Dodaj do ulubionych

Małe dziecko

04.02.04, 13:07
Witam!
Szukam rodziców niedużych dzieci. Mój synek miał wagę urodzeniową 3120, 52
cm długości. Teraz ma ok 5 kg na 3 miesiące. Jest malutki, ale rośnie
równomiernie, i ma wałeczki, i tłuste paluszki, i głośno się śmieje i jest
zdrowy. Oboje z mężem jesteśmy niscy (162 i 163 cm), więc i synek nie
urośnie duży. Z wagą jest poniżej 3 centyla. Ale mnie to nie martwi, bo wg
siatki amerykańskiej jest powyżej 5 centyla.
Większość erodziców chwali się swoimi grubaskami i dużymi dziećmi i
zastanawiam się, czy jetem jedyną mamą takiego maluszka.
Pozdrawiam sedecznie wszystkich rodziców i ich pochiechy
Magda
Obserwuj wątek
    • steffa Re: Małe dziecko 04.02.04, 16:58
      No wiesz, to twoje dziecko i tak duże się urodziło... Mój syn miał 50 cm i
      2300, a urodził się o czasie! Co prawda przybierał na wadze po 1,5 na miesiąc
      (do czasu!), ale do największych i tak nie należy, chociaż my jesteśmy
      stosunkowo wysocy. Teraz ma 15 miechów, 80 cm wzrostu i 10 300 (bardzo żywej)
      wagi. Jest to odpowiednio 50 i 25 centyl, ale wszystko jest OK. I tak kiedyś
      wydawał mi się "gruby", bo teraz odkąd chodzi wyszczuplał. Mam nadzieję, że
      nie przejmujesz się specjalnie, że nie masz super ogromnego dziecka. Jak
      wczytasz się w to forum, to zobaczysz, że nie jesteś jedna jedyna. Nie ma co
      wygrzebywać kolejnych siatek centylowych. Pozdrawiam.
    • maadzik3 Re: Małe dziecko 05.02.04, 11:36
      Z pewnoscia jest nas wiecej. Moje szczescie urodzilo sie z waga 3.080 g.
      Obecnie (8 miesiecy) ma 8.850 g. A 5 kilo na 3 miesiace to wcale nie jest zle.
      Magda
      • magdamroziuk Re: Małe dziecko 05.02.04, 12:11
        Dziękuję Wam za otuchę! Po ostatnim ważeniu byłam przerażona, że tak mało
        przybrał, pielęgniarka w przychodni patrzyła na mnie podejrzliwie pytając się,
        czy się najada. Karmię go kiedy tylko chce i jak długo chce.
        Byłam tak załamana, że w nocy dostałam gorączki i spałam całe 4 godziny.. Ale
        już się nie martwię, te wszystkie "normy" i siatki są tylko statystyką w
        końcu.
        Za tydzień mam przyjść go zważyć jeszcze raz.
        Pozdrawiam serdecznie i dam znać ile przybrało moje maleństwo.
        Magda i Pawełek
        • lnga Re: Małe dziecko 05.02.04, 18:10
          Moja córeczka ma 9 miesięcy i waży tylko 7 600.Urodziła się z waga 3 700 i 55
          cm. Biegam co 2 tygodnie do przychodni na ważenie.Jest niejadkiem i nic chyba
          na to nie poradzę. Waga mojej córki jak miała 3 miesiące to 5 300 i cm60.
          Może Twoja p.doktor zna jakiś cudowny środek.
          Córeczka miała robioną morfologię i badanie moczu,jest wszystko dobrze.
          Napisz co tam u Was słychać.Pozdrowienia.
          Inka.
          • kata4 Re: Małe dziecko 05.02.04, 21:08

• steffa Re: Małe dziecko 05.02.04, 22:05
            Ponieważ to ciągłe ważenie mam już za sobą, a i robiłam to tylko w pierwszych
            dniach, żeby upewnić się czy przybiera (bo nie za bardzo to czynił), to mogę
            wam powiedzieć to, co i mnie powiedziano: nie ma co ważyć dziecka za często
            (na pewno miesiąc to minimum przerwy). Kupę zrobił/ kupy nie zrobił i już
            wpływa to na wagę.
            • lnga Re: Małe dziecko 05.02.04, 22:48
              Cieszę się że Magda,założyła ten wątek.Jeszcze raz pozdrawiam.
              Inka.
              • bibba Re: Małe dziecko 06.02.04, 11:34
                moj sie urodzil z waga 2700 i 46cm, jak mial trzy miechy to go bylo 4900, pol
                roczku 6400, a teraz - 13 miesiecy i 8800.

jest malutki i przeslodki a rosnie i nabiera wagi proporcjonalnie do
                swoich 'gabarytow'

pozdrawiam,
                bibba
                • aniamamamif Re: Małe dziecko 06.02.04, 16:19
                  Hej,
                  Moj maly urodzil sie z waga 2,850, a teraz ma 13 miesiecy i tez wazy 8.800.
                  Jego starszy brat w wieku 13 miesiecy wazyl 8.600.
                  Widac takie geny chlopcy po nas odziedziczyli...
                  No i apetytu za grosz...
                  Pozdrawiam,
                  Ania
                  • magdamroziuk Re: Małe dziecko 06.02.04, 16:41
                    Po tygodniu nic nie przybyło na wadzesad Byliśmy dziś w poradni laktacyjnej i w
                    sumie wyszło, że z karmieniem wszystko w porządku. Za to zważyli go i
                    obejrzała pani pediatra i powiedziała, że prawdopodobnie dostaje za dużo wit.
                    D3. Dajemy 2 krople vigantolu, tak jak zalecili w przychodni. Podobno
                    przedawkowanie D3 może powodować zmniejszony apetyt. Wysłała nas do
                    specjalisty w Centrum Zdrowia Dziecka. Zobaczymy co powie. Ale trochę trzeba
                    będzie na wizytę poczekać. Za tydzień kolejne ważenie.
                    • maadzik3 Re: Małe dziecko 06.02.04, 16:57
                      Aha, jeszcze w ramach pocieszenia - dzieci rosna skokowo, naprawde. Na jednaj
                      kontroli wydawalo mi sie ze synek malo przybral, potem jakos malo jadl i po 10
                      dniach znow poszlam go zwazyc. Przez te 10 dni przybral wiecej niz poprzednio
                      przez 6 tygodni. Pediatra powiedziala ze to tak bywa. Jadl to samo.
                      Magda
                      • fionna Re: Małe dziecko 06.02.04, 20:04
                        Moj syn tez nalezy do tych jedzacych inaczej- urodzil sie z waga 2900 i 54 cm,
                        w wieku 3 miesiecy wazyl zaledwie 4 kilo. Teraz ma 11 miesiecy i wazy kolo 8
                        kila, za to jest dosc dlugi (75cm). I oczywiscie nalezy do elitarnego klubu
                        poniżej 3 centyla. Nie ma żadnych fałdek, płaski brzuszek, za to jest bardzo
                        żywiołowy (same mięśnie)
                        Pozdrawiam
                        • martinka26 Re: Małe dziecko 08.02.04, 14:16
                          Moje bliźniaczki kiedy się urodziły, ważyly ok 2000 g. Wszyscy mówili mi, że
                          nie muszę się martwić, bo bliźniacy na ogół rodzą się mali, ale ja i tak
                          zamartwiałam się, że dziewczynki są takie małe itp. Ale po pewnym czasie
                          dorównały swoim rówieśnikom, więc pewnie Z Twoim synkiem będzie tak samo smile
                          Pozdrawiam
                          • lizbetka Re: Małe dziecko 08.02.04, 16:33
                            Cześć . Moja Asia urodziła się podręcznikowa -3500 i 52 cm. W tej chwili ma
                            ponad 20 miesięcy i podręcznikowo już niestety nie waży : 8300 i 78 cm .
                            Więc różnie to z dziećmi bywa . Dopóki dziecko jest drobne ale je - to
                            wszystko w porządku . Ale gdy jeść przestaje, to można zaczać się martwić .
                            Obyś takich kłopotów nigdy ze swym synkiem nie miała . Serdecznie pozdrawiam.
                            lizbetka
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka