Dodaj do ulubionych

WEDZIDELKO prosze...

02.02.04, 21:25
..w koncu ide na podciecie wedzidelka pod jezyczkiem u mojej 2,5 letniej
corci,czy ktos mi moze powiedziec jak wyglada taki zabieg w momencie gdy
dziecko nie chce otworzyc buzki dobrowolnie??czy jest jednorazowy?bardzo
prosze o szybka odpowiedz
pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • natamiki Re: WEDZIDELKO prosze... 02.02.04, 21:36
      dlaczego idziesz teraz. Moja córka miała podcinane jak miała 6 lat. Robiłam to
      laserowo i radzę tylko tak ,bo późiej nic nie boli i nie ma szwów.
      • mopek1 Re: WEDZIDELKO prosze... 02.02.04, 21:50
        A u mojego brata udało sie bez podcinania, logopeda +ciarpliwie wykonywane
        ćwiczenia - u was się nie da? Zreszta 2,5 roku to mi się wydaje trochę za
        wcześnie, żeby się poddać?
        • mamaestery Re: WEDZIDELKO prosze... 03.02.04, 09:39
          hej
          to tak w skrocie,nie uda sie cwiczeniami dlatego ze corcia nie chce ich
          wykonywac (po za tym stwierdzone sa przypadki ,kiedy w skutek cwiczen zerwano
          wedzidelko!!),prawdopodobnie sprawiaja jej bol,a pisze prawdopodobnie dlatego ze
          moja corcia wlasciwie nic nie mowi.albo raczej duzo mowi ale tak bardzo
          niezrozumiale ze zawsze slyszymy tylko ten sam zbitek dzwiekow wydawany,po za
          tym od urodzenia miala problemy z jedzeniem,teraz sie okazalo ze to wlasnie wina
          wedzidelka a nie jak podejrzewano tarczycy(bo wysuniety jezyczek),a dlaczego
          teraz?wlasnie ze wzgledu na jedzenie,klopoty z tym zwiazane,no i oczywiscie fakt
          ze moja corcia w jakas nerwice powoli popada ,bo nie jestesmy w stanie jej
          zrozumiec,co chce,o co pyta, jednym slowem co mowi..
          oczywiscie najczesciej robi sie podcieca 6 latkom kiedy w zerowce wychodza
          problemy z mowa i dopiero wowczas taka wada jest korygowana(tzn rodzice dopiero
          wtedy uwazniej przygladaja sie dziecku albo problemy z mowa nie sa tak
          powazne),ale prawda jest taka ze im wczesniej sie taki zrobi zabieg dziecku tym
          lepiej
          dlatego chcialam sie zapytac o szczegoly takiego zabiegu,matek,ktore to
          przechodzily z dziecmi mniej wiecej w tym wieku co moja corcia,maja jakies
          doswiadczenia
          pozdrawam
    • 8listopada Re: WĘDZIDEŁKO 04.02.04, 17:18
      Jeśli wędzidełko jest znacznie skrócone to podcina się je nawet kilka razy.
      Ale nie martw się to raczej rzadkość. To prawda, że laserowe podcinanie jest
      najlepsze. Jeśli chodzi o ćwiczenia to są niezbędne w każdym przypadku, ale
      same ćwiczenia jakikolwiek efekt mogą przynieść tylko przy naprawdę niewiele
      skróconym wędzidełku. Dobrze jest podcinać wędzidełko jak najwcześniej, przy
      b. dużym skróceniu nie ma na co czekać a za to przy niewielkim jest się nad
      czym zastanawiać, ale twoja córcia ma czyba sporo skrócone wnioskując po
      problemach z wymową. Otwieranie buźki to problem lekarza, który powinien sobie
      poradzić z tym tak aby dziecko nie cierpiało. Dobrze jest też wcześniej
      przygotowywać dziecko do tego zabiegu w zabawach.
      Mam nadzieję, że jeszcze przydadzą ci się te informacje.
      Pozdrawiam i trzymam kciukismile
      Karolina
      A oto moja Patrysia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka