Dodaj do ulubionych

Cetrum handlowe GG najwieksze w warm-maz?

IP: *.elb.vectranet.pl 23.02.09, 19:58
Powstajace w GG bedzie mialo 50 tys m2, a najwieksze w woj WM bylo
dotad ALFa w Olsztynie 46m2? Ile bedzie miec poto 55?
Jako ciekawostka najwieksze w POlsce centrum to Arkadia 282tys m2.

Moge sie mylic niech mnie ktos poprawi.
Obserwuj wątek
    • Gość: mieszkaniec Re: Cetrum handlowe GG najwieksze w warm-maz? IP: *.elb.vectranet.pl 23.02.09, 21:34
      Wedlug informacji w necie alfa ma centrum zajmuje powierzchnie 74 tys m
      kwadratowych w tym 36 tys m kwadratowych powierzczhni handlowej. Nie wiem jak
      nasze bedzie mialo bo podaja 50 tys m kwadatowych tylko nie wiem czy to jest
      powierzchnia calkkowita czy to jest powiercznia handlowa
      • michal_el Elblaski obiekt 23.02.09, 23:05
        Elbląski obiekt:
        "W obiekcie znajdzie się 50 tys. mkw. powierzchni najmu. Inwestor planuje tam hipermarket, market budowlany, sklep z artykułami RTV/AGD oraz mniejsze sklepy i restauracje (20 tys. mkw.)."

Wiec tak jak wynika z tego zdania, 50 tys metrów kwadratowych to powierzchnia wyłącznie handlowa, w tym na same sklepy i restauracje mają 20 tys metrów kwadratowych. Więc 30 tys metrów kwadratowych to powierzchnia hipermarketu, elektro i budowalnego.
        • Gość: Ja Re: Elblaski obiekt IP: *.elb.vectranet.pl 24.02.09, 12:38
          Czyli mniejsze od Alfy o 16 tys. m :D koniec kropka
          • Gość: gosc Re: Elblaski obiekt IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.02.09, 15:15
            Alfa to 46 tys pow handlowej, a GG 50 tys, wiec wieksze
            • Gość: analityk mnie obchodzi TYLKO Elblaski obiekt IP: 193.108.194.* 24.02.09, 16:02
              Do tego czasu rozbuduja najwieksze centrum w regionie i nadal
              pozostanie na pierwszym miejscu. Poniekad slusznie, bo olsztyn jest
              najwiekszym miastem regionu. Boje sie ze zaraz olsztyniacy zlapia
              wiatr w zagle i zaczna wypisywac o niesamowitej roznicy pomiedzy
              naszymi miastami, a elblascy forumowicze nie pozostana dluzni i sie
              zacznie znowu bezsensowna batalia podgrzewana idiotycznymi
              argumentami o bezrobociu czy ilosci sieciowych fastfoodow
              • Gość: gosc Re: mnie obchodzi TYLKO Elblaski obiekt IP: *.elb.vectranet.pl 24.02.09, 18:32
                Pytanie dlaczego tak zawsze sie dzieje i skad te wojny?
                Pokaz mi inne wojewodztwo, gdzie podobneje wielkosci miasta sa w
                roli jedno Pana i Władcy, drugie niewolnika, z czasem skazane na
                powolne wymieranie. Ktos tu popelnil duzy blad nie liczac sie z
                konsekwencjami.
                • antymonopolista Re: mnie obchodzi TYLKO Elblaski obiekt 24.02.09, 18:47
                  A powiedzcie mi czy na olsztyńskim forum ktoś z olsztyniaków napisze że np
                  budują u nas restaurację która będzie większa od elbląskiej restauracji
                  ??????????? Takie wypisywanie świadczy tylko o naszych kompleksach Gdzies ktos
                  dobrze napisal że w Rapie mają piramidę jakiej nie ma w calym kraju - i co z
                  tego?? Kiedy przestaniemy sie porównywac do Olsztyna? Osmieszamy sie tylko na
                  wlasne życzenie. Jak czytam to za chwile Olsztyn bedzie mial nowoczesniejsze
                  linie tramwajowe o które taki rejwach tu robiono. I co z tego? Niech ma a nam co
                  do tego? A co do bezrobocia to tu niestety trzeba przyznać racje. Bezrobocie to
                  juz jest cos i tego mozna im zazdroscic bo kto nie byl bezrobotny to nie wie co
                  to znaczy.

• michal_el Re: mnie obchodzi TYLKO Elblaski obiekt 24.02.09, 20:36
                    Jak dla kogos 36 m kw jest wieksze niz 50 m kw to ja proponuje
                    powrót do przedszkola.
                  • Gość: gosc Re: mnie obchodzi TYLKO Elblaski obiekt IP: *.elb.vectranet.pl 24.02.09, 21:50
                    "A co do bezrobocia to tu niestety trzeba przyznać racje. Bezrobocie
                    to juz jest cos i tego mozna im zazdroscic bo kto nie byl bezrobotny
                    to nie wie co to znaczy".

Przed reforma adm. w ELblagu dzialaly intytucje wojewodzkie, w
                    ktorych znajdowalo sie 3x wiecej miejsc pracy niz obecnie
                    nielicznych delegaturach (np. UW ktory obecnie zatrudnia >70os,
                    przed reforma ponad 200!!!). Olsztyn przejal/zagrabil to wszystko.
                    Tam znajduja sie urzedy, urzedziki, agencje roznej masci. To jest
                    podzial niesprawiedliwy, bo jestesmy, moze juz tylko bylismy miastem
                    porownywalnej wielkosci w rokiu 1999 (Elblag ~131 tys, Olsztyn
                    ~165tys). Wiedzialbys o czym pisze gdybys widzial wyrywane z
                    korzeniami napisy z UW, grabienie czego popadnie z elblaskich
                    instytucji i wywozenie do olsztyna. Stad dzisiejsze wieksze
                    bezrobocie nalezy bezposrednio wiazac z reforma adm. w 1999 roku.
                    • Gość: pR0SiAczek Re: mnie obchodzi TYLKO Elblaski obiekt IP: *.gorzow.mm.pl 24.02.09, 22:23
                      tylko i wylacznie z centralizacja wladzy i urzedow w miastach uznanych za
                      wojewodzkie nalezy wiazac ten rozdzwiek w poziomie bezrobocia. tym bardziej
                      uwazam to za kwestie wstydliwa dla stolic, a nie powod do ich dumy. kazde miasto
                      wojewodzkie zagrabilo podobnie, lecz dysproporcje byly tam duzo wieksze pomiedzy
                      stolica, a drugim co do wielkosci miastem (poza duo-stolicami)
                      • antymonopolista Re: mnie obchodzi TYLKO Elblaski obiekt 24.02.09, 22:49
                        A jakie było bezrobocie w 1998 roku w Elblągu i Olsztynie? To może być ciekawe.
                        • Gość: pR0SiAczek brutalna PRAWDA o bezrobocie w 1998r. IP: *.gorzow.mm.pl 25.02.09, 09:07
                          w polowie 1998r. wygladalo to tak:
                          www.lex.com.pl/serwis/mp/1998/0451.htm
                          Elbląg 12,9%
                          Olsztyn 9,7%

we wrzesniu 2008 wygladalo to tak:

Elbląg 10,5%
                          Olsztyn 3,6%

i ten spadek w 10 lat wcale nie jest efektem scentralizowania niemal kazdej
                          dziedziny zycia w ols... skadze znowu. prosze bardzo - podaje twarde dane, ale
                          pewnie nadal jakis bystrzak z ols.. bedzie sie madrzyl i potwierdzal (wbrew swym
                          zamiarom), ze od 10 lat TYLKO jedno miasto liczy sie dla olsztynskich wladz w
                          tym wojewodztwie!!! moze skoncza sie wreszcie brednie o niesamowicie
                          obciazajacym wojewodztwo swoja nedza Elblagu.
                          nie ma nic gorszego niz formulowanie przez osoby nie posiadajace rzetelnej
                          wiedzy oswiadczen, ktorym przypisuja miano prawdy absolutnej.

jako ciekawostke podam jak EFEKTYWNIE stolica zmniejsza bezrobocie w:
                          06/1998 09/2008
                          Bartoszyce 28,1% 29,2% brawa i gratulacje
                          Lidzbark Warmiński 20,5% 22,8%
                          Braniewo 20,3% 28,4% ale pewnie to i tak wina
                          Elblaga, ktory nie ma wplywu na nic poza swoim powiatem od 1999

jak widac nawet bliskie ols.. tereny (ale co wazne nie najblizsze!) zupelnie
                          zlekcewazono, a przyklad Braniewa idealnie obrazuje wplyw troski wladz
                          wojewodzkich o wlasne miasteczko. tak wiec jedynym wkladem kilkadziesieciu osob
                          zatrudnionych w WUP Olsztyn jest zmniejszenie bezrobocia w samej stolicy, dzieki
                          czemu tamtejsi fanatycy czuja sie wyjatkowo najlepsi (przeciez 3,6% bezrobocia
                          maja!). nie wiem kiedy ta prowincja zrozumie ze to krotkowzroczna polityka w
                          przypadku ogolnie biednego W-M
                          • Gość: gosc Re: brutalna PRAWDA o bezrobocie w 1998r. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.02.09, 15:57
                            ANTYMONOPOLISTA zrozumiales?
                            • antymonopolista Re: brutalna PRAWDA o bezrobocie w 1998r. 25.02.09, 18:23
                              Zrozumiałem. W Olsztynie zawsze mieli dużo mniejsze bezrobocie. To bije po
                              oczach ale tylko widzących.
                              • Gość: gosc Re: brutalna PRAWDA o bezrobocie w 1998r. IP: *.elb.vectranet.pl 25.02.09, 18:56
                                Nie zrozumiales. NIe bede tlumaczyl dlaczego i po co bo mi sie nie
                                chce edukowac takich matołów!
                                • antymonopolista Re: brutalna PRAWDA o bezrobocie w 1998r. 25.02.09, 19:57
                                  Nie wiem kto nauczył cie wyzywac ludzi. Pewnie rodzice. Jesli ci sie nie chce to
                                  po co piszesz ze ci sie nie chce? Fakt jest niezbity Olsztyn miał zawsze
                                  znacznie niższe bezrobocie nawet w czasach gdy Elbląg byl stolicą wojewodztwa. A
                                  jakies takie wydumane interpretacje niejasne i poplątane to mozna pisac tylko z
                                  powodu nienawiści. Hitler tez potrafil racjonalnie uzasadnić eksterminację Żydów.
                                  • Gość: pR0SiAczek Re: brutalna PRAWDA o bezrobocie w 1998r. IP: *.gorzow.mm.pl 25.02.09, 20:12
                                    "znacznie nizsze" wg Ciebie bylo w 1998r? nie czytasz czy wolisz trwac w blednym
                                    przekonaniu, ze nic sie nie wydarzylo od 1999 do 2009? oczywiscie to nie jedyny
                                    powod pojawienia sie widocznych dzis wyraznych dysproporcji pomiedzy miastami,
                                    lecz to jak usilnie probujesz torpedowac oczywista prawde jest zaskakujace.
                                    przywolywanie socjotechnicznych zabiegow hitlera ma takie samo zastosowanie do
                                    opisania Twojego uporu. tak ols.. byl wiekszy i lepszy, i takim pewnie
                                    pozostanie za naszego zycia. ale my tu piszemy o tym dlaczego przepasc sie nagle
                                    pojawila, a prowokatorzy ze wschodu podaja efekty tych samolubnych dzialan
                                    wladzy wojewodzkiej jako dowod na jakas wybitna ukryta wczesniej wyzszosc ich
                                    miasta. jasne ze zamiast tylko marudzic trzeba zakasac rekawy i wziac sie do
                                    roboty zaczynajac od generalnych porzadkow w UM. Elblag nie potrzebuje politykow
                                    wspinajacych sie po szczeblach kariery w RM, potrzebuje ludzi zdolnych do
                                    przeprowadzenia go do ligi liderow.
                                    • antymonopolista Re: brutalna PRAWDA o bezrobocie w 1998r. 25.02.09, 20:20
                                      No wlaśnie zamiast kompromitowac się porównując do Olsztyna to weźmy sie za
                                      nasze władze. Tu ci przyznam racje. Natomiast fakt jest faktem Olsztyn mial
                                      zawsze znacznie nizsze bezrobocie.
                                      • Gość: pR0SiAczek Re: brutalna PRAWDA o bezrobocie w 1998r. IP: *.gorzow.mm.pl 26.02.09, 17:56
                                        nie zgadzam sie z Tobaw dwoch kwestiach tj. uzywasz nieslusznie i nader czesto
                                        slowa "zawsze" i "znacznie". od kiedy liczysz zawsze? od 1990r.? czy od 1909r?
                                        co rozumiesz przez "znacznie"? 5x mniejsze, czy mniejsze o 1/5?
                                        • Gość: gosc Re: brutalna PRAWDA o bezrobocie w 1998r. IP: *.elb.vectranet.pl 26.02.09, 18:38
                                          Olsztyn byl miastem wiekszym po 45 roku, choc nie byl i ine jest to
                                          znaczna roznica. Dodatkowo od 45 roku byl stolica woj. do dnia
                                          dzisziejszego. Tego typu rola zawsze poplaca miastu. W Elblagu od
                                          75 do 1999 roku przybylo ponad 30 tys mieszkancow - co jest na pewno
                                          wykladnikiem atrakcyjnosci miasta.
                                          Korzysta rowniez na tym teraz, rozwoj UWM praca choc marna za
                                          niewielkie pieniadze, ale zawsze praca w rozdmuchanej i przeniesinej
                                          z Elblaga administracji, w koncu lokalizacja inwestycji w stolicy
                                          wojewodztwa, poplaca temu miastu. Pieniadze sa zawsze dzielone w
                                          Olsztynie i zawsze wladza w pierwszej kolejnosci ma na wzgledzie
                                          stolice, a nie inne miasta. Ciezko Elblagowi konkurowac z takim
                                          tworem. Nas mieszkancow, moze to tylko irytowac, ciezko cokolwiek
                                          zrobic by sytuacje zmienic. Podziekujcie tylko sobie badz waszym
                                          rodzicom, ze dali sie zwiesc obietnicom owczesnego AWS. Ktora z ich
                                          reform wyszła na plus? Moze to jest przestroga na dalsze wybory i
                                          POpieranie nie dzialan, ale jedynie obietnic.
                                          • Gość: pR0SiAczek Re: brutalna PRAWDA o bezrobocie w 1998r. IP: *.gorzow.mm.pl 26.02.09, 19:33
                                            i tu sie nie zgodze z Toba. Elblag byl wiekszym miastem do polowy lat 60. XX
                                            wieku. od chyba samych poczatkow - niestety brak szczegolowych statystyk dla
                                            okresu od 1237-1899. po 1945r. dotychczas male miasteczko allenstein doznalo
                                            szoku - wlasnie dala o sobie znac miastotworcza rola administracji publicznej po
                                            raz pierwszy wyraznie. w pozniejszym okresie zachcialo sie niektorym Elblazanom
                                            wesprzec strajk na wybrzezu (nie rozsadzam slusznosci strajku), dzieki czemu
                                            Elblag utracil na rzecz ols.. wszelkie laski PZPR, a co za tym idzie szanse na
                                            rozwoj wg komunistycznej koncepcji czerwonego miasta-przeciwwagi dla
                                            demokratycznego gdanska. a intensywny plan rozwoju przypadl lesnym obszarom na
                                            poludniowy wschod od gutkowa ;)
                                      • Gość: regres do antymonopolisty IP: *.elb.vectranet.pl 26.02.09, 21:13
                                        Faktem tez jest,ze dochód na mieszkańca województwa elbląskiego był dwa razy
                                        większy,niż dochód na mieszkańca ościennego,olsztyńskiego i że elblążanie
                                        gardzili propozycją pracy,jaką nie gardzono w o,pamiętasz, jak po przyłączeniu
                                        Elblaga do tego łez padołu,ówczesny wojewoda Babalski jeżdzil po naszym
                                        mieście,szukając sponsora dla pierwszoligowego wówczas Stomilu Olsztyn?Nie bądz
                                        zakłamany i zdejmij wreszcie klapki z oczu.Elbląg był naprawdę gospodarzem na
                                        swoim terenie,więc nie wciskaj tu ciemnoty o swoim ukochanym mieście,Olsztyn byl
                                        zawsze uosobieniem biedy,kumoterstwa,głupoty pychy i niegospodarności,wyobraż
                                        sobie,co by się nagle stało,gdyby Twój kochany Olsztyn stracil wojewodzkość,juz
                                        Ci odpowiadam,bezrobocie rzędu 25 procent.
                                  • michal_el Re: brutalna PRAWDA o bezrobocie w 1998r. 26.02.09, 21:28
                                    3% to jest dla Ciebie duza roznica?
                                    • antymonopolista Re: brutalna PRAWDA o bezrobocie w 1998r. 26.02.09, 21:59
                                      Czy różnica jest duza czy mała na ten temat najlepiej dowiecie sie od
                                      statystyków do których ja niestety nie należe. Ale różnica 9,7 a 12,9 jest
                                      roznica istotną statystycznie. To widac gołymi okiem. Wystarczy zastosowac test
                                      istotnosci rożnic. Pamietam jeszcze ze studiów że w sposób bardzo prosy można to
                                      policzyć. Jesli więc jest to roznica istotna statystycznie to mozna powiedzec o
                                      znaczącej czy znacznej róznicy. Naciągacie fakty chociaz przyznam ze słabi z was
                                      demagodzy więc może już sie nie komromitujcie analizami rzeczywistości róznic
                                      miedzy Olsztynem a Elblągiem. Wasze wypowiedzi zieją nienawiscią (widzicie tylko
                                      zle strony Olsztyna i tylko dobre Elbląga) a to juz jest śmieszne i godne
                                      politowania.
                                      • Gość: pR0SiAczek Re: brutalna PRAWDA o bezrobocie w 1998r. IP: *.gorzow.mm.pl 26.02.09, 23:27
                                        i po raz kolejny sie nie zgodze z Toba. naciagasz fakty uogolniajac. istotnie
                                        czesto posty (w sposob nieuzasadniony) wielbiace stolice spotykaja sie z
                                        gwaltowna (uzasadniona zatem) odpowiedzia, niestety czesto watpliwej wartosci
                                        poznawczej! z perspektywy innych wiekszych miast polski i europy, te "istotne
                                        statystycznie" oraz "znaczne praktycznie" roznice pomiedzy oboma miastami
                                        pozwole sobie okreslic jako nieistotne, a nawet zadne. i to widac golym okiem z
                                        odleglosci 300 czy 1500 kilometrow. wszechobecna nienawisc zieje z postow
                                        prowokatorow, a ja szacunku dla osob mnie obrazajacych ze wzgledu na pochodzenie
                                        (bo Elblag to moje miasto) nie bede mial z pewnoscia. przykro mi, ale rola
                                        dobrego chrzescijanina nadstawiajacego drugi policzek mi nie odpowiada, a
                                        polityczna poprawnosc nie jest filozofia zyciowa. wiele osob na tym forum
                                        zarzucalo mi, ze widze jedynie zle strony Elblaga - w jakim to swietle stawia
                                        Twoje stwierdzenie o smiesznosci godnej politowania? nie licze ile razy pisalem
                                        to co i Ty - ze stolica jest wieksza, bedzie i koniec. dlatego nie rozumiem
                                        niestety uporu w umniejszaniu wagi ocen rzeczywistosci odmiennych od Twoich -
                                        "kompromitacja", "demagogia" to slowa, ktorym blizej do postow zaczepnych
                                        rozsiewanych po tym forum przez moich ulubiencow. masz racje - po jaka cholere
                                        zajmowac sie znaczaca niewiele wiecej niz nasze miasto stolica wojewodztwa na
                                        forum Elblag? przyjrzyj sie dokladnie, zobaczysz ze posty uragajace mieszkancom
                                        - podkreslam mieszkancom, nie wladzom - Elblaga nie sa autorstwa Elblazan.
                                        namietne porownania tworzone w celu udowodnienia czyjejs wyzszosci tez
                                        najczesciej nie sa dzielem Elblazan. zlosliwy prowokator napisze, ze to dlatego
                                        ze nie ma dziedziny w ktorej Elblag bylby lepszy. fanatyczny patriota odpowie i
                                        zacznie sie klasyczna na tym forum wymiana uprzejmosci opartych na wyssanych z
                                        palca informacjach. ani jeden ani drugi nie bedzie mial racji.
                                        zboczylem z kursu, zatem wracajac do nieszczesnego poziomu bezrobocia. prosze
                                        odwrocmy zatem uklad i podajmy stope zatrudnienia w 1998r. - 90,3% i 87,1% ? czy
                                        ta roznica jest "istotna statystycznie" zgodnie z testem istotnosci roznic?
                                        mozna policzyc
                                        • Gość: cool Re: brutalna PRAWDA o bezrobocie w 1998r. IP: *.centertel.pl 27.02.09, 11:46
                                          tak sobie czytam te Wasze waśnie i wkurza mnie to że zawsze Elblążanie są cacy,
                                          a Olsztyn to już wszelkie zło. Z tego powodu aż nie chce mi się żyć w tym
                                          mieście... Taka jest prawda
                                      • alfik45 alfik do antymonopolisty 27.02.09, 20:43
                                        Widac wyraznie,ze skonczyleś olsztyńskie studia,nie gniewaj sie,ale poziom
                                        Twoich wypowiedzi dobitnie na to wskazuje.
                                      • michal_el antymonopolisto uzywaj jednego nicka 28.02.09, 09:45
                                        Nie wiem jaki masz cel w tym, aby pisał od kilkoma nickami.
                                        Poinformuj też ludzi z jakiego miasta jesteś. Bądź uczciwy;)
    • alfik45 Re: Cetrum handlowe GG najwieksze w warm-maz? 27.02.09, 20:38
      Jeszcze nie zbudowane,a juz najwieksze,chyba tylko wirtualnie.
      • antymonopolista Re: Cetrum handlowe GG najwieksze w warm-maz? 27.02.09, 20:58
        Nie chce forsować poczucia ze u nas jest znacznie gorzej. Napisalem tylko że
        bozrobocie zawsze mieli znacznie mniejsze i tego im zazdroszcze. A co do ogólnej
        roznicy miedzy miastami to chyba widac wlasnie golym okiem. Dlatego glosne
        krzyczenie nie zmieni tego co golym okiem widac. Dlatego porownywanie sie uważam
        za głupie i smieszne. A ze nienawiść zieje z elblążan to też widać na tym i
        tamtym forum. Włazi tu niejaki światowy i to wszystko ale naszych tam aż sie
        roi. No moze ostanim tygodniem mniej. No i prymitywizm wypowiadania sie poraza.
        Sam nie jestem mistrzem słowa ale czytać umiem. Ich trole przynajmniej nie sa
        tak prymitywni i niezaczepiani nie atakują a nasi ciągle wypisuja tam co im
        ślina na jezyk przyniesie.

• alfik45 Re: Cetrum handlowe GG najwieksze w warm-maz? 28.02.09, 14:42
          A jednak ich bronisz,masz wyrazny sentyment do Olsztyna.
          • antymonopolista Re: Cetrum handlowe GG najwieksze w warm-maz? 28.02.09, 17:57
            A ktoś ich atakuje?
            • 1lazio Re: Cetrum handlowe GG najwieksze w warm-maz? 02.03.09, 14:42
              zaufaj ,że trol ,który ukrywa się pod kilkoma nickami nie musi być z
              Elbląga,wątpię tez że jest z Olsztyna, podnieca go sianie nienawiści
              i tyle,a swoją drogą nie ma jaj,żeby pisać pod jednym nickiem i
              okreslić się skad jest
              • Gość: kris Re: Cetrum handlowe GG najwieksze w warm-maz? IP: 89.174.178.* 02.03.09, 14:47
                A mozesz powiedzic co takiego widzisz golym okiem?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka