Gość: as IP: *.isp.broadviewnet.net 05.09.08, 21:04 BZDURA ROKU! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: beka Re: Podziemny tunel jednak powstanie IP: 78.8.25.* 05.09.08, 21:19 nie wiem po jaką cholerę ten tunel tylko szczyny będą śmierdziec Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: drogowski Re: Podziemny tunel jednak powstanie IP: *.ssp.dialog.net.pl 05.09.08, 22:59 Droga 503 będzie po modernizacji drogą bardzo ruchliwą i nie będzie już taka bezpieczna. Ruch pieszych na Starówkę też będzie coraz większy. Nie ma leszego sposobu na ochronę pieszych, jak odizolowanie ich od pojazdów. Do wyboru jest tunel lub kładka. Kładka z różnych względów wykluczona. I co by nie kombinować - będzie tunel. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lewicki Re: Podziemny tunel jednak powstanie IP: *.ssp.dialog.net.pl 05.09.08, 23:37 Szanowny autorze! Piszesz, że tunel to rozwiązanie przestarzałe i wypierane w każdy możliwy sposób. Nie ma wielu sposobów zamiast tunelu: przejście ze światłami albo kładka. Przejście jest niebezpieczne i tamuje ruch, kładka wykluczona ze względów widokowych. W tunelu trzeba oczywiśie posprzątać, przepalone żarówki wymienić, a pijaków wygonić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ja Re: Podziemny tunel jednak powstanie IP: *.elb.vectranet.pl 06.09.08, 10:55 Dziwi mnie opinia ze to przejscie jest niby takie bezpieczne, moze w tym roku akurat byl spokuj ale pamietam mykalem do pobliskiej szkoly to bardzo czesto jakies kolizje itp a wlasnie przez to ze tam nie ma swiatel i czlowiek wchodzi kiedy chce na przejscie. pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
the_jazz Re: Podziemny tunel jednak powstanie 06.09.08, 13:34 Jakby tam dali światła, to już w ogóle byłyby co 100 m! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Elbinger Re: Podziemny tunel jednak powstanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.09.08, 15:26 Tunel to niech zrobią na Grunwaldzkiej koło "manufaktury" albo na Hetmańskiej, gdzie czeka się tyle czasu na zielone światło. A jakby to usprawniło ruch samochodowy! Odpowiedz Link Zgłoś
generallo Re: Podziemny tunel jednak powstanie 06.09.08, 15:30 Nareszcie nasze miasto zaczyna się upodabniać, do takich metropoli jak Wrocław albo Gdańsk. Tak przejścia podziemne są codziennością. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fryzjer Re: Podziemny tunel jednak powstanie IP: *.elblag.dialog.net.pl 06.09.08, 16:50 jeszcze zebyś ty generallo upodobnił sie do normalnych ludzi ale fakt łatwiej wybudowac przejscia podziemne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Debest Re: Podziemny tunel jednak powstanie IP: *.opera-mini.net 13.10.08, 09:14 Nie porownuj tej wiochy jakim jest Elblag do Wroclawia Odpowiedz Link Zgłoś
1lazio Re: Podziemny tunel jednak powstanie 13.10.08, 14:17 ty debeściak, a ty z jakiej wichury leb wychylileś? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ppp Re: Podziemny tunel jednak powstanie IP: *.ssp.dialog.net.pl 06.09.08, 18:18 Zgadzam się, tunel powinien być na Grunwaldzkiej i Hetmańskiej! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: em Re: Podziemny tunel jednak powstanie IP: *.15.228.226.oskbraniewo.pl 07.09.08, 09:10 Nie bardzo rozumiem czemu nie można zbudować nad jezdnią kładki. Tym bardziej, że można ja zrobić ładną, pasującą do otoczenia. Jeśli nad A4 można zbudować przejście dla pieszych to i chyba w Elblągu można? Odpowiedz Link Zgłoś
el_prezes Re: Podziemny tunel jednak powstanie 07.09.08, 10:08 "przejście... uważa się do jedno z najbezpieczniejszych w mieście...W ciągu ostatnich dwóch lat nie zanotowano tam żadnego potrącenia pieszego" - to gdzie tu niebezpieczeństwo?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jasio Re: Podziemny tunel jednak powstanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.08, 14:59 to jest najbezpieczniejsze przejscie w Elblagu ale Słonina jak zawsze po swjemu bzdury wymysla za nasze pieniadze ma w dupie glos mieszkancow,beton zbrojony Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 1lazio Re: Podziemny tunel jednak powstanie IP: *.elb.vectranet.pl 08.09.08, 16:18 kladka to by tam raczej szpecila a poza tym nie wiem komu by się chcialo wlazić i zlazić skoro obok są inne przejścia dla pieszych, nie mniej pomysl tunelu w tym miejscu jest chory lepiej już tunel z placu dworcowego bezposrednio na perony Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pindol Re: Podziemny tunel jednak powstanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.08, 07:36 Bardzo dobra inwestycja, wkoncu cos zamiast kolejnych swiatel;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ja Re: Podziemny tunel jednak powstanie IP: *.elb.vectranet.pl 09.09.08, 09:38 Własnie ja jestem za tunelem w 100 % :D Odpowiedz Link Zgłoś
aanatoll Re: Podziemny tunel jednak powstanie 09.09.08, 12:03 Pomysł pt. "Bieda z nędzą" lub "Gdyby głupota miała skrzydła, to ...". Jeżeli jakiekolwiek zmiany mają wchodzić w grę w trosce o bezpieczeństwo pieszych,to najpraktyczniejszym i najestetyczniejszym rozwiązaniem byłby tunel dla samochodów z ruchem pieszych ponad nim. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do aanatoll Re: Podziemny tunel jednak powstanie IP: *.ssp.dialog.net.pl 09.09.08, 13:07 to by bylo za drogie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kraff Re: Podziemny tunel jednak powstanie IP: *.ssp.dialog.net.pl 10.09.08, 10:55 Z planów wynika, że zlikwidowane będzie bardzo niebezpieczne przejście na wprost poczty. Ruch pieszych bedzie w przyszłości coraz większy, bo Starówka cały czas się rozwija. Nie można czekać, aż będą kłopoty - trzeba je przewidywać i zapobiegać. Niech będzie tunel!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ana Re: Podziemny tunel jednak powstanie IP: *.ssp.dialog.net.pl 10.09.08, 12:58 Ciekawe jak przejść przez kładkę z wózkiem dziecięcym albo ciężkim bagażem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: s do ana IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.08, 13:20 Generalnie nowoczesne rozwiazania posiadaja albo podjazdy w ksztalcei takiego zawijasa, albo windy! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jarosław Dokładny Re: Podziemny tunel jednak powstanie IP: *.ssp.dialog.net.pl 10.09.08, 13:17 Dokładnie to jest tak: w rejonie Pl. Słowiańskiego w roku 2002 nie było wypadku z pieszymi, w 2005 był jeden, w 2007 były dwa. Przewidywane jest zwiększenie ruchu pieszego na Starówkę i Wyspę Spichrzów oraz zwiększenie ruchu pojazdów w ciągu ulic Pocztowa - Rycerska. Najlepszym rozwiązaniem jest tunel - tak mówią fachowcy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jarosław Dokładny Re: Podziemny tunel jednak powstanie IP: *.ssp.dialog.net.pl 10.09.08, 13:28 Dokładne dane o stanie bezpieczeństwa w ruchu drogowym każdy może przeczytać w "Raporcie" wydawanym co roku na zamówienie Urzędu Miejskiego. Na taj podstawie urzędnicy podejmują decyzje. Na pocieszenie trzeba wiedzieć, że Elbląg należy do najbezpieczniejszych miast w Polsce. Dla przykładu w Olsztynie w wypadkach ginie rocznie cztery razy więcej osób niż w Elblągu, a miasta są porównywalne co do liczby mieszkańców. Tak trzymać dokładnie...! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: napisawszy Re: Podziemny tunel jednak powstanie IP: 172.16.8.* 10.09.08, 16:30 ...w pierwszej kolejności, to powinni się wziąć za tunele samochodowo-piesze, aby połączenie z Zatorzem stało się normalne, a nie skazane na oczekiwanie przy zaporach kolejowych. Wszystko jedno czy miałyby to być tunele, czy wiadukty, ważniejsze, aby w końcu ten temat zaistniał i w rzeczywistość się przeoblekł. Odpowiedz Link Zgłoś
michal_el Głos na TAK 10.09.08, 20:47 Moim zdaniem pomysł dobry. Należy zwrócić uwagę, że zostaną zlikwidowane dwa przejścia dla pieszych (Plac Słowiański - Poczta, Plac Słowiański - Kowalska). Kierowcy mogą się cieszyć, że w końcu będzie rozwiązanie, które nie powoduje kolizji drogowej. A przecież w tym miejscu mogły powstać sygnalizacje świetlne ;) Moja babcia skarżyła się niejednokrotnie, że na pocztę ciężko przejść (babcia nie nosi m... ;)). również trzeba uwzględnić przyszły rozwój miasta, plany przebudowy ulicy 1 Maja, planowaną dalsza rozbudowę Starówki, a co za tym idzie zwiększenie ruchu pieszego i samochodowego. Mam tylko nadzieje, że tunel nie będzie zasyfiały po pewnym czasie. Jak równiez mam nadzieję, że pojawi sie monitoring nie tylko w tunelu, ale również na Pl. Słowiańskim. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zaciekawiony Re: Podziemny tunel jednak powstanie IP: *.ssp.dialog.net.pl 10.09.08, 21:26 plany przebudowy ulicy 1 Maja? michal-el jakiej przebudowy?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pR0SiAczek Re: Podziemny tunel jednak powstanie IP: 78.8.25.* 13.09.08, 17:40 do marnotrawstwa daleko i glupoty roku.. wojewodztwo lubuskie zbudowalo tunel pod droga krajowa 22 w miejscowosci dlugie - gdzie turystow jest gora jakies 2000 osob w wakacje.... z tego punktu widzenia powinnismy miec przejscia podziemne w zamian za przejscia naziemne wszedzie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ckgd2 Re: Podziemny tunel jednak powstanie IP: *.elb.vectranet.pl 14.09.08, 01:36 tunel tunelem, zlikwidują łażenie pieszych a co ze starciami samochód kontra "przecinaki"? nie raz jadąc takim "przecinakiem" nie przerobił on z autka na żyletki :/ na to też jest jakieś rozwiązanie??? wiem !!! światła :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krisss Re: Podziemny tunel jednak powstanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.08, 20:46 "...w Olsztynie...w Elblągu, a miasta są porównywalne co do liczby mieszkańców..." to ja chcę podwyżkę o 40%, też bedę miał pensję "podobną" do poprzedniej ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ronavino Re: Podziemny tunel jednak powstanie IP: *.dyn.optonline.net 25.09.08, 19:45 A oto widok na jedno z najbardziej ruchliwych skrzyzowan z kladkami: maps.live.com/default.aspx?v=2&FORM=LMLTCP&cp=q0k6kk5d20n0&style=b&lvl=2&tilt=-90&dir=0&alt=-1000&scene=5085497&phx=0&phy=0&phscl=1&encType=1 otwarte kladki , przeszklone po bokach, ruchome schody i windy Odpowiedz Link Zgłoś
totenham75 Re: Podziemny tunel jednak powstanie 14.10.08, 16:15 lepiej jak biedni ludzie beda w tunelu niz jakby mialo znow smierdziec na dworcu od menelstwa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kalafior Re: Podziemny tunel jednak powstanie IP: *.ssp.dialog.net.pl 04.11.08, 15:52 Może katapulta? Ludzie będą wystrzeliwani z pl. Słowiańskiego na drugą stroną i odwrotnie :) A tak na poważnie to jestem za tunelem, ale czystym i z monitoringiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :D Re: Podziemny tunel jednak powstanie IP: *.ssp.dialog.net.pl 04.11.08, 16:05 Haha katapulta to dobry pomysł ;D Odpowiedz Link Zgłoś