Dodaj do ulubionych

NIe będzie ratusza staromiejskiego?

IP: *.elblag.dialog.net.pl 03.05.07, 14:08
www.mytych.com.pl/files/Image/Oferta/Staremiasto/wiz%20kow15%201.jpg
Przedstawiona wizualizacja przedstawia kwartał wzdłuż ulicy Kowalskiej (od tyłu), pierwsza kamienica od prawej jest właśnie budowana, kolejne cztery już stoją, natomiast kolejne trzy (ostatnia narożna) wchodza juz na teren przyszlego ratusza!
może mi ktoś wyjaśnić co jest grane?
Obserwuj wątek
    • Gość: Elblążanin Re: NIe będzie ratusza staromiejskiego? IP: *.elblag.dialog.net.pl 03.05.07, 14:14
      Z przodu to trochę inaczej wygląda, ale o ZGROZO co to jest tam na końcu.
      www.mytych.com.pl/files/Image/Oferta/Staremiasto/wiz%20kow15%202.jpg
    • wojti_el Re: NIe będzie ratusza staromiejskiego? 03.05.07, 14:34
      Niby ma być ale tylko od strony Starego Rynku. Widać to na projektach lokali
      użytkowych.
      • Gość: Elblążanin Już ok:) IP: *.elblag.dialog.net.pl 03.05.07, 15:06
        Ok, jest niezauważyłem:) dzięki:)
      • Gość: Elbinger Też mi kamienice IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.07, 17:40
        Zobaczcie na te zdjęcia projektów kamieniczek i pomyslcie czym one się tak na
        prawdę róznią od tzw. nowego budownictwa. Może tylko tym, że mają spadziste
        dachy. Tragedia - zero wykonczeń, stylizacji neogotyckiej jak w dawnych
        kamienicach, brak detali w psotaci płaskorzeźb itp. Nie muszą to być wierne
        rekonstrukcje, ale nadanie im dawnego stylu dodało by tej części miasta dawnego
        klimatu. Można by się wzorawać chociażby na kanienicach z ul. Mostowej bądź
        Wigilijnej...
        • wredziak Re: Też mi kamienice 03.05.07, 19:06
          Jak patrzę na tę Naszą starówkę, to nóż się w kieszeni otwiera. 90% kamienic
          wygląda okropnie. W niczym nie przypominają kamienic z przed 1945 roku.
          Najgorsze jest ich wykończenie, szczególnie kolorystyka fasad. Co na to
          wszystko konserwator zabytków? Jak można pozwolić na takie cuda?
          • Gość: Elbinger Re: Też mi kamienice IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.07, 21:23
            Nie muszą to być wierne rekonstrukcje nawet, ale wystarczy stylizacja, bo to
            jest tam teraz jest ma po prostu zbyt prostą konstrukcję, aby nazwać to kamieniczką.
            • Gość: You tube Re: Też mi kamienice IP: *.elblag.dialog.net.pl 04.05.07, 18:40
              Kamienicą określa się zazwyczaj budynek stojący w zwartym szeregu innych domów,
              jeśli tak nie jest to kamienica odróżnia się brakiem dużych okien na jednej z
              jej ścian (jest to związane z tym, że podczas budowy przewidywano w tym miejscu
              inny budynek). Mianem kamienica określa się zwykle domy mieszkalne stojące na
              najstarszych dzielnicach miast. Określenie występuje od XV wieku, jest ono
              specyficzne dla Polski.
              • Gość: 79 Re: Też mi kamienice IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.05.07, 23:23
                Te mytychowe kamieniczki sa sto razy ladniejsze niz potworki prywatnych
                inwestorow na Starym Rynku i brzydactwa Elzamu.Jak dobrze sie przyjrzec na
                stare pocztowki to te kamieniczki nawiazuja architektora do swoich
                poprzedniczek.Np:narozna kamieniczka na Rzeznickiej ta z wiezyczka .W tym
                miejscu stala podobna.Trzeba sie cieszyc a nie narzekac to ze wreszcie ktos
                buduje na Starym Miescie ladnie,solidnie i szybko.
                • francuz_el Re: Też mi kamienice 06.05.07, 23:29
                  Gość portalu: 79 napisał(a):

> (...) Trzeba sie cieszyc a nie narzekac to ze wreszcie ktos
                  > buduje na Starym Miescie ladnie,solidnie i szybko.

Tak ze 2 z 3 epitetów dot. kamienic jeszcze ujdzie ;]
                  • Gość: Elbinger Re: Też mi kamienice IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.07, 12:37
                    Oświeciło mnie! :) Niedawno bylem w okolicach PWSZ i już wiem co mi przypominają
                    nowe kamieniczki na starym mieście. Są one bardzo podbne do tych bloków co stoją
                    na osiedlu za PWSZ :) O tym, że mozna zrobic wierną rekonstrukcje świdczy
                    chociażby kamienica na końcu Św. Ducha, ktora przez wiele lat leżala zawalona.
                    • Gość: as Re: Też mi kamienice IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.07, 14:25
                      Zauważ, że jest też wiele kamienic ładniejszych niż te co były przed wojną. Przecież nie całe Stare Miasto było kiedyś wypchane pięknymi kamienicami ze zdobieniami. Wspominasz o Św. Ducha, ok, ale kamienice dwie obok są też oryginalne i nie mają żadnych zdobień. Z kamienic ORGINALNYCH na Wigilnej to tylko jedna ma zdobienia! Co do kwartału Mytychy i np. kwartału przy Rybackiej to możemy z dumą je pokazywać moim zdaniem. Ale kwartał Kowalska-Wieżowa-Stary Rynek to jest dopiero blok!!!!!!
                      • Gość: Prusak Re: Też mi kamienice IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.07, 22:05
                        Mytych umieścił własnie dodatkowe wizualizacje kamienic na swojej stronie. I
                        muszę przyznać, że chyba wcale nie są aż takie złe. Sa na pewno ładniejsze od
                        dawnych monopolistów prof. Semki&Co; to po prostu takie nowoczesne budowle.
                        Przypominaja nieco sposób, w jaki zagospodarowuje się puste centra miast w
                        Niemczech, i np. w Bydgoszczy. W sumie jestem za.
                        • Gość: a Re: Też mi kamienice IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.07, 07:14
                          trochę dziwna ta kamienica narożna Kowalska/Stary Rynek
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka