Dodaj do ulubionych

Samorządowcy o umowie ws. żeglugi na Zalewie Wi...

IP: 78.8.27.* 03.09.09, 00:18
taaaak, ja juz gdzies czytalem, ze jakis przyglup powiedzial, ze nie ma juz sensu tego kopac. Mam nadzieje, ze oleje tego buraka i zrobimy swoje. Przekop jest nam potrzebny jak nic!
Obserwuj wątek
    • Gość: Marcin Re: Samorządowcy o umowie ws. żeglugi na Zalewie IP: *.chello.pl 03.09.09, 10:36
      To powiedział marszałek waszego ukochanego Pomorza, pan Kozłowski
    • samozwaniec1 Re: Samorządowcy o umowie ws. żeglugi na Zalewie 03.09.09, 11:04
      Postawie funty szterlingi przeciwko orzechom,ze Mierzeja Wislana nie bedzie nigdy,w dajacej sie przewidziec przyszlosci,przekopana.Powod podstawowy to obecny kryzys,ktory moze jeszcze potrwac.Drugi-absolutna nieoplacalnosc inwestycji ,ktorej koszt nie jest znany i moze dojsc do miliarda zlotych.A koszt utrzymania toru wodnego - to tez kilkanascie lub wiecej milionow zlotych rocznie.W imie czego?Dobrego samopoczucia pewnej czesci mieszkancow Elblaga?Czy zarobku dla ew.obslugi portowej,czyli zalozmy stu osob zalogi.
      • Gość: regres Do samozwańca IP: *.elblag.vectranet.pl 03.09.09, 11:20
        Malkontencie,a czy jest sens utrzymywania najbiedniejszego województwa?Gdyby
        decydował o tym rachunek ekonomiczny,to Olsztyn dawno by przestał pełnić funkcję
        ośrodka wojewódzkiego,bo jest biednym ekonomicznie,a miastem zarządzają nim
        kretyni,jełopy i stare komuchy,jest miasteczkiem,które nie potrafi niczego dać z
        siebie dla regionu,wręcz przeciwnie.O tym,czy powstanie przekop przez
        mierzeję,nie ty będziesz decydował,czy jest sens budowy?Jest,bo chcą tego ludzie
        mieszkąjacy nad tym akwenem,póki co siedz cicho w swoim środlądowym grajdole z
        ambicjami metropolii i pilnuj,by nie zabrali wam wojewódzkości-wszystko może się
        zdarzyć.
    • Gość: Namolny Samorządowcy o umowie ws. żeglugi na Zalewie Wi... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.09, 11:14
      Temat wróci jak bumerang jak Rosjanie zamkną Zalew za rok -dwa i tak w kółko. Zapewnione też mamy protesty ze strony przyszłych władz Gdańska (kolejnego marszałka), ponieważ przekop jest wbrew interesom Trójmiasta.W Warszawie jak zwykle nie będzie nikogo kto podejmie męską decyzję. Polak przed i po szkodzie głupi...
    • Gość: Marcin Re: Samorządowcy o umowie ws. żeglugi na Zalewie IP: *.chello.pl 03.09.09, 12:47
      Według rządowych planów kanał ma powstać w 2016-2018 roku. A więc idealna sprawa, że doszło do poślizgu. W czasie kryzysu zrobimy stosunkowo takie badania środowiskowe i rozwiejemy wątpliwości pseudoekologów, a do budowy przystąpimy akurat, jak Polska wejdzie w fazę ożywienia gospodarczego. Kanał otworzą na samym szczycie cyklu koniunkturalnego. I o co tu się pieklić, samozwańcu? Wszystko się dobrze układa, głowa do góry!
    • Gość: Gość Re: Samorządowcy o umowie ws. żeglugi na Zalewie IP: *.ssp.dialog.net.pl 03.09.09, 13:06
      Kryzys to pic na wodę, wieC nie ma się co nim zaslaniac!
      To normalne, ze 3 miasto nie chce portu w Elblagu, po co maja tworzyć sobie pod nosem konkurencje? W Elblagu ten port może się naprawdę rozrosnac, bo miejsca jest dużo. Powinnismy to wykorzystać, zamiast cieszyć się, ze ruski łaskawie pozwolili nam poplywac przez ich ciesnine!
    • Gość: Rafal Re: Samorządowcy o umowie ws. żeglugi na Zalewie IP: *.ssp.dialog.net.pl 03.09.09, 23:54
      przeciez to normalne ze gdansk ma nas gdzies. zawsze robil i bedzie robil nam pod gore. tylko imbecyle typu alfik45 tego nie rozumieja.
      • alfik45 Do Rafała 04.09.09, 07:45
        Sam jesteś niezalogowanym imbecylem,a olsztyn ma nas jeszcze bardziej w
        nosie,mimo bycia w jednym województwie,tak naprawdę wcale nie kocham Gdańska,ale
        wiem gdzie od stuleci było i jest miejsce Elbląga.
    • Gość: żeglarz Re: Samorządowcy o umowie ws. żeglugi na Zalewie IP: *.chello.pl 04.09.09, 05:06
      Pomyślcie o koncepcji zaplecza lądowego w każdym porciku i przystani na Zalewie tak aby można było żeglować. Gdy się z tym uporacie /byle bez wylewania betonu/ to zobaczycie że zalew okaże się za mały dla wszystkich chętnych.
    • mike_green Re: Samorządowcy o umowie ws. żeglugi na Zalewie 04.09.09, 08:34
      Kochani samorządowcy i inni decydenci!
      Od lat 80-tych żegluję na trasie Gdańsk - Iława, Iława - Gdańsk i nie tylko. Czasami nocowałem w Elblągu, spacer po starówce, obiad w chińskiej restauracji itd. i potem szybciutko dalej do domu "bo nie zdążymy". Żeglując przez 25 lat zaraziłem do tego sportu i za razem akwenu kilkadziesiąt osób. Brak podstawowej infrastruktury dla żeglarzy /chociażby ciepły natrysk, zlewnia do toalet chemicznych itd. /wciąż zniechęcają tych ludzi do powrotu, żeglugi dalej po zalewie i do Kaliningradu (choć ciekawość kusi)/ jak już potrafią pływać to wybierają np. Chorwację, Grecję, itd./, jeżeli nic się nie zmieni pod tym względem to i kanał w Skowronkach nie pomoże. Mam nadzieję, że myślicie o turystyce bardziej niż o mrzonce zysku z transportu morskiego. Pozdrawiam M.Z.
    • Gość: motyla noga Re: Samorządowcy o umowie ws. żeglugi na Zalewie IP: *.xdsl.centertel.pl 05.09.09, 02:47
      1. "czy jest sens budowy?Jest,bo chcą tego ludzie mieszkąjacy nad tym akwenem,"
      2. "To normalne, ze 3 miasto nie chce portu w Elblagu, po co maja tworzyć sobie pod nosem konkurencje? W Elblagu ten port może się naprawdę rozrosnac, bo miejsca jest dużo."

Ludzie, litości.

1. W oparciu o takie "argumenty" to 10 km ścieżki rowerowej możecie sobie wybrukować gdzieś w okolicy, ale nie bezpowrotnie topić miliardy w mule.
      2. Konkurencja dla Trójmiasta? Dla prawie miliona TEU w terminalach kontenerowych? (Nie wspominając przeładunkach masowych.) A co wy chcecie przez to błotniste bajoro eksportować - miód i dziegieć w beczkach na krypach o dwumetrowym zanurzeniu? A może się zorganizujecie - Dziwnów, Mielno, Krokowa, etc. Załóżcie "Stowarzyszenie Gmin Z Rzeczywistym Lub Potencjalnym Dostępem Do Morza Zasługujących Na Wybudowanie W Nich Portów Oceanicznych, Choć Boleśnie Osieroconych Przez Wiecheckiego I Giertycha". I od razu piszcie skargę do Strasburga, szkoda czasu.
    • Gość: Jasiou Samorządowcy o umowie ws. żeglugi na Zalewie Wi... IP: *.adsl.inetia.pl 05.09.09, 03:04
      Z tego co widzę nasze pragnienie stworzenia przekopu przez Mierzeję zawsze
      konfrontuje się z interesami Gdańska, a z drugiej strony jest to chyba jedyna
      inwestycja, która spaja Elbląg z województwem w-m. Gdyby jednak wybrać
      pomiędzy przekopem Mierzei a przynależnością Elbląga do Pomorskiego, to ja
      osobiście wybrałbym bez wahania to drugie xD
    • samozwaniec1 Regres-to ja pisalem opinie przeciw kanalowi 05.09.09, 13:35
      I moja opinia wygrala,panie regres.Taka sama opinie ma tez Katedra
      Portow na Uniwersytecie Gdanskim.Zarzady Portow
      Gdansk,Gdynia,Szczecin.Dopoki PO rzadzi w Polsce-to przekopu Mierzei
      nie bedzie.Dziura w budzecie juz wynosi 52 miliardy,a za rok moze
      byc 70.Nie ma i nie bedzie nawet stu milionow na budowanie zamkow na
      lodzie.Na szczescie madrzejsi od pana regresa o tym decyduja.Firma
      brytyjska ocenila koszt wybudowania kanalu na Mierzei plus
      utrzymanie toru wodnego w pierwszych pieciu latach na miliard funtow
      szterlingow.Stac Was na to,panie regres,bo premier Tusk powiedzial
      mi,ze nie ma o czym mowic w najblizszych 10 latach.Moze,jak
      Lukaszenka poplynie,to moglibysmy sluzyc Elblagiem gospodarce
      sasiada,jako port przeladunkowy.Ale dopoki Lukaszenka,dototy port w
      Elblagu jest i pozostanie wirtualny i jachtowy
      jedynie.Realia,regres,realia...
    • samozwaniec1 Re: Samorządowcy o umowie ws. żeglugi na Zalewie 05.09.09, 13:45
      Jeszcze do pana regresa:nie rachunek ekonomiczny decyduje o tym,ktore miasto jest stolica regionu.PKB Olsztyna jest prawie dwukrotnie wyzsze niz Elblaga,trzykrotnie niz Elku.Olsztyn ma juz prawie 200 tysiecy mieszkancow,a Elblag-100 tysiecy.Olsztyn jest jedynym naturalnym miejscem na wladze regionu.Znam wladze regionu.Nie ma w nich kretyna ni jelopa.Nie ma tez zadnego komunisty.Rzadzi PO i PSL.Jesli chodzi o mnie,nie mieszkam w Olsztynie,choc stad pochodze.Mieszkam w Warszawie i tam pracuje/w kancelarii premiera/.Rada:jak dyskutujesz wasc,to nie obrazaj interlokutora.Przedstawiaj fakty.Ja je znam.Ty-nie.
    • samozwaniec1 Re: Samorządowcy o umowie ws. żeglugi na Zalewie 05.09.09, 13:53
      Pociesze troche Elblazan propozycja,jaka padla ostatnio,na meetingu doradcow premiera,aby urzad wojewody w Olsztynie przeniesc do Elblaga.Uwazam,ze jest to dobry pomysl.Nie popiera go wprawdzie wiekszosc fachowcow i przeciwne sa wladze Olsztyna,ale decyzja nie lezy w ich rekach.Mocno tez lobbuje za unowoczesnieniem polaczenia kolejowego miedzy Olsztynem i Elblagiem/tak,zeby podroz trwala godzine,a nie dwie/.Prace trwalyby rownolegle do poprawy polaczenia Olsztyna z lotniskiem w Szymanach.Choc pierwsze dwa-trzy lata to beda tylko OK-ejki dowozily pasazerow na Szymany.CIA oddaje lotnisko 31 grudnia br.
      • Gość: P.T Re: Samorządowcy o umowie ws. żeglugi na Zalewie IP: *.vectro.com 05.09.09, 22:12
        CHcesz chłopie powiedzeć że szykuje się że mieszkańcy Ełku czy Giżycka będą
        zapiepszać do Elbląga do Urzędu Marszałkowskiego? Do miasta które w ogóle nie
        utożsamia się z regionem?
      • Gość: regres Do samozawańca IP: *.elblag.vectranet.pl 06.09.09, 16:22
        Co z tego ze pracujesz w kancelarii premiera,masz słomę w butach i tak naprawdę
        to mało mnie to obchodzi co robisz,a platforma nie jest zadna alfa i omegą i za
        jakis czas przestaniesz tam pracować,a ja jestem elblażninem z krwi i kosci i
        guzik mnie obchodz warszawka i twoj olsztyn.Gdyby wszyscy tak mysleli,jek barany
        z platformy,to Polska dawno przestała by istnieć.Ps,Poki co Elblag ma 128
        tysiecy mieszkańcoa,a zabity dechami olsztyn 165.
      • alfik45 Re: Samorządowcy o umowie ws. żeglugi na Zalewie 06.09.09, 16:42
        Samozwanieć,ty jełopie i lebiego,zabieraj ten swój urzad wojewodzki do koziej
        wólki i daj nam spokój,nie dziwota,ze tacy kretyni wszystko psują.
      • alfik45 Re: Samorządowcy o umowie ws. żeglugi na Zalewie 06.09.09, 20:36
        samozwaniec1 napisał:

> Pociesze troche Elblazan propozycja,jaka padla ostatnio,na meetingu doradcow pr
        > emiera,aby urzad wojewody w Olsztynie przeniesc do Elblaga.Uwazam,ze jest to do
        > bry pomysl.Nie popiera go wprawdzie wiekszosc fachowcow i przeciwne sa wladze O
        > lsztyna,ale decyzja nie lezy w ich rekach.Mocno tez lobbuje za unowoczesnieniem
        > polaczenia kolejowego miedzy Olsztynem i Elblagiem/tak,zeby podroz trwala godz
        > ine,a nie dwie/.Prace trwalyby rownolegle do poprawy polaczenia Olsztyna z lotn
        > iskiem w Szymanach.Choc pierwsze dwa-trzy lata to beda tylko OK-ejki dowozily p
        > asazerow na Szymany.CIA oddaje lotnisko 31 grudnia br.
        Czy samozwaniec 1 to antymonopolista?Jak tak,to pogratulować,powiedz mi
        buraku,na co nam lotnisko w Szymanach,jak mamy Rębiechowo o rzut beretem,udław
        się tym swoim Olsztynem,wasza kraina jest 100 lat za murzynami,Elbląg byłby na
        szpicy,ale przez takich kretynów jak ty,mamy to co mamy.
    • Gość: wojtek Re: Samorządowcy o umowie ws. żeglugi na Zalewie IP: *.vast.net.pl 05.09.09, 18:45
      wazne, zeby port w Elblagu zaczal dzialac. natomiast dla Mazur potrzebny jest tez Mazurski Park Nardowy, ktory jeszcze bardziej ozywi ten region pod wzgledem turystycznym.
    • Gość: pierdupierdu Re: Samorządowcy o umowie ws. żeglugi na Zalewie IP: *.ssp.dialog.net.pl 06.09.09, 14:49
      a Niemcy, Holendrzy,Szwedzi nadal będą musieli mieć wizę rosyjską na przepłynięcie zalewu. Szkoda, że taki akwen marnuje się bez żeglarzy.
    • Gość: alek Re: Samorządowcy o umowie ws. żeglugi na Zalewie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.09.09, 17:24
      Metro sobie łopatami wykopcie a od Mierzei wara.
      • Gość: regres Re: Samorządowcy o umowie ws. żeglugi na Zalewie IP: *.elblag.vectranet.pl 06.09.09, 20:23
        Podczas "reformy"-ofermy administracyjnej Polski,dziesięć lat temu,gdy
        dowiedziałem się,ze Elbląg i Mierzeja będą w innych województwach,to
        przewidziałem,ze dojdzie do takiego galimatiasu,związanego z przekopem,cóż,
        nasze miasteczko nie ma szczęścia do dobrych ojców,gdyby elbląskie istniało
        nadal,nie byłoby żadnego problemu.I jeszcze jedno,gdyby Elbląg i Mierzeja były
        razem w pomorskim,wówczas sejmik województwa pomorskiego patrzał by na nas jak
        na swojego,a tak-jesteśmy "obcy".
    • Gość: hahaha Re: Samorządowcy o umowie ws. żeglugi na Zalewie IP: *.ssp.dialog.net.pl 06.09.09, 20:32
      Sralby a nie "patrzalby" na nas jak na swoich. Tacy pomylency jak ty sa slepo wpatrzeni w Gdansk jakby tam bylo jakies eldorado. Gdansk gownem jest i za jeszcze wieksze gowno ma sie tam Elblag, wiec przestancie sie osmieszac debile!
      • alfik45 Re: Samorządowcy o umowie ws. żeglugi na Zalewie 06.09.09, 20:57
        Kim jesteś,ze wyzywasz innych od debili?Ja mam na mysli sejmik samorzadowy
        wojewodztwa,a nie Gdańśk,matołku.
    • Gość: gość Re: Samorządowcy o umowie ws. żeglugi na Zalewie IP: *.ssp.dialog.net.pl 06.09.09, 22:33
      ale "hamówa" na tym forum
    • mike_green Re: Samorządowcy o umowie ws. żeglugi na Zalewie 07.09.09, 08:01
      Rzeczywiście kultury co po nie którym brakuje.
      Co do żeglarzy polskich i europejskich, którzy zamierzają przypłynąć do Polski bez zawijania do portów rosyjskich - to nie muszą oni posiadać wizy/tranzyt/. Grunt, że możemy pływać przez Cieśninę Pilawską. To jakiś początek. Reszta zależy od nas wszystkich. Zainteresowanym polecam świetną stronę o Zalewie Wiślanym i nie tylko: www.zalewwislany.pl/ Pozdrawiam M.Z.
    • samozwaniec1 Re: Samorządowcy o umowie ws. żeglugi na Zalewie 07.09.09, 10:48
      Mnie nie mozna obrazic,Panie regres.Ja jestem zawodowcem.Zas dopoki PO przy sterze,dopoty bedzie tak,jak jest:nie bedzie przekopu,Elblag nie bedzie portem morskim i Elblag nie wroci do dawnego gdanskiego.Chyba,ze powstaloby Srodkowo-Pomorskie/jest taka koncepcja-start 2015 rok/ i Slupsk pojdzie do nowego wojewodztwa.Wtedy Elblag wroci do Pomorskiego.Ale i wtedy przekopu nie bedzie,gdyz moj kolega,marszalek Kozlowski potwierdzil,ze Pomorskie zawsze bedzie przeciwko inwestowaniu w port lezacy nad bajorem o glebokosci przecietnej 3-4 metry.No i,panie alfik,najslynniejszy oszolomie powiatu elblaskiego,Elblag nigdy nie bedzie wojewodztwem.To se ne vrati,panie regres.Do smierci,bo nie wygladacie mi,sadzac po poziomie waszych opini,na ludzi mobilnych,zdolnych do przemieszczania sie po swiecie/ja np.mieszkalem w szesciu krajach swiata,mieszkalem i pracowalem/a wiec do smierci zostaniecie mieszkancami powiatu Elblag.I dobrze wam tak...Nie zazdroszcze internautom z bluzgami na dzien dobry pobytu po wsze czasy w atmosferze wiecznych pretensji do swiata.Miejscie pretensje do siebie samych.Kto wam kaze mieszkac w Elblagu,miastu bez perspektyw,bez mozliwosci rozwoju,z czkawka po kilkunastoletnim wojewodztwie elblaskim,sztucznym tworze,ktorego jedynym celem bylo rozwodnienie wladzy I sekretarzy KW PZPR,aby z udzielnych ksiazat stac sie kacykami wojewodztw sprowadzonych do czterech-pieciu powiatow.
      • Gość: xa do samozwańca IP: 89.174.178.* 07.09.09, 15:51
        Człowieku, poczytaj swój wpis. Wolno i uważnie. Poziom nie
        przymierzając jak u niejakiego "leona" albo "swiatowego". No
        chyba,że podajesz się za kogoś, kim nie jesteś i fantazja ponosi....
        Nawet nie wiesz, że Elbląg od dawna z formalnego punktu widzenia
        jest portem morskim. I są na to papiery.
        BTW: to u was zawodowców nie ma polskich czcionek ???? Ciekawe....
      • Gość: regres Do samozwańca IP: *.elblag.vectranet.pl 07.09.09, 16:39
        Ja wcale ciebie nie obrażam,tylko piszę o tobie całą prawdę,jesteś
        niedowartosciowanym prowincjuszem,który nie potrafi uszanować historii,tej
        starej i tej nowszej,jeżeli uważasz siebie za takiego wielkiego
        profesjonalistę,to przestań koleś wypisywać takie brednie.Elbląg od stuleci żył
        z morza,do 1945 roku wpływały tu statki pełnomorskie,czasy komuny i
        twardogłowców twojego pokroju to niestety zmieniły.Teraz Elbląg jest
        miastem,niestety,srodlądowym,ale myślę,że to juz wkrótce się zmieni,to czy bedą
        tu wpływały statki pełnomorskie,czy tylko morskie barki-czas pokaże,moje miasto
        musi wykorzystać odpowiednią koniunkturę i bez obrazy,gdyby Królewic był polskim
        mastem,nikt nie wiedziałby gdzie leży olsztyn.
    • Gość: barrakuda Re: Samorządowcy o umowie ws. żeglugi na Zalewie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.09.09, 13:04
      Panie Samozwaniec, biorąc pod uwagę rachunek ekonomiczny, to stolicami regionów powinny być miasta liczące powyżej 300 tys. mieszkańców, czyli od Białegostoku wzwyż. A 175 tys. mieszkańców Olsztyna to nie jest prawie 200 tys. mieszkańców, której to liczby Olsztyn nigdy nie osiągnie. Co zmienia PKB Olsztyna, jeśli miasto znajduje się w trzeciej dziesiątce pod względem ilości mieszkańców? Olsztyn jest najzwyczajniej za mały, by pełnić rolę stolicy tak obszernego regionu, przez co pełni tylko i wyłącznie rolę administracyjnej stolicy regionu. Regionu, który jest biedny i zacofany, a władze nie robią nic by to zmienić. Ostatni przykład, to zlikwidowanie pociągów w Mikołajkach. W normalnym mieście włodarz miasta walczyłby o te pociągi, a burmistrz Mikołajek skwitował to tylko, że nie będzie bo się nie opłaca. Taki burmistrz powinien zostać wywieziony na taczkach przez mieszkańców. Dla przykładu podam przykład Koszalina, w którym dość często przebywam. Tam się nie likwiduje kolei, wręcz przeciwnie, została przywrócona kolejka do Mielna, co więcej od tego roku można tramwajem wodnym dopłynąc z Jamna do Unieścia. Od przyszłego roku Koszalin będzie miastem nadmorskim, przyłączając tereny miejscowości Mielno i Unieście. Jak są mądre władze, to się miasto rozwija, jak np. Rzeszów, Wrocław czy Koszalin właśnie, co wpływa na rozwój terenów ościennych i przyciągnięcie inwestorów. Niestety Olsztyn jest wręcz odwrotnym przykładem.
      Do innego przedpiścy - piszesz, że mieszkańcy Ełku musieliby jechać do Elbląga, a nie do Olsztyna, ja się zapytam inaczej - a dlaczego do Olsztyna, który jest oddalony od Olsztyna o 150 km, zamiast do Białegostoku, od którego do Ełku jest 100 km?
      Czy w ogóle ktoś korzysta na fakcie istnienia województwa warmińsko-mazurskiego poza samym miastem Olsztyn? Jako mieszkaniec Mazur stwierdzam, że województwo warmińsko-mazurskie jest sztucznym tworem, i jako takie powinno być podzielone pomiędzy inne, bogatsze i lepiej zarządzane regiony.
    • Gość: jaca Re: Samorządowcy o umowie ws. żeglugi na Zalewie IP: *.swietojanska.net 07.09.09, 14:02
      barrakuda , to co piszesz to jak sadze nie tylko twoja opinia, sadze ze jest cala masa osob ktore maja dokladnie taki sam poglad
      • Gość: napisawszy Re: Samorządowcy o umowie ws. żeglugi na Zalewie IP: 172.16.8.* 07.09.09, 14:11
        Barrakuda sięga sedna. Właśnie tutaj leży problem. Nie ma się co
        oszukiwać, że reforma administracyjna okazała się klapą i dlaczego
        PO nie zamierza nic w tej materii zmienić, no chyba, że kosmetycznie
        zmodyfikować mapę i wprowadzić woj. środkowopomorskie. Co na tego
        typu zmiany powiedzieć ma Częstochowa, Bielsko-Biała czy Radom.
        Miasta, które mają silniejszy potencjał populacyjny i gospodarczy,
        aniżeli Olsztyn. Poza tym biorąc pod uwagę całkiem silną
        reprezentację miast rozmiaru M (hehe, spodobało mi się to
        określenie), czyli takich, któe mają ok. 100 tys. mieszkańców, to
        powowłanie do życia nowego - 1 (słownie: JEDNEGO) - nowego
        województwa, nic nie zmieni!
        Tutaj potrzeba reformy - reformę reformy sprzed lat! Dla mnie
        rozwiązaniem jest utworzenie województw na bazie miast rozmiaru M+
        oraz skomasowanie tychże województw w ramy silnych regionów, które
        utorzone zostaną na bazie województw powiązanych ze sobą
        historycznie, kulturowo i gospodarczo (8 sprawę by załatwiało).
      • Gość: napisawszy do samozwańca IP: 172.16.8.* 07.09.09, 14:17
        1. Proszę o informację co to za brytyjska firma wydała ekspertyzę i
        upublicznić ją, skoro masz taką wiedzę i jak mniemam możliwości?
        2. Nie zgadzam się z brakiem mobilności elblążan - sam do nich
        należę i znam wiele osób, które nie patrzyło jedynie na elbląskie
        podwórko i rozwija się "na obczyźnie" jednocześnie cały czas będąc
        mentalnie w grodzie rodzinnym - Elblągu - i cały czas mając na
        względzie dobro tego miasta.
        3. Na ile jest możliwa wersja przeniesienia sejmiku woj. do Elbląga,
        a na ile ona jest czystą mrzonką?
        4. Zawyżanie potencjału Olsztyna versus Elbląga stało się już
        zwyczajowe - 20 tys. mieszkańców robi różnicę w Olsztynie in plus,
        przez co Olsztyn ma blisko 200 tys. mieszkańców, a Elbląg, wg
        nomenklatury olsztyńskiej, ma ich już niespełna 100 tysięcy. - może
        trochę powagi i rzeczowości.
        5. Skąd się wzięły dane o tym, że Elbląg ma dochody dwa razy niższe
        od Olszyna? O połowę niższe się zgodzę, 2 razy, absolutnie nie, bo
        to po prostu nieprawda!
        6. Ktoś kto pracuje w Kancelarii Premiera i tak łatwo szafuje danymi
        przynosi wstyd i hańbę naszemu krajowi! Ale jak to się mói, jaki
        pan, taki kram!
        7. Pozdrawiam
        • francuz_el Re: do samozwańca 08.09.09, 12:02
          No to się nam odezwała wielka szycha z Kancelarii Premiera! U kogo pobierałeś
          nauki? Może u wielmożnego Sławka Nowaka?;-) Obieżyświat się znalazł. Na świecie
          nauczyłeś się buty i arogancji? Ciekawe w której części Małego Pałacu pracujesz?
          Może w bibliotece? Tam najwięcej PR-ofesjonalistów w ostatnich latach
          sprowadzono.

W tym roku dziura budżetowa będzie na ponad 50 mld zł? Chyba w 2010, tak
          przynajmniej bibliotekarze piszą w Przekazach Dnia... Plany na 2015 r. już
          zakładasz? Ja bym się bardziej martwił, czy się Wam koalicja nie posypie po
          przyszłorocznych wyborach samorządowych. Wszyscy dobrze wiedzą, że koalicja
          PO-PSL jest głównie samorządowa, a w centrali "ludowcy" załatwiają po prostu
          swoje interesy, a PO patrzy na to bardziej lub mniej przez palce, bo nie ma
          innego wyjścia.
      • Gość: napisawszy prośba do elblążan IP: 172.16.8.* 07.09.09, 14:20
        Jako elblążanin proszę innych elblążan o miarkowanie słownictwa,
        nawet jeśli macie powody, aby kogoś wyzywać nie czyńcie tego. Net
        stanowi oazę wyżywki, a my dajemy przykład chamstwa na zewnątrz. Nie
        dawajmy się sprowokować i nie stosujmy wulgaryzmów. Potem forum
        wygląda jak kloaka. Chyba nie tego chcemy?
    • Gość: Maciej Samorządowcy o umowie ws. żeglugi na Zalewie Wi... IP: 86.46.122.* 07.09.09, 14:26
      Witam
      Odnośnie przekopu jestem na taaaaaaaaaaaak. jeśli przekopią mierzeje wtedy
      będzie raczej głośno o naszym regionie ponieważ sama inwestycja przekopu zrobi
      nam już dobra reklame w TV bo będą o tym pewnie trąbić na okrogło... Co do
      prawidłowości przekopu oraz zachowania jak najwyższej staranności by przyroda
      nie ucierpiała to myślę że nie będzie żadnego problemu jeśli Polacy zrobili by
      ukłon w stronę naszych zachodnich sąsiadów z Holandii.cz też innego państwa
      które ma doświadczenie w takich inwestycjach Oni na pewno doradza co zrobić by
      było dobrze. 3mam kciuki za ta inwestycje i mam nadzieje ze nasz region oraz
      cały Zalew będzie wypełniony białymi żaglami.. pozdrawiam
      • Gość: regres Re: Samorządowcy o umowie ws. żeglugi na Zalewie IP: *.elblag.vectranet.pl 08.09.09, 21:30
        Wszystko się zgadza,ale facet o nicku samozwaniec1 robi z siebie zwykłego
        imbecyla i ignoranta,powinien raczej starać się o rozwój całego regionu,a to co
        wypisuje jest wprost przeciwne,to typowy okaz prowincjusza i tzw."psa
        ogrodnika",to typowe dla nacji warmińsko-mazurskiej.
        • alfik45 Re: Samorządowcy o umowie ws. żeglugi na Zalewie 09.09.09, 17:45
          Elbląg do Pomorza:)
          • Gość: marek Re: Samorządowcy o umowie ws. żeglugi na Zalewie IP: *.elblag.vectranet.pl 12.09.09, 11:33
            A co robi miasto w tej sprawie?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka