Dodaj do ulubionych

Zgrzytanie zębami

21.02.04, 07:33
Witam!Mój 5-letni synek w nocy zgrzyta strasznie zębami, w dzień też mu się
to nieraz zdarzy ale wtedy robi to świadomie.Czy spotkałyście sie z czymść
takim.Kiedyś mówiono że zgrzytanie zębami to oznaka robaków, ale czy
koniecznie?Może ktoś miał coś podobnego ze swoim dzieckiem?I wie jaka moze
być tego przyczyna!
Z góry dziekuję
Ela
Obserwuj wątek
    • abba123 Re: Zgrzytanie zębami 21.02.04, 10:59
      Witaj,

Zgrzytanie zebami nie jest raczej oznaka robakow, chociaz tez sie z tym
      spotkalam w swom dziecinstwie. To wydaje mi sie mit z czasow naszych babc.Moje
      dziecko ma 11 miesiecy i ostatnio rowniez "pozgrzytuje" czasem. Jest to bardzo
      niemile uczucie, slyszec cos takiego, ale mniejsza z tym. Najwazniejsze jest
      jego zdrowie.Podejrzewam, ze jest to albo jak u mojego dziecka zwiazane z
      zabkowaniem albo na tle nerwowym. Wiesz, chyba sie skonsultuje jak bede u Pani
      doktor w tej sprawie, ok?

Anna
      • ela1003 Re: Zgrzytanie zębami 24.02.04, 07:34
        Mój raczej nie ząbkuje,ale czy to nerwy?A może tak przeżywa na swój sposób
        pojawienie się na świecie braciszka?Mam teraz mniej czasu dla niego, no i co
        najgorsze mały zajął jego miejsce do spania przy mamusi a on musi zadowolić sie
        towarzystwem tatusia, lub babci jak taty nie ma.Sam nie chce spać.
        • abba123 Re: Zgrzytanie zębami 24.02.04, 18:24
          Z tego co napisalas wg, mnie jego zgrzytanie zebami moze byc
          - proba zwrocenia na siebie uwagi
          - proba odreagowania pojawienia sie w domu kogos kto moze byc dla niego
          zagrozeniem (w jego pojmowaniu swiata)
          - a moze byc tez inny powd, ktorego nie znasz, ale ja stawialabym na probe
          zwrocenia uwagi.
    • gabinia24 Re: Zgrzytanie zębami 24.02.04, 20:28
      witam witam.Moja 5,5 -letnia julka zgrzyta zębami odkąd je tylko ma.A ja nie
      mogę tego słuchać bo aż mi ciary przechodzą jak to słysze.Dowiedziałam się że
      przyczyną tego są przezycia które zdarzyły się w ciągu dnia.organizm
      odreagowuje sytuacje stresowe które miały miejsce w dzien i nie ma to nic
      wspólnego z robakami.Ażeby było ciekawiej to mój 26 letni mąż również zgrzyta
      zębami.NA szczęscie Julka nie przychodzi już do nas w nocy i nie muszę słuchać
      zgrzytania z obydwu stron[spałam po środku między córką a mężem]teraz zgrzyta
      mi nad uchem tylko mąz .ale wiem że julka nadal zgrzyta i czasami dziwię się że
      jej jeszcze zęby nie wypadły. pozdrawiam cię gorąco.
    • gonia1000 Re: Zgrzytanie zębami 25.02.04, 13:41
      Witaj ! Mój dziesięciomięsieczny synek również od jakiegos czasu zgrzyta zebami.
      Ma ich osiem i teraz rosna mu czwórki. Myślę,że zgrzyta z tego powodu,że:
      a) rosna mu zabki
      b) to nowe odkrycie tak jak mruganie oczami itp.
      Nie doszukiwałabym się tu reakcji stresowych i nie przejmowałabym tak bardzo.
      Bardziej martwiłabym sie o Ciebie, bo nie wiem czy to wytrzymasz. Ja już nie
      moge tego słuchać.
      Pozdrawiam !!
    • abba123 Re: Zgrzytanie zębami 25.02.04, 18:56
      Witaj.Dzis bylam u naszej pani doktor i przy okazji kontrolnej wizyty zapytalam
      o to zgrzytanie zebami i powiedziala ze czasami moze to oznaczac robaczyce.
      Brzmi groznie ale to zwykle bywaja owsiki (hipotetycznie). No i Blazejek na
      szczescie ich nie ma. Radze zapytac swojego lekarza i wtedy gdyby co poda
      kropelki jakies i po klopocie. Mam jednak nadzieje ze nie bedzie to konieczne.
    • anet22 Re: Zgrzytanie zębami 25.02.04, 21:56
      Czesc!
      Moja osiemnastoletnia siostra zgrzyta zębami odkąd tylko jej urosły. I to tak
      okropnie i przeraźliwie, że gdy ostnio spała u nas, to ja w drugim pokoju
      przestraszyłam się tego dźwięku! Miała nawet robione takie żelowo-silikonowe
      nakładki na zęby, ale wszytkie przegryza we śnie, hihi.
      Tą przpadłość ma zresztą po naszym tacie, który mając lat 48 - nadal zgrzyta
      strasznliwie!
      Aha! Robali nie mają, a życie prowadzą dość monotonne - więc nie jestem pewna,
      czy to rzeczywiście odbicie ich wrażeń dziennych

Pozdrawiam
      Anet
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka