Dodaj do ulubionych

Pierwsze buty - czy mogą to być sandały na lato?

04.06.10, 10:19
Witam po raz pierwszy,

Czy na pierwsze buty nadają się dosyć mocno zabudowane, ale przewiewne sandały?

Coś w tym stylu:
www.deichmann.pl/site/pl/catalog.php?brand=8&category=0060157100000551&product=924097
www.eobuwie.com.pl/product-pol-20786-Antylopa-640-2.html
www.eccoshop.pl/7676156662/Product.aspx
Syn właśnie skończył roczek, od trzech tygodni sprawnie chodzi po domu i na spacerach chce wysiadać z wózka.
Chcę kupić buty skórzane, lekkie, ze sztywnym zapiętkiem i elastyczną podeszwą. Ponieważ zbliża się lato i upały, wolałabym, żeby to nie były klasyczne trzewiki.

Obserwuj wątek
    • lilka-on-line Re: Pierwsze buty - czy mogą to być sandały na la 04.06.10, 10:23
      Dobresmile
    • joakal Re: Pierwsze buty - czy mogą to być sandały na la 04.06.10, 10:40
      mój syn miał właśnie takie jak w tym pierwszym linku, polecam
    • maks_olo Re: Pierwsze buty - czy mogą to być sandały na la 04.06.10, 11:06
      jak najbardziej smile

my mieliśmy i mamy takie www.bartek.com.pl/produkt.php?id=1880
      • zoe7 Re: Pierwsze buty - czy mogą to być sandały na la 15.06.10, 11:10
        Czemu ta rozmiarówka zaczyna sie od 19... Dla mojej nawet duza 18 jest za
        duza... i w czym ona ma chodzic?? A chodzi od dawna smile
    • pacynka27 Re: Pierwsze buty - czy mogą to być sandały na la 04.06.10, 11:09
      Dla takiego maluszka lepsze są buty sznurowane. Polecam buty gucio z dużymi
      dziurkami. Są super pod każdym względem.
      o takie:
      www.gucioshoes.com/wersje.html
      Na podlinkowanej stronce można je obejrzeć w 3D smile
    • super-mikunia Re: Pierwsze buty - czy mogą to być sandały na la 04.06.10, 12:11
      Spokojnie sprawdzą się...Sandały sensu stricte to nie są..Są bardzo
      mocno zabudowane..Obawiałabym się czy nie będzie mu za gorąco w
      takich butach.Ale Ci producenci robią bardzo wygodne, miękkie buty
      także powinien przebiegać w nich wakacje wink
    • skarbeczekmoj Re: Pierwsze buty - czy mogą to być sandały na la 04.06.10, 12:25
      Oczywiście takie mocno zabudowane mogą być ale spokojnie możesz wybrać bardziej odkryte sandały - mój mały szybko zaczął chodzić, było to lato i skonsultowałam wybór butków z ortopedą - ważne by buty były z zapietkiem, wybrzuszeniem na podeszwie, czyli taką poduszeczką na śródstopiu, elastycznie zginały się w okolicach paluszków. Te zabudowanie z przodu i tak nic nie daje, tzn palce nie pownny się o nie opierać bo to oznacza, że but za mały i dziecia boli. Także możesz pokusić się o coś bardziej przewieiwnego np www.bartek.com.pl/foto/51049-847.jpg
      pozdrawiam i życzę długich spacerówsmile
      • karotka_p Odkryte palce 04.06.10, 12:55
        A stopa nie będzie lecieć do przodu, ślizgać się przy tak odkrytych palcach? Czy po prostu przy dobrze dobranym rozmiarze, stopa jest tak trzymana, że nie będzie się za bardzo przesuwać do przodu?

Pytam się, bo mały ma bardzo wysokie podbicie, szeroką stopę. Miał kilka par bucików dla niechodzących, do wózka, żeby nie miał gołych nóg. Zawsze mu kupowałam rozmiar większy, bo nie dało rady włożyć mu żadnych butów. A tutaj rozmiar musi być już idealnie dobrany.
        • maks_olo Re: Odkryte palce 04.06.10, 15:21
          ja bym nie radziła przy takim maluchu palców odkrytych, bo zobaczysz ile razy
          będzie glebę zaliczać, a paluszki obolałe... znam z autopsji wink

a czy stopa leci do przodu, to zależy od buta, ale o tym przekonasz się dopiero
          przy noszeniu... nasi chłopcy tez mają wysokie podbicia i nie wszystkie modele
          są dla nich

a czy sznurowane, czy na rzep - u nas sprawdził się rzep - chłopców przynajmniej
          sznurówki nie kuszą wink no i szybciej smile
        • kannama Re: Odkryte palce 04.06.10, 20:18
          popieram, żeby nie kupować z odkrytymi palcami...może sobie pozdzierać paluszki...
          • my_valenciana Re: Odkryte palce 05.06.10, 00:48
            kannama napisał:

> popieram, żeby nie kupować z odkrytymi palcami...może sobie
            pozdzierać paluszki
            > ...
            Ale przecież żadna z tych propozycji nie ma odkrytych palców. We
            wszystkich jest ochronny pasek skóry.
            • maks_olo Re: Odkryte palce 05.06.10, 08:48
              wystarczy przeczytać wszystko.... wink
              skarbeczekmoj pisze o odkrytych paluszkach
              • my_valenciana Re: Odkryte palce 05.06.10, 10:41
                maks_olo napisała:

> wystarczy przeczytać wszystko.... wink
                > skarbeczekmoj pisze o odkrytych paluszkach
                >
                Ja rozumiem, tylko po co się rozwodzić o butach bez palców, skoro autor
                nie bierze takich pod uwagę. Taka luźna uwaga.
          • glagonia Re: Odkryte palce 07.06.10, 15:04
            Moj mały miał pierwsze buty z odkrytymi palcami i nie zdzierał sobie paluszków.
            A w lato nawet w takich sandałkach pociła mu się stopa, więc co dopiero by było
            w bardziej zabudowanych.
            • maks_olo Re: Odkryte palce 07.06.10, 21:07
              glagonia napisała:

> Moj mały miał pierwsze buty z odkrytymi palcami i nie zdzierał sobie paluszków.
              > A w lato nawet w takich sandałkach pociła mu się stopa, więc co dopiero by było
              > w bardziej zabudowanych.

a nasz paluszki zdzierał...

a co do pocenia - to nie ma znaczenia czy but ma zabudowany przód czy nie...
              wiem, bo synkowi od urodzenia pocą się stópki (zawsze i wszędzie) i budowa buta
              nie robi różnicy
        • mamagosia_k Re: Odkryte palce 16.06.10, 10:35
          Mam ten sam problem z bucikami dla małego, nie dość że ma wysokie podbicie to
          dodatkowo szeroką stópkę i większość normalnych bucików nie pasuje, dopóki nie
          chodził miał do wózka adidasy nike rozmiar większę zawsze i już widzę że te
          rzepki całe na siebie nie zachodzą bo nóżka za gruba. Teraz smyk ma 13 miesiecy
          wstakje więc myśle ze niedługo zacznie chodizć prawie na lato więc kupiliśmy mu
          sandałki w deichmanie firmy elefant jedyne jakie tam na niego w miare pasowały,
          mają zabudowane paluszki, tylkoobawiam się o pięty bo mam wrażenie że nie
          dochodzą do podeszwy tylko są jakby w powietrzu ale nie da sie tego dokładnie
          sprawdzić bo buty są zabudowane.

Jeśli ktoś zna dobry sklep w Tarnowie to proszę o namiary-będę wdzięczna
          • karotka_p Re: Odkryte palce 16.06.10, 21:57
            Chodzi o taki model ?
            www.deichmann.pl/site/images/924097_pp.jpg
            Przymierzałam też swojemu, ale ostatecznie zrezygnowałam z zakupu właśnie ze względu na tę odstająca piętę. Ten zapiętek jest taki trochę "cofnięty" i u nas też było wolne miejsce między stopą a butem. Kupiłam inne sandałki, w których nic nie odstaje i pięta jest bardzo dobrze dopasowana do buta.
            • mamagosia_k Re: Odkryte palce 17.06.10, 14:46
              allegro.pl/item1074375023_sandaly_z_tegorocznej_kolekcji_elefanten_roz_21.html
              mamy takie i muszę jeszcze raz dokładnie przymierzyć jak mały będzie wyspany
              zeby sobie dał buta na noge założyć..... jak nie to oddamy mamy czas do środy
      • mozyna Re: Pierwsze buty - czy mogą to być sandały na la 05.06.10, 10:50
        skarbeczekmoj napisała:
        skonsultowałam wybór butków z ortopedą - ważne by buty były z zapietkiem,
        wybrzuszeniem na podeszwie,
        czyli taką poduszeczką na śródstopiu

...toż to szarlatan nie ortopeda...big_grin
    • mw144 Re: Pierwsze buty - czy mogą to być sandały na la 04.06.10, 13:29
      Wszystkie są ok, ale na lato kupiłabym z odkrytymi palcami, byle zapiętek był w
      miarę sztywny, chociaż przy rocznym dziecku to już też chyba nie ma znaczenia,
      moje chodziły ze sztywną piętą tylko do końca 9 m-ca. Jeśli przód będzie
      zapinany na rzep, to możesz tak wyregulować, żeby paluszki się nie wysuwały.
      • lulu2.0 Re: mw144 04.06.10, 14:15
        > moje chodziły ze sztywną piętą tylko do końca 9 m-ca.
        to w jakim wieku zaczeły chodzić?
        • mw144 Re: mw144 05.06.10, 06:53
          W 8 m-cu przy meblach, w 9 samodzielnie.
      • ppaskuda Re: Pierwsze buty - czy mogą to być sandały na la 04.06.10, 20:21
        to ile miały jak zaczęły chodzić?????
    • ppaskuda Re: Pierwsze buty - czy mogą to być sandały na la 04.06.10, 20:23
      mój ma 15miesięcy,chodzi od 3mcy i na lato też ma sandałki z
      zakrytymi paluszkami,bo juz widze jak z odkrytymi miałby paluszki
      poobcierane od potykania się. myslę,że te co pokazałaś są akurat.
      mnie najbardziej podobaja się te z deichmana smile
    • franczii Re: Pierwsze buty - czy mogą to być sandały na la 04.06.10, 20:49
      Moj starszy syn urodzony pozna wiosna stawial pierwsze kroki w sandalach. Z
      zapietkiem ale odkrytymi palcami, nic w palce sie nie dzialo, nie szorowal nimi
      po chodniku bo but trzymal sie dobrze na kostce.
    • mozyna Re: Pierwsze buty - czy mogą to być sandały na la 04.06.10, 23:03
      Moje dziecko dreptało pierwszy raz samo w szmacianych tenisówkach i miękkich
      sandałach (bez sztywnych pięt).
      • dzoaann Re: Pierwsze buty - czy mogą to być sandały na la 04.06.10, 23:16
        to jak moje, witaj w klubiesmile
        • truscaveczka Re: Pierwsze buty - czy mogą to być sandały na la 05.06.10, 08:09
          Moje też smile
    • koza_w_rajtuzach Re: Pierwsze buty - czy mogą to być sandały na la 05.06.10, 08:24
      No pewnie, że mogą być. Mój syn też ma tego typu buty i to zapewne będą jego
      pierwsze do chodzenia, bo spodziewam się, że w końcu pójdzie.
      • pamplemousse1 Re: Pierwsze buty - czy mogą to być sandały na la 05.06.10, 16:14
        pierwsze buty- szmaciaki befado, 23 zł i bardzo wygodne, mają znak
        zdrowej stopy
    • jkl13 Re: Pierwsze buty - czy mogą to być sandały na la 07.06.10, 12:49
      Dwa dni temu kupiłam dla mojego roczniaka sandałki, geoxy. Ale ja
      szukałam butów jak najmniej zabudowanych, skórzanych, do tego w
      rozmiarze 19. W mojej mieścinie tylko geoxy spełniały te
      wymagania...
    • karotka_p Re: Pierwsze buty - czy mogą to być sandały na la 13.06.10, 22:20
      Dzięki za odpowiedzi.
      Kupiłam w końcu sandałki primigi z odkrytymi palcami. Mały już bardzo dobrze chodzi, raczej się nie potyka, więc mam nadzieję, że w butach też nie będzie i palce pozostaną całe wink
      Pierwsze testy wypadły pomyślnie smile

• hopsiup2 Re: Pierwsze buty - czy mogą to być sandały na la 14.06.10, 10:39
        Moze moje pytanie jest głupie,ale...czy takie sandałki (pierwsze buciki) zakłada
        sie dziecku na skarpetke czy na gołą stope? uncertain
        • ewuchaklucha Re: Pierwsze buty - czy mogą to być sandały na la 14.06.10, 10:47
          mój nosi na gołą stopę i to takie bez zapiętek, wyprofilowanej
          podeszwy i z odkrytymi palcamiwink
        • karotka_p Re: Pierwsze buty - czy mogą to być sandały na la 15.06.10, 10:39
          Bez skarpetek... Sandałki dziecięce i tak są sporo zabudowane.

4-latek mojego brata od najmłodszego chodził w skarpetkach, również do sandałków. W efekcie teraz jak wpadnie mu do buta z gołą stopą jakiekolwiek ziarnko piasku, kamyczek czy trawka, jest krzyk i powrót do domu po pełne buty albo skarpety.
        • koza_w_rajtuzach Re: Pierwsze buty - czy mogą to być sandały na la 16.06.10, 11:59

> Moze moje pytanie jest głupie,ale...czy takie sandałki (pierwsze buciki) zakład
          > a
          > sie dziecku na skarpetke czy na gołą stope? uncertain

Ogólnie to sandały raczej zawsze zakłada się na gołą stopę, choć ja starszej
          córce zakładam skarpety, bo jej się nogi w każdym butach odparzają bez skarpet,
          tak jak i mi.
          • karotka_p Re: Pierwsze buty - czy mogą to być sandały na la 16.06.10, 21:50
            Niby tak, ale ja notorycznie widzę dzieci w sandałach i skarpetach. Szczególnie mniejsze.

Jeśli buty obcierają, to oczywiście lepiej założyć te skarpetki.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka