Dodaj do ulubionych

BEZROBOCIE - koniec lutego

11.03.03, 15:48
Pod koniec lutego zarejestrowanych było w PUPie (łącznie z filią w Pasłęku)
23483 bezrobotnych, w tym 12009 kobiet.
:(
Obserwuj wątek
    • francuz_el Re: BEZROBOCIE - koniec lutego 11.03.03, 16:08
      Wiosne mamy,a ty tu takie pesymistyczne dane podajesz... nie rob tego wiecej ;P
      • Gość: anna Re: BEZROBOCIE - koniec lutego IP: *.umcs.lublin.pl 12.03.03, 09:04
        macie jakieś pomysły jak temu zaradzić??? z perspektywy pracownika i
        pracodawcy...
        • francuz_el Re: BEZROBOCIE - koniec lutego 12.03.03, 09:34
          Mozna zatrudnic wielu bezrobotnych w budowie drog (obwodnic, wezlow
          komunikacyjnych, srodka Elblaga ;))),a takze przy budowie portu,
          komunalizowaniu Modrzewiny itd. Pomyslow jest wiele ;)
          • student_el Re: BEZROBOCIE - koniec lutego 12.03.03, 09:42
            Pytanie janse i ocywisyte, sprowadzić inwestora, który nie będzie nam budował
            centrum handlowego lecz zakład pracy.
            • Gość: anna Re: BEZROBOCIE - koniec lutego IP: *.umcs.lublin.pl 12.03.03, 09:58
              ale żeby sprowadzić takiego inwestora, trzeba go czymś zachęcić, a zachęcić
              można tym, żeby małe miał koszty, czyli stworzyć gdzieś na obrzeżach miasta
              specjalną strefę ekonomiczna- właściwie to nie wiem dokładnie co to jest, ale
              słyszałam, że tak się robi i że to jest dobre i przyciąga inwestorów
              moje pytania do ekspertów
              co to jest ta strefa ekonomiczna?
              i dlaczego jest ona dobra?
              jak można ją stworzyć?
              • student_el Re: BEZROBOCIE - koniec lutego 12.03.03, 10:05
                A o Modrzewinie południe zapomniałaś?
                • Gość: anna Re: BEZROBOCIE - koniec lutego IP: *.umcs.lublin.pl 12.03.03, 10:10
                  prawdę mówiąc- nie słyszałam, tam jest strefa ekonomiczna?? i jakie firmy
                  wyraziły zainteresowanie, aby tam się "osiedlic"???
                  nie wiesz czy może jakaś branża spozywcza??
              • francuz_el Re: BEZROBOCIE - koniec lutego 12.03.03, 16:10
                Strefa Ekonomiczna to takie miejsce gdzie obowiazuja zwolnienia od podatkow itp.
                Z tego co wiem, juz nie moga powstawac nowe strefy ekonomiczne, bo to niezgodne
                z prawem unijnym :(
                Strefa w Elblagu jest, tyle,ze trzeba ja uzbroic we wszystkie media (np.samo
                doprowadzenie elektrycznosci to 9 mln zl), a do tego potrzeba czasu...
          • Gość: anna Re: BEZROBOCIE - koniec lutego IP: *.umcs.lublin.pl 12.03.03, 09:53
            no tak to jest pomoc doraźna, ale to nie gwarantuje stałej pracy, tylko
            zleconą, a taka praca to przechlapane, nie możesz wziąć nic na raty, nie możesz
            wziąć kredytu w banku- przewalone.
            dobrym pomysłem było wprowadzenie programu "pierwsza praca", ale ma to swoje
            minusy, bo pracodawcom takie coś bardzo się spodobało- urząd zwraca wszelkie
            koszty związane z pracownikiem- więc pracodawca nie ponosi żadnych kosztów,
            poza tym jak rok się skończy wcale nie muszą zatrudniać delikwenta na stałe,
            tylko mogą sobie wziąć innego łosia do pracy...a tamten znowu zostaje na
            lodzie, bez niczego...pomysł równieź doraźny (ale dłużej trwa, bo rok)

wszystko tkwi w podatkach (teza, którą nie wiem czym podeprzeć, ale tak
            wymyśliłam)
            • student_el Re: BEZROBOCIE - koniec lutego 12.03.03, 09:56
              Za takie pieniądze jakie można zarobić w programie "pierwsza praca" to niech
              sobie sami urzędnicy pracują.
              • Gość: anna Re: BEZROBOCIE - koniec lutego IP: *.umcs.lublin.pl 12.03.03, 10:02
                no tak tak
                ale według mnie, nie musisz się ze mną zgadzać, lepiej robić coś niż nic, poza
                tym można w ten sposób nabrać jakiegoś doświadczenia, ale problem bezrobocia,
                po ukończonym stażu pozostaje- pracodawca nie proponuje pracy, bierze sobie
                kogoś nowego a osoba leci na bruk
                jak temu zaradzić???
          • Gość: anna Re: BEZROBOCIE - koniec lutego IP: *.umcs.lublin.pl 14.03.03, 15:54
            a co z absolwentami wyższych uczelni, którym, jako absolwentom wyższych uczelni
            nie przysługuje zasiłek dla bezrobotnych?

1, darmowe studia podyplomowe
            2, darmowe kursy prowadzone przez fundacje pozarządowe
            3, darmowe przejazdy środkami komunikacji miejskiej
            4, zniżki na znaczki pocztowe (wysyłanie masy aplikacji)
            5, gwarancja zatrudnienia po odbytym stażu "pierwsza praca" na godziwych
            warunkach
            6, organizacja spotkań comiesięcznych z przedsiębiorcami i pracodawcami-
            bezpośrednia konfrontacja celów, zamiarów, możliwości, umiejetności, wymagań.
            7, łatwiejszy dostęp do kredytów umożliwiających rozpoczęcie działalności
            gospodarczej, oraz wyższe kredyty, nisko oprocentowane ze spłatą rozłożoną na
            kilka lat (podobnie jak kredyt studencki)
            8, możliwość wynajęcia lokali handlowych od gminy w korzystniejszych
            płatnościach- niższe w pierwszym roku, potem wzrastające czynsze

na razie tyle, czy to możliwe????

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka