betty1213 26.10.09, 10:30 Mój 13 miesięczny synek od kilku dni ciągle drapie się za uchem, próbuje je ciągnąć i denerwuje się przy tym. Powiedzcie co to może być, może ma zatkane ale czy takiemu małemu dziecku można odetkać. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
agata.klunder Re: drapanie za uchem 26.10.09, 13:36 Witaj!! Być może jest to początek zapalenia ucha? Ma jeszcze jakieś inne objawy? A może jest to związane z ząbkowaniem.... Co do przetkania są dostępne w aptekach specjalne kropelki które można stosować już u niemowląt do oczyszczania uszek (nie wolno robić tego patyczkami!!), niestety nie pamiętam ich nazwy. Najlepiej skonsultuj się z lekarzem rodzinnym, który prowadzi maluszka... Pozdrawiam mama Damiana (13), Ali (8) i Domiśka (1,9) Odpowiedz Link Zgłoś
lilith888 Re: drapanie za uchem 26.10.09, 13:44 Zgadzam się z przedmówczynią - przy wyżynaniu się ząbków podobno dzieciaczki ciągną za uszka ale nie tylko, u nas wyszła nadprodukcja woskowiny i my do oczyszczania, "odtykania" uszek używamy kropli A-cerumen albo Otinum. Odpowiedz Link Zgłoś
ga-ti Re: drapanie za uchem 26.10.09, 14:06 Sprawdź, czy nie ma za uszkiem małych ranek, takich pęknięc. U mojego synka właśnie za uszka przeniosła się alergia. Miał atopowe zapalenie skóry, które ustąpiło około roku i po kilku miesiącach zaczęły się robic ranki za uszkami. Synek je ciągał i drapał, a one nie mogły się zagoic Mam nadzieję, że to jednak nie to Odpowiedz Link Zgłoś
mama-008 Re: drapanie za uchem 26.10.09, 14:12 ząbkowanie na 99%. ale no moj synek przy ząbkowaniu pociera nos i poliki i ucho wlasnie. jesli syn miałby zapalenia ucha to była by tez temperatura katar itp samo swedzenie ucha nie jest w zadnym stopniu objawem zapalenia ucha! Odpowiedz Link Zgłoś
leneczkaz Re: drapanie za uchem 26.10.09, 17:11 też obstawiam zęby. u nas od 3 dni to samo i już widzę białe ślady tam gdzie dwójki.. uff.. już myślałam, że będzie 'królikiem' do końca życia ;p Odpowiedz Link Zgłoś