student_el 06.07.03, 17:42 Cokolwiek ktoś wie na temat rozbudowy tras rowerowych w Elblągu oraz przebudowy już istniejących proszę o przybliżenie mi troche informacji na ten temat. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aborygenmiejscowy Re: Drogi rowerowe - szukam informacji 07.07.03, 11:44 Wiele wiem na ten temat. Wiele razy usiłowałem zachęcić władze do czynienia w tym kierunku kroków. Niestety - bezskutecznie. Proszę pytać - a będzie WAM odpowiedzone. Odpowiedz Link Zgłoś
student_el Re: Drogi rowerowe - szukam informacji 07.07.03, 17:26 Własnie pytanie moje padło powyżej. Odpowiedz Link Zgłoś
aborygenmiejscowy Re: Drogi rowerowe - szukam informacji 08.07.03, 11:39 Proszę o jakieś konkretne pytani, bo o tym mozna książkę pisać. Odpowiedz Link Zgłoś
student_el Re: Drogi rowerowe - szukam informacji 08.07.03, 13:25 Na razie moze podstawowe pytanie. Czy wogóle jest taki plan? Odpowiedz Link Zgłoś
student_el Re: Drogi rowerowe - szukam informacji 08.07.03, 14:17 W jaki spsób mają byc zmienione układy tras obecnych dróg rowerowych? (Dąbka, Grunwaldzka itd...) Odpowiedz Link Zgłoś
aborygenmiejscowy Re: Drogi rowerowe - szukam informacji 09.07.03, 07:38 Nie ma żadnego planu lub programu tworzenia systemu lub budowy tras rowerowych. Ul. Dąbka i Grunwaldzka, Hetmańska są niechlubnymi wyjatkami w tej bylejakości, ale same w sobie niczego nie rozwiązuja jeśli chodzi o układ komunikacyjny jak i sieć dróg rowerowych. Trzeba się na coś zdecydować. Albo tworzymy alternatywny do innych system komunikacji miejskiej w układzie dróg rowerowych, lub tworzymy sieć przelotowych i rekreacyjnych tras rowerowych obejmujących głównie tereny rekreacyjne miasta i jego najbliższe okolice w promieniu np.40 km. Na zlecenie miasta wykoanłem 5 lat temu koncepcję tras rowerowych, która daje możliwości roztrzygnięcia tego dylematu, ale leży ona w biurkach i czeka - nie wiem na co? To tak po krótce - proszę pytać o szczegóły. Odpowiedz Link Zgłoś
student_el Re: Drogi rowerowe - szukam informacji 09.07.03, 09:38 aborygenmiejscowy napisał: > lub tworzymy sieć przelotowych i rekreacyjnych tras rowerowych obejmujących > głównie tereny rekreacyjne miasta i jego najbliższe okolice w promieniu np.40 > km. Jestem za tym rozwiazaniem. Czy w okolicach Elbląga powstaną ścieżki np takie jakie są w Górach Izerskich - asfaltowe. Co z infrastrukturą - np wypozyczalnie rowerów? Odpowiedz Link Zgłoś
aborygenmiejscowy Re: Drogi rowerowe - szukam informacji 09.07.03, 14:11 Według mnie nie powstaną - bo ani władza , ani specjalnie społeczeństwo nie jest nimi zainteresowane. A co do przyjezdnych, którzy by byli zainteresowani - no cóż niech jeżdżą u siebie. U nas ma być porządek i kult tumaństwa utrzymany. Władza decyzyjna ciągle się uwłaszcza i takimi bzdetami się nie zajmuje. Zrozumcie młodzi ludzie, że nie żyjecie w próżni i na taki obraz świata pracowali skrzętnie kolesie z całej Polski a z Trzcińsko-Bagiennego szczególnie. Przykro mi ironizować, ale w tej sprawie wiele usiłowałem uczynić a moje działania ciągle rozbijały się o ścianę ignorancji. Przykre to - aczkolwiek prawdziwe.Do tej pory mam przed oczami te twarze nie skarzone myślą. Odpowiedz Link Zgłoś
student_el Re: Drogi rowerowe - szukam informacji 09.07.03, 21:26 Ale mi chodzi o te Pańskie plany. Jakie są założenia - jakby miało to wszystko wyglądać??? Odpowiedz Link Zgłoś
student_el Re: Drogi rowerowe - szukam informacji 09.07.03, 22:56 A jak wygladałaby wspomniana wizja przebudowy ówczesnych dróg w mieście? (Grunwaldzka, Dąbka) <jeśli jest wogóle taka wizja:)> Odpowiedz Link Zgłoś
aborygenmiejscowy Re: Drogi rowerowe - szukam informacji 09.07.03, 23:07 SCENARIUSZ DZIAŁAŃ SCENARIUSZ DZIAŁAŃ PRZEDSIĘWZIĘCIA TRASY ROWEROWE I ETAP đ wytyczenie i oznakowanie dróg rowerowych – w pierwotnej postaci, nie ulepszonych o naturalnej nawierzchni, đ utworzenie strzeżonych parkingów rowerowych, đ inwentaryzacja podłoża i sytuacji terenowej wokół pasa wytyczonych dróg rowerowych, đ sukcesywne przygotowywanie podbudowy na drogach rowerowych (podstawowym warunkiem jest przejezdność, także przed wykonaniem nawierzchni docelowych), đ przygotowanie folderów reklamowych obejmujących trasy rowerowe, określających ich atrakcyjność, różnorodność, skomunikowanie i różny stopień trudności, đ rozpropagowanie folderów – duża akcja marketingowa na terenie kraju i za granicą, đ alternatywne wykorzystanie ścieżek rowerowych do uprawiania : - latem - jazdy na różnego typu rowerach, - jazdy na wrotkach, - uprawiania biegów (jogging), - spacerów na wózkach inwalidzkich, - zimą - jazdy na nartach biegowych, II ETAP đ budowa punktów informacyjnych ( renomowane zabytki, zajazdy i gospody, kempingi i miejsca widokowe ), đ zabudowa parkingów rowerowych wiatami, đ utworzenie wypożyczalni rowerów w Elblągu, đ przystosowanie transportu lokalnego do przewozu rowerów (miejsca wydzielone – statki, promy; bagażniki – tramwaje, autobusy, samochody), III ETAP đ utworzenie sieci wypożyczalni rowerów (Elbląg i najbliższe miejscowości – Łęcze, Suchacz, Kadyny, Milejewo, Komorowo Żuławskie, Nowakowo, Próchnik), đ uruchomienie transportu rowerów pomiędzy wypożyczalniami w poszczególnych miejscowościach, đ uruchomienie taniego transportu publicznego z Elbląga do najbliższych miejscowości (możliwość przewozu rowerów), IV ETAP đ Powstanie profesjonalnych tras rowerowych w obrębie miasta Elbląga, skomunikowanych z międzynarodowymi drogami rowerowymi, opartymi o wkomponowanymi w lokalny system tras rowerowych đ Budowa campingu dla rowerzystów, dostosowanego tylko dla ruchu turystycznego z wyłączeniem ruchu pojazdów mechanicznych, đ Bogate i funkcjonalne oznakowanie tras rowerowych, đ Budowa infrastruktury towarzyszącej trasom rowerowym (parkingi, postoje, biwaki, wypożyczalnie). PROPOZYCJE 1. Trasa turystyczno rekreacyjna 30 km - pętla turystyczna położona w okolicy miasta, wkomponowana w trasę międzynarodową, głównie przeznaczona do rekreacji i wypoczynku sobotnio- niedzielnego.... 2. Trasa rekreacyjna 20 km - pętla rekreacyjna położona w okolicy miasta, wkomponowana w przebieg tras turystycznych, przeznaczona do codziennej rekreacji i relaksu, uwzględniająca generalne jej użytkowanie przez ludzi młodych (budowa miejsc postojowych i odpowiednia infrastruktura trasy – konfiguracja terenu, skala trudności)... 3. Trasa rekreacyjna 10 km - pętla rekreacyjna położona w najbliższej okolicy miasta, przeznaczona do szybkiej rekreacji, codziennej, uwzględniająca możliwość poruszania się po niej wózków inwalidzkich, ludzi na wrotkach i w ograniczonym zakresie spacerowiczów (budowa miejsc postojowych, mała skal trudności trasy).... 3. Trasa rekreacyjna 5 km - pętla rekreacyjna położona na obrzeżach miasta, wkomponowana w sieć parkingów do których możliwy jest transport środkami publicznej komunikacji i samochodami prywatnymi, uwzględniająca możliwość poruszania się po niej wózków inwalidzkich, ludzi na wrotkach i w ograniczonym zakresie spacerowiczów (budowa miejsc postojowych, mała skal trudności trasy).... 4. Trasa rekreacyjna miejska - trasa rekreacyjna - spacerowa, uwzględniająca duży ruch rowerów, wózków inwalidzkich, ludzi na wrotkach i ewentualnych spacerowiczów, położona w obrębie ciekawych, reprezentacyjnych i atrakcyjnych miejsc Elbląga (duże możliwości co do przelotowości i warunków eksploatacyjnych trasy – nawierzchnia i otoczenie).... 5. Trasa górska - trasa rowerowa o szczególnych warunkach, przeznaczona dla wytrawnych cyklistów, o wyrafinowanych gustach (duża skala trudności, wyłączenie trasy z ciągów spacerowych).... 6. Drogi przejazdowe - turystyczne - system tras rowerowych miejskich obejmujący swym zakresem bezkolizyjne przejazdy turystów przez miasto i najbliższe jego okolice, uwzględniający infrastrukturę turystyczno-wypoczynkową (campingi, parkingi, postoje, biwaki, wypożyczalnie). 6. Drogi komunikacyjne (rowerowe) - alternatywna komunikacja miejska, łącząca znaczące obiekty (centra) miasta z jego dzielnicami mieszkaniowymi (głównie strefy ruchu uspokojonego). REZULTATY I KONSEKWENCJE đ Powstanie dokumentacji projektowej dotyczącej koncepcji budowy tras rowerowych i ich infrastruktury, đ Powstanie tras rowerowych w obrębie Mierzei Wiślanej, đ Budowa campingu dla rowerzystów, stanowiącego doskonały punkt wypadowy w kierunku Gdańska i Bałtijska ( najbliższa okolica Elbląga), đ Budowa infrastruktury tras rowerowych, đ Zaistnienie działań marketingowych zmierzających do powstania bogatej oferty turystyczno-wypoczynkowej na arenie krajowej i europejskiej, đ Rozwinięcie tras rowerowych w kierunku wschodnim. Koncepcja tras rowerowych zgodna jest z: đ Europejskie Trasy Rowerowe Euro Velo – 1996r, đ Studium Uwarunkowań i kierunków Zagospodarowania Przestrzennego Elbląga - 1995r, đ Studium Zagospodarowania Przestrzennego Województwa Elbląskiego 1997r, đ AGENDA 21 - zalecenia zrównoważonego rozwoju systemów transportowych, propagujące systemy transportowe nie szkodzące środowisko 1992r, đ VASAB 2010 „Od wizji do działań” (Vision and Strategies around the Baltic Sea) 1996r, đ „Zintegrowany proekologiczny system transportowy, obsługi turystycznej Ekoregionu Zalewu Wiślanego” 1996r, đ Projekt Europejskich Tras Rowerowych Polski Północnej – VELO HASEATICA 1997r. Odpowiedz Link Zgłoś
student_el Re: Drogi rowerowe - szukam informacji 09.07.03, 23:20 Dziękuję bardzo;) Odpowiedz Link Zgłoś