jagusia7 Re: nietypowe imiona 31.03.04, 18:23 A nam się wydawało, że Robert to takie zwykłe imię(i popularne) A jak do tej pory, osobiście nie spotkałam żadnego dziecka - Roberta. Tutaj na forum dwóch. Więc niechcący daliśmy synkowi oryginalne imię! Jak będziemy mieć kiedyś dziewczynkę, to będzie miała na imię Jagna, a gdyby się trafił drugi chłopak- Mikołaj Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
agata_to_ja Re: nietypowe imiona 31.03.04, 22:29 Moja koleżanka ma synka Tytusa i córeczkę Tatianę. Zwłaszcza córcia mnie raduje, bo miałam przyjaciółkę o tym imieniu i to z nią mi się kojarzy to imię, a nie z panią Okupnik Sama ma na imię Anna a jej mąz Piotr. Moje dzieci to Szymon i Jagoda, nie ma się czym pochwalić Pozdrawiam agata Odpowiedz Link Zgłoś
podenka Re: nietypowe imiona 01.04.04, 00:31 Mój synek ma na imię Jeremi-Jero, Jerko, Jerka; córka-Maja, Majówa; mąż-Mikołaj dla rodziców Miki; moja siostra-Dominika, druga-Bożena(miała być Jagienka), trzecia Urszula a ja mam na imię Justyna. Myslę, że na sze rodziny popisały się doborem imion, czyż nie? Odpowiedz Link Zgłoś
agata_to_ja Re: nietypowe imiona 01.04.04, 09:31 Hej Podenko Dominika, Bożena, Justyna to całkiem "normalne" imiona. Nie wiem w jakim wieku sa Twoje siostry i Ty, ale Bożen w moim pokoleniu było dużo, a Justyny i Dominiki zaczęły pojawiać się później, ale też w dużej liczbie. Natomiast dorosłych Mikołajów rzeczywiście nie ma zbyt wielu. Mój szef ma tak na imię, a ostatnio byliśmy całym działem w Tatrach i tam zajmował się nami inny, starszy już, Mikołaj. Tak więc dwóch naraz było. Odpowiedz Link Zgłoś
kasylda Re: nietypowe imiona 01.04.04, 12:35 Witam wszystkich. My też mamy nietypowe imiona - ja jestem Kasylda, a moja córeczka Jagoda. Gdzie bym nie poszła i nie podawała imienia wszędzie pada pytanie: Jak? . Już się do tego przyzwyczaiłam, ale kiedyś bardzo mnie to denerwowało. Rodzice wynaleźli moje imię w starych książkach, tak żeby dało sie zdrobnic do Kasia. Moja córeczka choć wydawało sie, że będzie miała nietypowe imię, ma koleżankę na podwórku w podobnym wieku i o tym samym imieniu. Uważam, że imię powinno pasować do osoby i osoba do imienia, a staropolski Franciszek, Stanisław, Antoni, Ignacy, Zofia wracają do łask i myślę, że za kilka lat w szkołach będzie bardzo duża rozmaitość imion, choć niektóre będą sie powtarzać. Moja córeczkę nazwaliśmy Jagódką bo nie chcialiśmy żeby była w kalsie jedną z pięciu Agnieszek czy Kaś. Życie pokaże... Kasylda i 18-miesięczna Jagódka Odpowiedz Link Zgłoś
margarita6 Re: nietypowe imiona 01.04.04, 14:43 A moja córeczka ma na imię Marianna.Też rzadkie imię i tu jeszcze nie spotkałam.Nie zdrobniamy tego imienia,bo Marianna to Marianna, i nam bardzo się podoba.Rodzina się dziwiła,że dajemy takie imię małej,i próbowali zdrabniać na Marysię.Już jednak się przyzwyczaili,i o to chodzi.Mieszkam w Grecji ,mąż jest Grekiem i wybraliśmy dla małej imię,które jest w Polsce i Grecji,ale nie jest bardzo popularne.Jeżeli kiedyś będę miała następną córeczkę dam jej na imię Julianna,też bardzo mi się podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
ania175 Re: nietypowe imiona 01.04.04, 21:16 Cześć, trochę za późno weszłam na ten wątek i teraz nie jestem w stanie przeczytać wszystkich wypowiedzi. Być może już któraś z Was wspominała o takim imieniu. A mianowicie: mój syn to Leon. Też ludzie bardzo różnie reagują, czasami słyszę drwinę w głosie, chociaż nie - właściwie to słyszałam tylko raz - od koleżanki która swoją córkę nazwała Julia, czyli jak co druga w tym czasie w piaskownicy. Z reguły nie jest tak źle, choć zdaję sobie sprawę że nie wszystkim się podoba. Rację mają Ci którzy piszą, ze dzieci nie śmieją się z imienia, bo niby skąd mają wiedzieć ze jest śmieszne czy dziwne. Mój 6-letni siostrzeniec przyjął to jako pewnik: Leon i tyle. Tak ma być. To raczej dorośli dorabiają do imon teorie, pewnie dlatego, ze kojarzą im się z jakąs osobą. Powiem szczerze, że początkowo w ogóle nie przypuszczałam, ze tak nazwę synka, ale bardzo spodobała mi się jak jedna z dziewczyn na forum (nie wiem tylko czy akurat na tym, ale byc moze) podpisywała się imieniem + "z wiosennym Leonkiem" (serdecznie ją pozdrawiam) i pomyślałam sobie ze brzmi to tak słodko. Mojemu mężowi nie podobały się moje propozycje imion, a mnie jego i jakoś tak chyba w grudniu zeszłego roku powtarzali w telewizji jeden z jego ulubionych filmów "Leon zawodowiec" i coś w nas zakiełkowało: a moze Leon ? I tak zostało. I tylo jedno mnie zastanawia. Przeczytałam moze 20 wypowiedzi na tym wątku, dlaczego to zawsze teściowym imię wnuka sie nie podoba i starają się przeforsowac swoje własne. U mnie było tak samo. Okropność!!! Odpowiedz Link Zgłoś
agata_to_ja Re: nietypowe imiona 02.04.04, 10:52 Ja myslę, że rozumiem postawę teściowych. Jakkolwiek sama mam teściową szalenie ekspansywną i często mnie to denerwuje, to jednak rozumiem. Mam syna i wyobrażam sobie, że jak będzie miał swoje dziecko, to będzie dla mnie krew z krwi i kość z kości, trudno mi będzie sobie wytłumaczyc, że to nie moja sprawa i że mam sie odczepić, nie wtrącać, zostawić wszystko młodym. Będę nad tym na pewno pracować (mam nadzieję), ale wiem na pewno, że będzie ciężko To samo z córeczka i jej przyszłymi dziećmi. Zreszta wyrażenie swojego zdania na temat imienia i próby "przeforsowania" swojego, to chyba jeden z mniej istotnych i mniej groźnych przejawów tego wtrącania się. W końcu i tak rodzice postawią na swoim. Moja koleżanka, o której juz pisałam wyżej, jak chciała nazwać synka Tytus, odebrała mnóstwo krytyki ze strony swojej mamy (nie teściowej! ja jestem zresztą przewrażliwiona na punkcie faworyzowania swojej mamy a krytykowania teściowej, każda z nich ma taie same prawa!). Babica nie wyobrażała sobie że wnuk będzie nosił tak dziwaczne imię. Dzis oczywiście uwielbia i wnusia i jego imię. Pojawiła się dziewczynka, babcia prawie doznała ataku apopleksji na dźwięk imienia Tatiana. Podejrzewam, że słodka Tanieczka czy tez Tatianka bardzo szybko pomoże babci zmienic zdanie Aha, coś mi jeszcze prztyszło do głowy. Zawsze w wątkach o imionach pojawiają się dwa bieguny - imiona "nietypowe" i imiona często używane. Dlaczego któreś muszą byc lepsze, a któres gorsze? Tutaj akurat zebrało się sporo mam dzieci o rzadkich imionach, ale czy to powód, aby imię Julia kwitować "jak co druga w piaskownicy"? To nie jest miłe. Odpowiedz Link Zgłoś
mamakoko Re: nietypowe imiona 03.04.04, 21:39 No właśnie... nawiązując do maila powyżej, to nasze społeczeństwo jest wyjątkowo nietolerancyjne i rości sobie prawa do oceny co jest ładne a co nie. Ja mam Konstancję i wkurzają mnie słowa krytyki typu (" O Boże! Jak moja prababcia! albo "Ale jak to zdrobnić?") i sama uwielbiam imiona rzadkie, ale nie uważam, że nadawanie imion typu "co druga" jest w jakiś sposób gorsze. W końcu nie to ładne co ładne, ale to ładne co się komu podoba. I tak jak nie lubię oceny mojego wyboru, tak staram się nie oceniać innych, nawet jeśli nie jest to spójne z moim gustem. Jeśli imię nie ośmiesza dziecka to zawsze jest dobre. A co do teściowych, to o zgrozo własnie moja natchnęła mnie do tych wynurzeń o nietolerancji. Jest świetną babką, ale w kwestii imion to mamy ścieżkę niemalże wojenną. Ja chciałam aby moje dziecko, jeśli będzie chłopcem, nazywało się Hugo, co doprowadzało moją t do apopleksji. Nawet odgrażała się, że będzie inaczej się do niego zwracać. Oj babciu! nie byłoby to dobrze!.. Na szczęście na razie jest dziewczynka, ale przy drugim dziecku problem się prawdopodobnie powtórzy. Ona twierdzi, że nikomu to imię się nie podoba. Czy możecie się szczerze ustosunkować co myślicie o Hugo? Jeśli rzeczywiście jesteśmy z mężem jedynymi osobami na świecie, którym podoba się to imię, to jestem w stanie zrewidować poglądy... Pozdrawiam wszystkie mamy fantazyjne i tradycyje i ich niepowtarzalne dzieci! Joanna siostra Jaśminy i mama Koko Odpowiedz Link Zgłoś
oleniek Re: nietypowe imiona 04.04.04, 08:12 Witam serdecznie Mój ukochany synek ma przez ścianę swojego o 3 miesiące starszego (13m-cy) kolegę o imieniu Joszko. Nie Joszka. Najpierw mnie to imię zdziwiło i miałam trudności w odmienianiu np chciałam mówić "dałam coś Joszce " a powinnam "Joszkowi". Teraz wydaje mi się to imię najbardziej zwyczajne w świecie i dziwią mnie reakcje inych na nie ) Więc i dzieci traktowałyby każde imię zwyczajnie gdyby nie inni ludzie. A społeczeństwo mamy takie a nie inne. Nie mam nic przeciwko Dźesikom, Kevinom itp, nie uważam, że rodzice nadając to imię są prymitywni. Po prostu ono się im podoba. W Niemczech nikogo takie imiona nie dziwią mimo, że też nie są przecież niemieckie, ale oni tam mają wielu emigrantów i do dziwnych imion się przyzwyczaili. Przed nami jeszcze długa droga. Pozdrowienia. Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: nietypowe imiona 04.04.04, 10:49 To fajnie ze jestes tak tolerancyjna, ale mimo wszystko wnioski na temat imion dzieci nadawanych w rodzinach nie zostały wyssane z palca, tylko wyciągnieto je na podstawie przeprowadzonych badan- najwiecej obcobrzmiacych imion nadaja rodzice o niskim statusie spolecznym, niskim wyksztalceniu.To, ze takie imie im sie podoba wynika z ich gustu, czy raczej jego braku.Imie powinno wspólgrac z nazwiskiem, trudno uzyskac harmonie Dzesiki z polskim nazwiskiem.Mam kolezanke ktorej malutka córka ma na imie Teibi, ale jest ono jak najbardziej uzasadnione biorac pod uwage narodowosc ojca i nawisko.Teibi Kowalska to byłoby przegiecie. Co do Joszko, to rzeczywiscie słodkie imie dla malca, dla dorosłego mezczyzny juz mniej. Odpowiedz Link Zgłoś
pooh_01 Gucio i Max 04.04.04, 23:30 W metryce moj synek jest Max( tylko nie mowcie ze jak mops czy buldog) ale rzadko uzywamy tego imienia. Zależało nam aby znaleść imię na M i aby było w miarę międzynarodowe. I padło na Maxa. Nie chciałam Maksyma ani Maksymiliana. Czasami mówie to niego Max albo Maksymus(wersja gdy coś przeskrobał). Ale tak naprawde od urodzenia jest Guciem. Wiele osób sadziło że naprawdę ma na imie Gustaw i bardzo bardzo się temu dziwili. A miał być Beniaminem( gdyb nie skrot Benio), Michałem,Mateuszem( ale zbyt dużo ich),Franciszkiem( ale kot mojej mamy tak sie nazywa...) A dziewczynka? Pola,Maja,Klara ale to normalne imionka. Pati Odpowiedz Link Zgłoś
maugerka Re: Gucio i Max 05.04.04, 11:17 A ja mam po prostu Jasia. Niby popularne, ale mój mąż chciał mieć Jasia od zawsze, gdy jeszcze dawano dzieciom na imię Kasia i Michał. Jeszcze w szkole średniej, gdy nawet nie myślał o zakładaniu rodziny twierdził, że gdy będzie miał syna, to właśnie Jasia. Koledzy się śmiali, a teraz po tylu latach twierdzą, że to imię pasuje do naszego synka, jak ulał. Odpowiedz Link Zgłoś
steffa Re: nietypowe imiona 05.04.04, 21:09 Che che.. a ja miałam w szkkole kolegę, który miał na nazwisko Kowalski, a był pół Azjatą (dla niewtajemniczonych w zasadzie 'całym', bo tej Polskkiej połówki nie można było w nim dostrzec). Odpowiedz Link Zgłoś
ania175 Re: nietypowe imiona 05.04.04, 14:32 Nie chciałam tą Julią nikogo urazić. To bardzo ładne imię i sama niegdyś myśłam ze może moja córka tak się będzie nazywała. Jednak nie mozesz zaprzeczyć, że jest bardzo popularne. A poza tym chodziło mi głównie o podkreślenie jak niemiła była dla mnie reakcja mojej koleżanki. A co do tesciowej, to gratuluję. Ja wobec mojej nie mogę się zdobyć na tyle wyrozumiałości. Sama jest temu winna. I nie jest to tylko mój wymysł. Być może dużo na forum jest niepozytywnych, czasami wydawałoby się nawet przesadzonych opinii o teściowych. Jednak forum jest często jedyną możliwością wygadania się. Ja po wielu przejsciach z moją teściową wiem, że na pewno wiele z tych różnych nieprawdopodobnych opowiastek to prawda. Pozdrawiam Ania. Odpowiedz Link Zgłoś
gugagu Re: nietypowe imiona 05.04.04, 12:17 Witam serdecznie! Moi znajomi mają 2-letniego synka Franusia. Świetny z niego facet! A co sądzicie o imieniu Hugo? Zdrobniale Hugcio, Hugonek. W gronie znajomych zostałam wyśmiana gdy powiedziałam, że dam tak synkowi na imię Pozdrawiam, Aga Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: nietypowe imiona 05.04.04, 15:01 Pytasz o opinie, wiec sie wypowiem.Nie podoba mi sie, moze dlatego ze mam skojarzenie od razu z tym potworkiem z Polsatu "Hugo to wlasnie ja..., itd" Odpowiedz Link Zgłoś
mamakoko Re: nietypowe imiona 07.04.04, 23:50 hej! To rzeczywiscie niesamowite, bo jestes pierwsza osoba, ktora interesuje sie tym imieniem. ja tez uwazam, ze jest super i prawie jestem przekonana do nazwania tak mojego nastepnego dziecka (jesli bedzie synkiem oczywiscie), przerazaja mnie tylko czesto spotykane uwagi innych. Przeciez to imie tak ladnie sie kojarzy- konstytucja, perfumy... A co do potworka z polsatu? Ja tam tego nie ogladam i mi sie nie kojarzy... pozdrawiam serdecznie!! mama konstancji Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: nietypowe imiona 10.04.04, 22:59 To ogladnij raz i zobaczysz, spytaj zreszta dzieci kto to jest Hugo, od razu powiedza.I na pewno nie skojarza z Konstytucja czy Bossem. Odpowiedz Link Zgłoś
gugagu Re: nietypowe imiona 14.04.04, 15:45 Raczej to niemożliwe aby dziecku, które ogląda program z Hugiem (czyli jest w wieku przedszkolnym - no może początek podstawówki) skojarzyło się imię z konstytucją czy perfumami.............. Odpowiedz Link Zgłoś
mamakoko Re: nietypowe imiona 19.04.04, 00:16 ja nie mówię, że komuś ma się coś kojarzyć, tylko tak sobie rozmyślam z czym MI się kojarzy. jak już napisałam w kilku postach, nie oczekuję, że to co mi się podoba, spodoba się również innym. Po prostu sobie głośno myślę i jestem ciekawa opinii. teraz obejrzałam tego stwora w polsacie, ale czy jest to takie złe skojarzenie? Była sobie gąska Balbinka i Piotruś Pan i inne bajkowe stwory... Odpowiedz Link Zgłoś
gugagu Re: nietypowe imiona 19.04.04, 09:30 Witam! Moja wypowiedź była odpowiedzią na post "Loli211", której nie podoba się imię Hugo, bo kojarzy go ze stworkiem z Polsatu. Nie dziwię się, że (jak uważa Lola) dzieci mogą to imię skojarzyć z Hugiem z Polsatu, bo są przecież ZA MAŁE! aby skojarzyć z konstytucją czy perfumami. O to mi chodziło. Osobiście (o czym już pisałam) uważam, że Hugo to bardzo ładne imię. A perfumy.......bajeczny zapach. Także przyjrzałam się dokładnie temu programowi w Polsacie i nie uważam aby to był jakiś okropny stworek! I jeszcze nagrody dzieciom rozdaje! Pociesza jak któremuś z dzieci gra nie pójdzie najlepiej. Więc po co się go czepiać? Tym bardziej, że jak się okazało 5-o letni synek moich znajomych uwielbia Huga z Polsatu! Pozdrawiam, Aga Odpowiedz Link Zgłoś
aniutek Re: nietypowe imiona 05.04.04, 20:05 Franek to przepiekne, fajne i classy imie Odpowiedz Link Zgłoś
niqita Re: nietypowe imiona 05.04.04, 20:32 A mój synek ma na imię GASPAR (Kacper zrobił się ostatnio popularny), a kolejne dziecko chcielibysmy nazwać GORAN albo SONIA... Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
bebejot Re: nietypowe imiona 05.04.04, 23:06 Hej, Nasz pierworodny ma na imię Ludomir. Żebyście widziały niektóre reakcje otoczenia! Nazwaliśmy tak syna, ponieważ imię to dobrze nam się kojarzyło z naszym wspólnym kolegą. Poza tym chcieliśmy dać synkowi jakieś słowieńskie imię. Wołamy na Ludomira rozmaicie - Ludek, Luduś, Ludusiek, Ludeczek, Ludziejek, Ludziawka, Ludulino, Ludulenty. Imię po prostu do niego pasuje - ot powiem jak każda mama - wyjątkowe imię dla wyjątkowego dziecka )). Pozdrawiam Beciek mama Ludka Odpowiedz Link Zgłoś
inez76 Re: nietypowe imiona 10.04.04, 00:34 Imię dla naszego synka wybrał mąż. Mnie od razu bardzo się spodobało, ale nie pasowało mi do naszego nazwiska. Hubert - to ciężkie do wymówienia imię, a nasze nazwisko też jest dość "twarde". Teraz jednak już się przyzwyczaiłam i bardzo mi się podoba. Mnie natomiast bardzo podobało się (i nadal podoba)imię Iwo. Ustąpiłam jednak ponieważ wszyscy reagowali paniką na wieść, że mogałbym dać tak synowi na imię. Podobały mi się też imiona - Miłosz, Miron, Szymon. Gdybym kiedyś miała drugiego synka - dam mu na imię Norbert. Lubię mocne, męskie imiona, trochę oryginalne, nieczęsto spotykane, ale nie wymyślne. Takie, które spotyka się rzadko, ale nikt nie dziwi się "a co to za imię?". Odpowiedz Link Zgłoś
galinette Re: nietypowe imiona 10.04.04, 15:26 moja niebieskooka chrzesnica, coprawda jeszcze w pieluchach i w stanie raczkowania, ale ... dosc zaawansowanego, zwie sie Darina Odpowiedz Link Zgłoś
kristine1 Re: nietypowe imiona 11.04.04, 11:53 Witam. moja 2 miesieczna coreczka ma na imie Annika. Meza mama jak sie dowiedziala ze tak jej dalismy, to od razu zalamala rece.Troche sie nasluchalam.ze co to za imie, ze tego nie ma w polskim kalendarzu itp...Ale nas to nie zmartwilo. nam sie podoba, wszystkim kojarzy sie z pipi.tymbardziej ze mieszkamy w Danii. p.s.Moj tygodniowy przyszly chrzesniak tez ma Franciszek.SUPER. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
dobe Re: nietypowe imiona 11.04.04, 17:15 A moj ma na imie Tauras (Tur). Tata jest Litwinem i upieral sie na typowo litewskie imie. Jednak nawet tam nie jest ono popularne, bo spotykane bylo glownie w poganskiej Litwie. Teraz poularne jest tu np. Nojus (Noe). Osobiscie uwazam, ze imie z poczatku wydajace sie dziwne, potem po prostu "przylega" do osoby i z nia sie kojarzy. Ja np. nie moglabym nazawac dziecka zadnym imieniem kogos, kogo znam. Odpowiedz Link Zgłoś
agatamag Re: nietypowe imiona 11.04.04, 18:23 to znowu ja, która 'wywołałam' ten wątek. Zgadzam się z dobe, dzieki tym prawie dwustu mailom, ze imię przylega do osoby i z nią się kojarzy. I na pewno dla każdej z mam jest jedynym, najlepszym imieniem dla jej jedynego, najcudowniejszego dzieciątka! A otoczenie chyba też szybko przyzwyczaja się. Dlatego najważniejsza jest nasza intuicja i serce. A moi znajomi nazwali swojego dopiero co urodzonego synka Bonaventura. I mam nadzieję, że nikt, kto przeczytał nasze listy nie dziwi się. Na pewno będzie świetnym facetem! Bo jednak najważniejsza jest osobowość, wnętrze! Odpowiedz Link Zgłoś
anulka700 Re: nietypowe imiona 11.04.04, 22:20 hej, ja jestem mamą Jasia i Piotrusia, i moim zdaniem imię Franuś jest PIĘKNE!!! Tylko właśnie w takich polskich postaciach, bez obcojęzycznych udziwnień. A dziwaczne są imiona obecnie modne, zaczynając od Patrycji, przez Wiktorie, Weroniki, Dominików, a na Patrykach kończąc. I co komu po tym, że w szkole w jednej klasie będą cztery Natalki, pięć Julek i 15 Patryków? Bądź dumna z imienia swojego synka i przekaż mu tą dumę. Odpowiedz Link Zgłoś
anka.k Re: nietypowe imiona 11.04.04, 23:03 a co powiecie na Kingę? Z jaką osobą wam się to kojarzy? I co to imię właściwie oznacza? Nigdzie tak naprawdę nie mogę dotrzeć do takiego znaczenia - z prawdziwego zdarzenia. Będę wdzięczna za odpowiedź PZDRW Odpowiedz Link Zgłoś
catira Do madziurex i innych mam! Przykro mi! 12.04.04, 02:26 madziurex 31.03.2004 19:10 Napisala: >Masz rację co do tych rodzin patologicznych. Zawsze z takich domów pochodzą >wszelkie Nikole, Dżessiki,Andżeliki itd. To taka ich kiczowata moda. Ale wydaje >mi się, że na te imiona "tradycyjne" - Franek, Staś czy Jaś też panuje moda, >tyle że w rodzinach inteligenckich. I zauważyłam, że rodzice którzy aspirują, >żeby takimi "inteligentami" być, nadają takie imię i są strasznie dumni. A dla >mnie to głupie, bo nie cierpię ŻADNYCH mód. >Moim zdaniem imię dla dziecka powinno być ładne (pojęcie subiektywne!), powinno >nieść ze sobą jakieś przesłanie (każde imię ma znaczenie), albo być po prostu >dziedziczone (po ukochanym dziadku rodzica np.). No wiecie co tego sie nie spodziewalam, ze imie Nicole jest nadawane w rodzinach patologicznych!!! Moja coreczka ma tak na imie i nadajac je nigdy nie kierowalam sie zadna moda, nawet nie sądzilam, ze to imie jest bardzo popularne! Tym bardziej nie naleze do rodziny patologicznej! Zaczelam czytac ten watek myslac, ze to imie rowniez jest troche inne, nietypowe i gdy je nadawalam niezbyt popularne w Polsce Moj maz jest obcokrajowcem i chcielismy nadac imie miedzynarodowe. I to nam sie najbardziej podobalo! Bardzo zaluje, ze zainteresowal mnie ten temat Powiem Ci, ze bardzo mnie urazilas. I jest mi bardzo przykro, ze sa osoby ktore tak zle mowia o imieniu mojego dziecka. Piszecie o tym, ze ludzie np: wysmiewaja sie z waszych malo popularnych imion i, ze to swiadzczy o ich niskiej kulturze! A za to wiele z Was wysmiewa sie i obraza imiona popularne, lub pochodzenia zagranicznego i jak to o Was swiadczy? Czy nadajac takie malo znane imiona czujecie sie lepsze, inteligentniejsze? Po porodzie razem ze mna w pokoju byla dziewczyna ktora dala corce na imie Jessica. Meza miala polaka. Nigdy nie pomyslalam, ze cos z nia nie tak. Madziurex jestes bardzo nietolerancyjna i miezysz wszyskich jedna miarka. Za to badzo madrze wypowiedziala sie mamakoko. mamakoko 03.04.2004 21:39 cytat: >No właśnie... nawiązując do maila powyżej, to nasze społeczeństwo jest >wyjątkowo nietolerancyjne i rości sobie prawa do oceny co jest ładne a co nie. >Ja mam Konstancję i wkurzają mnie słowa krytyki typu (" O Boże! Jak moja >prababcia! albo "Ale jak to zdrobnić?") i sama uwielbiam imiona rzadkie, ale >nie uważam, że nadawanie imion typu "co druga" jest w jakiś sposób gorsze. W >końcu nie to ładne co ładne, ale to ładne co się komu podoba. I tak jak nie >lubię oceny mojego wyboru, tak staram się nie oceniać innych, nawet jeśli nie >jest to spójne z moim gustem. Jeśli imię nie ośmiesza dziecka to zawsze jest >dobre. Pozdrawiam mama malej Nicole co dla niektorych kiczowatego imienia. Odpowiedz Link Zgłoś
madziurex Re: Do madziurex i innych mam! Przykro mi! 12.04.04, 15:23 -------------------------------------------------------------------------------- Jasne, że tak pisząc wykazałam pewnego rodzaju nietolerancję, ale nie do końca. Ja tylko stwierdziłam fakt, bo rzeczywiście TAK jest - przejdź się po tzw. slumsach i posłuchaj, jak tam matki wołają na dzieci. A imię Nicole jak dla mnie jest b. wdzięczne, ale w Polsce już w pewien sposób "skażone"(znów kogoś uraziłam,sorry). Zresztą sama nie odważyłabym sie tego napisać, ale skoro poprzednia forumowiczka to zrobiła, ucieszylam się,że ktoś to jednak zauważył. Zresztą - o czym my dyskutujemy: imię ładne/nieładne, kiczowate czy nie.Przecież to wszystko nasza subiektywna ocena. Już same roztrząsanie tego uważam za coś "kiczowatego" i w złym guście Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
iwonaw2 Re: Do madziurex i innych mam! Przykro mi! 19.04.04, 09:20 Oczywiście, że imę Nicolle jest piekne. Uwielbiam wszystko co francuskie, a to imię chyba stamtąd pochodzi? Iwona Odpowiedz Link Zgłoś
gugagu Re: Do madziurex i innych mam! Przykro mi! 14.04.04, 15:42 Witam! Naprawdę nie przejmuj się. Uważam, że najważniejsze jest to aby imię podobało się rodzicom dziecka a wszyscy inni niech się..... Jednemu dane imię będzie się kojarzyło z tamtym innemu z owamtym i dyskusję czy się podoba czy nie i dlaczego można prowadzić w nieskończoność. Nie to ładne co ładne ale co komu się podoba. Pozdrawiam, Aga Odpowiedz Link Zgłoś
pankracea Re: nietypowe imiona 12.04.04, 18:31 do imion mozna sie przyzwyczaic. mi osobiscie imie Franek nie podoba sie, ale Franciszek brzmi juz ladniej. niedawno spotkalam chlopczyka o imieniu, ktore kojarzylo mi sie z konkretnym starszym czlowiekiem, ale kiedy przebywalam dluzej z tym malym chlopcem imie mi sie 'uklepalo' i nie kojarzy sie juz z nikim. imie, jak imie. Odpowiedz Link Zgłoś
mamiga Re: nietypowe imiona 14.04.04, 21:27 Uwazam ze imię Franek jest bardzo fajne, ja mam Igorka, i miałam z rodzinką troche problemów z tego powodu, konkretnie z teściami którzy na pierwszej wizycie w szpitalu kiedy dowiedzieli się ze wybraliśmy takie imię próbowali na wszelkie sposoby mnie zniechęcić i dzwonić do męza zeby nie rejestrował Igorka, ja byłam kilka godzin po porodzie i do teraz nie mogę im tego wybaczyć że zamiast zainteresować się nami, a przede wszystkim wnusiem to oni zrobili taki problem z imienia, a nasz Igorek nie mógł by mieć inaczej na imię, a mówimy na niego Igi, Iguś, Igusieczek, Gunio, itd, Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
m-stryjenka Re: nietypowe imiona 30.04.04, 22:57 hej, na początku pozdrawiam serdecznie wszystkich forumowiczów i ich pociechy o ślicznych imionach! Ja mam synka Maciusia i uważam że to najpiękniejsze imię dla niego i nie wyobrażam sobie że mógłby mieć na imię inaczej, imię wybraliśmy zgodnie razem z mężem i nie interesowały nas opinie innych na ten temat. muszę tu wspomnieć, że odkąd pamiętam - imię to najzwyczajniej na świecie mi się nie podobało i nie przypuszczałam że tak nazwę własne dziecko, ale teraz jesteśmy bardzo zadowoleni z tego wyboru, bo imię pasuje do małego idealnie! a zdrabniamy go po prostu MACIO a czasem dla żartu AMCIUŚ - bo kocha jeść. Bardzo ciekawa dyskusja, pomimo niepotrzebnych uszczypliwości. Każde imię jest normalne, nie uważam żeby jessica czy franio lub józio było imieniem dziwacznym, staje się nim dopiero wtedy gdy jego właściciel jest osobą postrzeganą za dziwaka. bo imię zrasta się z osobą. ja mam na imię monika i bardzo lubie swoje imię, pomimo że jest popularne. ale sie rozpisałam..... pozdrawiam wszystkich raz jeszcze, buziaki! Odpowiedz Link Zgłoś
paula555 Re: nietypowe imiona 30.04.04, 23:07 A ja uwazam, ze nikomu nic do tego, jak dziecko ma na imie, kazdy moze nazwac swoje dziecko jak chce. Moj kochany sp. Dziadzius tez mial na imie Franciszek i jesli tylko znow bede w ciazy to wariantem dla synka chcialabym zeby bylo to wlasnie imie. Co prawda jeszcze tego nie konsultowalam z mezem. Synek Jolanty Pienkowskiej ma tak wlasnie na imie i w jakims wywiadzie czytalam, jak mowila o synku Franuś, Franio. Pozdrow serdecznie ode mnie i mojej 21 mies Zuzy swojego Frania, Paulina Odpowiedz Link Zgłoś
agucha11 Re: nietypowe imiona 25.09.04, 20:19 Hej! A moja ośmiomiesięczna córeczka ma na imię Gaja Dobrawa. Pozdrawiam wszystkie mamusie. Odpowiedz Link Zgłoś
driadea Re: nietypowe imiona 25.09.04, 20:42 Moja córka ma na imię Gloria Emilia. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
dzadzia Re: nietypowe imiona 25.09.04, 21:01 Witajcie, Moja młodsza córcia ma na imie Eliza i tez dużo pracowałam nad sobą nim przekonałam sama siebie, że nie ma się czego wstydzic.Tzn. Imię bardzo mi się podobało ale reakcja otoczenia spowodowała, że żałowałam tego, że mój mąż tak mi dogodził i zarejestrował właśnie pod tym imieniem naszą córcię. On chciał mi zrobić przyjemność ale kosztem dziecka- to mnie nie przekonywało. Teraz mam to gdzieś, kocham moja córcię - jest cudowna i już zawsze to imię będzie dla mnie cudowne. A jeśli się komuś nie podoba lub nie może zapamiętać - to jego strata. Najważniejsze że jest oryginalne i nie ośmiesza jej. A Francika mam chrześniaka i tez go kocham jak swojego syna -a to imię jest dla mnie jak najbardziej normalne. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
edytek1 Re: nietypowe imiona 30.09.04, 23:38 A moaj 2,5 l córcia powiedziała tak: Wszędzie są Kuby... same Kuby mama a czeku aż tyle Kubów jest?????? Odpowiedz Link Zgłoś
zaga25 Re: nietypowe imiona 20.12.04, 11:32 Mój synek to Samuel - dar od Boga!!! Początkowo nikt nie mół tego wymówić i nazywali go Łukasz. Ale się sprzeciwiałam. A teraz nikt nie potrafi sobie wyobrazić, że mógłby nazywać się inaczej. Gosia. Odpowiedz Link Zgłoś
sudestra Re: nietypowe imiona 20.12.04, 14:19 Witajcie. Nasz syn ma na imie Morfeusz. To imie z zaczerpniete z mitologi ( bog snu). Planujemy drugie dziecko i imiona ktore bierzemy pod uwage to Matajus ( od Mateusza), Melisa lib Leila. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
aha44 Re: nietypowe imiona 20.12.04, 14:25 A ja mam Henryka,Henia.Dla następnego planuję Zygmunt , po dziadku i po Freudzie A dla dziewuszki Maria , po babci. Odpowiedz Link Zgłoś
sudestra Do Mamy Nicole 20.12.04, 14:29 Przeczytałam ostatnio,ze Nicole i Nicoletta pochodzą od Swietego Mikołaja ( Nicolaus), wiec Twoja coreczka jest małą Mikołajową. Uwazam ,ze to cos pieknego. Kojarzy mi sie z mała śnieżynką. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
malgra Re: nietypowe imiona 20.12.04, 17:03 Damaris- imię biblijne. Takie nosi córeczka mojego szwagra. Moja koleżanka na małegi Staśka i Jaśka. Odpowiedz Link Zgłoś
malgra Re: nietypowe imiona 20.12.04, 17:15 ja i mój drugi szwagier mamy Oliwki a moja siostra Sarę. Odpowiedz Link Zgłoś