Dodaj do ulubionych

do kiedy karmić butlą w nocy

25.08.10, 11:20
Szczerze powiem, że już mi się poprostu nie chce...
14 miesięczna córka pije mleko o 20,00 ok 180 ml (to akurat zrozumiałe bo kolacja)i w nocy o 1,30 (150 ml) i ok 6 rano tez 150 ml.
Szczerze powiem, że to karmienie w środku nocy już mnie męczy. Ona się budzi i płacze - a jak dostanie butlę i ją wypije (sama przez sen sobie trzyma i pije) to od razu zasypia i śpi do 5 - 6 rano. Czasami zdarza się, że po rannym mleku tez jeszcze zaśnie na jakąś godzinę.
Ale mnie to strasznie męczy - syn w tym wieku wypijał 240 na noc i o 6 rano tez 240. A czasami obeszło się bez rannego mleka bo juz był czas na kaszkę.
Kiedyś próbowałam jej nie dać nocnego mleka tylko jakos ugłaskać (bez huśtania na rękach)ale wytrzymała tylko 5 minut płaczu i dałam butlę.

Mąż kiedyś spróbował jej dać z butli czysta wodę - to wpadła w taki szał, że po dosypaniu mleka już od niego nie chciała nic wziąć. Dopiero ode mnie i sie uspokoiła.
Może ona jeszcze potrzebuje??? Ale martwię się znowu o zęby bo ma już 12 sztuk.

ktoś ma jakiś pomysł ???

Acha. Nie chcę, żeby się darła w nocy bo śpi z nami w pokoju również syn (2,2 latka) a jak on tez się obudzi to nocka mogłaby być z głowy.
Obserwuj wątek
    • kasia-j84 Re: do kiedy karmić butlą w nocy 25.08.10, 13:29
      moja corka ma 11 m-cy i od 2 tyg nie jest karmiona w nocy, choc
      nadal sie budzi, czasem pomaga zaglaskanie, przytulenie, ululanie
      lub woda, jak juz to nie pomaga to dostaje ok 150ml wody z pol
      miarki mleka...ale to juz najwczesniej o 5 rano kiedy to chyba juz
      robi sie glodna i sama wode nie chce...wystarczy jej wtedy poczuc
      smak mleka...

ale odzwyczajanie od jedzenia nocnego zaczelam od lipca, wczesniej
      jadla o godz 2 w nocy ok 180ml mleka, czasem o godz 6 150ml wody z 2
      miarkami...ale od lipca zaczelam rozrzedzac jej to mleko o godzinie
      2, po tygodniu o jedna miarke mleka mniej, az doszlismy do wody,
      ktorej nie bardzo chciala wiec teraz wystraczy jej przytulenie...
      moze sprobuj podobnie...u nas nie bylo pospiechu w tym bo mala nadal
      nie ma zabkow, ale chcialam wyeliminowac karmienie nocne jeszcze
      przed ich pojawieniem....
    • kasiak37 Re: do kiedy karmić butlą w nocy 25.08.10, 13:31
      po 7 miesiacu 5 posilkow dziennie,bez karmienia nocnego.
      • ant-nat do kasiak 37 25.08.10, 13:36
        post jest o tym JAK zaprzestać karmienia nocnego
        Czy twoje dziecko samo zrezygnowało z nocnych posiłków czy ty jakoś na to wpłynęłaś?
        • kasiak37 Re: do kasiak 37 25.08.10, 16:01
          tytul watku brzmi:
          " do kiedy karmić butlą w nocy".
    • namrata86 Re: do kiedy karmić butlą w nocy 25.08.10, 13:40
      Zaczęłam oduczać synka (15 miesięcy) nocnego karmienia gdy skończył roczek. Nie
      było łatwo. Był karmiony dwa razy. Najpierw definitywnie odmówiłam mu drugiego
      karmienia koło 3-4 rano. O dziwo to przyjął spokojnie, popijał wodę i spał
      dalej. Po kilku tygodniach zabrałam się za pierwsze karmienie koło 12 w nocy.
      Trwało to dość długo i nie obeszło się bez płaczu. Po prostu z dnia na dzień
      zaczęłam wsypywać coraz mniej mleka do dużej ilości wody. Z płaczem ale sam
      zaczął powoli rezygnować z dziwnego napoju-ani to woda, ani mleko. Marudził,
      wybudzał się, czasem lądował u nas w łóżku. Po około 2 tygodniach było
      całkowicie po sprawie. Z dnia na dzień było coraz lepiej. Teraz mały jakby
      zauważył,że warto zjeść całą kolację. Wcześniej nie dojadał. Gdy obudzi się w
      nocy dostaje wodę, której i tak nie lubi ale nie ma już wyboru. Zębów ma dopiero
      8, narazie są zdrowe smile Próbuj, rozumiem Cię,że jest to męczące. Może Twoja
      córcia jest jeszcze nie gotowa, ale spróbować możesz.
    • mloda0242 Re: do kiedy karmić butlą w nocy 25.08.10, 13:48
      jedyny pomysł jaki mogę podesłać to odstawić mleko definitywnie, zastąpić wodą i
      wytrzymać płacz; my tak zrobiliśmy kiedy Ida miała 11 miesięcy, tyle że ona sama
      wtedy zaczęła czasem przesypiać noc a czasem wołała o mleko, widziałam więc że
      jest "gotowa" do odstawienia; poszło gładko;

teraz ma 14 miesięcy, przed spaniem zjada kaszę z mlekiem o 21.30 i śniadanie
      koło 9 dopiero, nie ma mowy o nocnym jedzeniu;

powodzenia smile
    • eliza_811 Re: do kiedy karmić butlą w nocy 25.08.10, 14:42
      u mnie poskutkowało podawanie coraz "cieńszego" mleka. co tydzień zmniejszałam o
      1 miarkę mleka i to dopiero poskutkowało. przeczekiwanie płaczu nie dało nic bo
      darła się az nie dostała butli. a i na kolacje kaszka! jak ją przestawiałam to
      bardzo pilnowałam zeby nie jadła żadnych przegryzek przed kolacją. i to sie
      sprawdzało jak zjadła całą kaszę na kolacje to nie budziła się na mleko po
      jakimś czasie.
    • slonko1335 Re: do kiedy karmić butlą w nocy 25.08.10, 14:57
      Przez półtora roku na mojego nie działało kompletnie nic, budził się
      przynajmniej dwukrotnie w ciągu nocy. Rozrzedzanie mleka skutkowało tylko tym,
      że za każą miarkę mniej budził się wcześniej w efekcie czego czasami i na 3
      karmieniach się kończyło. Lekarz kazał absolutnie nie walczyć bo widocznie mu
      potrzeba.
      Po połtora roku przestał budzić się dwukrotnie, czasami przesypiał całą noc,
      czasami budził się raz ale zauważyłam, że budzi się zawsze jak mniej zje w
      dzień, czyli jakby nadrabiał nocą. Gdy jest jedno danie potrafi obudzić sie i do
      dzisiaj i żądać sinlaca. Jak porządnie zje w dzień śpi w nocy. Acha dawanie
      dużych ilości jedzenia krtóko przed spaniem nie zmianiało kompletnie nic tyle że
      spał niespokojnie.
    • a.nancy Re: do kiedy karmić butlą w nocy 25.08.10, 15:00
      może jest po prostu głodna? a gdyby na kolację zamiast mleka dawać kaszkę?

u nas nocne picie skończyło się wraz z odstawieniem od piersi. to znaczy, kiedy
      młody skończył 9 miesięcy. jeszcze przez kilka nocy się domagał, ale jak odkrył,
      że nie dostanie cycka tylko butlę, to się zniechęcił wink
    • linkap_wawa Re: do kiedy karmić butlą w nocy 25.08.10, 15:57
      No to ja ci tylko powiem, ze moj synek nie jadl w nocy odkad
      skonczyl ok. 7-8 miesiecy, (jak sie budzil w nocy jako pierwszą
      zawsze podawalm mu wode, jak nie chcial wody dostawal mleko - po
      jakims czasie woda wystarczala, potem zaczal przesypaic cale nocki i
      problem zniknal). I wyobraz sobie moje zdziwienie jak tydzien temu
      (Krzys ma juz 20 miesiecy) zaczal budzic sie ok. 4-5 rano i urzadzac
      histerie o mleko - dostaje butle i idzie dalej w kimono. Coz -
      wychodze z zalozenia, ze trzeba dziecko od nocnego jedzenia probowac
      odzwyczajac ale z drugiej strony skoro chce jesc to znaczy ze ma
      taka potrzebe. I walka z tym po prostu nie ma sensu.
      Krzyś, ur. 24.12.2008
    • darolisek Re: do kiedy karmić butlą w nocy 25.08.10, 18:37
      Mam ten sam problem Córa ma 14 miesięcy i budzi się w nocy na butle
      Jeżeli dam jej herbatkę to płacze i woła ammm i muszę zrobić
      mleko,wypija i zasypia Mniej miarek skutkuje tym że obudzi się jeszcze
      raz w nocy Wczoraj już nawet dałam jej o 20 kaszkę łyżeczka a za pół
      godziny jak szła spać to jeszcze wypiła 200 ml mleka Myślałam że sie
      nie obudzi a ona i tak wstała o 2 i wypiła 240 ml mleka Już nie wiem co
      robić Wszystkim mówi się prosto nie dawaj mleka a to nie takie proste
    • mikams75 Re: do kiedy karmić butlą w nocy 25.08.10, 19:33
      ja mialam dosc wczesniej i odzwyczailam dosyc szybko, bez wrzaskow sie nie
      obylo. Zmniejszalam ilosc dosypywanego mleka az doszlo do wody.
      Wprawdzie wode czasem jeszcze pije w nocy, ale to juz toleruje jakos. Teraz ma
      butelke kolo lozeczka, moze sobie sama wziac w nocy.
      Niestety dzieciak szybko powraca do nawyku mleka nocnego. Moja byla juz
      odzwyczajona ale jak byla chora i nie jadla w dzien czy zwymiotowala kolacje to
      nie mialam sumienia nie dac mleka jak sie w nocy dopominala. A pozniej znowu
      musial byc "odwyk".
    • deela Re: do kiedy karmić butlą w nocy 26.08.10, 00:20
      młodszy jak miał 13 m-cy odepchnął butlę i upomniał się o naszą kolację, dostał
      w pierwszy raz wtedy nie jadł w nocy, odtąd dostaje kolację taką jak wszyscy i w
      nocy ewentualnie wody z sokiem się napije, ale to tak max do 24, może to jest
      wyjście? normalny posiłek na kolację?
      • ant-nat Re: do kiedy karmić butlą w nocy 26.08.10, 07:29
        dzis obudziła mi się tylko raz o 3,30 no to dałam jej mleko. Rano obudziła sie o
        7,00 to niania ma jej dać kaszkę.

Myślę, że ten sposób ze zmniejszaniem ilości miarek z mlekiem jest dobry - bo
        mało drastyczny.
        Ja zmniejszę jeszcze w ogóle ilość bo wypija normalnie 150 ml dziś dałam tylko
        120 i tak pociągnę do końca tygodnia a potem o miarkę mleka mniej. Zobaczymy
        jaki będzie skutek.

Bardziej bałam się odsmoczkowania dzieci - zrobiłam to raz a porządnie, obyło
        się bez płaczów ale w tej sytuacji raczej lekko nie będzie.
    • klubgogo Re: do kiedy karmić butlą w nocy 26.08.10, 09:08
      Moja od 7-8 miesiąca dostawała zagęszczone kaszką mleko, później kaszkę łyżeczką na noc, po tym obowiązkowe mycie zębów i spała do rana. Czasami budziła się, ale dostawała wtedy tylko wodę. Może zmień kolejnośc, najpierw porządna kolacja (nie mleko) a dopiero kąpiel, bo inaczej bedziesz dziecku za chwilę próchnicę leczyc tongue_out
      • cytrusowa Re: do kiedy karmić butlą w nocy 26.08.10, 09:44
        u nas pomogla kaszka na noc

i najadanie sie dzieci w ciagu dnia

ale kaszka, ok. 210ml to podstawa - na tym etapie z butelki
      • ant-nat Re: do kiedy karmić butlą w nocy 26.08.10, 10:24
        no to chyba muszę zmienić kolejność bo kaszkę łyżeczką je na śniadanie. To może
        spróbuję dać jej kaszkę na kolacje. Tylko, że wieczorami ona jest tak zmęczona,
        że czasami w ogóle nie chce jeść a nie wiem czy jak jej dam kolację o 19 a
        położę spać o 20,30 to nie będzie głodna?
        • deela Re: do kiedy karmić butlą w nocy 26.08.10, 11:42
          ja daję kolację o 19:30, je z nami, całą rodzina przy stole, kładę ich koło
          20:30 (bo zanim kolacja, pozmywam, wykąpie to tak się mniej więcej 20:30 robi)
          może od 17 mniej więcej już ją powoli wyciszaj, bez aktywnych zabaw?
    • minika_p Re: do kiedy karmić butlą w nocy 03.09.10, 13:39
      ja pytałam lekarki do kiedy, bo moja córka też pije po uśnięciu. odp lekarki, że
      do 2 roku bez oduczania można dawać, bo dziecko najwidoczniej tego potrzebuje.
      teraz córka ma 2 lata i 2 mce i robię tak: kładę ją ok.19:00-19:30 wypija 210
      mleczka i potem ok 22:00 około 100ml, ale od 2 tyg "zapominam" i sprawdzam, czy
      się upomni. Powiedzmy, że 50% przypadków bez mleka, następne dopiero między 6:00
      i 7:00 rano. Czyli domaga się coraz rzadziej i nawet rano wypija raptem 40 ml.
      Jeszcze mała sugestia - jeśli masz taką możliwość - niech dzieci nie śpią razem
      z Wami smile u mnie wyszło nam to na dobre, bo mała śpi spokojniej i my też i mamy
      wieczorem czas tylko dla siebie smile
      • klubgogo Re: do kiedy karmić butlą w nocy 04.09.10, 13:43
        Dziecko potrzebuje też miec zdrowe zęby.
    • malgosiek2 Re: do kiedy karmić butlą w nocy 03.09.10, 16:38
      A potem zdziwienie i rozpacz,że dziecko ma próchnicę i zepsute ząbki.
      Nic dziwnego przy takim karmieniu to próchnica butelkowa jak się patrzy.
      Jak dla mnie to nie głód lecz nawyk.
      a od nawyku trudno się odzwyczaić jak wiadomo.
      Przerabiałam z młodszym karmienie nocne butlą do niemal 1,5 roku,po czym
      powiedziałam basta.
      budził sie w nocy po 3-4 razy i zjadał mało,bo ok.100 ml.
      Przez tydzień oduczyłam jedzenia poprzez dawanie butelki z wodą,budził się wtedy
      6-7 razy i nie bardzo się jemu to podobało,ale byłam konsekwentna.
      Paradoksalnie jak się po tygodniu oduczył to zaczął przesypiać całe noce bez
      jakichkolwiek wybudzeń.
      A dwa żołądek i ukł. pokarmowy też musi odpocząć od ciągłego trawienia pokarmu,a
      organizm w nocy ma spowolniony "bieg",wiec gorzej trawi nocny pokarm.
      Trzy to słodkie mleko oblepia zęby zdecydowanie lepiej w nocy ponieważ jest
      produkowane znacznie mniej śliny,a dzięki temu bakterie mają się aż za dobrze i
      jest dla nich raj do rozmnażania się.
      Tak więc korzyści zdrowotne są dla mnie i dla mojego dziecka bardziej na I
      miejscu niż zaspokojenie jego nawyku i wymuszanie płaczem i histerią kolejną
      porcję nocnego "mleczka"z butelki.
    • agazagie Re: do kiedy karmić butlą w nocy 03.09.10, 17:56
      Mój syn nie je w nocy odkąd skończył 4 m-ce. Wtedy też przeszłam na mleko
      modyfikowane. Zaczął normalnie przesypiać całe noce i nie widziałam potrzeby,
      żeby go dokarmiać "na śpiocha". Może ty tak robiłaś? Szczerze mówiąc to nie
      wiedziałam, że tak duże dzieci mogą jeszcze budzić się w nocy na jedzenie. Może
      po prostu rozrzedzaj mleko coraz bardziej aż dojdziesz do wody? smile
    • leneczkaz Re: do kiedy karmić butlą w nocy 03.09.10, 18:22
      Przestał jeść w nocy jak miał 5 m-cy. Po prostu któregoś dnia zamiast butli
      dostał smoka, przytulanki i się udało. Nie było problemu.. Łatwiej uczyć dziecko
      jak ma pół roku niż półtora..
    • jeszczurzyca Re: do 6msc życia 03.09.10, 21:20
    • karro80 Re: do kiedy karmić butlą w nocy 03.09.10, 21:48
      Mojej nie odzwyczjam, choć ma 2,5 roku, wiem, że potrzebuje i tyle(mało waży, płuca zżerają itp) ,
      ale nie o tym -o zębach miało być.

Po róznych pomyslach daję po prostu po flaszce sztyptę ksylitolu(cukier brzozowy -wspomaga
      reminalizację szkliwa i działa bakteriobójczo, choć słodziutki), palcem na zębiska do buzi, z początku
      prbowałm słodzic kaszkę nim, ale w sumie bez sensu mi się wydaje -ksylitol drogi jak pies, a tak
      starcza na długi czas.
      • mruwa9 Re: do kiedy karmić butlą w nocy 03.09.10, 22:57
        taniej byloby wziac szczoteczke, paste z fluorem i wyczyscic zeby po jedzeniu. A poza tym badania
        wskazuja znamiennie wyzsze ryzyko rozwoju prochnicy u dzieci, ktore korzystaja z butelki powyzej
        18. miesiaca zycia.
        Upupiasz dziecko ta flacha, 2.5-latka juz dawno nie powinna pamietac, co to takiego butla i
        smoczek, do picia w tym wieku sluza kubki, filizanki i szklanki.
        • karro80 Re: do kiedy karmić butlą w nocy 04.09.10, 12:44
          Ej kobito, ja nie jestem w stnaie w nocy dziecięciu czyścić zębów, ani karmić go łyzką, bo
          zwyczajnie beton jestem. Z ksylitolem po prostu latweij.

W dzień jada sama i ze smoczków i flaszek nie korzysta, więc gwałtu na jej delikatnej osobowości
          nie czynięwink W ogole jest samodzielna baba.

A w nocy musi jeść bo jej nie styka to co w dzień, a je dużo w dzień, sa okresy, ze bardzo dużo -
          wierzę dziecięciu, że potrzebuje -jak nie potrzebowała to nie jadła ponad 3 miechy - jak ma okresy
          intensywniejszego wzrostu to żre całą dobe niemal - dodam, że młoda wg zapotrzebowań powinna
          dostawać ok 800kcal, dostaje mniej więcej dwukrotnośc i tak wazy 9,9kg - to mi jakoś nie bardzo
          nie dać jej 2 flaszek mleka z "wkładem", dietę ma zbilansowaną perfekcyjnie,uwzględniona większoą
          podaż węglowodanów, bo bez tego nie przybierała ani grama ale u niej ciągle
          płuca "ciągną"(zniszczone miała dośc solidnie) zwalszcza latem cię meczy i to też na żarcie się
          przekłada.
          • mruwa9 Re: do kiedy karmić butlą w nocy 04.09.10, 13:37
            na moj gust to tkwicie w blednym kole: dziecko w dzien nie je, bo w nocy dostaje bomby
            kaloryczne. gdybys skonczyla z nocnym karmieniem, istnieje spora sznasa, ze dziecku apetyt w
            dzien sie poprawi. A kontynuujac nocne karmienia to nawet ksylitol nie uratuje zebow twojego
            dziecka.
            • slonko1335 Re: do kiedy karmić butlą w nocy 04.09.10, 13:41
              Mruwa, przeczytaj raz jeszcze dokłądnie-ona pisze, że dziecko w dzień je bardzo
              dużo..
    • semi-dolce Re: do kiedy karmić butlą w nocy 04.09.10, 00:37
      Młody jadł w nocy tak do 18 miesiąca, przy czym jadl juz zwykłe krowie,
      nalewałam do kubka idąc spać, stawiałam przy nim i rano było wypite, nie budził
      mnie. Sam przestał jeść i kiedy kilka poranków z rzedu znajdowałam pełny kubek,
      przestałam dawać.
    • kartoffeln_salat Re: do kiedy karmić butlą w nocy 04.09.10, 13:48
      Pewnie zaraz mnie zakrzyczą, ale nie rozumiem tego oduczania jedzenie w nocy, bo jak dziecko jest
      głodne to jest głodne i tyle.
      Ja mam okropnego żarłoka, który czasami nadal sie w nocy obudzi i nie chce pić tylko jest głodny.
      A innej nocy nie budzi sie na mleko, wiec widocznie nie potrzebuje - dopiero o 6 rano.
      I nie zawsze zależy to od ilości zjedzonej kolacji, tylko sam widocznie wie że jest głodny lub nie.

U nas o oduczaniu też nie ma mowy na siłę, bo młody tak okropnie ryczy że go słychać na ulicy przy
      zamkniętym oknie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka