Dodaj do ulubionych

CH w Gronowie Górnym nie powstanie.

17.03.09, 13:16
Jak widać i słychać budowa Centrum Handlowego w Gronowie Górnym
stanęła w marnym punkcie. Generalna Dyrekcja Dróg Krajowych i
Autostrad z Olsztyna hamuje pozwolenie na budowę dróg dojazdowych do
Centrum. Moim zdaniem CH w Gronowie Górnym nie powstanie, ponieważ
Olsztyn blokuje budowę.
Jak zwykle jak jest szansa rozwoju Elbląga to Olsztyn Nam zazdrości
i nie chce aby Nasze Miasto się dynamicznie rozwijało. Polacy
zamiast się dogadać to się wykłucają, gadają i nic nie robią.
Uważam, że cierpliwość irlandzkiego inwestora już wkrótce się
całkowicie wyczerpie i zrezygnuje on z budowy CH w GG. Nasze durne
władze po raz kolejny zmarnowały wielką szansę rozwoju i
zmniejszenia bezrobocia w regionie. Inwestycja jak widać zakończy
się kompletną klapą i w ogóle nie powstanie. O wykłucaniu się
naszych głupich władz można przeczytać tutaj:
www.info.elblag.pl/19,13895,Bedzie-goraco-w-Gronowie-Gornym.html
Obserwuj wątek
    • Gość: Ja Re: CH w Gronowie Górnym nie powstanie. IP: *.elblag.vectranet.pl 17.03.09, 13:22
      Ja tam wierzę że powstanie i już ;p "Nie ma żadnych podstaw do tego, aby cofnąć
      nam pozwolenie na budowę centrum handlowego. Problem rozwiązania komunikacyjnego
      w Gronowie Górnym to nie nasze zmartwienie." Więc w czym problem ;p
    • Gość: Mateusz Do Tramceza IP: *.elblag.dialog.net.pl 17.03.09, 13:45
      Czy Ty masz problemy z czytaniem ze zrozumieniem? Wez dziecko
      przeczytaj ten artykul jeszcze raz, ok!!
    • elbinger1237 Olsztyn zrobi wszystko... 17.03.09, 19:21
      ...żeby galeria u nas nie powstała. W końcu nie możemy mieć więcej takich
      obiektów niż ta pseudostolica. A swoja drogą czemu ci Irlandczycy tak się uaprli
      akurat na Gronowo? Nie mogą tego zbudować gdzieś z w Elblągu?
      • Gość: mieszkaniec Re: Olsztyn zrobi wszystko... IP: *.elblag.vectranet.pl 17.03.09, 21:20
        Moze dlatego ze tam sa nizsze podatki...
        • tramcez Re: Olsztyn zrobi wszystko... 17.03.09, 21:46
          Ty mateusz może ty jesteś dzieckiem!!! Jak jesteś taki mądry i
          oświecony to sam sobie przeczytaj ten pieprzony tekst i napisz
          własną opinię!!! Popieram elbinger1237 że lepiej by było aby ta
          handlowa buda stanęła w Elblągu a nie w tej nędznej wiosce Gronowie
          Górnym :):):)
          • Gość: Ja Re: Olsztyn zrobi wszystko... IP: *.elblag.vectranet.pl 17.03.09, 23:39
            a gdzie w Elblągu takie coś? odpada ;p wydaje mi sie że ta lokalizacja jest
            odpowiednia.
          • michal_el Re: Olsztyn zrobi wszystko... 17.03.09, 23:42
            Nie obrażaj ludzi mieszkających z Gronowie Górnym - "nędznej wiosce".

Myślę, że Mateusz ma rację. Komu winien Olsztyn? Poza tym napisano wyraźnie, że inwestor ma zgodę i wybuduje z dojazdem przez Gronowo i nie będzie już oglądał się na GDDKiA. Więc w czym problem? Nie rozumiem zatem idei powstania takiego tematu na forum. Umiesz to racjonalnie wytłumaczyć? Po czym wywnioskowałes, ze inwestor zrezygnuje z budowy?
            • francuz_el Ile jeszcze głupot będziecie wypisywać? 18.03.09, 01:38
              Tutaj czarno na białym widać, jakie są fakty.

Po pierwsze, ostatnim winnym w całej sprawie jest GDDKiA, a tym bardziej
              olsztyński oddział, który niczego nie blokuje, tylko postępuje zgodnie z
              obowiązującym prawem (kluczowe jest stosowne rozporządzenie Ministra
              Infrastruktury), planami i projektami. Miejscowym Planie Zagospodarowania
              Przestrzeni dla Gronowa Górnego NIE MA przewidzianego dodatkowego węzła dla
              powstającego centrum handlowego. Jest jedynie wiadukt nad S7 w ciągu
              ul.Szafirowej. Poza tym GDDKiA nie ma obowiązku stosować się do obowiązku MPZP
              przy inwestycjach, które prowadzi, a wynika to m.in. ze specustawy drogowej. I
              tak GDDKiA zachowuje się dość koncyliacyjnie w całej
              sprawie, bo prowadzi dialog mimo absurdalnych argumentów wysuwanych przez gminę.
              Gdybym ja był dyrektorem oddziału GDDKiA, a nie mam ani takich planów, ani
              takich ambicji, nawet bym nie podjął tematu, bo z góry jest on skazany na
              niepowodzenie. Skończmy z tą bezsensowną antyolszyńskością, bo akurat w tym
              wypadku nikogo nie interesują losy jakiegoś średniej wielkości centrum
              handlowego daleko na północnym zachodzie województwa.

Po drugie, władze rządzący gminą Elbląg z wójtem Genowefą Kwoczek na czele,
              jawnie lobbują na rzecz inwestora centrum handlowego, mając tym swój (tzn.
              gminny, a być może także własny, ale tego nie przesądzam) interes. Może to być
              spowodowane świadomością własnych błędów, niewiedzą jeżeli chodzi o obowiązujące
              przepisy, bądź zwykłą głupotą. Żadnych innych zarzutów nie mam zamiaru stawiać,
              żeby nie być posądzonym o zniesławienie, ale różne scenariusze można bez
              dłuższego namysłu tworzyć. Władze gminy są w kropce, bo z jednej strony mają
              dużego inwestora, który może zapewnić gminie dodatkowych dochodów, a z drugiej
              zrozumiały opór GDDKiA, która nie może działać wbrew obowiązującemu stanowi
              prawnemu oraz poszkodowanych mieszkańców.

Po trzecie, w najlepszej sytuacji jest inwestor. Kupił on ziemię pod przyszłe
              centrum, płacąc pewnie o wiele mniejsze pieniądze, niż w granicach
              administracyjnych Elbląga, dostał od władz gminy zgodę na realizację inwestycji
              (związaną pewnie ze zmianą MPZP), a do tego obojętnie jak cała sprawa się
              ostatecznie rozwiąże, będzie miał dogodny dojazd do centrum niezależnie od
              wariantu (przez S7 czy przez ul.Szafirową). Priorytetem jest uzyskanie zwrotu z
              inwestycji, a nie bezpieczeństwo mieszkańców Gronowa Górnego, czy jakiekolwiek
              inne konsekwencje powstania centrum.

Podsumowując, cała sprawa powinna zostać wyjaśniona przez dziennikarzy, którzy
              powinni wejść trochę głębiej w temat, chociaż wątpię, żeby się na to odważyli.

PS skierowane do elbingera, bo ostatnio lubię się go czepiać: Gdzie byś chciał
              postawić to centrum handlowe w granicach Elbląga, skoro każde miejsce
              kolidowałoby z historyczną zabudową (istniejącą lub nie), którą pozostawili nam
              jedyni właściwi administratorzy Niemcy?;-)
              • elbinger1237 I właśnie dlatego, że to z Olsztyna 18.03.09, 06:44
                dlatego nam blokują.
              • Gość: ej Re: Ile jeszcze głupot będziecie wypisywać? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.03.09, 10:47
                Zgadzam się, GDDKiA nie blokuje budowy CH, bo to nie ich sprawa.
                Mają odpowiednie przepisy i ich trzymają się. Najbardziej winne są
                władze GG, bo przy tak duże budowli jak CH, trzeba uwzględnić
                dojazdy. To świadczy o ich niekompetencji. Teraz mydlą oczy
                mieszkańcom i szukają winnych gdzie indziej. Pewnie naiwnie myśleli,
                że tabuny samochodów będą sobie spokojnie wjeżdżały na drogę
                ekspresową. Zamiast zapychać wioskę działkami budowlanymi, trzeba
                było najpierw pomyśleć o drogach.
                • Gość: qwert Re: Ile jeszcze głupot będziecie wypisywać? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.03.09, 11:18

Wiem, że w czasie spotkania z udziałem mieszkańców
                  argumentacja zeszła już na jakiś bardzo przyziemny
                  poziom; jakaś pani protestowała przeciwko lokalizacji
                  przystanku w miejscu X bo to dla niej oznacza, że musi
                  wyjść wcześniej z domu aby dojechać do córki czy do
                  lekarza ;-))) i że teraz karetki będę jechały do Gronowa
                  długo bo zawrócić z siódemki będą mogły dopiero za Pasłękiem...

Takie ludzie mają pojęcie ..
                • Gość: qwert Re: Ile jeszcze głupot będziecie wypisywać? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.03.09, 11:18
                  Wiem, że w czasie spotkania z udziałem mieszkańców
                  argumentacja zeszła już na jakiś bardzo przyziemny
                  poziom; jakaś pani protestowała przeciwko lokalizacji
                  przystanku w miejscu X bo to dla niej oznacza, że musi
                  wyjść wcześniej z domu aby dojechać do córki czy do
                  lekarza ;-))) i że teraz karetki będę jechały do Gronowa
                  długo bo zawrócić z siódemki będą mogły dopiero za Pasłękiem...

Takie ludzie mają pojęcie ..
                  • Gość: regres Re: Ile jeszcze głupot będziecie wypisywać? IP: *.elblag.vectranet.pl 18.03.09, 16:19
                    Ja to rozumię,nie musisz sie powtarzać:)
                    • Gość: liber77 Slonina przeszkadza centrum IP: *.elblag.vectranet.pl 20.03.09, 11:54
                      www.info.elblag.pl/19,13932,O-co-walczy-prezydent-Elblaga.html
                      • Gość: mieszkaniec Re: Slonina przeszkadza centrum IP: *.elblag.vectranet.pl 17.06.09, 20:44
                        No to w koncu co bedzie z ta budowa?? Wedlug informacji z infoelblag prace maja
                        sie rozpoczac na przelomie czerwca i lipca
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka