Dodaj do ulubionych

Cycterrrorysta

03.11.10, 12:55
Witam,
Prosze Was drogie mamusie o pomoc choc temat stary i przeszukalam juz cale forum...
Moj mlodszy syn we wrzesniu skonczyl 2 lata i za nic nie moge odstawic pana od piersi...Jak mnie nie ma to nie wola, nie ma problemu bo chodzi do zlobka ale jak jestem w domu to tylko "tic,tic"...Probolwam juz wszystkiego ale nic nie dziala, musztarda i pieprz tez jest spokosmile
W nocy wola kilkanascie razy cycusia, jak nie dam to krzyczy wrecz "wrzeszczy" - tak dobrze widzicie...Nie wiem co robic,rece mi opadaja, starszy syn odstawil sie sam w wieku 20 m-cy. Co robic, nie spalam ani jednej nocy od ponad 2 lat....
Plissssss
Obserwuj wątek
    • agnieszka_i_dzieci Re: Cycterrrorysta 03.11.10, 13:11
      ja widzę dwie możliwości:
      - chcesz odstawić i jesteś tego pewna -tłumaczysz, uspokajasz, angażujesz (szczególnie nocami) tatę, proponujesz mleko w kubku itp, ale nie łamiesz się i nie dajesz piersi, choćby młody bardzo prosił i płakał (możesz tłumaczyć,że mleka nie ma, że jest już duży,że piersi bolą - co wolisz)
      - nie jesteś pewna na 100% (albo i więcej) i czekasz aż się sam odstawi. Wtedy proponuję spróbować dawać w nocy do picia wodę i tłumaczyć,ze jedzenie w nocy źle działa na ząbki.
      • jarzabka Re: Cycterrrorysta 03.11.10, 13:22
        hm,...
        W nocy bidon z woda laduje z wielkim hukiem na podlodze. Starszy sie budzi i oboje placza bo młody krzyczy az sasiedzi slyszasmile)) Sztucznego mleka nie pije. W zlobku nie ma problemu ze spaniem itp...jak zostaje w dzien z tata tez nie ma problemu ale w nocy nigdy sam nie zostawal, a nie mam gdzie ulokowac starszego 4-ro latka bo jak siebie nie widza to placze jeden za drugimsad((Gencjane tez juz zlizuje a zebiska ma jak "kopara"tongue_out
        • pitu_finka Re: Cycterrrorysta 03.11.10, 14:04
          Przeczekać wrzaski. Innego sposobu nie widzę. Też mnie to czeka, bo mój ma 20 miesięcy i również liczyłam na to, że - jak starsze - odstawi się sam, ale widzę że im dalej tym gorzejwink

Teraz dumam, czy już jestem zdecydowana na 100% czy niewink Ale chyba tak, bo dziś w nocy mąż i ojciec nam uciekł z łoża, bo podobno rozpychaliśmy sięwink Tak być nie może, mimo wszystko w łóżku wolę starszego ze swoich mężczyzntongue_out Problem jest taki, że jak przychodzi weekend to mąż i ojciec nie chce współpracować (czyli chce w nocy spać) i tak to odkładamy z tygodnia na tydzień.

Także również czekam na świetne radywink
          • jarzabka Re: Cycterrrorysta 03.11.10, 14:07
            Masakra<wrrrrr>
            U nas tatus zostaje w "lozu" sam bo ja kilkanascie razy wychodze do malego....rano do pracysmileTatus sie chce wyspac do pracy, synek do przedszkola a ja....tylko odstawic korniszonasmile
            A mowia, ze przy drugim oszlomku jest latwiej....to taka kochana bestyjasmile
          • mrs.t Re: Cycterrrorysta 03.11.10, 23:51
            > iesięcy i również liczyłam na to, że - jak starsze - odstawi się sam, ale widz
            > ę że im dalej tym gorzejwink

na pewno nie bedzie gorzej jesli nie bedziesz odtsawiac w ciezkim emocjonalnie dla dziecka czasie, miedzy 2 a 3cim rokiem zycia.
            na pewno bedzie latwiej - nie za miesiac czy dwa ale za pol roku czy 8mcy.
            tyle wytrzymalyscie - czym jest jeszcze troche wink
            i wrzaskow i nerwow dziecku oszczedzicie.
            a dzieci naprawde pieknei wyrastaja z piersi.
            naprawde.
    • basiak36 Re: Cycterrrorysta 03.11.10, 14:09
      Ja nic nie robilam, przestalam karmic kiedy coreczka miala 2.5 roku. W wieku 24 mcy na pewno nie byla na to gotowa, kilka miesiecy pozniej bylo ok, bez oszukiwania musztarda, po prostu ja przytulilam, powiedzialam ze mleka nie bedzie i juz. Nie ma sensu walczyc z dzieckiem, ktore po prostu na to jeszcze nie jest gotowe.
      Mozesz natomiast regulowac pory karmien, tlumaczyc ze nie moze ssac kiedy ma na to ochote, takiego malucha mozna juz zaczac wychowywacsmile
    • emitka1.1.9 Re: Cycterrrorysta 03.11.10, 15:11
      musisz przeczekac... nie ma i koniec
      poplacze tydzien pozniej zapomni. ja tak odzwyczailam mala do smoczka. plakala, plakala i przestala po kilku dniachsmile
      a tak w nawiasie to uwazam ze 2 lata karmienia to duzo za dlugo, rok max. ale to tylko moja opiniasmile
      • basiak36 Re: Cycterrrorysta 03.11.10, 16:29
        emitka1.1.9 napisała:

> a tak w nawiasie to uwazam ze 2 lata karmienia to duzo za dlugo, rok max. ale t
        > o tylko moja opiniasmile

Opinie oczywiscie moza miecsmile Niemniej 1-2 latek mleka nadal potrzebuje, a wiadomo ze najlepiej jesli jest to mleko wlasnej mamy. Dzieci odstawiaja sie od piersi po 2-3 roku zycia same.
        • emitka1.1.9 Re: Cycterrrorysta 03.11.10, 16:37
          twoja opinia...
          ja uwazam ze trzylatek z cycem w buziaczku to cos nie tak, no ale co ja tam wiemwink
          • tiuia Re: Cycterrrorysta 03.11.10, 17:06
            Tiaa... też tak twierdziłam. Dopóki nie okazało się, że moja córka ma już 1,5 roku i wciąż nie chce się odstawić.

Mój syn odstawił się sam jak miał 10 miesięcy i wierzyłam, że Ewa też się odstawi w okolicy swoich pierwszych urodzin. Jednak tak się nie stało, a ja nie mam motywacji żeby przeprowadzić Ewie jakiś stanowczy odwyk. Tak więc ja - była przeciwniczka długiego karmienia - powoli sama się staję matką długo karmiącą;P
          • basiak36 Re: Cycterrrorysta 03.11.10, 17:18
            emitka1.1.9 napisała:

> twoja opinia...
            > ja uwazam ze trzylatek z cycem w buziaczku to cos nie tak, no ale co ja tam wie
            > mwink

Ale co nie taksmile Ja znam sporo np 2 latkow ktore nadal pija z butelki albo ssaja smoczki, wiec piers tym bardziej oksmile
            A Twoje dziecko/dzieci po 12 mcu juz zadnego mleka nie dostawalo/ly?

• emitka1.1.9 Re: Cycterrrorysta 03.11.10, 17:35
              a jak po uplywie 2-3 lat odstawisz od piersi to juz mleka dziecko nie dostaje?
              oczywiscie ze pije i bedzie pila
              jak pisalam jest to MOJA opinia - 3latek i piers NIE
              • basiak36 Re: Cycterrrorysta 03.11.10, 18:34
                emitka1.1.9 napisała:

> a jak po uplywie 2-3 lat odstawisz od piersi to juz mleka dziecko nie dostaje?

No nie bo po cosmile Wystarczy ze sie zdrowo odzywia, duzo jedzenia ma swietnie przyswajalny wapn, nie tylko nabial. Z nabialu moje dzieci jedza tylko jogurt naturalny, czasem odrobina sera. Mleko krowie czasem jako dodatek do nalesnikow.

> jak pisalam jest to MOJA opinia - 3latek i piers NIE
                No wlasnie dlatego zrozumialam ze jestes przeciwna zeby 3 latek pil mleko w ogole. Chyba ze jestes tylko przeciwna mleku gatunku ludzkiego z jakiegos powodu, nie ma problemusmile
    • cibora Re: Cycterrrorysta 03.11.10, 17:08
      Witam.
      Jak nie jesteś przekonana, że chcesz odstawić to nic nie rób, bo i tak nie wyjdzie. Ja też mam "cycterrorystę", który sam się odstawia. Dziś skończył dwa i pół roku. Jakiś miesiąc temu zrezygnował z zasypiania wieczorem przy cycu. Sam!! Byłam w absolutnym szoku. Od prawie dwóch tygodni NIE budzi się w nocy na cyca (śpi z nami, ale nawet jak się obudzi to nie woła cyca). Został nam cyc poranny i na drzemkę. I pewnie też z tego zrezygnuje. Jak możesz poczekać, aż będzie gotowy to poczekaj.
      Pozdrawiam.
      Agnieszka
      --
      Staś (03.05.2008)
    • asia_i_p Re: Cycterrrorysta 03.11.10, 17:40
      Moja się odstawiła sama - albo prawie sama - ale w wieku trzech lat. Gdybym próbowała przy dwuletniej, chybabym musiała kupić takie ochraniacze na usze jak mają pracujący przy młocie pneumatycznym.
      2,5 letnia dała się odstawić od ssania nocnego, potem od dziennego z wyjątkiem wieczora (albo na odwrót, już nie pamiętam).
      Śpi u siebie czy z wami? Moja spała z nami i wtedy pobudki były rzadsze, często starczało przytulenie czy pogłaskanie. On chce pić czy chce ciebie?
    • kinga_owca Re: Cycterrrorysta 03.11.10, 18:41
      mój zaprzestał nocnego cyckanie w wieku 2,5 lat
      powiedziałam mu, że nie dostanie w nocy bo spimy i on to zrozumiał
      budzi się nadal, ale wystarczy mu przytulenie - śpimy razem
      dopiero wtedy do tego dorósł, obylo się bez płaczu, bez wymuszania
      i nic w nocy nie pije, po prostu spi wink
    • magnes1978 Re: Cycterrrorysta 03.11.10, 18:59
      moja koleżanka z synem w wieku około 2 lat zrobiła tak;powiedziała ze cycusie są chore, nakleiła sobie plasterki. młody podobno przez tydzień wołał a ona za każdym razem mówiła ze jeszcze nie bo cycusie są chore i pokazywała plasterkismile po tygodniu młody zapomniał

odstawienie jeszcze przed nami bo moja ma dopiero 14 miesięcy- mój mąż już się śmieje, że bez plasterków się nie obejdziesmile
      powodzenia
      • jarzabka Re: Cycterrrorysta 04.11.10, 11:46
        U mnie pasterki nie zdaly egzaminu. Mlody zaczal je odklejac sam bo na piersi sie deformowaly...skumal o co komantongue_out Do dzis dnia jak mowa o plasterkach to chce cycusia kleic...heee
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka