Dodaj do ulubionych

Zawiesza się

19.02.10, 22:59
Mam pytanie - może ktoś ma (miał) podobny problem - moja 13 m-czna córka ma
ostatnio małe zawiasy. Bawi się normalnie nagle się zawiesi na chwile i z
płaczem się otrząsa. Nie reaguje na wołanie.
Zdarzyło się jej w ostatnim czasie 3 razy. Czy to coś groźnego?
Wydaje mi sie że rozwija się prawidłowo -nie wiem o co może chodzić?
Pomóżcie bo zaczynam się martwić
Obserwuj wątek
    • oto_ja0 Re: Zawiesza się 19.02.10, 23:21
      Witaj.. Miałam podobny problem z córką kiedy była w podobnym wieku -
      mała zawieszała sie i nie reagowała na wołanie. Pediatra zalecił nam
      pilne badania wykluczające padaczkę - niestety ale to jest jeden z
      objawów. Okazało się, że to tylko zabawa - może ten wiek tak ma wink)
      Pozdrawiam serdecznie
      • batutka Re: Zawiesza się 20.02.10, 00:07
        zawieszanie to nic innego jak bezdech afektywny:
        www.mp.pl/artykuly/?aid=13704
        to nic groznego, choc wyglada powaznie i mozna sie naprawde wystraszyc
        jednak dla dziecka nie ma zadnych konsekwencji zdrowotnych, ot taka jego "uroda"
        - przechodzi w okolicach 5 roku zycia, czasem wczesniej, czasem pozniej

moja corka to ma - pierwszy raz odchorowalam, bo zaniosla sie tak, ze na pare
        sekund stracila przytomnosc
        teraz juz wiem, co nalezy robic w takiej sytuacji - jak widze, ze ma zamiar sie
        zaniesc, to dmucham silnie w twarz - szybko nabiera oddechu i znow jest ok
        nie martw sie - unikajcie sytuacji stresowych, a jak cos sie bedzie dzialo,
        dmuchaj w twarz (mocno)
        nawet jak zdarzy sie, ze jednak sie zaniesie - to potrzasnij, dmuchnij w twarz,
        choc nawet jak bys tego nie zrobila, to i tak jej znow wroci oddech (bez zadnych
        reakcji z Twojej strony, no, ale lepiej zapobiegac, czyli jak juz pisalam: w
        momencie zanoszenia dmuchac w buzke)
        • kasiaczek181987 Re: Zawiesza się 20.02.10, 10:25
          idź do lekarz i zrób badania wykluczające padaczkę, jak dobrze ktoś tu
          wspomniał- takie zachowanie jest objawem
        • klaudia.34 Re: Zawiesza się 21.02.10, 23:23
          batutka napisała:

> zawieszanie to nic innego jak bezdech afektywny:
          > www.mp.pl/artykuly/?aid=13704
          > to nic groznego, choc wyglada powaznie i mozna sie naprawde wystraszyc
          > jednak dla dziecka nie ma zadnych konsekwencji zdrowotnych, ot taka jego "uroda
          > "
          > - przechodzi w okolicach 5 roku zycia, czasem wczesniej, czasem pozniej
          >
          > moja corka to ma - pierwszy raz odchorowalam, bo zaniosla sie tak, ze na pare
          > sekund stracila przytomnosc
          > teraz juz wiem, co nalezy robic w takiej sytuacji - jak widze, ze ma zamiar sie
          > zaniesc, to dmucham silnie w twarz - szybko nabiera oddechu i znow jest ok
          > nie martw sie - unikajcie sytuacji stresowych, a jak cos sie bedzie dzialo,
          > dmuchaj w twarz (mocno)
          > nawet jak zdarzy sie, ze jednak sie zaniesie - to potrzasnij, dmuchnij w twarz,
          > choc nawet jak bys tego nie zrobila, to i tak jej znow wroci oddech (bez zadnyc
          > h
          > reakcji z Twojej strony, no, ale lepiej zapobiegac, czyli jak juz pisalam: w
          > momencie zanoszenia dmuchac w buzke)
          lepiej nie dmuchac w buzke a w czolo lub lekko pukac w klatke piersiowa
          przerabialam to jak maly mial dwa miesiace i mia sie zapowietrzal przy placzu do
          takiego stopnia ze mdlal i polozne w szpitalu pokazaly mi te sposoby po niecalym
          tygodniu przestal tak robic a i nie wolno robic zadnych gwaltownych ruchow tylko
          spokojnie do dziecka podejsc
          • batutka Re: Zawiesza się 22.02.10, 00:24
            klaudia.34 napisała:

> lepiej nie dmuchac w buzke a w czolo lub lekko pukac w klatke piersiowa
            > przerabialam to jak maly mial dwa miesiace i mia sie zapowietrzal przy placzu d
            > o
            > takiego stopnia ze mdlal i polozne w szpitalu pokazaly mi te sposoby po niecaly
            > m
            > tygodniu przestal tak robic a i nie wolno robic zadnych gwaltownych ruchow tylk
            > o
            > spokojnie do dziecka podejsc

dzieki za podpowiedz smile
            choc mam nadzieje, ze nie bede musiala wyprobowywac juz tych technik
            za kazdym razem (mimo, ze czlowiek wie, ze to nic groznego) przezywalam to na nowo
            no, ale dawno mi sie nie zawieszala, wiec mam nadzieje, ze juz sie nie zawiesi smile
            • memphis90 Re: Zawiesza się 22.02.10, 21:32
              U mnie też nie skutkowało dmuchanie, było nawet gorzej. Ja masowałam
              (dość silnie, kłykciami palców) klatkę piersiową. Niemniej jednak
              bezdech afektywny kojarzy mi się raczej z płaczem, zlością, stresem-
              a brak reakcji podczas zabawy i płacz po powrocie kontaktu
              wymaga bezwzględnie badania w kierunku padaczki. Lepiej dmuchać na
              zimne, niż potem leczyć powikłania padaczki nieleczonej.
    • black.joanna Re: Zawiesza się 20.02.10, 15:22
      To może być padaczka. Trzeba sprawdzić u neurologa.
      • batutka Re: Zawiesza się 20.02.10, 15:40
        oczywiscie nie wpomnialam piszac o afektywnym bezdechu, zeby jeszcze
        zdiagnozowac to u lekarza ( i wykluczyc np. padaczke, tak jak pisaly dziewczyny)
        ale ja obstawiam bezdech i nic groznego (ale mimo wszystko lekarz niezbedny - ja
        ze swoja cora tez bylam u lekarza)
        • batutka Re: Zawiesza się 20.02.10, 15:54
          ikp
          nie doczytalam chyba dokladnie - Twoja corka nie zawiesza sie w czasie placzu?
          tylko w czasie normalnej zabawy?
          bo bezdech afektywny jest wtedy, kiedy dziecko pod wplywem jakiegos silnego
          impulsu zaczyna plakac i wowczas sie zawiesza
          z tego, co napisalas, Twoja corka nie zawiesza sie w czasie placzu pod wplywem
          sytujacji stresogennej, tak?
          jesli ot tak sobie, to faktycznie koniecznie do lekarza
          • ikp6 Re: Zawiesza się 20.02.10, 22:34
            no właśnie nie w czasie płaczu- podczas zabawy - potrafi znieruchomieć tak jakby
            się zamyśliła. Zdarzyło jej sie to już ze 3 razy- w poniedziałek faktycznie
            pójdę do lekarza.
            Dzięki za pomoc i zainteresowanie
            • batutka Re: Zawiesza się 21.02.10, 15:06
              daj znac po wizycie
              lepiej to zbadac, bedziesz spokojniejsza
              zdrowka zycze
              • ikp6 Re: Zawiesza się 21.02.10, 21:52
                ok - dzięki pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka