety" na koncu Twojej wypowiedzi? Zupelnie jakbys
                                            uwazal wszystkich popierajacych Slonine za kretynow :/
                                            Jasne, doslownie nie napisales, ale w Twoich wypowiedziach czuc nutke... hm,
                                            pogardy? Chodzi o sposob odnoszenia sie do ludzi.
                                            • francuz_el Re: Elbląg poślizgnął się na Słoninie 14.01.06, 17:08
                                              Gdybym tak uważał, to napisałbym po "..." nie "niestety", ale "kretyn z Ciebie".
                                              Czy tak napisałem?
                                              • the_jazz Re: Elbląg poślizgnął się na Słoninie 14.01.06, 17:20
                                                Dobrze wiesz o co mi chodzi. Teraz tylko próbujesz ironizować.
                                                Niestety wyrazalo Twoja dezaprobate odnosnie mojego pogladu. Kazdy ma prawo miec
                                                swoje zdanie i kazdy ma prawo je wyglosic, ale w taki sposob, aby nie godzilo w
                                                poglady innych.
                                                • francuz_el Re: Elbląg poślizgnął się na Słoninie 14.01.06, 17:28
                                                  Oczywiście, że oznaczało, to moją dezaprobatę, ale nie uznaję Cię za kretyna,
                                                  jak to napisałeś.
                                                  • the_jazz Re: Elbląg poślizgnął się na Słoninie 14.01.06, 17:31
                                                    No mam nadzieje, ze nie. Choc chce zebys wiedzial, ze powialo takim
                                                    nieprzyjemnym chlodem ;] Moze w przyszlosci zwrocisz wieksza uwage na to, co
                                                    piszesz :P
                                  • Gość: pR0SiAczek Re: Elbląg poślizgnął się na Słoninie IP: *.elblag.dialog.net.pl 13.01.06, 17:22
                                    Francuz!!! "nic nie zrobil" ?? nie wolno tak pisac... ja juz zostal zrugany za
                                    takie pisanie :(
                                    • francuz_el Re: Elbląg poślizgnął się na Słoninie 13.01.06, 23:04
                                      Będę pisał co mi się podoba, w końcu to wolny kraj, a jakieś zrugowanie
                                      większego wrażenia na mnie nie robi ;P
                                      • Gość: obywatEl_NDG Re: Elbląg poślizgnął się na Słoninie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.06, 10:24
                                        Ale burzę rozpętałem z tym Dębskim... Aż niemiło patrzeć, jak się za łby
                                        wzieliście.
                                        Musze się w tym momencie pokajać za to, że w ogóle poruszyłem wątek
                                        kontrkandydata Słoniny. Z tego co widzę, to nie jednemu za skórę zalazł. Jednak
                                        po owocach go poznacie. Zobacztmy, co wykluje się z jego pracy w Braniewie i
                                        czy rzeczywiście jest tylko marnym zarządcą czy też kompetentnym
                                        przedsiębiorcą.
                                        Ocena prezydentury Słoniny dalej już niestety nie zajdzie.
                                        Jedni mówią, że dobrze, że w ogóle coś zrobił, drudzy, że jednak nie od
                                        właściwej strony zabrał się za rządzenie.
                                        Punkt widzenia zalezy od punktu siedzenia, jak już pisałem i bardziej rozchodzi
                                        się tutaj o wrażliwość każdego z nas na sprawy, które są bolączką Elbląga.
                                        the_jazz jest przekonany, iż miasto od strony wizualnej nam pięknieje, (co jest
                                        niepodważalne!) i na ten haczyk atrakcyjności miasta mają złapać się inwestorzy
                                        zauroczeni nowymi elewacjami, taborem tramwajowym, odbudowa Starówki.
                                        Tym ma się kierować przyszły inwestor? Czy jednak raczej lepszą infrastrukturą,
                                        wyspecjalizowaną kadrą, rzeczywistym otwarciem władz miasta na potrzeby
                                        takowego inwestora?
                                        Jakoś nie słyszałem, żeby w Mławie, Kobierzycach, Tychach i innych
                                        miejscowościach inwestor urzeczony urokiem miejsca postanawia stawiać hale czy
                                        budowac fabrykę.
                                        I naprawdę wielu z nas cieszy się nowym mostem, obwodnicą, ładniejszą Starówką,
                                        ale to nie przysłoni - mi przynajmniej - rzeczywistych bolączek, które trapią
                                        nasze miasto.
                                        Podsumowując: Ty, the_jazz i Ci podobni, są zadowoleni z istniejącego stanu
                                        rzeczy, bo mają za co korzystać z coraz bardziej urokliwych zakątków Elbląga. Z
                                        drugiej strony inni widzą co czwartego mieszkańca na bezrobotnym i niewiele
                                        robi się, aby ten stan rzeczy zmienic, bo jakoś ta rzesza niepracujących
                                        ładnymi widokami się nie nakarmi. Jak na lewicowego prezydenta przystało
                                        poczucie piekna wygrało z wrażliwością społeczną.
                                        • Gość: pR0SiAczek Re: Elbląg poślizgnął się na Słoninie IP: *.elblag.dialog.net.pl 14.01.06, 14:38
                                          a ja sie ciesze (i nie przypisuje sobie tej zaslugi) ze wielu z Was zaczelo
                                          patrzec na "dzialania" sloniny od strony rozwiazania problemow miasta... ze
                                          stawiacie InwestycjeWmiejscaPracy - ktorych brak, ponad Estetyke - ktorej w
                                          obecnej sytuacji nadmiar wyjatkowy... jeszcze 2 lata temu czulem sie samotna
                                          wyspa z takimi pogladami, posrod oceanu pochlebcow sloniny... ale rzady sie
                                          koncza to mozna pisac juz szczerze o Szefuniu, nie?
                                          • francuz_el Re: Elbląg poślizgnął się na Słoninie 14.01.06, 17:10
                                            Można tak napisać. Chociaż jak zagłosują ludzie, nie wiadomo. Ale jest spora
                                            szansa :-)
                  • Gość: alfik Re: No nareszcie słowa prawdy :-) IP: *.elb.vectranet.pl 07.01.06, 20:47
                    Generallo,to nie biadolenie,tylko krytykanctwo,ktore tak naprawde wychodzi na
                    dobre ,nie odwrotnie.
                    • generallo szkoda że potraficie tylko krytykować innych... 08.01.06, 12:44
                      za to że chcą to miasto uczynić atrakcyjnym miejscem dla inwestorów :-)
                      wy najlepiej byście zwiali jak najdalej od Elbląga :(
                      smutne że nie ma u was odrobiny patroityzmu lokalnego :(
                      a jeśli chcecie być krytykami,
                      to pomyliliście profesję :-)
                      • francuz_el Re: szkoda że potraficie tylko krytykować innych. 08.01.06, 14:06
                        Jeżeli tak ma wyglądać walka o inwestorów, to ja dziękuję. O inwestorów walczy
                        się w innych miastach porównywalnej wielkości: w Płocku, Tarnowie, Gorzowie
                        Wlkp., a nie u nas. W Elblągu się czeka na jakiegoś inwestora, żeby chociaż z
                        otwartymi rękoma, ale tak nie jest. Obecnym władzom po prostu nie zależy za
                        bardzo na tym, aby spadło bezrobocie. Kiedy ostatnio pojawiła się z mieście
                        jakaś większa produkcja? Hipermarkety, czy instytucje państwowe nie mają wpływu
                        na wzrost gospodarczy. Gdyby nie prywatni producenci, którzy korzystają z hossy
                        nie inwestowali w swoje zakłady, w tym mieście nie działoby się w tym względzie
                        nic. Nie zarzucaj braku lokalnego patriotyzmu, bo w nikim z nas takowego nie
                        brakuje. Ile można słuchać bajek? Czas skończyć z kolejnymi halami sportowymi i
                        zacząć ratować to miasto, bo jak tak dalej pójdzie, to spółki komunalne będą
                        największymi zakładami pracy, co powoli już się staje faktem...
                        • Gość: pR0SiAczek gdyby bylo co i kogo chwalic to bym chwalil... IP: *.elblag.dialog.net.pl 09.01.06, 17:10
                          BRAK PATRIOTYZMU??!! czlowieku wrocilem tu by tu zyc - godnie w Elblagu.
                          godniej niz dzis, moglem i moge zyc w kilkunastu miastach w polsce. a jednak
                          nie zwialem, tylko wrocilem... jak zbierzesz sie na taka "odwage" to pogadamy.

ps.
                          Francuz... podoba mi sie Twoja obecna "ekonomiczna" postawa - bliska temu o
                          czym pisalem od kilku lat ;) jeszcze troszke ekonomii postudiuj to sie "nasze"
                          poglady moga "zejsc"... martwie sie jednak ze obecny styl to moze
                          jakas "kampania"...
                          • francuz_el Re: gdyby bylo co i kogo chwalic to bym chwalil.. 09.01.06, 18:05
                            "Kampania"? Że niby przed wyborami samorządowymi? A ilu można tutaj wyborców
                            pozyskać? Zresztą nie czas i nie miejsce na takie rzeczy. Nie mam aż zboczenia,
                            żeby wszędzie dbać o swoje interesy, nie przesadzaj. To jest forum dyskusyjne, a
                            nie żaden wiec. Piszę tak jak zwykle, stylu za bardzo nie zmieniam, jeżeli można
                            to "stylem" nazwać.
                            • Gość: pR0SiAczek Re: gdyby bylo co i kogo chwalic to bym chwalil.. IP: *.elblag.dialog.net.pl 09.01.06, 19:20
                              jesli naprawde nie doceniasz wagi pojedynczego powierzonego podczas "losowania"
                              glosu to faktycznie nie warto... pisalem o "kampanii" w sensie "proby zdobycia
                              zaufania politycznego wsrod forumowiczow w trosce o INTERESY ELBLAZAN"... nic
                              nie pisnalem o "dbaniu o Twoje interesy" poprzez samorzadowke :( to Ty
                              napisales... co mnie strasznie zasmucilo ;(
                              • francuz_el Re: gdyby bylo co i kogo chwalic to bym chwalil.. 09.01.06, 23:53
                                Tak to odebrałem w kontekście użycia przez Ciebie słowa "kampania". Zresztą
                                wszystkiemu przecież zaprzeczyłem, więc się nie smuć ;P
                • Gość: pR0SiAczek efekty "dzialan" sloniny beda widoczne do 2098 r. IP: *.gorzow.mm.pl 07.01.06, 19:02
                  "w Elblagu ostatnio troche miejsc pracy powstalo" ?? wspanialy sukces
                  8letniej "walki". w ciagu tych 8 lat z miasta "ucieklo" ok. 8 tys ludzi!!! to
                  niewatpliwie godne poklasku...

"inwestorom stworzyć, co wlasnie Pan Henryk robi" - Ty zyjesz w innym miescie,
                  teraz jestem pewien

"ci inwestorzy będą sciagac do Elblaga" wtedy pan H. "posmiertnie" zostanie
                  doceniony przeze mnie osobiscie, zapewniam Cie - ja nie mam koloru partyjnego...

"jak juz zaczna sie tworzyc nowe miejsca pracy, to ludzie sami beda tutaj walic
                  drzwiamia i oknami" - tylko ze to juz powinno miec miejsce...

ogolnie dochodze do wniosku, ze nie masz zbyt wielkiego odniesienia do innych
                  porownywalnych miast w polsce. i zgadzam sie z Toba w jednym: "TUTAJ POTRZEBA
                  CZEGOS WIECEJ" niz sloniny i jego bajek...
                  • generallo no to powiedz mi mądralo... 08.01.06, 12:41
                    dlaczego w Elblągu spadło bezrobocie,
                    zarówno w powiecie ziemskim jak i grodzikm ???

i jeszcze jeden znamienny fakt;
                    ostatnio w Elblągu mamy dodatni przyrost naturalny :-)
                    zupełnie inaczej jest w reszczie kraju :(
                    Więc proszę mi tu nie gadać bzdur ;-)
                    • francuz_el Re: no to powiedz mi mądralo... 08.01.06, 14:11
                      Dodatni przyrost naturalny może i jest, ale jaki procent (promil) stanowi tych
                      20 osób narodzonych więcej w stosunku do zgonów w skali 130-tysięcznego miasta?
                      Bezrobocie spada, bo składa się na to parę rzeczy: odpływ ludzi na Zachód (każdy
                      ma wielu znajomych, którzy pracują obecnie np.: na Wyspach), inwestycje obecnych
                      już elbląskich przedsiębiorców i, po prostu mistrzostwo świata, powstanie ZUS-u
                      i Ośrodka Migracyjnego oraz Centrum Handlowego. Jednak nowych inwestorów, którzy
                      zajmują się produkcją - brak. I tutaj jest największy problem.
                      • francuz_el Re: no to powiedz mi mądralo... 08.01.06, 14:15
                        I jeszcze jedno. Na wypadek, jakbyś mi napisał, że miasto dopiero przygotowuje
                        się do zapewnienia inwestorom terenu. Przy samej Berlince, między węzłem
                        Elbląg-Wschód a Chruścielem miasto ma duże połacie terenu. Nie wiem, na co UM
                        czeka, ale tam powinno się już dawno spraszać inwestorów. W końcu trwa budowa
                        najkrótszej drogi ze wschodu na zachód Europy, ale żaden potencjalny inwestor o
                        tych terenach nie wie, bo niby skąd?
                        • generallo a skąd wiesz ??? 08.01.06, 15:29
                          Inwestorzy napewno się znajdą a będą to głównie,
                          obywatele niemieccy którzy zechcą zainwestować,
                          na swoich dawnych ziemiach :)
                          ale najpierw muszą zrobić drogę jak się patrzy,
                          bo mercedesy nie pojadą polnymi drogami,
                          potrzemują autobahn-u :-)
                          • Gość: pR0SiAczek zaczynasz sie mocno miotac... IP: *.elblag.dialog.net.pl 09.01.06, 17:20
                            bez komentarza...

ale koncepcja w ktorej dopominasz sie o A22 sluszna i godna poparcia
                            w "projekcie S22" :D. Elblag potrzebuje "bramy na Zachod" tj. S22 do Swarozyna,
                            a pozniej do kostrzyna n/O
                            • francuz_el Re: zaczynasz sie mocno miotac... 10.01.06, 22:19
                              Ja bym obstawał za koncepcją A6, czyli jeszcze wg niemieckich planów
                              (www.berlinka.pcp.pl), jednak do daleka perspektywa. 10-15 lat, a może i
                              więcej. Na pewno autostrada na północy Polski by się przydała, ale najpierw
                              niech chociaż A1, A2 i A4/A18 wybudują.
                              • Gość: pR0SiAczek Re: zaczynasz sie mocno miotac... IP: *.elblag.dialog.net.pl 10.01.06, 22:33
                                ale czy niemieckie plany przypadkiem nie pokrywaja sie (w przyblizeniu) z
                                DK20 ??

autostrady niech wybuduje Panstwo (buduje za nasze pieniadze) i nie kaze nam
                                placic ani sobie ani jakiemus "koncesjonariuszowi" za jezdzenie po nich
                                potem... a jak zacznie budowac to niech zacznie od zapoznionego wschodu kraju
                                (skroci sie czas podrozy ze sciany wschodniej na zachod polski, ktory do europy
                                ma blisko i do wspomnianej europy), a nie od zachodu ktory jeszcze
                                szybciej "oddali sie" od polski B i C

autostrady w ukladzie poludnikowym to priorytet (tylko nie A3/S3, zewnetrzna
                                obwodnica berlina)
                                • the_jazz Re: zaczynasz sie mocno miotac... 11.01.06, 00:15
                                  Z tym ukladem poludnikowym to Cie popieram pROSIAczek. W 100%!
                                • francuz_el Re: zaczynasz sie mocno miotac... 11.01.06, 06:56
                                  No taki jest mniej więcej plan, żeby państwo budowało autostrady. Co do samej
                                  sieci dróg wiadomo, że z północy na południe Polski będziemy mieli (od zachodu)
                                  S3, A1 i właśnie na "ścianie wschodniej" S19. Do tego dochodzą jeszcze
                                  promieniście odchodzące z Warszawy trasy w kierunku Elbląga/3miasta i
                                  Kielc/Krakowa S7, Bydgoszczy/Torunia S10, Wrocławia i Białegostoku S8,
                                  Łodzi/Poznania A2 oraz Lublina S17.

W sporym uogólnieniu Berlinka przypomina trochę DK20, tylko jest oczywiście o
                                  wiele bardziej wyprostowana. W każdym razie znajduje się między DK6 a DK22.

Co do "7", to został rozpisany przetarg na projekt drogi ekspresowej od węzła
                                  Elbląg-Wschód do Pasłęka-Północ (obecnie na wysokości m.Kalsk). S7 na tym
                                  odcinuku ma mieć 2 jezdnie i mieć rozjazdy jedynie na tych dwóch węzłach.
                                  Zostanie także istotnie skrócona, pewnie przez całkowicie nowy bieg, z obecnych
                                  ok. 14 km do 9 (!). Wszystko wychodzi na to, że w tym roku prace projektowe, a w
                                  następnym budowlane. Jak tak dalej pójdzie, to po przebudowie do Warszawy
                                  będziemy mieli nie 285 a 240 km ;-)
                                  • Gość: pR0SiAczek S7 i S22 priorytetem panstwa :) IP: *.elblag.dialog.net.pl 11.01.06, 17:29
                                    no jeszcze ten zawijas do olsztynka niech wyprostuja i puszcza pomiedzy
                                    dzialdowem a nidzica "S7"... wtedy 240kilosa pewne... a rekordzisci zejda
                                    ponizej 1h45m :(
                                    • francuz_el Re: S7 i S22 priorytetem panstwa :) 11.01.06, 19:34
                                      Bardzo by zeszli poniżej 1 godz. 45 min., bo już parę lat temu szaleńcy w 1
                                      godz. 50 min. spokojnie przejeżdżali...
                                      • Gość: pR0SiAczek Re: S7 i S22 priorytetem panstwa :) IP: *.elblag.dialog.net.pl 11.01.06, 19:41
                                        no "zwyklym, jak inni przecietni" tempem obecnie mozna zmiescic sie w 2h30m :)
                                        o szalencach nie pisalem, raczej o rekordzistach w stylu "sluzbowych meganek
                                        lotosu" przecinajacych DK7 w ekspresowym tempie :) dla szalencow takie
                                        predkosci ciagle (160kmh-180kmh) to chyba niespecjalne wyzwanie... nie
                                        wspominam nawet o tych na dwoch kolkach...
                                        • francuz_el Re: S7 i S22 priorytetem panstwa :) 11.01.06, 19:44
                                          Samochody Alstomu też nigdy nie były wolniejsze od "służbowych meganek Lotosu" ;-)
                                          • Gość: pR0SiAczek Re: S7 i S22 priorytetem panstwa :) IP: *.elblag.dialog.net.pl 11.01.06, 19:48
                                            te meganki to byl taki przyklad na "ekspresowe przejazdy sluzbowe" :) za
                                            alstomem ostatnio staralem sie "gonic", lecz me szanse byly nikle...
                                  • Gość: pR0SiAczek Elblag-Paslek "S7" dwujezdniowa !!!! TAK !!!! IP: *.elblag.dialog.net.pl 11.01.06, 21:01
                                    nasunelo mi sie jedno pytanie?? skoro nowy przebieg "dwujezdniowa S7" ma miec
                                    to po co budowano "waski" wiadukt nad torami w bogaczewie?? chyba ze dobuduja
                                    drugi... i jak oni zrobia 9km jesli w linii prostej to 11km?? ;)
                                    • francuz_el Re: Elblag-Paslek "S7" dwujezdniowa !!!! TAK !!!! 11.01.06, 22:16
                                      Nie wiem, może komuś tylko się tak napisało ok.9 km ;-) A wiadukt zawsze się
                                      przyda, czy będzie używany, czy nie. Zawsze bezpieczniej, jak na przejeździe
                                      kolejowym ;P
                                      • Gość: pR0SiAczek Re: Elblag-Paslek "S7" dwujezdniowa !!!! TAK !!!! IP: *.elblag.dialog.net.pl 11.01.06, 22:25
                                        "wiadukt zawsze się przyda, czy będzie używany, czy nie" - chyba sie nie
                                        astanowiles ;) jak bedzie nie uzywany to sie nie przyda, chyba ze jako
                                        ciekawostka architektoniczna albo oslona terenu przed deszczem
                                        • the_jazz Re: Elblag-Paslek "S7" dwujezdniowa !!!! TAK !!!! 11.01.06, 23:11
                                          Ciekawy pomysl na upiekszenie naszego miasta :P
                                          • francuz_el Re: Elblag-Paslek "S7" dwujezdniowa !!!! TAK !!!! 12.01.06, 08:55
                                            PROSiAczku, nie takie rzeczy leżą w Polsce odłogiem. W takim np.: Wałbrzychu
                                            jest od paru lat wybudowana niemal cała obwodnica, ale brakuje na jej krańcach
                                            po parędziesiąt metrów i nikt nią nie może przejechać! Sprawa była kiedyś
                                            głośna. Mi od razu nie pasowało za bardzo umiejscowienie tego wiaduktu w
                                            Bogaczewie, ale może jakoś dostosują "siódemkę" do niego ;-)
                                            • Gość: pR0SiAczek Re: Elblag-Paslek "S7" dwujezdniowa !!!! TAK !!!! IP: *.elblag.dialog.net.pl 12.01.06, 17:35
                                              odbieram Twe slowa jako nieoznakowana ironie, lecz czy fakt ze cos
                                              juz "zsolono" w polsce oznacz ze nalezy tak robic nadal i jest to
                                              wytlumaczenie?? pod sucha beskidzka jest zalazek wiaduktu - slynny niemal... i
                                              co z tego? niech to bedzie przestroga zeby takiej kaszany juz nie robic, a nie
                                              wytlumaczenie kolejnych gniotow... ;)
                                              • francuz_el Re: Elblag-Paslek "S7" dwujezdniowa !!!! TAK !!!! 12.01.06, 18:10
                                                To żadne wytłumaczenie, ale "siódemka" ma być wygodna dla kierowców, a nie
                                                dostosowana do jednego czy drugiego wiaduktu, który powstał parę lat wcześniej.
                                                • Gość: pR0SiAczek Re: Elblag-Paslek "S7" dwujezdniowa !!!! TAK !!!! IP: *.elblag.dialog.net.pl 12.01.06, 19:59
                                                  oczywiscie... tyle ze znowu wracamy do pytania: po co wywalono miliony na jego
                                                  budowe?? ale nawet nie starajmy sie na nie odpowiedziec...
                                                  • francuz_el Re: Elblag-Paslek "S7" dwujezdniowa !!!! TAK !!!! 12.01.06, 20:06
                                                    Teraz możemy sobie tylko gdybać, poczekajmy na projekt budowy samej S7. Może w
                                                    czasie, kiedy budowano wiadukt nikt nie miał planów dalszej przebudowy
                                                    "siódemki". Kto wie, co poprzedni planiści myśleli. Tak samo można się pytać,
                                                    dlaczego na odcinku Elbląg-Gdańsk, zamiast budować drugą jezdnię, remontuje się
                                                    (tzn. niby wzmacnia) istniejącą.
                                                  • Gość: pR0SiAczek Re: Elblag-Paslek "S7" dwujezdniowa !!!! TAK !!!! IP: *.elblag.dialog.net.pl 14.01.06, 14:49
                                                    no bo przebieg ma byc taki sam prawie, wiec wzmocnic mozna, w przyszlosci
                                                    wystarczy przemalowac pasy ;) i zrobic nitke dwujezdniowej ekspresowki :)
                                                  • francuz_el Re: Elblag-Paslek "S7" dwujezdniowa !!!! TAK !!!! 14.01.06, 17:13
                                                    Sęk w tym, że przebieg nie będzie "w większości taki sam". Za dużo miejscowości
                                                    po drodze. Np.: już od węzła Nowodworska "siódemka" powinna skręcić bardziej na
                                                    północ, aby ominąć Jazową przez nowy most na Nogacie. Akurat o Nowy Dwór Gdański
                                                    nie trzeba się martwić, ale już o taki Dworek, Stare Babki itp. już bardziej. Z
                                                    Przejazdowem też nie będzie problemu, bo na wysokości węzła Wocławy, gdzie
                                                    znajdzie się MOP, S7 skręci po południowej obwodnicy Gdańska (także S7) w
                                                    kierunku obwodnicy trójmiejskiej.
                                                  • Gość: pR0SiAczek Re: Elblag-Paslek "S7" dwujezdniowa !!!! TAK !!!! IP: *.elblag.dialog.net.pl 14.01.06, 17:26
                                                    1.stare babki: chyba powinni te kilka domow po prostu zburzyc i wyplacic
                                                    rekompensaty - uczciwe...
                                                    2. dworek: tu akurat jakies obejscie az do kiezmarka by sie przydalo [bo obecny
                                                    most jest MOJE CALE ZYCIE remontowany i poprawiany :) taniej bedzie nowy
                                                    zbudowac chyba ]
                                                  • francuz_el Re: Elblag-Paslek "S7" dwujezdniowa !!!! TAK !!!! 14.01.06, 17:31
                                                    Oczywiście, że w Kiezmarku potrzebny jest nowy most typu autostradowego, bo
                                                    obecny się do tego nie nadaje. O ile jeszcze ten koło Tczewa można przebudować
                                                    na dwie jezdnie, z tym nie da się nic zrobić. Ztesztą i tak stoi w złym miejscu.
                        • Gość: pR0SiAczek Re: no to powiedz mi mądralo... IP: *.elblag.dialog.net.pl 09.01.06, 17:18
                          przykro mi bardzo ale "madrala" nie nazwe Ciebie - zbyt plytko patrzysz na
                          problematyke ktora wyraznie przerasta mozliwosci percepcji...
                          bezrobocie najbardziej spada w wojewodztwie... TO WSPANIALE!!! jak spadnie
                          ponizej 10% to wtedy przyklasne WielkiemuWodzowi

ps.
                          Francuz czyzbys przesledzil archiwum z kilku lat portelu i tego forum?
                          • francuz_el Re: no to powiedz mi mądralo... 09.01.06, 18:00
                            Dlaczego sądzisz, że śledziłem archiwa? :-)
                            • Gość: pR0SiAczek kampania rzadzi sie swoimi prawami IP: *.elblag.dialog.net.pl 09.01.06, 18:05
                              bo przytaczasz wiele "zarzutow" i pomyslow sprzed miesiecy i lat, a wczesniej w
                              najlepszym wypadku "unikales zabierania glosu" w watkach o nich... zreszta nie
                              zaskoczysz mnie startujac w samorzadowce, i nie zaskoczysz mnie jesli czesc
                              pomyslow pochodzic bedzie z forum - i niekoniecznie beda one wylacznie Twoje ;)
                              i bardzo dobrze NAGLASNIAJ PROBLEMY I POKAZUJ DOBRE ROZWIAZANIA!!! nie zapomnij
                              jednak, ze to "wspolne dzielo forumowiczow" :D
                              • francuz_el Re: kampania rzadzi sie swoimi prawami 09.01.06, 18:09
                                Może mam dobrą pamięć, albo ostatnio zrobiłem sobie ostatnio taki przegląd
                                sytuacji w mieście? Jak chcesz, to na konferencji prasowej po wygranej
                                samorządówce powiem: "Panie pROSiAczku, melduję wykonanie zadania" ;-)
                                • Gość: pR0SiAczek Re: kampania rzadzi sie swoimi prawami IP: *.elblag.dialog.net.pl 09.01.06, 18:22
                                  mi nic nie melduj... owszem czuje sie autorem pewnych koncepcji (oraz
                                  czynnikiem powodujacym wyjscie pewnych spraw zarowno samodzielnym jak i
                                  wspolnym), ale nie chodzi mi o bycie SzaraEminencja, ani tym bardziej
                                  prezydElem ;) jeszcze nie czas na te sprawy (pisalem kilkukrotnie dlaczego)

mysle ze masz dobra pamiec i zrobiles przeglad budujac wstepny zarys i
                                  plan "kampani". a "odwiezanie" to efekt tego przegladu na rzecz wylosowania..

nie odpowiedziales nt. kampanii... i nie bede tez pytal o miejsca na liscie, bo
                                  to byloby samobojstwo polityczne, a Ty jestes inteligentnym i sprytnym
                                  czlowiekiem...
                                  • Gość: obywatEl_NDG Re: kampania rzadzi sie swoimi prawami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.06, 10:41
                                    J. Kaczyński za chwilę krzyknie: Panie Francuz, trza się bratać z Samoobroną,
                                    no i Francuz pójdzie. WIesz, nie zazdroszczę Ci tej sytuacji. Próbowałem
                                    względnie łagodnie spojrzeć na działania PiS-u, ale po ostatniej aferze w
                                    Sejmie, to już mnie zniesmaczyli do reszty. Zepsują Cię człowieku i po co Ci
                                    to? Nielepiej startować z niezależnej listy (i bynajmniej nie jest to oferta z
                                    mojej strony)? Przecież nie pozwolisz sobie kreować światopoglądu przez
                                    członków PIS z pierwszego rzędu? A tak w ogóle to PIS jest za JOW?
                                    • francuz_el Re: kampania rzadzi sie swoimi prawami 14.01.06, 11:23
                                      O samej koalicji napisałem już w innym wątku. Mój światopogląd, moja sprawa. Nie
                                      martw się, nikt mi nic nie nakazuje. JOW są w tym przypadku nie do pomyślenia,
                                      chociaż dzisiaj by się pewnie bardzo opłaciły :-)
                                  • Gość: obywatEl_NDG Re: kampania rzadzi sie swoimi prawami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.06, 10:47
                                    prosiaczek,a gdzie mogę znaleźć powody, dla których nie chcesz startować? Jak
                                    już partyjniactwo odbije niektórym radnym, to zawsze będziesz mógł przeciwwagą
                                    dla betonu. Działać jak młot pneumatyczny, kruszyć ich ile wlezie :) Zastanów
                                    się nad tymi wyborami. Moim zdaniem powinieneś się odwazyć.
                                    • Gość: pR0SiAczek Re: kampania rzadzi sie swoimi prawami IP: *.elblag.dialog.net.pl 14.01.06, 14:48
                                      powodem jest System, ktory "bezpartyjnego" zniszczy... a raczej brak
                                      zaplecza "politycznego" tj. bandy czekajacej na profity po Zwyciestwie... poza
                                      tym nie odnioslem prywatnie zadnego wielkiego sukcesu, a odpowiedzialnosc
                                      (rowniez ta dzielona pomiedzy czlonkow rady miejskiej) za los 125 tys ludzi i
                                      powodzenie miasta to zbyt wielka sprawa, by moc powiedziec po fakcie - "nie
                                      udalo sie"... jasne, ze bardzo chce POMOC miastu ale nie dzis. jest za
                                      wczesnie, jeszcze... na dzien dzisiejszy chcialbym zeby Elblazanie DOMAGALI sie
                                      doskonalego menedzera na fotel prezia... miasto trzeba prowadzic jak firme,
                                      zatrudniajaca 125 tys ludzi. i menedzera z tej polki trzeba znalezc i sowicie
                                      oplacic, jesli odniesie sukcesy... a jesli preziem zostanie "polityk" to niech
                                      ma odwage kupic uslugi najlepszych firm doradczych i SLUCHAC ICH..
                                      • the_jazz Re: kampania rzadzi sie swoimi prawami 14.01.06, 17:03
                                        Patrzac na dzisiejsza polityke menedzerów i wlascicieli firm, to ja sie boje
                                        takich ludzi. Jedyne, na czym im zalezy to wlasne profity i wyzysk kosztem
                                        pracownikow :( Nie oszukujmy sie, tak to dzisiaj sie robi. I jesli faktycznie
                                        mielibysmy miec takiego "kierownika" to strach sie bac... Nie przemawia do mnie
                                        ta propozycja :(
                                        • Gość: pR0SiAczek Re: kampania rzadzi sie swoimi prawami IP: *.elblag.dialog.net.pl 14.01.06, 17:19
                                          o jakich ty "menedzerach" piszesz?? bo ja jakos nie widze ciemiezycieli i
                                          krwiopijczych kapitalistow wsrod najlepszych - oni moga dojsc do tych sukcesow
                                          uzywajac bardziej subtelnych metod. A czy "zlym kapitalista" jest ten, ktory
                                          chcac "ograniczyc koszty" zwalnia 10% "srednioprzydatnej" zalogi? a jesli
                                          polityk mowi ze w urzedach "ograniczy koszty personalne" i Wyborcy
                                          przyklaskuja - a na takie nierealizowalne w obecnym Systemie hasla sie daja
                                          zlapac - to bedzie SUPERpolitykiem jesli w koncu to zrobi?

podejrzewam ze piszesz o tych "biznesmanach" od firemek z obrotem 1mln zl
                                          zatrudniajacych po 5 osob, ktory jest "Panem" kazdego "swojego robola" w dzien
                                          i w nocy, roboczy czy swiateczny... to fakt, takich nie chcemy...
                                          • the_jazz Re: kampania rzadzi sie swoimi prawami 14.01.06, 17:25
                                            Pisze o wlascicielach takich, jak np. firma ZAR, MAAG Gear Zamech czy też
                                            Kromet. Ludzie tam sa wyzyskiwani, wystarczy spojrzec na ich place i ciagle
                                            grozby tym, ze w kazdej chwili moga zostac wylani na zbity pysk a na ich miejsce
                                            znajdzie sie 10 innych ludzi. Moze to nie sa slowa samego wlasciciela, ale taka
                                            polityke prowadza wlasnie oni. Firmy te zatrudniaja mniej wiecej po 200 osob
                                            kazda, wiec do najmniejszych nie naleza :o
                                            Takich menedzerow to my na pewno nie chcemy...
                                            • Gość: pR0SiAczek Re: kampania rzadzi sie swoimi prawami IP: *.elblag.dialog.net.pl 14.01.06, 17:28
                                              wlascicielach czy "awansowanych kierownikach", ktorzy umyslowo sa nadal przy
                                              maszynie... i swoja wyzszosc wykazuja robolom... do ktorych funkcja
                                              ZarzadcaFolwarku lepiej by pasowala, a nie Lider+PomocnikZespolu...
                    • Gość: pR0SiAczek smutne ze 80 tys. elblazan mysli jak Ty... IP: *.elblag.dialog.net.pl 09.01.06, 17:56
                      ... a z pozostalych 40 tys. 20 wyjechalo tylko "zapomnialo sie wymeldowac" :(

zanim sie zachlysniesz tym "sukcesem w walce z bezrobociem" to spytam o ile
                      punktow procentowych spadlo to bezrobocie?? albo jaki jest obecnie jego
                      poziom?? zapewne godny poklasku... choc to nieistotne skoro siedem lat
                      bezrobocie roslo, a w koncu "udalo sie" zmniejszyc (bardzo watpliwa zasluga
                      sloniny - sam PUP Elblag pisze ze to dzieki "ustawowym" stazom doplacanym przez
                      panstwo - choc powinien w zasadzie byc ogolna koniunktura gospodarcza
                      podyktowany spadek, ale brak tego powiazania swiadczy jak bardzo przez 8 lat
                      Elblag "odjechal" od polski)... obudz sie, przespij porzadnie i spojrz na to
                      miasto jak ODPOWIEDZIALNY PATRIOTA... nie wiem czym cie urzeka "polityk" ktory
                      belkota przed (przeciez nie jest opozycyjna, zeby sie denerwowac) lo(k/j)alna
                      telewizja, co cztery wyrazy zaczyna nowa wizje, nie potrafi spojnie sklecic
                      paru eleganckich zdan... i tak wlasnie wygladaja jego rzady... absolutna
                      kaszanka, a checi byc moze i wielkie byly... ale trzeba jeszcze umiec...
                • Gość: alfik Re: od 1998 same pozytywne zmiany, sukces za sukc IP: *.elb.vectranet.pl 26.01.06, 17:47
                  Oby twoje slowa byly prorocze,zycze tego sobie,Tobie i wszystkim Elbląznom.
              • Gość: alfik Re: od 1998 same pozytywne zmiany, sukces za sukc IP: *.elb.vectranet.pl 28.01.06, 17:57
                Slonina to zwykly,niereformowalny kolek,ktory musi mieć nad soba swojego
                feudalnego wladcę,jest naprawdę zalosny i malutki.
        • francuz_el Re: faktem jest np. tegoroczny budżet :-) 07.01.06, 17:07
          Parę dni mnie nie było, a tu takie ciekawostki. Potrafisz Generallo rozbawiać
          ludzi, oj potrafisz. Jestem tylko ciekaw, czy robisz to specjalnie, czy samo
          tak wychodzi ;P

Ad. 1 Langowi się spodobało nasze miasto i tyle. Jednak sporo czasu musiało
          minąć zanim TdP przyjechał następny raz.
          Ad. 2 i 3 Inwestycji jest sporo, to fakt, ale nie na wszystkie był odpowiedni
          czas i miejsce. Istniały często ważniejsze priorytety, o którym UM zapomniał.
          Dobrze, że ze środków UE teraz wszystko się wykonuje, tutaj akurat "+".
          Ad. 4 Tramwaje sobie Słonina jakoś dziwnie upodobał, jak nikt w Polsce, za co,
          jako miłośnikowi tramwajów, pozostanie mi tylko podziękować. Dobrze że
          pROSiAczek również ma podobne zdanie ;P
          Ad. 5 Akurat PKS Elbląg nigdy nie należał do miasta, bo od zarania dziejów była
          to spółka państwowa, która została podzielona, co jej wyszło oczywiście na
          dobre. Tutaj akurat nie ma zasługi prezydenta, tylko ludzi zarządzających samym
          PKS-em. Dworzec PKS przebudowali z własnych pieniędzy. Małe dofinansowanie było
          tylko dlatego, że został przeniesiony tam wydział UM.
          Ad. 6 Powstanie ZKM było spowodowane strachem przed strajkami w komunikacji
          miejskiej, jakie sparaliżowały kraj bodajże w 1993 r., dokładnie nie pamiętam.
          Prywatni przewoźnicy nie są narażeni na szantaże ze strony Związków Zawodowych
          i tak jest bezpieczniej. Wtedy Słoniny jeszcze nie było.
          Ad. 7 Tutaj to dopiero pojechałeś po całości. Sieci handlowe same się pchały,
          żeby wejść do miasta i pchają się dalej. Większego pożytku dla miasta jednak
          nie robią. Gdyby chociaż zaangażowały się porządnie w sponsoring elbląskiego
          sportu...
          Ad. 8 Układ dróg w Elblągu (w większości jeszcze poniemiecki) jest bardzo udany
          i ciężko bardzo go zepsuć, chociaż UM się stara ;-) Jestem ciekaw kiedy
          zostanie zlikwidowane wąskie gardło przy ILO.
          Ad. 9 Ścieżki rowerowe też nie mogą za bardzo być uznane za sukces, bo jest ich
          niewiele. Elbląg jest, w porównaniu z innymi miastami, daleko w tyle.
          • the_jazz Re: faktem jest np. tegoroczny budżet :-) 07.01.06, 23:27
            Moze i macie troche racji Panowie, na pewno macie. Zgadzam sie, ze moznaby
            oczekiwac zdecydowanie wiecej i nie ma sie w tej kwestii nawet co spierac.
            Chcialbym jednak przekonac Was do innego punktu widzenia. Nie besztajmy
            wszystkiego równo z blotem tylko dlatego, ze to jest elblaskie. Wlasnie mam
            takie wrazenie, ze ludzie bardziej przywiazuja wage do tego faktu, niz do tych o
            wiele wazniejszych. Najsensowniejszą wypowiedzią moim zdaniem tutaj popisal sie
            Francuz. Ty przynajmniej starasz sie patrzec na obie strony medalu, no i dobrze!
            Tak jak Generallo powiedzial... od biadolenia nic sie nie poprawi w tym miescie.
            Co do tego "wąskiego gardla" to w 100% sie zgadzam. Tam jest spory problem z
            ruchem ulicznym i szczerze mowiac to myslalem, ze ten budynek zostal rozebrany
            wlasnie w celu poszerzenia jezdni. Niestety zrobili tam jakis parking (?) nawet
            szczerze przyznam, ze nie wiem co tam jest. Wiem jedynie, ze drazni oczy lampami
            ultrafioletowymi i wyglada iscie buracko. Z tym shitem OUT! Strefa ekonomiczna?
            Hmm, nie powiem, zebym byl wielkim znawcą w tym temacie, wiec prosilbym o
            wyjasnienie, ze to bylaby tak, jak mowi Generallo, ze to bylaby jedynie
            olsztyńska podstrefa?
            Mysle, ze troche sie jednak u nas dzieje. Wezel komunikacyjny zrobiony, Leclerc
            postawiony, Starówka powoli ruszyla, przebudowa (choc nie do konca zadowalajaca)
            trakcji na Grunwaldzkiej zrobiona, lodowisko (z opoznieniem, ale...) zrobione.
            Multikino juz stoi (cale Zielone Tarasy z Kauflandem). Hala widowiskowo-spotowa
            na Grunwaldzkiej idzie pelna para! Do tego stale trwajace prace nad naszym
            portem, to tez idzie calkiem sprawnie. Nieustannie poglebiaja kanal.
            Gdzieniegdzie przystanie juz funkcjonowaly i z tego co widzialem to zrobione sa
            z pelna kulturka. Mozna bylo sobie poplywac, a sama przystan byla w nowiutkim,
            super stanie! Teraz czas na zrobienie tego samego na Wyspie Spichrzow. Mysle
            tez, ze takie czepianie sie w kwestii portu, ze jest to budowanie na sile i bez
            pewnosci czy ten port bedzie w ogole drożny jest nie na miejscu. Sorry, ale z
            racji na znaczenie i zainwestowane pieniadze to ten most, który nas teraz
            przeszkadza to jest przyslowiowe "pierdnięcie w mąkę" i tamci beda musieli
            ustapic. Trzebaby byc naprawde ofermą, zeby nie potrafic sforsowac tego tematu i
            wyjsc na swoje. Wychodze wiec z zalozenia, ze naszym wladzom sie uda ta sztuka.
            Teraz z nieciepliwoscia czekam az na Starówce dokoncza narozna czesc ul.
            Wieżowej a z drugiej strony zaczna budowe tego ratusza i postawia tą fontanne
            pomiedzy katedrą i przyszlym ratuszem (tak, jak przed wojna). Do tego za tym
            szeregiem kamienic i na zapleczu ratusza umiescilbym RYNEK, którego tam bardzo
            na elblaskiej Starówce brak. Mysle, ze miejsce byloby wrecz genialne. Z widokiem
            na katedre, dookola same naprawde ladnie wygladajace kamienice, a samego miejsca
            jest tam naprawde duzo. Mam nadzieje, ze ktos wpandie na taki sam pomysl jak ja
            i cos z tego wyjdzie. Do tego czas najwyzszy wziac sie za to, co Walentynowicz
            niby ma zrobić na ul. Stary Rynek. Doskonale uzupelniloby to lukę jaka znajduje
            sie w szeregu kamienic na glownej ulicy Starego Miasta. No tak, o Bramie
            Targowej juz nie wspomne... to jest koniecznosc, ale z tego co juz
            dyskutowalismy, to rozumiem, ze do polowy br. MYTYCH ma sie tą sprawa zajac.
            Miejmy nadzieje, ze sprawnie i skutecznie. Na razie niech zrobią tyle (na
            Starówce), w przyszlych latach przyjdzie czas na inne miejsca... np. koniec ul.
            Swietego Ducha - brakuje tam naroznej kamienicy, która zalatalaby dziure
            pomiedzy muzeum a ostatnią kamienicą biblioteki. I znow poswiecilem tego posta
            na Stare... :/ nastepnym razem postaram sie napisac o moim pogladzie na miejsca
            pracy... bo jak sami mowicie... to jest priorytet, choc tak szczerze, to za
            równie wazną sprawe uwazam podnoszenie wizualnej atrakcyjnosci naszego miasta (w
            przeciwienstwie co do niektórych) ;)
            Pozdro
            • francuz_el Re: faktem jest np. tegoroczny budżet :-) 08.01.06, 10:17
              Gdyby się nasi włodarze w porę ocknęli, to mielibyśmy pewnie Elbląską Specjalną
              Strefę Ekonomiczną z podstrefami być może w Pasłęku, Braniewie, Malborku itd.
              tyle, że pod swoją kontrolą, bo była wtedy taka możliwość. Jednak nie
              skorzystano z niej, ale czy umyślnie czy nie, nie wiem.
              Rynek? Przecież rynek u Nas istnieje, jest nim ulica Stary Rynek i tak
              pozostanie. Wszystkie miasta hanzeatyckie były tak budowane i wątpię, żeby
              ktokolwiek wyraził zgodę, aby przebudować Stare Miasto wbrew historii.
              • the_jazz Re: faktem jest np. tegoroczny budżet :-) 08.01.06, 13:33
                Przepraszam bardzo, ale prosze, wskaż mi gdzie tu jest rynek?:) Tak sie sklada,
                ze mieszkam na Starym Rynku i nie widze tu zadnego rynku w sensie skweru
                wylozonego kostka brukowa (bo o takim rynku mówię). Mysle, ze wlasnie takiego
                miejsca nam w Elblagu brakuje. Tutaj wiosna i latem moznaby wystawic szereg
                parasolek, pod którymi nasi mieszkancy jak i turysci mogliby usiasc, zjesc cos i
                napic sie piwka :) U nas po prostu nie ma gdzie, a to miejsce wydaje mi sie idealne.
                • francuz_el Re: faktem jest np. tegoroczny budżet :-) 08.01.06, 14:18
                  Od tego jest właśnie Stary Rynek. Tutaj mają stanąć te wszystkie ogródki piwne,
                  powstać niezliczone ilości knajpek itd. Gdańsk ma taką samą konstrukcję, więc
                  wszystko dzieje się na Starym Mieście dookoła Długiej i Długiego Targu. Proste :-)
                  Inna sprawa, że Stary Rynek będzie pożądnie wyglądał dopiero w tym roku.
                  • Gość: pR0SiAczek zycze zeby StareMiasto "powstalo" i bylo wizytowka IP: *.elblag.dialog.net.pl 09.01.06, 17:23
                    Stary Rynek porzadnie (tak jak piszesz "pelen ruchu i uslug") bedzie wygladal
                    kiedy:
                    1) Elblag bedzie miec 130tys ludzi znowu
                    2) 8% bezrobocia
                    3) 200tys turystow rocznie

a na to nie zapowiada sie szybko...
                    • the_jazz Re: zycze zeby StareMiasto "powstalo" i bylo wizy 09.01.06, 22:57
                      No tych turystów to by się trochę przydało :) Choc z drugiej strony Elblag
                      kazdego roku odwiedza bardzo wielu turystów, szczegolnie Niemców :)
                      • Gość: pR0SiAczek Re: zycze zeby StareMiasto "powstalo" i bylo wizy IP: *.elblag.dialog.net.pl 10.01.06, 17:02
                        przymiotniki liczebnikowe (okreslajace ilosc) mozna uzywac w odniesieniu do
                        czegos... piszesz WIELU co oznacza WIELU subiketywnie... obiektywnie rzecz
                        biorac to z roku na rok maleje ich liczba! chodzi mi o tych ktorzy zatrzymuja
                        sie u Nas dluzej w roznych celach, rowniez biznesowych... liczba "przejezdnych"
                        jest trudna do oszacowania, tym bardziej trend w tej materii..
                        • Gość: Prusak Re: zycze zeby StareMiasto "powstalo" i bylo wizy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.06, 13:49
                          Cieszyć powinna sama dyskusja na temat prezydentury Słoniny. Bo przecież tkwi w
                          tym obywatelska troska, rzecz której w Elblągu wyraźnie brakuje.

Nie umiem jednoznacznie ocenić prezydentury Słoniny, zreszta ostatnio nader
                          rzadko bywam w Elblągu, ale wydaje mi się, że ekipa dziś rządząca w Ratuszu
                          sprowadza zarządanie miastem tylko do estetyki i do samej "matematyki"
                          zarządzania. Nie ma za bardzo pomysło na samo miasto. Nie potrafi wypromowac
                          miasta w oparciu o to, co jest w nim wartościowe: np. festiwal pozezji
                          śpiewanej, czy imponujące wykopaliska archeologiczne. O E-gu pisała np. jeszcze
                          w ub. roku "Polityka" a teraz chyba "Świat Nauki". Ale UM nie obraca tego w
                          atut. Jednym słowem, o ile Słonina dostrzega potrzebę inwestowania w
                          infrastrukturę miasta, to ciągle brakuje mu zrozumienia dla potrzeby
                          wykreowania elbląskiego genius loci, czy po prostu marki Elbląga jako miasta.
                          nie zastąpią tego zupełnie niemrawe i paranoiczne próby
                          wykreowania "Piekarczyka" jako symbolu miasta. Lepiej już kreować to, co nas
                          wynosi na poziom ogólnopolski czy nawet w regione Morza Bałtyckiego. A przecież
                          coś takiego udało się np w Gdańsku, czy we Wrocławiu (jestem nb. pod wrażeniem
                          udanej kampanii reklamowej Wrocławia; wszędzie ja było widać w Warszawie).
                          tzreba po prostu czerpać pełnymi garściami z historii miasta, śmiało sięgnąć do
                          niemieckiej spuścizny i historii. Zamiast Piekarczyka powinien stanąć na swoim
                          miejscu von Balk, ratusz powinien być maksymalnie zbliżony do przedwojennego
                          (więc zrezygnowac z Rynku na rzecz Pl. Słowiańskiego!.

Przede wszystkim trzeba jednak połozyć nacisk na rozwój szkolnictwa wyżsego.
                          jeśli nie będziemy mieli uniwersytetu, to po prostu miasto nie będzie się
                          rozwijać.

Oj, pisac można jeszzce wiele ;)
                          • Gość: pR0SiAczek Re: zycze zeby StareMiasto "powstalo" i bylo wizy IP: *.elblag.dialog.net.pl 14.01.06, 14:33
                            ale odnosnie "wroclawskiej polityki promocji" slonina odpisal w 2002 roku: NIE
                            STAC NAS NA TO, nie wskazujac nawet dlaczego... nie wykazal ze wydatki, ktore
                            moglyby pojsc na promocje, a poszly na Estetyke, przyniosa wiecej korzysci
                            miastu i jego nieszkancom... wlasnie model wroclawski (dynamiczna, powszechna i
                            niezmiernie ofesywna kampania - wcale nie taka droga!) przynosi im rozglos i
                            ok.2 tysiecy miejsc pracy w regionie KWARTALNIE!!!!
                            • Gość: Prusak Re: zycze zeby StareMiasto "powstalo" i bylo wizy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.06, 15:58
                              Kampania Wrocławia w Warszawie (plakaty na przystankach i jeśli mnie pamięć nie
                              myli b. sporadyczne bildboardy)kosztowała ponoć 200 000 złotych. No nie chce mi
                              się wierzyć, że 130. tys. miasto nie ma takich pieniędzy.

Ale by się promować trzeba wiedzieć po co i dla kogo. A tej wiedzy w E-gu nie
                              ma. I dlatogo E-g, zamiast stać się dużym miastem, jest tak naprawdę typową
                              wschodnioporuską mieściną ;(

Bez Uniwersytetu w E-gu ani rusz!
                              • the_jazz Re: zycze zeby StareMiasto "powstalo" i bylo wizy 14.01.06, 16:51
                                No Panowie, musze przyznac, ze bardzo podobaja mi sie Wasze poglady. Uniwerek,
                                oczywiscie! To jest jeden z podstawowych czynnikow, ktory bedzie motorem
                                napedowym do rozrostu miasta i podwyzszenia jego prestizu.
                                Von Balk? Mysle, ze mimo kontrowersji wokol jego postaci, nalezy mu sie to
                                miejsce. Skoro tak bardzo chcemy sie powolywac na historie naszego miasta i
                                "czerpac z niej garsciami", to powinnismy trzymac sie jej kurczowo i przede
                                wszystkim jej nie zmieniac!
                                Swoja droga, ta fontanna na pl. Slowianskim az sie prosi o ten pomnik... bez
                                niego jest kompletnie niezauwazalna :(
                                • mrjulek Re: zycze zeby StareMiasto "powstalo" i bylo wizy 15.01.06, 11:32
                                  UNIWERSYTETU W ELBLAGU NIGDY NIE BEDZIE. I BASTA! NIE JESTESMY W STANIE SPELNIC
                                  USTAWOWYCH WYMOGOW I NIGDY NIE BEDZIEMY!!!
                                  • the_jazz Re: zycze zeby StareMiasto "powstalo" i bylo wizy 15.01.06, 17:42
                                    O jakich wymogach mówisz?
                                    • mrjulek Re: zycze zeby StareMiasto "powstalo" i bylo wizy 15.01.06, 22:23
                                      formalno-prawnych pozwalajacych na to, by uczelnia mogla stac sie
                                      uniwersytetem. juz nawet 6 uprawnien doktorskich jest malo. u nas nie ma
                                      zadnego. nie ma zadnego uprawnienia magisterskiego!
                              • Gość: pR0SiAczek Re: zycze zeby StareMiasto "powstalo" i bylo wizy IP: *.elblag.dialog.net.pl 14.01.06, 17:04
                                oczywiscie... odwieczne hasla "klucze": PROMOCJA + SZKOLNICTWO WYZSZE... dwa
                                kopniaki dla miasta, potem rozped bedzie juz sam pchal wszystko w dobrym
                                kierunku... i nawet milosnicy Stadionu w koncu go dostana... ale najpierw
                                trzeba zapewnic odpowiednia ilosc zamoznych Kibicow (czyt. tysiace ludzi z
                                pewna praca)
                                • the_jazz Re: zycze zeby StareMiasto "powstalo" i bylo wizy 14.01.06, 17:07
                                  Zgadza sie, stadion na dzien dzisiejszy nie jest taki wazny. Po pierwsze sa
                                  wazniejsze inwestycje. Po drugie... dla kogo mamy go budowac? Dla
                                  czwartoligowców? Na razie nie widze takiej potrzeby. Rozwoj uczelni najpierw!
                                  • francuz_el Re: zycze zeby StareMiasto "powstalo" i bylo wizy 14.01.06, 17:18
                                    Dobre kampanie promocyjne widoczne np.: w Warszawie miał nie tylko Wrocław, ale
                                    i Kraków, Bydgoszcz, Gdańsk. Z takim myśleniem, jak w naszym UM, nigdy nawet
                                    cząstki tego nie zastaniemy. Po prostu nikt o to nie dba. Prezydent na każdy
                                    list odpisuje identycznie: "pomysł wart zainteresowania, jednak w tym roku brak
                                    na niego środków budżetowych". Chyba taki szablon mają :/
                                    • Gość: pR0SiAczek zycze zeby "sloninogrod" byl przeszloscia... IP: *.elblag.dialog.net.pl 14.01.06, 17:24
                                      taki szablon maja na kazdy pomysl "ludu"... jak w prl, wiemy rozumiemy ale nic
                                      nas to nie obchodzi :(
                                      • francuz_el Re: zycze zeby "sloninogrod" byl przeszloscia... 14.01.06, 17:27
                                        W PRL przynajmniej odpowiadali. Moja babcia kiedyś napisała do Gierka i spełnił
                                        prośbę :-) (nie pytaj co to było:P)
                                        • Gość: pR0SiAczek Re: zycze zeby "sloninogrod" byl przeszloscia... IP: *.elblag.dialog.net.pl 14.01.06, 17:30
                                          o babcie nie pytam :P

a to UMel nie odpowiedzial Ci prywatnie?? czy pisales "sluzbowo"??
                                          • francuz_el Re: zycze zeby "sloninogrod" byl przeszloscia... 14.01.06, 17:36
                                            Kiedy pytałem się prywatnie o kamerki internetowe w mieście (chyba pamiętasz tą
                                            sprawę), to odpowiedzieli z szablonu. Ale kiedy wysłałem "służbowo" list w
                                            sprawie organizacji ruchu na mojej ulicy (przy Sieci 34), to odpowiedź była
                                            natychmiastowa, wykonanie poprawek też, jeszcze dzwonili czy już wszystko OK :P
                                            • Gość: pR0SiAczek Re: zycze zeby "sloninogrod" byl przeszloscia... IP: *.elblag.dialog.net.pl 14.01.06, 17:39
                                              no bez jaj... czyli "sluzbowo" dziala... a szarego mieszkanca w kolorowym
                                              miescie maja za nic :(
                                              • francuz_el Re: zycze zeby "sloninogrod" byl przeszloscia... 14.01.06, 17:41
                                                Mniej więcej. Po prostu większość listów w ogóle do prezydenta nie dociera, ale
                                                conajwyżej do sekretariatu. Jedynie jeżeli wiedzą, że możesz sporego burdelu
                                                narobić, to się starają.
                                                • the_jazz Re: zycze zeby "sloninogrod" byl przeszloscia... 15.01.06, 01:20
                                                  Troche kicha :( Jestem ciekaw czy naprawde otrzymuja az tyle pism, ze nie moga
                                                  nadazyc z odpisywaniem na nie i zwyczajnie je olewaja :|
                                                  • Gość: pR0SiAczek Re: zycze zeby "sloninogrod" byl przeszloscia... IP: *.elblag.dialog.net.pl 15.01.06, 13:20
                                                    to tylko moje podejrzenie: OLEWAJA NA MAXA... wszystkich i wszystko, co nie
                                                    moze zagrozic ani wzmocnic ich pozycji...
                                    • Gość: Prusak Re: zycze zeby StareMiasto "powstalo" i bylo wizy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.06, 17:31
                                      Ha, ewentualnie w ramach "promocji" miasta wydrukuje się trochę ulotek
                                      w "Uranie". A to, że są one po "domowemu" zaprojektowane, w estetyce póxnych
                                      lat 70. już nikomu nie przeszkadza. Grunt, że materiały "promocyjne" są ;)
                                      • the_jazz Re: zycze zeby StareMiasto "powstalo" i bylo wizy 14.01.06, 17:34
                                        takie "materialy" to sobie mozna... ekhm.
                                        Idzie sie zalamac ;]
                                      • francuz_el Re: zycze zeby StareMiasto "powstalo" i bylo wizy 14.01.06, 17:39
                                        Tu nie chodzi o samo wykonanie, ale po prostu o chęci włodarzy i samego "biura
                                        promocji", bo tylko w cudzysłowiu można o nim pisać.
                                        Jeżeli chodzi o URAN, to są firmy o wiele lepsze i tańsze, chociaż jeszcze
                                        zależy co chcesz zrobić :-)
                                        • Gość: pR0SiAczek kolory miasta? jest cos takiego? pytam od lat... IP: *.elblag.dialog.net.pl 14.01.06, 17:43
                                          temat rzeka, jak wyglada "promocja"... ja na impreze na 100 osob dostalem po 20
                                          ulotek o Hanzie (a nie ELBLAGU!!!), i 20 flag Elblaga... aha i jeszcze 20
                                          reklamowek na ktorych wypromowano chyba wszystkie miasta poza Elblagiem...

zacznijmy moze od "nieustannie przeze mnie wskrzeszanych" kolorow miasta. jakie?
                                          • the_jazz Re: kolory miasta? jest cos takiego? pytam od lat 14.01.06, 18:04
                                            Masz na mysli bialo-czerwone barwy? Mysle, ze faktycznie, moznaby polozyc na to
                                            nieco wiekszy nacisk. To zawsze powoduje, ze mieszkancy miasta zaczynaja sie z
                                            nim identyfikowac... Bardzo lubie, jak w miescie powiewaja bialo-czerwone flagi
                                            z naszymi herbowymi krzyzami wkomponowanymi w środek.
                                            • Gość: pR0SiAczek Re: kolory miasta? jest cos takiego? pytam od lat IP: *.elblag.dialog.net.pl 14.01.06, 18:27
                                              sama czerwien i biel jest jak barwy narodowe... i z tym sie po pierwsze
                                              kojarza... ja dolozylbym do kolorow miasta "cieply i radosny zolty" z herbu.
                                              choc w samym herbie jako "logo" miasta usunalbym "slynna siec vel kratownice
                                              bramy" w celu uproszczenia grafiki i ulatwienia jego wykorzystania..
                                              • francuz_el Re: kolory miasta? jest cos takiego? pytam od lat 14.01.06, 19:58
                                                A Ty się cały czas upierasz z kratownicą w tym herbie ;P

Tak samo można zaprojektować całkowicie nowe logo i wokół niego prowadzić całą
                                                kampanię promocyjną. Wiele miast z tego skorzystało. Z herbu niewiele da się
                                                "wycisnąć" bez jego sporej zmiany, a to się z kolei kłóci z historią, której
                                                lepiej nie ruszać.
                                                • Gość: pR0SiAczek Re: kolory miasta? jest cos takiego? pytam od lat IP: *.elblag.dialog.net.pl 15.01.06, 12:47
                                                  ale po co "nowe" logo, skoro naturalnym jest herb... im prostszy tym lepszy :P
                                                  nasz jest prosty, ale nie prymitywny... a co wysiskac wiecej oprocz "latwej do
                                                  indetyfikacji infografiki"??
                                                  • francuz_el Re: kolory miasta? jest cos takiego? pytam od lat 15.01.06, 13:24
                                                    Zobacz jak wyglądają kampanie promocyjne największych polskich miast. Każde z
                                                    nich ma poza herbem swoje logo promocyjne, jak warszawska nowa syrenka "Zakochaj
                                                    się w Warszawie", krakowskie logo "Cracovia" albo znak rozpoznawczy Wrocławia.
                                                    Elbląg również powinien mieć symbol i hasło, które będą informowały nie tylko o
                                                    historii, która wiadomo, że jest bardzo bogata, ale i o jego świeżości i
                                                    atrakcyjności dzisiaj. Polska też ma łatwą flagę i niezły herb, ale na potrzeby
                                                    turystyki wprowadzono logo (patrz: www.pot.gov.pl).
                                                  • Gość: pR0SiAczek Re: kolory miasta? jest cos takiego? pytam od lat IP: *.elblag.dialog.net.pl 15.01.06, 13:36
                                                    zgadza sie... ale nie nalezy propagowac logo zamiast herbu... herb jest
                                                    naturalnym znakiem rozpoznawczym, logo jest tworzone zgodnie z celem jakiejs
                                                    kampanii... to sa dwie nierozerwalne rzeczy...
                            • the_jazz Re: zycze zeby StareMiasto "powstalo" i bylo wizy 14.01.06, 17:29
                              Mysle, ze taka promocja, o jakiej mowicie bardzo by sie przydala Elblagowi.
                              Powiedzcie co Waszym zdaniem powinno byc glownym elementem kampanii reklamowej
                              naszego miasta? Co powinno byc pokazane w calej Polsce jako nasza mocna strona?
                              Czy jednoznacznie powinnismy pozostac przy przemysle ciezkim, czy moze cos innego?
                              • Gość: pR0SiAczek Re: zycze zeby StareMiasto "powstalo" i bylo wizy IP: *.elblag.dialog.net.pl 14.01.06, 17:37
                                ja mam w glowie dwie kampanie.
                                celem glownym pierwszej jest ODRODZENIE RANGI ELBLAGA w regionie (promien 100km
                                od miasta - powinno byc calkiem tanio).
                                na kampanie sklada sie caly zespol dzialan, tu nie chodzi o wybor srodka
                                przekazu, tu trzeba wiele zmian struktiralnych w UMel przeprowadzic, dzialac na
                                wielu frontach Wladzy ponadregionalnej...

druga (DROZSZA) jako cel mialaby zwrocenie uwagi na Elblag glownie w Polsce...
                                tu juz latwiej powinnobyc, bo wprowadzone juz podczas realizacji pierwszej
                                kampanii zmiany strukturalne nie beda konieczne, nalezy skupic sie na punktowym
                                trafieniu w swiadomosc masowa... co powinno dac w efekcie rozpoznawalnosc
                                miasta w polsce, co z kolei ulatwi trzeci etap: SCIAGANIE INWESTYCJI

natomiast jesli pytasz co dokladnie, to wybacz ze nie napisze (choc mam w
                                glowie co ja bym widzial i jak ukazane), ale CALOSCIA powinna zajac renomowana
                                agencja reklamowa...
                                • the_jazz Re: zycze zeby StareMiasto "powstalo" i bylo wizy 14.01.06, 17:41
                                  No tak, ale wlasnie jestem ciekaw jakie mialbys propozycje. Dlaczego nie chcesz
                                  napisac? Przeciez wlasnie po to rozmawiamy na tym forum. Smialo, moze podsuniesz
                                  komus jakis pomysl...
                                  • Gość: pR0SiAczek kampania "lokalna" IP: *.elblag.dialog.net.pl 14.01.06, 18:21
                                    pierwsza kampania "lokalna" (bez wielkich szczegolow, kilka dzialan
                                    podstawowych):
                                    0.STRONA www.elblag.pl ma BYC WIZYTOWKA I WABIKIEM a nie straszakiem, podobnie
                                    jak UMel, zatem (koszt: 50tys. zl)
                                    1.UMel - totalna zmiana w systemie wynagradzania (na efekty) oraz kontroli nad
                                    wykonywana praca, czesciowa wymiana pokoleniowa (oszczednosci raczej, niestety)
                                    2.UMel - to element przygotowujacy Nas do DrugiejKampanii. "BiuroPromocji" =>
                                    konkursy na najlepszych uczelniach, najlepsi w konkursach dostaja prace w nim
                                    oraz KOMERCYJNY ZESPOL "PRZEDSTAWICIELI HANDLOWYCH" dzialajacych "w kraju", nie
                                    pisze o tysiacach gazdetow Elblaga (koszt: 1 000 tys. zl)
                                    3.kilka punktow informacji miejskiej - dworce PKP i PKS, stare miasto, byc moze
                                    rowniez centra handlowe (w ktorych musza byc ogolnodostepne materialy
                                    promocyjne! - ktorych koszt ponosi BPM) (koszt: 200 tys. zl)
                                    4.przed wakacjami kilka reklam miasta i powiatu na lamach prasy regionalnej
                                    (dodatkowo przydalaby sie "mala kampania reklamowa" w kazdym miescie powiatowym
                                    w regionie) (koszt: 100 tys zl)
                                    WAZNE zeby "elblaska" agroturystyka miala BEZPLATNA i STANDARYZOWANA platforme
                                    do promocji swoich uslug (moze byc w ramach www.elblag.pl)
                                    5.postawienie kilku podswietlanych BILBOARDow (na koszt miasta, choc na dluzsza
                                    mete najtansza forma) przy "elblaskim odcinku" DK7 (wezel wschod, debowa,
                                    warszawska, zulawska, nowodworska) oraz (koszt: 600 tys.zl)
                                    6.wynajecie STRATEGICZNYCH (okolice czarlina - sciagniecie uwagi jadacych do
                                    3miasta oraz okolice ostrody i olsztynka - sciagniecie uwagi jadacych do
                                    olsztyna i na mazury) tablic reklamowych (koszt: 200 tys. zl)

lacznie: ok. 2,1 miliona zlotych - choc wydaje mi sie ze zawyzylem wyraznie
                                    kilka pozycji. przypomne tylko ze w roku 2006 taka kwota (wydana np. na uslugi
                                    agencji reklamowej) podnioslaby deficyt ZALEDWIE o 0,5 punktu procentowego!
                                    wydane na jakiekolwiek "sluszne" (zaproponowane przeze mnie moga takimi nie
                                    byc) dzialania promocyjne przynioslyby duzo wiecej korzysci miastu, niz ich NIE
                                    WYDAWANIE NA JAKIEKOLWIEK DZIALANIA PROMOCYJNE..
                                    • francuz_el Re: kampania "lokalna" 14.01.06, 20:02
                                      Na pewno pROSiAczku masz wiele racji w tych wszystkich postulatach i na pewno
                                      akcję podobnie zorganizowaną trzeba będzie przeprowadzić. Ale to raczej
                                      niemożliwe dla obecnych włodarzy, bo ich cała ta sytuacja przerasta...
    • Gość: pR0SiAczek the_jazz gratuluje tematu w ktorym poruszylismy... IP: *.elblag.dialog.net.pl 14.01.06, 18:29
      kilkanascie watkow, a liczba postow przekroczyla 200... w tej samej chwili
      przyszedl mi na mysl zarzut, ktory postawil chyba "matko74", ze w schodzimy z
      tematow glownych w dziesiatki pobocznych...
      • the_jazz Re: the_jazz gratuluje tematu w ktorym poruszylis 14.01.06, 18:51
        Nie wiem dlaczego mnie gratulujesz. Pogratulowac trzeba wszystkim forumowiczom,
        ktorzy caly czas biora udzial w tej dyskusji. Moim zdaniem to dobrze, ze
        rozmawiamy na publicznym forum o takich sprawach. Faktycznie poruszonych zostalo
        wiele watkow, ale czy to moja wina, ze czasami zbacza sie z tematu? Mysle, ze
        wszedzie sie tak dzieje. Wystarczy przejrzec inne tematy, a nawet inne
        regionalne fora ;) Nic na to nie poradzimy, bo dyskusje na tak szeroki temat
        zawsze maja powiazanych ze soba wieksza ilosc tematow posrednich.
        • Gość: pR0SiAczek Re: the_jazz gratuluje tematu w ktorym poruszylis IP: *.elblag.dialog.net.pl 14.01.06, 19:11
          gratuluje tobie po to ty stworzyles nosny "tytul tematu"... wystarczy "slonine"
          w tytul wrzucic ;) zgadzam sie z Toba co do wielowatkowosci dyskusji,
          nawiazanie do "matko74" bylo zwiazane z tym, ze ten temat zlamal wszystko o
          czym kiedys napisal... to nie picie do Ciebie, w zadnym razie...
          • francuz_el Re: the_jazz gratuluje tematu w ktorym poruszylis 14.01.06, 20:05
            Sporo szukania, która dyskusja poszła dalej, a która nie, ale dobrze że można
            sobie porozmawiać na różne tematy. Oby takich wątków więcej :-)
            • Gość: gutek Re: the_jazz gratuluje tematu w ktorym poruszylis IP: *.softel.elblag.pl 14.01.06, 22:15
              dziwi mnie troche ze wszyscy najezdzaja na pana prezydenta.W oczach widac jak
              elblag sie zmienia na lepsze, mamy wiecej inwestycji miejskich niz olsztyn bo
              tam buduje sie tylko banki i centra handlowe.Jesli komus sie marzy prawicowy
              prezydent to niech przypomni sobie pana Gburzynskiego to dopiero byl as.Co do
              bezrobocia to chyba kazdy wie ze polowa jest bezrobotna z wyboru bo miasto
              oplaci czynsz, da zapomoge ,ubierze i nakarmi dziecko .A jak sie chce to prace
              mozna znalezc ,chyba ze sie chce od razu zarabiac 3000 tysiace.
              • maszar Re: the_jazz gratuluje tematu w ktorym poruszylis 14.01.06, 23:52
                "chyba ze sie chce od razu zarabiac 3000 tysiace"

3000 tysiące, czyli 3 000 000 - chyba niewielu zarabia 3 miliony;
                • francuz_el Re: the_jazz gratuluje tematu w ktorym poruszylis 15.01.06, 00:34
                  Hmmmm... a u nas, to co takiego nowego powstaje? Też same centra handlowe i
                  banki. No ale przepraszam, czasem też jakąs halę sportową postawią ;-)
                  • the_jazz Re: the_jazz gratuluje tematu w ktorym poruszylis 15.01.06, 00:43
                    No tak, akurat co do tych banków to nie wiem czy sie zgodzicie, ale w Elblagu
                    mamy ich MNÓSTWO! Ostatnio zaczalem zwracac uwage na to i widze, ze mamy tu ich
                    wiecej niz czegokolwiek innego. Przyjrzyjcie sie na kazdej ulicy po 5 banków.
                    Zgroza :o Drugi Zurich :P
                    • francuz_el Re: the_jazz gratuluje tematu w ktorym poruszylis 15.01.06, 01:04
                      Gdyby był drugi Zurich, to bym się nie obraził, same centrale banków. Ale to
                      tylko małe placówki, które tylko czyhają, żeby komuś wcisnąć kredyt, nic więcej.
                      • the_jazz Re: the_jazz gratuluje tematu w ktorym poruszylis 15.01.06, 01:12
                        Nie, no oczywiscie, ze tak;) To bylo tak troche w cudzyslowie. :)
                    • Gość: pR0SiAczek Re: the_jazz gratuluje tematu w ktorym poruszylis IP: *.elblag.dialog.net.pl 15.01.06, 12:49
                      nie zgadzam sie absolutnie... tak jak i aptek jest za malo... 125 tys miasto, w
                      ktorym niektore "dynamiczne zachodnie" banki nawet oddzialu nie maja....
                      • the_jazz Re: the_jazz gratuluje tematu w ktorym poruszylis 15.01.06, 13:02
                        pROSIAczek: Twoim zdaniem u nas jest malo aptek? :O
                        • francuz_el Re: the_jazz gratuluje tematu w ktorym poruszylis 15.01.06, 13:12
                          W innych miastach jest więcej porównując do liczby mieszkańców. Nie dziwię się
                          farmaceutom, że chcą poruszyć niebo i ziemię, kiedy powstaje nowa apteka, która
                          na dodatek nie chce się podporządkować regułom panującym na rynku. I dobrze. Nic
                          nie robi lepiej jak konkurencja. Oby takich przypadków jak otwarta 24h Apteka
                          Dyżurna więcej. Dla mnie paranoją były dyżury nocne każdego dnia innej (jednej!)
                          apteki w mieście wielkości Elbląga...
                          • Gość: pR0SiAczek Konkurencja w Elblagu IP: *.elblag.dialog.net.pl 15.01.06, 13:18
                            oczywiscie, ze za malo... ceny lekow do niedawna byly kosmiczne!(nie bylo
                            konkurencji byla zmowa! ktorej dobitnym przykladem byly dyzury)... jeszcze ze 2-
                            3 "dyzurne 24/7" by sie przydaly...

nie wiem czy mowiac o nowych oddzialach bankow, aptekach itp itd uswiadamiasz
                            sobie ze to NOWE dodatkowe miejsca pracy... jasne ze nie jest to tak
                            spektakularne jak fabryka kronospanu...ale kilka osob wiecej ma prace - wiec
                            fanatycy sloniny przypiszczie jemu ten sukces w walce z bezrobociem :P
                  • Gość: gutek Re: the_jazz gratuluje tematu w ktorym poruszylis IP: *.softel.elblag.pl 15.01.06, 01:32
                    powstaje i to nie malo np;wezel wschod, dwie hale, torowisko na ogolnej,port
                    towarowy i terminal pasazerski,modernizacja wodociagow, modernizacja
                    obwodnicy,biblioteka pedagogiczna ,stary rynek, remont bramy,wiadukt akacjowa,
                    zakup taboru tramwajowego.Jest tego duzo, wiecej niz w wojewodzkim
                    olsztynie.Jesli chodzi o banki to niestety w olsztynie buduje oddzialy a w
                    elblagu tylko filie i ekspozytury wiec do zurichu nam daleko .
                    • the_jazz Re: the_jazz gratuluje tematu w ktorym poruszylis 15.01.06, 01:43
                      Gutek, ja po raz kolejny podkreslam, ze sobie z tym Zurichem zartowalem ;)
                      Przyjdzie czas,ze i u nas beda oddzialy z prawdziwego zdarzenia. Teraz na rogu
                      Hetmanskiej i Nitschmana powstaje kolejny bank :o BGŻ bodajrze :]
                    • francuz_el Re: the_jazz gratuluje tematu w ktorym poruszylis 15.01.06, 10:52
                      Węzeł Elbląg-Wschód, modernizacja obwodnicy, wiadukt Akacjowa i "Berlinka" -
                      żadna w tym zasługa prezydenta, gdyż są to inwestycje o zasięgu krajowym. Elbląg
                      stawał się powoli, co widać nawet teraz, wąskim gardłem na trasie między
                      3miastem a Warszawą i trzeba było coś zrobić, żeby nie zakorkować tego miejsca
                      "na amen". Tym bardziej, że wkrótce zacznie się olbrzymi ruch na granicy z
                      Obwodem Kaliningradzkim. Dlatego modernizacje "7" i "22" są konieczne. Sam węzeł
                      jest tylko częścią całego przedsięwzięcia, jednak za parę lat będzie wymagał
                      przebudowy. Mam nadzieję, że tak jak zapowiedzieli to planiści, jest do tego
                      przygotowany. GDDKiA w związku z budową drogi ekspresowej musiała zapewnić
                      dojazd mieszkańcom Dębowej, bo inaczej byliby odcięci od świata. Szkoda, że
                      obyło się to kosztem ul.Lotniczej, gdyż tam taki wiadukt przydałby się
                      najbardziej, ale tak wyszło jak wyszło. Na dowód temu, że prezydent nie miał
                      żadnego wpływu na rozwój wydarzeń jest fakt pozostawienia skrzyżowań z
                      ul.Żuławską i Nowodworską niemal bez zmian. Tylko przy Żuławskiej pojawi się
                      sygnalizacja, ale w nocy założę się, że będzie tam mnóstwo wypadków. Węzeł
                      Raczki (albo wg niemieckiej terminologii Elbląg-Zachód) też jest koniecznością,
                      bo by się obwodnica korkowała na styku z trasą na Malbork. W całym tym olbrzymim
                      przedsięwzięciu, które można szacować na niecały 1 mld zł do miasta należał
                      wykup gruntów na swoim terenie, co należało do jego obowiązków, przecięcie
                      wstęgi i postawienie witacza miejskiego, czego do tej pory nie zrobiono.

Modernizacja wodociągów - to wymóg UE. Wszystkie większe i mniejsze miasta teraz
                      to robią. Gdańsk dostał 300 mln zł dofinansowania, a Warszawa 1 mld zł, my podobnie.

Port - dobrze się stało, że został wybudowany, ale na razie za bardzo używany
                      nie będzie przez małą jego dostępność na zewnątrz. UM zainteresował się głębiej
                      Szkarpawą dopiero wtedy, kiedy cała sprawa wyszła na jaw. Trzeba monitorować co
                      się dzieje dookoła i wszczynać alarm już na etapie projektu ewentualnych
                      przeszkód. Nadal nierozwiązana jest sprawa mostu w Nowakowie, a zapowiadane
                      przez prezydenta wrota przeciwsztormowe, które już podobno były uzgodnione z
                      ówczesnym Ministrem Infrastruktury, nie pojawiły się nawet w planach
                      ministerstwa, a dopiero na liście życzeń UM, czyli WPI 2007-2013.

Sprawa bibliotek - tutaj najbardziej powinno się dziękować dyrektorowi
                      Nowińskiemu za jego upór i troskę w rozbudowę podległej mu instytucji. Na prawdę
                      wiele tam zrobił i głównie dzięki niemu mamy bodajże najszybciej rozwijającą się
                      instytucję kulturalną na północy Polski. Kiedy pod koniec roku wiceminister
                      kultury przyjechał do Elbląga m.in. na Salon Polityki, był pod wielkim wrażeniem
                      tego, co się tutaj dzieje. Jakoś władz miasta przy tym nie było, zresztą się nie
                      dziwię.

Stary Rynek i remont Bramy Targowej - w końcu zrobiono coś w tej sprawie, bo
                      Stary Rynek straszył przez wiele lat, za wiele lat. Przez prawie 4 lata(!)
                      prezydent kłócił się z konserwatorem zabytków, którego w między czasie chciał
                      odwołać, ale jego kolega wojewoda się na to nie zgodził, o to jak ma wyglądać
                      najważniejsza ulica starówki. Mieszkańcy wypowiedzieli się nt. tego jak ma
                      ostatecznie wyglądać. Wiem, bo byłem organizatorem ankiety na ten temat. Niemal
                      wszyscy podzielili wersję konserwatora. Sprawa została opisana w Dzienniku
                      Elbląskim i na elbląskiej Vectrze. Kiedy szedłem do sekretariatu prezydenta,
                      pani tam zasiadająca dobrze wiedziała, co jest napisane w tym piśmie ;P
                      Ostatecznie, gdy zainteresowało się tym Ministerstwo Kultury i zwołana została
                      Komisja z Warszawy, powyższa ankieta została przedstawiona jako dowód w tym
                      jakże niepotrzebnym sporze.

Dwie hale - dobrze że mamy coraz więcej obiektów sportowych, lecz ludzie raczej
                      woleliby chleba zamiast igrzysk. Miasto powinno dbać o nasze kluby sportowe,
                      jednak do tego za bardzo się nie pali, bo nie widzi w tym większego interesu.
                      Nasi działacze w większości nie stoją murem za prezydentem i to go boli.

Tramwaje - to mój konik i się cieszę, że widać zmiany i mogę się pochwalić swoim
                      miastem wśród innych miłośników :-)
          • the_jazz Re: the_jazz gratuluje tematu w ktorym poruszylis 14.01.06, 23:48
            No coz, ja moge sie tylko cieszyc, ze dyskusja rozwinela sie az tak :) Jednak
            tak, jak mowie... to zasluga nas wszystkich. Dobrze, ze nasze lokalne forum
            nabiera troche zycia. Staram sie je troche rozreklamowac. Wam proponuje to samo.
            Spojrzcie na opolskie forum... oni maja o wiele wiecej uczestnikow. A wiadomo,
            im wiecej uczestnikow dyskusji, tym wiecej pomyslow i nowych rozwiazan.
            Zapraszajmy tutaj innych ludzi. Pozdro
            • mrjulek Re: the_jazz gratuluje tematu w ktorym poruszylis 15.01.06, 11:44
              Maja wiecej uczestnikow, bo maja swoj dodatek do Wyborczej. Ludzie czytaja
              newsy w necie i od razu komentuja. W ogole Opole jest jakie jest, ale ja wciaz
              zazdroszcze temu miastu wiele:
              - uniwersytetu (slaby, bo slaby, ale wciaz sie rozwija)
              - politechniki
              - wyzszej panstwowej medycznej szkoly zawodowej (znajac Opolan, szybko zrobia z
              tej szkoly jakas mala Akademie Medyczna lub cos na jej podobienstwo)
              - samodzielnego Radia Opole, z dosyc ciekawym (po kwietniowych zmianach)
              programem
              - samodzielnym oddzialem TVP3
              - wojewodzkosci
              - mnostwa bezposrednich polaczen kolejowych z cala Polska (nawet z 3miastem!!!)
              - zintensyfikowania rozmow i regionalnym porcie lotniczym w Kamieniu Slaskim
              • Gość: pR0SiAczek Re: the_jazz gratuluje tematu w ktorym poruszylis IP: *.elblag.dialog.net.pl 15.01.06, 12:52
                i to czego im zazdroscisz wystarczy za plan dzialania dla NowejWladzyna
                nastepne 8 lat :( tyle jest do zrobienia, trzeba nadrabiac stracony czas...
                • the_jazz Re: the_jazz gratuluje tematu w ktorym poruszylis 15.01.06, 13:01
                  Ja to sie tylko boje, zeby ew. nowi wlodarze nie spieprzyli sprawyjeszcze
                  bardziej :(
                  • francuz_el Re: the_jazz gratuluje tematu w ktorym poruszylis 15.01.06, 13:08
                    The_jazz, to jak to w końcu jest z tą Twoją opinią? Słonina świetny prezydent,
                    dzięki któremu miasto jest jak nowe, czy człowiek który ciągnie Elbląg w dół i
                    oby nowe władze nie kontynuowały tego procederu?
                    • Gość: pR0SiAczek the_jazz to jak to jest z ocena sloniny? IP: *.elblag.dialog.net.pl 15.01.06, 13:19
                      ja tez juz nie wiem czy slonina ok czy nie wg niektorych forumowiczow... byc
                      moze to efekt tej dyskusji, ze na pewne sprawy spojrzeli z nowej, zdrowszej
                      perspektywy...
                      • the_jazz Re: the_jazz to jak to jest z ocena sloniny? 15.01.06, 15:14
                        Na pewno takie dyskusje pozwalaja spojrzec z szerszej perspektywy (tak, jak
                        mowicie). Moje zdanie caly czas jest taki samo. Uwazam, ze jesli chodzi o dbanie
                        o nasze miasto to Slonina sie sprawdza, glownie w tej kwestii wizualnej. Macie
                        racje, ze brakuje nam miejsc pracy i trzeba sie zajac tym tematem czy predzej,
                        ale zeby to zobaczyc wcale nie trzeba uczestniczyc w forum, nie oszukujmy sie ;)
                        To, ze zawsze mielismy i nadal mamy problem z bezrobociem, to wie chyba kazdy
                        mieszkaniec naszego miasta. Ja uwazam Slonine za prezydenta dobrego, lecz nie
                        rewelacyjnego. Tylko nalezy zadac sobie pytanie: Moze po prostu nie da sie
                        pogodzic jednego z drugim? Moze decydujac sie na rozwoj wizualny, nie starcza
                        pieniedzy na to, aby tworzyc nowe miejsca pracy? Moze to faktycznie jest cos
                        kosztem czegos. Nam sie latwo o tym rozmawia, ale skad brac na to wszystko
                        pieniadze?:( Jakby sie skoncentrowac na sciaganiu inwestorów to nie mielibysmy
                        nawet 1/5 z tego, co zostalo w ostatnim czasie w miesie zrobione :(
                        No, wyszlo nieco wiecej tych pytan :)
                        • francuz_el Re: the_jazz to jak to jest z ocena sloniny? 15.01.06, 16:12
                          > Tylko nalezy zadac sobie pytanie: Moze po prostu nie da sie
                          > pogodzic jednego z drugim? Moze decydujac sie na rozwoj wizualny, nie starcza
                          > pieniedzy na to, aby tworzyc nowe miejsca pracy? Moze to faktycznie jest cos
                          > kosztem czegos. Nam sie latwo o tym rozmawia, ale skad brac na to wszystko
                          > pieniadze?:( Jakby sie skoncentrowac na sciaganiu inwestorów to nie mielibysmy
                          > nawet 1/5 z tego, co zostalo w ostatnim czasie w miesie zrobione :(

Rozbroiłeś mnie teraz. Wg Ciebie co jest ważniejsze?? Sfera wizualna czy
                          gospodarcza miasta?
                          • the_jazz Re: the_jazz to jak to jest z ocena sloniny? 15.01.06, 17:43
                            No pewnie, ze to drugie, ale kazdy ma swoj plan na prowadzenie miasta. Slonina
                            ma widocznie taki, ze woli zaczac od "dupy strony". Sprawic, zeby miasto jakos
                            wygladalo a dopiero potem do niego sciagac inwestorów. Moze to nie jest takie
                            glupie?
                            • Gość: pR0SiAczek Re: the_jazz to jak to jest z ocena sloniny? IP: *.elblag.dialog.net.pl 15.01.06, 18:35
                              czy nie jest glupie?? no niech odpowie na to pytanie, te 5 tys Elblazan, ktorzy
                              wyprowadzili sie przez ostatnie 3 lata - zapewne sa to mlodzi ludzie,
                              konczacy "w polsce" studia... teraz "tam" buduja swoj i Nowego miasta
                              dobrobyt...
                              • mrjulek Re: the_jazz to jak to jest z ocena sloniny? 15.01.06, 22:28
                                ja dojrzewam ostatnio do decyzji, ze jednak chyba Elblag pozostanie tylko moim
                                rodzinnym miastem, ale raczej nie mam co tam szukac. no bo co za 4 lata w
                                Elblagu mialby robic doktor jezykoznawstwa angielskiego?

pozdrawiam
                                • Gość: pR0SiAczek Re: the_jazz to jak to jest z ocena sloniny? IP: *.elblag.dialog.net.pl 15.01.06, 22:32
                                  za 4 lata wydaje sie ze duzo mniej niz we wrocku... niestety... ale to nie
                                  tylko sloniny wina, tutaj wiele historycznych juz spraw sie naklada...
                                • the_jazz Re: the_jazz to jak to jest z ocena sloniny? 15.01.06, 23:37
                                  No ja nie wiem czy nie znalazl bys zajecia. Ostatnio dowiedzialem sie, ze nasz
                                  REGENT ma podpisana umowe z Oxfordem i dzialaja jakby na podbudowie tejrze
                                  slynnej uczelni. To jest na razie filia, a podobno sa bardzo konkretne plany co
                                  do rozbudowy tej placowki w Elblagu :o Sam doznalem lekkiego zdumienia jak o
                                  tym czytalem i sluchalem. Postaram sie dowiedziec czegos wiecej.
                                  • mrjulek Re: the_jazz to jak to jest z ocena sloniny? 16.01.06, 00:39
                                    z Oxfordem? Chyba OUP? Oxford University Press. Na bank nie z uniwerkiem w
                                    sprawie ksztalcenia, bo taka umowe maja z UG. Ale Regent to niestety ale dosyc
                                    zenujaca sprawa... w Elblagu zdecydowanie najlepsza anglistyka jest na PWSZ.
                                    Poza tym PWSZ jest uczelnia, a Regent nia nie jest - jest to zaklad ksztalcenia
                                    nauczycieli, poniewaz dyplomy uzyskuja z UG, a Regent nie ma prawa nadwac
                                    stopnia licencjata filologii. Ot co! Co wiecej, Rada Glowna Szkolnictwa
                                    Wyzszego postanowila ostatnio (Uchwała Nr 232/2005), by kolegia stopniowo
                                    zamykac. Nie wroze wiec Regentowi dluuuuuugiej przyszlosci jako Kolegium. Jesl
                                    przeksztalca sie np. w Wyzsza Szkole Językow Obcych - czy Wyzsza Szkole
                                    Filologiczna - moze i ma to racje bytu.

p.s. co do mnie, to rysuje sie perspektywa, ze w przyszlym roku, bede
                                    zatrudniony w Katedrze Dziennikarstwa jednej z wroclawskich uczelni i bede
                                    prowadzil przedmiot: lektorat prasy w jezyku obcym. No i do tego anglistyka na
                                    UWr. Wiec we Wrocku czuje sie doceniany! :) i jest mi tutaj naprawde dobrze:)

Pozdrowienia znad testu dla drugiego roku anglistyki!:)
                                    • the_jazz Re: the_jazz to jak to jest z ocena sloniny? 16.01.06, 01:58
                                      A dziekuje za pozdrowienia ;) Dzieki takze za naswietlenie sprawy z Regentem.
                                      Nie mialem pojecia o rzeczach, o ktorych wspomniales.
                                      Wroclaw? Naprawde fajne miasto. Zreszta od dluzszego czasu uwazane przede mnie
                                      za wzorowe miasto w Polsce pod wieloma wzgledami. Mam jednak nadzieje, ze kiedys
                                      zatesknisz za Elblagiem i dzieki - miejmy nadzieje - poprawie sytuacji w naszym
                                      miescie bedziesz mogl ponownie osiasc w swoim ojczystym grodzie :)
                                      Tego Ci zycze. Pozdrawiam.
                                      • mrjulek Re: the_jazz to jak to jest z ocena sloniny? 16.01.06, 02:13
                                        a dziekuje serdecznie i oddzdrawiam:) na razie przez co najmniej 3.5 roku
                                        trzymac mnie bedzie Wroclaw. Wydaje sie, ze coraz bardziej podoba sie moim
                                        szefom moja praca na prywatnej uczelni i ostatnio wyrazili chec
                                        dlugloterminowej wspolpracy. O dziennikarstwie wspomnialem. rozmawialem tez o
                                        utworzeniu anglistyki w tej uczelni. droge mam otwarta:) ale najpierw doktorat.

co do Elblaga, to ja chyba balbym sie juz wrocic do np. PWSZ. boje sie, ze nie
                                        moglbym sie realizowac, ze nie mialbym sily walczyc z klika i ukladami. ehhh...
                                        tu jest mi naprawde dobrze, ale tesknie za Elblagiem... choc moze bardziej za
                                        rodzina niz samym miastem...
                                      • mrjulek Re: the_jazz to jak to jest z ocena sloniny? 16.01.06, 02:16
                                        co do wrocka, oj ma on mnostwo mankamentow:
                                        - korki jak pieron!
                                        - regularnie spoznia sie moj autobus 145
                                        - smierdzi na Dworcu Glownym
                                        - dziury w ulicach jak cholera
                                        - poza centrum Wrocek jest brudny - np. dzielnice Huby, Gaj (czyli gdzie
                                        mieszkam - syfiaste non stop)
                                        - drogie mieszkania

ale to nic! Wrocek to jest Wrocek! Zapraszam!!!

p.s. jest nas we Wrocku - Elblazan wielu! Bardzo wielu!
                                        • francuz_el Re: the_jazz to jak to jest z ocena sloniny? 16.01.06, 14:43
                                          Niedługo będziesz mógł wyciąć jeden z "-" Wrocławia. PKP ma pieniądze na
                                          przebudowę dworca głównego, ale szczegółów nie znam...
                                        • Gość: pR0SiAczek Re: the_jazz to jak to jest z ocena sloniny? IP: *.elblag.dialog.net.pl 16.01.06, 17:14
                                          niemal w kazdym wiekszym miescie jest wielu "bylych lub zdalnych" Elblazan... i
                                          wcale nie oznacza to, ze sami superwybitni... a nawet gdyby to dramatem jest ze
                                          miasto nie potrafi na tych ludzi postawic :( choc wg mnie nie potrafi postawic
                                          nawet na zupelnych przecietniakow (ale takich ktorzy maja troszke ambicji)...

sam bylem "sercem Elblazaninem", byc moze w przyszlosci bede takim znowu...
                                          najczesciej powodem Ucieczki sa proste potrzeby. przykro mi ale Estetyka
                                          przegrywa u tysiecy z Nas ze zwyczajnym poczuciem stabilizacji i wzglednego
                                          bezpieczenstwa finansowego, ktorego Estetyka nie zapewni... Elblag potrzebuje
                                          ok 10.000 miejsc pracy (nie kazdy bezrobotny dostanie robote... trzeba
                                          uruchomic tlum "przesiadywaczy", bo mamy tragicznie niski poziom aktywnosci
                                          zawodowej mieszkancow!). zakladajac hurraoptymistycznie, ze udaje sie 500
                                          nowych miejsc pracy rocznie zapewnic, zajmie to Nam 20 lat! za 20 lat uczelnia
                                          moze miec ugruntowana renome (jesli dzis zacznie sie w nia inwestowac), za 20
                                          lat to o 25 lat za pozno :(
                                        • Gość: Prusak Re: the_jazz to jak to jest z ocena sloniny? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.06, 18:20
                                          Ha, Prusacy do Prus jeżdzą ;-)
              • the_jazz Re: the_jazz gratuluje tematu w ktorym poruszylis 16.01.06, 02:03
                Co do wojewódzkości Opola, to juz niedlugo to sie zmieni ;)
                Bedziesz mogl byc zazdrosny o jedna rzecz mniej ;]
                • Gość: pR0SiAczek ?? IP: *.elblag.dialog.net.pl 16.01.06, 17:17
                  masz jakas moc sprawcza w tej materii?? czy moze po prostu zamiast smucic sie
                  ze Elblag nie ma Wladzy, cieszysz sie "po polsku", ze komu innemu - totalnie
                  neutralnemu dla Elblaga - ja odbiora??

choc ten w twojej wypowiedzi " ;) " powoduje ze uznaje post za "humorystyczny"
                  • the_jazz Re: ?? 16.01.06, 21:59
                    Sluchaj, po pierwsze to post wlasnie taki mial byc (z humorem).
                    A jesli chodzi o zazdrosc to mysle, ze Elblag Opolu moze paru rzeczy zazdroscic,
                    ale Opole tez nie jest niewiadomo jakie i jest pare rzeczy w Elblagu czego oni
                    nie maja i nigdy miec nie beda. Na tym polega wlasnie caly urok, ze kazde miasto
                    jest inne i kazde ma w sobie cos oryginalnego. Tej oryginalnosci wlasnie
                    Elblagowi na pewno nie mozna odmowic :) Zgodzisz sie ze mna?
                    • mrjulek Re: ?? 16.01.06, 22:06
                      Tak, tylko oni maja rzeczy, ktore rownie dobrze moglby miec Elblag, ale nie ma,
                      bo sie slabo staralismy. Gdyby w Elblagu ktos np. 30 lat temu pomyslal, to
                      pewnie mielibysmy juz porzadna uczelnie. To samo kilka lat temu w walce o
                      wojewodztwo - jesli nie mielibysmy samodzielnego, to moze byloby tak jak w Kuj-
                      Pom czy Lubuskim.
                      • the_jazz Re: ?? 16.01.06, 23:32
                        Zgadza sie, ale niestety tak sie nie stalo i juz nie ma co plakac na "rozlanym
                        mlekiem". Nalezy po prostu wziac sie do roboty i nadrobic te zaleglosci, ktore mamy.
                        • Gość: gutek Re: ?? IP: *.softel.elblag.pl 17.01.06, 02:28
                          Opole ratuje tylko miejszosc niemiecka ktora ma spore wplywy w kregach wladzy.
                          A my mielismy i mamy parlamentarzystow ktorzy predzej elblagowi zaszkodza niz
                          pomoga. A swoja droga to chyba malo kto wie ze dawna Olsztynska Akademia
                          Rolnicza teraz UWM miala byc w elblagu . Przez jakis czas dzialalo nawet jej
                          biuro zalozycielskie w elblagu. Niestety Olsztyn mial lepsze wplywy w stolicy i
                          biuro przeniesiono do olsztyna, gdzie zalozono wkrotce ART , a w elblagu na
                          otarcie lez utworzono szkole dla traktorzystow. Czyli gdyby nie Olsztyn to w
                          elblagu tak jak w opolu byl by uniwersytet.
                          • the_jazz Re: ?? 17.01.06, 14:07
                            Faktycznie, nie wiedzialem. Mysle, ze wiekszosc z nas tego nie wiedziala.
                            Jak sie slucha takich rzeczy to tym bardziej kicha boli, ze tak sie stalo a nie
                            inaczej :( Jednak patrzac na to z innej strony, moze wyciagnac wniosek taki, ze
                            jednak dostrzezono spore mozliwosci i sens tworzenia tutaj Uniwerku. Pytanie
                            brzmi: dlaczego ówczesne wladze nie poszly za ciosem? Skoro nie udalo sie z UWM
                            to mozna przeciez bylo wyjsc z inna, odrębną inicjatywa i "kuc zelazo, poki gorace!"
                            Mysle, ze dzisiaj rowniez zapotrzebowanie jest ogromne a samo miato ma niezle
                            predyspozycje, aby taka uczelnia powstala.
                            Zastanawiam sie od czego i od kogo zalezy podjecie tak smialej i odwaznej decyzji?
                            • Gość: pR0SiAczek Re: ?? IP: *.elblag.dialog.net.pl 17.01.06, 19:23
                              musisz jeszcze nieco historii poznac... nie tylko tej odleglej jak czasy
                              powojenne... bo do 1999 tez o wielu rzeczach zapomniano...
                            • Gość: pR0SiAczek Re: ?? IP: *.elblag.dialog.net.pl 17.01.06, 19:25
                              od Wladz miasta w tym m.in. od sloniny... rowniez od Ministra Edukacji
                              Narodowej, ktory przez najblizsze 15 lat nie utworzy zadnej powaznej uczelni
                              panstwowej - juz fala nowych uniwerkow przeszla...
                              • mrjulek Re: ?? 17.01.06, 21:24
                                Moim zdaniem i tak nie mamy zadnych szans na uniwersytet w Elb. Jedyna droga do
                                sensownej uczelni to:
                                1. PWSZ - otworzenie kilku(nastu) nowych i ciekawych kierunkow studiow
                                2. PWSZ - uprawnienia magisterskie na niektorych kierunkach
                                3. PWSZ - uzyskanie 2 uprawnien doktorskich
                                4. przeksztalcenie w AKADEMIE
                                5. uzyskanie kolejnych uprawnien doktorskich, docelowo co najmniej 6
                                6. przeksztalcenie Akademii w Uniwersytet przymiotnikowy, np. Technologiczny, z
                                Wydzialami Spolecznymi i Humanistycznymi

to wszystko = 30 lat co najmniej (IMHO)
                                • the_jazz Re: ?? 17.01.06, 23:19
                                  A dajcie spokoj, 30 lat? Zalamac sie idzie. A czlowiek tak bardzo chcialby nie
                                  tylko tego doczekac, ale i skorzystac z tego jakos. Najwyrazniej nie bedzie mi
                                  dane :/
                                  Co do historii to interesuje sie nia, ale fakt faktem, ze tej sprzed kilkunastu
                                  lat zbyt dobrze nie znam. Czas sie podszkolic :>
                                  • Gość: pR0SiAczek Re: ?? IP: *.elblag.dialog.net.pl 18.01.06, 16:31
                                    no uczelnia wyzsza na poziomie to wlasnie 30 lat INTENSYWNYCH I NIEPRZERWANYCH
                                    dzialan w imie tej idei... to dla Elblazan urodzonych po 2020 roku... tyle ze
                                    to tylko jeden z celow, jesli tylko na nim sie skupi ktos, nic z tego nie
                                    bedzie, bo wczesniej bedziemy miec "umieralnie Elblag"
                                    • the_jazz Re: ?? 18.01.06, 17:05
                                      pROSIAczek, powiedz Ty mi... jakiego kandydata na urzad prezydenta Ty bys widzial?
                                      Wiekszosc Twoich pogladow do mnie przemawia... jestem ciekaw jaki masz stosunek
                                      do potencjalnych kandydatów.
                                      • francuz_el Re: ?? 18.01.06, 20:24
                                        A jaki można mieć stosunek do potencjalnych kandydatów, skoro żaden się
                                        oficjalnie nie ujawnił, no może poza Kozłowskim, który by najchętniej sam stanął
                                        na czele tzw. "prawicy", choć na szczęście to niemożliwe. Tym bardziej nic nie
                                        wiadomo o programach potencjalnych kandydatów. Dlatego wszystko może być tutaj
                                        "potencjalne".
                                        • the_jazz Re: ?? 18.01.06, 20:42
                                          A mozesz cos wiecej powiedziec o tym Kozłowskim? Albo przynajmniej skierowac
                                          mnie gdzies, gdzie moglbym sie zapoznac z tymże osobnikiem?
                                          • Gość: pR0SiAczek Re: ?? IP: *.elblag.dialog.net.pl 18.01.06, 20:59
                                            lepiej sie nie zapoznawaj z tym osobnikiem... sprobuj poszukac czegos np. o
                                            prezesie i zalozycielu gieldowej spolki ElstarOils... ktora wlasnie bije
                                            rekordy, a w ciagu roku jej wartosc wzrosla o 300%... spolka wybuduje kolejna
                                            przetwornie (siedziba jest w Elblagu, wiec nie posadzajcie goscia o brak
                                            patriotyzmu), tym razem (maja juz pod sztumem) w malborku (w tczewskiej SSE,
                                            ciekawe czemu nie w elblaskiej?? -> dla niewtajemniczonych wyjasnie ze jest to
                                            pytanie retoryczne, na ktore odpowiedz brzmi: z powodu UMel i 8 lat decyzji
                                            prezia).
                                            • Gość: gutek Re: ?? IP: *.softel.elblag.pl 18.01.06, 21:34
                                              Kiedy pare lat temu czyli przed kadencja pana Sloniny wracalem z ktoregos
                                              miasta w polsce ,zawsze mialem wrazenie ze Elblag to najbrzydsze polskie
                                              miasto.Brudno, szaro,dziurawe ulice,nijako.Koszalin,Jelenia Gora,Legnica a
                                              nawet Grudziadz wygladaly o niebo lepiej.Teraz i w elblagu jest ladnie i
                                              czysto. Moim zdaniem to dobrze ze wzieto sie najpierw za estetyke miasta, bo
                                              Elblag czekal na to od zakonczenia wojny.Jak cie widza tak cie pisza.
                                              • Gość: pR0SiAczek Re: ?? IP: *.elblag.dialog.net.pl 26.01.06, 20:08
                                                a jak sie ta Estetyka ma do "zalosnie" wygladajacych zarosnietych trawa polaci
                                                Starowki? a jak sie ma do poludniowej dzielnicy Zatorze? albo okolice dworca
                                                pkp? Estetyka jest pochodna Dobrobytu Mieszkancow, a Dobrobyt pochodna Pracy...
                                                slonina postanowil ominac rzeczywisty problem, udawac ze go nie ma - zamiast
                                                etapami naprawiac Elblag skrotem do mety przeszedl i to jeszcze "po lebkach"...
                                                a Estetyka Administracyjnie Narzucona niedlugo bedzie Estetyka... bo nadal
                                                Dobrobytu brakuje...
                                                • the_jazz Re: ?? 26.01.06, 21:58
                                                  No tak, ale przeciez wszystkiego nie da sie na raz zrobic pROSIAczku i trzeba
                                                  sie z tym pogodzic. Ja po cichu licze, ze ten nasz port, ktory ma porzadnie
                                                  ruszyc juz wiosną, przyniesie miastu odpowiednie profity, ktore zostana
                                                  odpowiednio spozytkowane...
                                                  • Gość: pR0SiAczek Re: ?? IP: *.elblag.dialog.net.pl 28.01.06, 21:04
                                                    wszystkiego nie da sie zrobic i NIE WOLNO robic wszystkiego naraz...

powtorze: Estetyka jest pochodna Dobrobytu Mieszkancow, a Dobrobyt pochodna
                                                    Pracy...

przeciez wyraznie pokazuje jakie priorytety nalezy przyjac... PRACA+UCZELNIA
                                                    WYZSZA+BUDOWNICTWO MIESZKANIOWE. i to wystarczy na wypelnienie wysilkiem (slowo
                                                    nieznane "belkoczacemu") 8 lat kadencji :(
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka