lupa_87 13.05.10, 11:04 Na podstawie zebranych na tym i innych forach rad, pozwalam sobie wkleić skompensowaną przeze mnie listę pytań na spotkanie przy wyborze przedszkola - może komuś się przyda Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lupa_87 Re: Wybór przedszkola - lista pytań 13.05.10, 11:05 ORGANIZACJA 1.Godziny otwarcia 2.Przerwa wakacyjna – kiedy i co wtedy? 3.Zebrania – kiedy pierwsze, jak często, stałe czy wg potrzeb? 4.Czy trzeba się sztywno trzymać zadeklarowanej godziny przyprowadzania i odbierania dziecka? 5.Wysokość opłaty stałej, co w jej ramach? 6.Dopłaty jakieś? 7.Co jeśli dziecko nie będzie mogło zacząć od września, czy można opłacić i nie chodzić? 8.Co w razie choroby dziecka? 9.W jakiego typu przypadkach pracownicy kontaktują się z rodzicami i czy w ogóle? 10.Czy można obejrzeć standardowy grafik dnia? OPIEKA 1.Jakie są grupy wiekowe? 2.Ile jest dzieci w grupie? 3.Ile jest pań na grupę? 4.Czy panie zmieniają się co roku czy jedna pani prowadzi grupę do końca? 5.Kto będzie prowadził teraz najmłodszą grupę? 6.Czy jak pani opiekunka zachoruje to jest zastępstwo czy łączy się grupy? 7.Jaki jest przedział wiekowy pań opiekunek? 8.Czy jest zerówka? BEZPIECZEŃSTWO 1.Jakie są zasady monitorowania odbierania dzieci? 2.Podwórko zamykane (w weekend – też?) 3.Piaskownika odkryta/ zakryta 4.Wchodzenie, wychodzenie obcych osób na teren przedszkola 5.Czy można obejrzeć sale, łazienki, podwórko? ZAJĘCIA 1.Zajęcia adaptacyjne dla najmłodszych? Kiedy? 2.Jakie są zajęcia dodatkowe? 1.Dodatkowo płatne i ile? 2.Czy to przychodzą osoby z zewnątrz stałe czy się zmieniają? 3.Czy odbywają się jakieś zajęcia otwarte, wspólne z rodzicami? 4.Czy dzieci oglądają telewizję i jak dużo? 5.Czy w ramach jakichś zajęć czy może tak sobie bajki? ZDROWIE 1.Czy na miejscu jest pielęgniarka? 2.Czy z przedszkolem współpracuje jakiś stały logopeda, psycholog? 3.Czy w razie np. nagłej gorączki są podawane jakieś leki? 4.Czy dzieci chore są przyjmowane? JEDZENIE 1.Czy jest stała kuchnia czy katering? 2.Pory i rodzaje posiłków? 3.Czy posiłki raczej tradycyjne? 4.Owoce, warzywa stale codziennie? 5.Picie – stałe pory i ilości czy wg potrzeb i do woli? 6.Czy panie pomagają najmłodszym dzieciom jeść? 7.Czy zmusza się dzieci do jedzenia? SPANIE 1.Czy jest leżakowanie? 2.W jakich godzinach? 3.Czy jest osobna sala? 4.Co z dziećmi w tym czasie, które nie śpią w dzień? 5.Co w razie wpadek z odpieluchowaniem, co z dziećmi, które śpią z pieluchą? SPACERY 1.Czy dzieci wychodzą na dwór codziennie? 2.Czy na podwórko czy gdzieś dalej? 3.Czy dzieci wychodzą grupami czy wszystkie na raz? 4.Czy panie pomagają najmłodszym dzieciom się ubierać? Odpowiedz Link Zgłoś
marghot Re: Wybór przedszkola - lista pytań 13.05.10, 11:07 wybieramy się jutro na 'rejs' po przedszkolach umowilismy sie na spotkania, liste pytan mam juz przygotowana i z grubsza pokrywa się z Twoja zobaczymy jaka bedzie reakcja jak wyjme liste Odpowiedz Link Zgłoś
przedszkolanka_anka Re: Wybór przedszkola - lista pytań 13.05.10, 12:07 Polecam świetny wątek: forum.gazeta.pl/forum/w,587,89732429,89732429,Jak_wybrac_dobre_przedszkole_poradnik_.html A tak z doświadczenia dodam,iż po kilku miesiącach uczęszczania do przedszkola mamy mówią do mnie ,że jednym z najważniejszych ale nie zadanych bezpośredniopowinno być:,kto obejmie grupę mego dziecka jako wychowawca,jaka jest n-lka mego dziecka?(trzeba zasięgnąc opinii "szeptanej" wśród sąsiadów i znajomych,porozmawiać z rodzicami wychodzącymi z przedszkola itp. Odpowiedz Link Zgłoś
budzik11 Re: Wybór przedszkola - lista pytań 13.05.10, 12:52 A nie za późno na taki wątek? Większość przedszkoli, też prywatnych, jest już po rekrutacji i ma zamknięte listy - chyba, że to tak na przyszły rok Odpowiedz Link Zgłoś
lupa_87 Re: Wybór przedszkola - lista pytań 13.05.10, 14:09 Dawno po rekrutacji - ale nie wiem jak u Was - mojego synka zapisałam do kilku naraz i się dostał i teraz wybieram sobie między nimi. Odpowiedz Link Zgłoś
bezak25 lupa.. 13.05.10, 15:13 to u Ciebie w mieście tak można?? Bo u nas (Poznań) po wypełnieniu formularza i wprowadzeniu go do systemu, można było wybrać przedszkole 1-szej, 2-giej i 3-ciej preferencji, ale NIE MOŻNA było składać kilku wniosków! Było to fizycznie niewykonalne, bo w momencie gdy pani w sekretariacie jednego przedszkola wprowadziła już raz dane dziecka, inna pani z innego przedszkola nie mogła tego zrobić kolejny raz... Ciekawe, w innych miastach niż Poznań jest inaczej?? Odpowiedz Link Zgłoś
anyx27 Wrocław 13.05.10, 15:24 We Wrocławiu jeszcze do wtorku mozna było składać zgłoszenia i dopiero 07.czerwca będą wyniki. Odpowiedz Link Zgłoś
ewikowa Re: Wrocław 13.05.10, 15:46 w Katowicach jest tak samo najwyrazniej jak w Poznaniu...formularz wypelniasz internetowo, drukujesz i zanosisz do przedszkola pierwszego na liscie - u nas wlasnie w poniedzialek dowiedzielismy sie wszyscy gdzie nasze pociechy trafia od wrzesnia- ta lista jest fajna, ale tutaj to raczej tylko dla przyszlorocznego naboru Odpowiedz Link Zgłoś
lupa_87 Re: lupa.. 13.05.10, 15:42 Hmm dostał się do 4 - z czego 1 jest publiczne a 3 prywatne - to może dlatego? Odpowiedz Link Zgłoś
aga1506 Re: Wybór przedszkola - lista pytań 13.05.10, 18:21 Lista napewno przydatna ale akurat My już jesteśmy po pierwszym zebraniu organizacyjnym. Pani dyrektor i wychowawcy sami (nie pytani przez rodziców) o tym wszystkim co na liście jest mówili, pokazali również całe przedszkole..... Odpowiedz Link Zgłoś
lullanka07 Re: Wybór przedszkola - lista pytań 13.05.10, 19:02 a ja mysle ze w dobie trudnosci z przyjeciem do przedszkola takie pytania na nic sie nie zdadza bo rodzice i tak wybieraja jak najwieksza liczbe przedszkoli w okolice i modla sie zeby ich dziecko tylko sie dostalo. Odpowiedz Link Zgłoś
betty842 Re: Wybór przedszkola - lista pytań 13.05.10, 19:14 lullanka07 napisała: > a ja mysle ze w dobie trudnosci z przyjeciem do przedszkola takie pytania na ni > c sie nie zdadza bo rodzice i tak wybieraja jak najwieksza liczbe przedszkoli w > okolice i modla sie zeby ich dziecko tylko sie dostalo. Dokładnie! Ja tam zadnych pytań nie miałam.W naszej miejscowości jest tylko jedno przedszkole,do którego ciężko jest się dostać.Owszem mogłabym złożyć wniosek do przedszkoli w sąsiednich miejscowościach ale 1.aż tak bardzo nie zależy mi na tym,żeby młody chodził do przedszkola,żebym musiała dowozić go do innej miejscowości, 2.uważam,że byłoby nie fair,gdybym zabrała miejsce w przedszkolu innemu dziecku mieszkającemu w danej miejscowości. U nas już był ferment,kiedy mamy dowiedziały się,że dzieci z innych miejscowości zostały przyjęte do "naszego" przedszkola a miejscowe nie.Tak więc od jakiegoś czasu pierwszeństwo mają miejscowe dzieci. A jeśli chodzi o przedszkole prywatne...Hmmm,po prostu mnie nie stać,więc wogóle nie biorę go pod uwagę. Odpowiedz Link Zgłoś
ga-ti Re: Wybór przedszkola - lista pytań 13.05.10, 19:24 Lista pytań raczej wyczerpująca. Co prawda niektóre nawet na myśl by mi nie przyszły Fajnie, że masz wybór, niestety chyba spora część rodziców, jak tu ktoś zauważył, cieszy się, że dziecko dostało się gdziekolwiek (koleżanki córcia dostała się do szóstego z listy zaproponowanych-ostatniego - cieszą się ogromnie). Z doświadczenia jednak doradzę, byś do końca nie wierzyła, gdy dyrekcja będzie Cie zapewniać, że spełniają wszystkie kryteria. W poprzednim przedszkolu syna, też miały być cuda wianki. Najbardziej zdziwiło mnie , gdy dyrektorka święcie zapewniała, że dzieci wychodzą na plac zabaw grupami (nie ma możliwości, by maluchy i starszaki razem się bawiły), plac maleńki, sale maleńkie, więc na przykład to zapewnienie dyrekcji zupełnie się nie spełniło, przy ładnej pogodzie żadna z grup nie czekała w budynku, aż inna skończy bawić się na dworze. Życzę powodzenia i dobrego wyboru! Odpowiedz Link Zgłoś