Dodaj do ulubionych

Pytanie o Starówkę

14.02.06, 02:15

Hej !
Pisze do Was z Lublina, i chciałabym zadać Wam pytanie o Wasz stosunek do
odbudowanej Starówki. Interesuje mnie zwłaszcza to, czy sie z nią w pełni
identyfikujecie, czy tez myslicie o niej jako "atrapie", "fałszerstwie" etc.
Czy odbudowana Starówka wzmacnia Wasz lokalny patriotyzm? Interesuje mnie
zwłaszcza opinia tych sposród Was, którzy mają troche więcej niż 20 lat, i
pamietają Elbląg sprzed odbudowy. Jak czuliście sie wtedy? Jak na Was działała
pusta przestrzeń po Starówce a jak działa teraz?
Nigdy w Waszym miescie nie byłam, znam je tylko z fotografii.
Zapraszam. Za wszystkie odpowiedzi bede wdzięczna.
Obserwuj wątek
    • Gość: GUTEK Re: Pytanie o Starówkę IP: *.softel.elblag.pl 14.02.06, 02:49
      Nie jestem rdzennym elblazaninem,mieszkam tu na stale dopiero piec lat z
      kawalkiem.Ale do elblaga przyjezdzalem pare razy do roku.Dziwilem sie bardzo
      dlaczego naszej starowki nie odbudowano tak samo jak w Gdansku czy
      Wroclawiu.Jesli chodzi o styl odbudowy to wolalbym aby odbudowywano stare
      miasto tak jak w Warszawie, czyli calkowita rekonstrukcja wszystkich
      kamieniczek.Dobrze sie stalo ze zaczela sie zabudowa, bo elblagowi brakowalo
      serca miasta.Ostatnio cos sie ruszylo.Remontowane sa ulice i kamieniczek w tym
      roku troche przybedzie.Az sie serce raduje jak sie widzi postepy odbudowy.Duzo
      elblazan czekalo na to cale swoje zycie i niestety wielu nie doczeka
      zakonczenia prac.Ja mam nadzieje ze doczekam czasu kiedy cale stare miasto
      zostanie odbudowane.Ps:w lublinie dosc czesto bywam.Miasto ostatnio
      wypieknialo ,szczegolnie podoba mi sie Krakowskie Przedmiescie i zamek.Przydaly
      by sie jeszcze tramwaje,slyszalem ze sa w planach.POZDRAWIAM.
      • the_jazz Re: Pytanie o Starówkę 14.02.06, 04:04
        Elblaska Starówka nie zostala od razu odbudowana z bardzo prostej przyczyny.
        Wszystkie nasze materialy i surowce (w tym cegła), ktore pozostaly po
        zniszczonej Starówce zostaly wywiezione do Warszawy i Gdanska. Byly przeznaczone
        do odbudowywania tamtejszych Starych Miast jako, ze tamte miasta zostaly uznane
        za "wazniejsze" :( Zostalismy troche "Wpuszczeni w kanal", ale mam nadzieje, ze
        cala nasza Starówka juz niedlugo zostanie wypelniona okazalymi kamienicami.
        Co do samych kamienic, to bardzo mi sie podobaja i w pelni sie identyfikuje z
        ich stylem. Uwazam, ze nie ma takiej koniecznosci, zeby wszystko odbudowywac w
        100% tak, jak bylo. Niech powstanie cos nowego. Cos, co jednoczensie bedzie
        pasowac do klimatu lokalnego Starego Miasta. Sam mieszkam w jednej z kamienic i
        musze przyznac, ze bardzo podoba mi sie sposob ich wykończenia i solidnosc.
        Ogolnie jestem b. zadowolony :)
        • francuz_el Re: Pytanie o Starówkę 14.02.06, 10:38
          Mi Stare Miasto i jego odbudowa bardzo się podoba. Elbląska starówka jest
          odbudowywana w nowatorski sposób, nie ma co z tym dyskutować. Jest z tego znana
          w całej Europie i dobrze się dzieje, że właśnie w taki sposób postanowiono sobie
          z nią poradzić. Szkoda tylko, że wszystko dzieje się dosyć wolno, ale i tak nie
          jest źle.
          Można powiedzieć, że jestem dumny z naszego Starego Miasta. Ma ono sporo
          niedociągnięć, ale jest przynajmniej coś, co nas odróżnia od innych miast, na
          plus oczywiście.
    • Gość: alfik Re: Pytanie o Starówkę IP: *.elb.vectranet.pl 14.02.06, 16:07
      Jestem wlasnie tym elblazaninem,ktory ma troche wiecej niz dwadziescia lat,znam
      swoje miasto od dawna,tu sie urodzilem i znam dosyc dobrze jego historię.Nie
      chce owijać w bawelne,ale Elblag lat siedemdziesiatych ,osiemdziesiatych nie
      byl miastem pieknym.Wladza ludowa,zamiast odbudowac zniszczone
      miasto,rozebarala to co pozostalo i posiala na ternie niegdys tetniącym zyciem-
      trawkę.Byly plany zabudowy Starowki wierzowcami,ale cale szczescie ,ze zabraklo
      forsy .Chcialbym dodac, ze nestorami odbudowy naszego starego miasta byli
      ksieza z tutejszej parafii św.Mikolaja,dzisiejszej katedry.Budynek ich
      plebanii ,ktory miescil sie przy ulicy Pocztowej popadl w ruinę,postanowiono
      wiec na plebanie zaadoptować pozostalości po dwoch zabytkowych
      kamienniczkach,wraz z fragmentem sciezki koscielnej,przy ulicy Mostowej.Efekt
      odbudowy jest widoczny do dzisiaj,moim zdaniem zmobilizowalo to elblazan do
      zabudowy i odbudowy elblaskiego starego miasta.Wladze miejskie początkowo
      zobowiazaly się do pokrycia kosztow zabytkowych elewacji ,jednak na obietnicach
      sie skończylo i tak pnie sie nasze nowe -stare miasto w gorę.Zbytkowe
      pozostalosci to ciag kamienniczek ulic Wigilijnej,ŚW.Ducha,fragment sciezki
      koscielnej,katedra Św.Mikolaja,kościol Św.Ducha,Brama Targowa.Elblaska starowka
      przed wojna byla piekniejsza od tej gdańskiej,mozna wejśc na stronkę
      www.info.elblag.pl,tam sa ciekawe zdjecia przedwojennego Elblaga.
      • francuz_el Re: Pytanie o Starówkę 14.02.06, 16:45
        Zapomniałeś tylko dodać, że w latach 80. powstał kompleksowy plan przebudowy
        całego Starego Miasta...
        • matko74 Re: Pytanie o Starówkę 14.02.06, 17:05
          I ja należę do tego pokolenia świetnie pamiętającego lata osiemdziesiąte.
          Pamiętam te czasy kiedy w Elblągu cała masa kwartałów świeciła pustkami. Nie
          dotyczy to tylko Starego Miasta, ale także tzw. Centrum. Obecnie buduje się
          Centrum i już o czymś takim w Elblągu można powiedzieć, ale zdecydowanie
          najważniejszym miejscem jest Stare Miasto. To miejsce, które rodzi się niczym
          Feniks z popiołów, co prawda nie zachowuje swojego poprzedniego wyglądu, ale
          rewitalizacja bazuje na wcześniejszych elbląskich tradycjach, choćby przedproża
          obecne przy niektórych budynkach. Dla mnie przyjęta wersja odbudowy jest jak
          najbardziej odpowiednia. Poza tym lubię odważne barwy elewacji, które czasem
          pojawiają się na elbląskich kamienicach. Nie wiem czy doczekam chwili
          ukończenia odbudowy Starego Miasta, ale odbudowa na szczęście przyśpieszenia
          nabrała. Czekam za to chwili pojawienia się Ratusza Staromiejskiego (swoistej
          formy Dworu Artusa, bo władze miejskie się do niego raczej nie przeniosą i
          będzie pełnił funkcje reprezentacyjne) oraz sensownej zabudowy Wyspy Spichrzów
          i mostów z nią łączących, a nawiązujących do przeszłości miasta.
          • francuz_el Re: Pytanie o Starówkę 14.02.06, 19:43
            Ja czekam teraz bardziej na zabudowę kwartału Stary Rynek/Studzienna/Bednarska.
            Tam znajdą się ciekawe kamienice. Ratusz staromiejski powstanie dopiero za parę lat.
            • the_jazz Re: Pytanie o Starówkę 15.02.06, 01:23
              Francuz, widziales projekty kamienic, ktora maja sie pojawic w tym kwartale?
              Moze sa gdzies w necie takie projekty jak na stronie MYTYCH-a? Wiesz cos?
              • francuz_el Re: Pytanie o Starówkę 15.02.06, 17:38
                Nie widziałem projektów, tylko wiem co ma tam powstać. Pisaliśmy o tym kiedyś na
                forum.
                • the_jazz Re: Pytanie o Starówkę 15.02.06, 20:05
                  Mozesz przypomniec? Zanim ja to znajde, to... ;)
                  • francuz_el Re: Pytanie o Starówkę 15.02.06, 21:11
                    Od czego są wyszukiwarki ;-P
        • Gość: alfik Re: Pytanie o Starówkę IP: *.elb.vectranet.pl 14.02.06, 18:40
          To co opisalem to tylko ogolniki,niektore fakty pominąłem,bo nie o wszystkich
          wiedzialem,od czego jest forum?
          • folkatka Re: Pytanie o Starówkę 14.02.06, 23:27

Łoł, ludzie, nie spodziewałam sie tak fantastycznych odpowiedzi!
            Ukontentowaliście mnie na maxa. Prosze o jeszcze!
            • rychu_z_przemysla Re: Pytanie o Starówkę 15.02.06, 15:30
              I ja pozwolę zadać sobie pyatnie.
              Kto jest inwestorem odbudowywanych kamienic?
              Czy są to budynki prywatne, czy komunalne?

Pozdrawiam z Przemyśla:
              www.przemysl24.pl/galerie/mariusz-mk/zakatek/
              www.przemysl24.pl/galerie/wojtek50/przemysl---swiatecznie/

• Gość: alfik Re: Pytanie o Starówkę IP: *.elb.vectranet.pl 15.02.06, 15:56
                Na samym poczatku,w ramach tzw.patronatu ,dawna firma ZAMECH,pozniej
                prywatni ,indywidualni inwestorzy,systemem gospodarczym,w latach
                dziewięcdziesiatych firma deweloperska STAROWKA postawila ciąg kamienniczek w
                kwartale Rybacka-Stary Rynek,obecnie zabudowa starowki zajęla sie firma
                budowlana Mytych i tak powoli,powoli...
                • rychu_z_przemysla Re: Pytanie o Starówkę 15.02.06, 16:39
                  Inwestorzy prywatni- to na pewno lepiej niż miasto.
                  Dzięki za odpowiedź i pozdrawiam
                  • Gość: alfik Re: Pytanie o Starówkę IP: *.elb.vectranet.pl 16.02.06, 21:42
                    Rychu,miejska biurokracja tylko potrafi podwyzszac mieszkancom starowki podatek
                    od gruntu,ale jak przyjadą goscie zza granicy,to sie szczyca,jaka to lokalna
                    wladza jest madra i ile to wlozyla w odbudowe Starego Miasta.
                    • francuz_el Re: Pytanie o Starówkę 16.02.06, 21:52
                      Jedno jest pewne, potrafią długo i bezsensownie się kłócić o każdy najmniejszy
                      szczegół, ale czy to jest mądrę, to nie wiem ;-)
    • Gość: el Re: Pytanie o Starówkę IP: *.elblag.dialog.net.pl 17.02.06, 14:12
      >Czy odbudowana Starówka wzmacnia Wasz (e-g) lokalny patriotyzm?

NIE , Stadionu nie mamy :<, jeśli o to Ci chodzi ;)

pozdrwowienia
      prawdziwi elblążanie
      • Gość: Jena Re: Pytanie o Starówkę IP: *.elblag.dialog.net.pl 17.02.06, 14:13
        Ale coraz wiecej o tym ...powoduje , że nawet za starówke sie biorą
        • Gość: # Re: Pytanie o Starówkę IP: *.elblag.dialog.net.pl 17.02.06, 14:15
          Przez 60 lat po wojnie nie tknieto i nagle....z gruzow mamy cudo swiata

A przez ten czas Stadion (Polski przeciez) próchniaŁ
          • Gość: mosir Re: Pytanie o Starówkę IP: *.elblag.dialog.net.pl 17.02.06, 14:18
            No i mamy z nowego obiektu , starówke na Agrykola ;|)
            Czy to nie genialne dla zachowania architektury zabytkowej miasta !?!
            • Gość: Dziwak Re: Pytanie o Starówkę IP: *.elblag.dialog.net.pl 17.02.06, 14:25
              Naprawde, dziwie sie takim skojarzeniom .
              • Gość: alfik Re: Pytanie o Starówkę IP: *.elb.vectranet.pl 17.02.06, 20:57
                Ale o czym mowa ,o glupawym stadionie?Przecież to miejsce kultu ok. 10 tys.
                elblazan,albo jeszcze mniejszej,wiec w czym problem?Mam gdzies wasz zasrany
                stadion,liczy się cale miasto,nie interesuję sie sportem,chociaż nie jestem
                przeciwnikiem jego rozwoju,więc zacznijcie dzialać w kierunku jego
                rozwoju,zwlaszcza pilki noznej.Niech zyje OLIMPIA ELBLĄG.
                • the_jazz Re: Pytanie o Starówkę 18.02.06, 01:59
                  Zaraz, zaraz - ja nie rozumiem pewnej kwestii. Dla kogo Wy chcecie budowac ten
                  stadion? Dla druzyny, ktora gra w CZWARTEJ lidze i prezentuje naprawde mizerny
                  poziom? A moze dla tej nielicznej rzeszy (pseudo)kibiców, ktorych wiekszy
                  odsetek to zwyczajni dresiarze. Chodza na te mecze, zeby sie wyzyc. Wiem, bo
                  znam kilku kibiców naszej Olimpii i nie napawa mnie optymizmem ich postawa.
                  Chodza ulicami, drą ryje, rozpieprzaja wszystko i wszystkich. Uwazam, ze 10 tys.
                  to BARDZO mocno przesadzona liczba. Mysle tez, ze budowa w tym momencie stadionu
                  dla Olimpii byloby kretynizmem. Zreszta... nie pierwszym i nie ostatnim :/
                  • Gość: front Re: Pytanie o Starówkę IP: *.elblag.dialog.net.pl 20.02.06, 13:54
                    Nie spodziewalismy sie tego po Tobie.
                    Zawodzisz na calej lini .
                    • Gość: Zdziśka Fasada Re: Pytanie o Starówkę IP: *.elblag.dialog.net.pl 20.02.06, 13:55
                      Kolejny drewnany ludek , który balby sie nosić koszulke z napisem Elbląg
                  • Gość: Wanda Re: Pytanie o Starówkę IP: *.elblag.dialog.net.pl 20.02.06, 14:00
                    Gdyby w Elblągu nie byo kina,
                    to gadaŁbyś, że nie ma po co budować , bo ludzie nie oglądają filmów,
                    (tudzież nie mają porządnie gdzie)
                    Ale ty jesteś kopniety w muzg !
                    • the_jazz Re: Pytanie o Starówkę 13.03.06, 02:09
                      No wlasnie widze kto tu jest kopnietyw mÓzg. Jakies gnoje beda mnie obrazac. Z
                      powrotem do podstawowki uczyc sie podstaw gramatyki nieuki!
                      Tak, jak alfik mam w dupie ten stadion... Wole, zeby w to miejsce poszla jakas
                      inwestycja rozwijajaca miasto.
                • Gość: a Re: Pytanie o Starówkę IP: *.elblag.dialog.net.pl 20.02.06, 13:51
                  Po pierwsze ,
                  -nie obrażaj gości z poza Elbląga,
                  -troche szacunku dla zasrańców
                  -to Twoje 10tys. to świadczy tylko o Tobie
                  (niestety wiekszego nie zbudowano w miescie)
                  -jak nie interesujesz sie sportem to czym? onanizmem czy numizmatem
                  -rozwoj wlasnie nastepuje,
                  bo tacy dziaŁacze jak Olimpii Elbląg wczesniej zostali udupienii..
                  przez takich trzesi portkuf jak Ty teraz.
                  • Gość: Mac Re: Pytanie o Starówkę IP: *.elblag.dialog.net.pl 20.02.06, 13:52
                    Jak śmiesz nazywać Stadion zasranym ;)
                    • Gość: Zdziśka Fasada Re: Pytanie o Starówkę IP: *.elblag.dialog.net.pl 20.02.06, 13:54
                      Kolejny drewnany ludek , który balby sie nosić koszulke z napisem Elbląg ;)
                      • Gość: Zdziśka Fasada c d Re: Pytanie o Starówkę IP: *.elblag.dialog.net.pl 20.02.06, 13:56
                        soryy , to nie tu...
                    • Gość: kibitz Re: Pytanie o Starówkę IP: *.elblag.dialog.net.pl 20.02.06, 13:57
                      Lepsze to niż gŁupawi fani Staróvki :|>
                      • Gość: claustro Re: Pytanie o architektów? IP: *.wlan.pl 12.03.06, 14:43
                        Pierwszymi zwolennikami odbudowy starówki byli elbląscy architekci panowie:
                        Sierzputowski, Buyko i Babiński. Niestety żaden z nich już nie żyje. Czy ktoś
                        ich jeszcze pamięta?
                        • Gość: claustro Re: Pytanie o architektów? IP: *.wlan.pl 12.03.06, 16:50
                          Zapomniałem o inż. panu Aldbekierze i pani Kujath - architektach którzy
                          działali w Elblągu w latach sześćdziesiątych. Także i oni byli zwolennikami
                          odbudowy starówki. To właśnie dzięki tym ludziom nie wybudowano tam
                          szkoły "tysiąclecia" i bloków mieszkalnych mimo nacisków władz partyjnych.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka