Dodaj do ulubionych

dlaczego kupuje sie dzieciom wieksze buty?

15.01.11, 20:45
tak mnie dzis natchnelo z tymi butami
kolejne za male, a zima jeszcze nie dobiegla konca
czy juz witac wiosne?

dlaczego kupuje sie dzieciom buty wieksze
a doroslym nie?
moja corka skonczyla 2 lata, do kiedy obowiazuje ta zasada wlasciwie?
Obserwuj wątek
    • slonko1335 Re: dlaczego kupuje sie dzieciom wieksze buty? 15.01.11, 20:50
      Jak większe? kupujesz większe niż długość stopy i tyle. Dorosły też tak kupuje, różnica jest taka, że zna swój rozmiar a a jak założy to wie czy go gniecie czy nie.
      • twitti Re: dlaczego kupuje sie dzieciom wieksze buty? 15.01.11, 20:53
        Zgadzam sie ze slonko1335. Niektorzy kupuja tez buty wieksze czyli tzw na wyrost. Bo nie wiadomo ile dziecku stopa urosnie przez miesiac. Ale czy to sie sprawdza i czy dziecku wygodnie to nie wiemsmile ja kupuje zawsze o 1cm wieksze. Ale zasada ta dotyczy podobno tylko butow zamnietych, a nie sandalowsmile
      • hellusia Re: dlaczego kupuje sie dzieciom wieksze buty? 15.01.11, 20:55
        kupuje się większe po to żeby trochę w nich pochodziły, dlatego jak dzieci były małe to czasem kupowałam co drugi numer bo okazywało się że te same o numer większe są na styk więc musiały być większe o 2 numery
        • zjawa1 Re: dlaczego kupuje sie dzieciom wieksze buty? 15.01.11, 21:12
          Doroslej osobie stopa juz nie rosnie wiec dlatego ma jeden i ten sam nrsmile
          Dziecku, zwlaszcza malemu rosnie czasami nawet o 1,5 nr w ciagu 2-3 miesiecy.
          Tak bylo w naszym przypadku. Stopa dziecka urosla w ciagu 2 miesiecy przeszlo o 1 nr.
          Gdybym kupowala mojemu synowi buty z takim samym,, luzem" co sobie, to jakies 2 tyg temu musialabym kupic kolejne buty zimowesmile
          Kuppuje wiec wieksze ok 1 nr od stopy. To jest przeszlo 1 cm wieksze niz stopa dziecka w momencie zakupu.
          Buty zimowe, ktore kupilam pod koniec listopada w chwili obecnej sa na tzw. ,,styk".
      • slonko1335 Re: dlaczego kupuje sie dzieciom wieksze buty? 15.01.11, 21:19
        O masz dorosłemu rozmiar buta tak samo się dobiera jak dziecku, do długości stopy dodajesz 0,5-1 cm:
        form-obuwie.pl/jak-prawidlowo-dobrac-rozmiar-buta.xhtml
        • zjawa1 Re: dlaczego kupuje sie dzieciom wieksze buty? 15.01.11, 21:25
          Gdybym ja malemu dobierala rozmiar buta tak, jak sobie, to musialabym w kazdym sezonie kupowac po 2 pary butow. Dziecku nie dobiera sie butow tak, jak doroslemu, no chyba, ze kogos stac na to, zeby porzadne buty w cenie ok 250 zl. kupowac 6 razy w ciagu rokusmile Dziecku kupuje sie buty z ,,zapasem" oczywiscie nie mozna z nim przesadzac.
          • slonko1335 Re: dlaczego kupuje sie dzieciom wieksze buty? 15.01.11, 21:34
            Dziecku nie dobiera sie butow tak, jak dorosle
            > mu, no chyba, ze kogos stac na to, zeby porzadne buty w cenie ok 250 zl. kupowa
            > c 6 razy w ciagu rokusmile Dziecku kupuje sie buty z ,,zapasem" oczywiscie nie mo
            > zna z nim przesadzac.

rozumiem, że Ty tak nie dobierasz i Ty kupujesz z apasem, ja nie kupuję z zapasem bo wiem jak niewygodne są za duże buty i nie jest prawdą, że w każdym sezonie muszę kupować 2 pary butów o rożnych rozmiarach, owszem zdarza się bo noga rośnie skokowo ale również się zdarza, że jesienne buty są dobre wczesną wiosną.
            • zjawa1 Re: dlaczego kupuje sie dzieciom wieksze buty? 15.01.11, 21:40
              Nie wiem w jakim wieku jest Twoje dziecko?
              Moje bedzie mialo niebawem 3 latka i odkad zaczelo chodzic np. nigdy buty zakupione jesienia( mimo tego, ze kupowane z zapasem-NIE ZA WIELKIE-nie byly dobre na wiosne! Teraz, pod koniec listopada kupilam buty zimowe wieksze ok 1,5 cm. W chwili obecnej ma ok 0,5 cm luzu. Chodzilo mu sie bardzo dobrze i nie bylo zadnych problemow. Gdybym kupila tak, jak doroslemu, to musialabym jakies 3 tyg temu kupowac kolejne buty zimowe.
              • slonko1335 Re: dlaczego kupuje sie dzieciom wieksze buty? 15.01.11, 21:47
                Mam dwulatka i prawie pięciolatkę. Starsza nosiła buty wiosną i te same buty jesienią, na zimę musiałam już kupić większe. W zeszłym roku nosiła te same jesienią i dokładnie te same wczesną wiosną, zimą ten sam rozmiar. Dwulatek zmienił na koniec lata sandały 23 na 24(te większe zdążył mieć na sobie jakieś dwa tygodnie zanim pogoda się skaszaniła), nosił jesienią 24, obecnie ma zimowe 24. Jakbym kupiła mu na początku lata tylko sandały 24 to biedak przez prawie trzy miesiące męczył by się w za dużych a mierzone były kilkakrotnie bo obie pary i 23 i 24 kupiłam na wyprzedaży zimą i całe lato nie nadawały się do użytku.
                • zjawa1 Re: dlaczego kupuje sie dzieciom wieksze buty? 15.01.11, 21:56
                  Wiesz, u mojego rosnaca stopa to odwieczna tajemnicasmile
                  Mimo tego wykumalam etapy tzw skoku wzrostu stopy. Niestety z reguly wyapadaja w najgorszych momentachsmile
                  Ogolnie ponoc ma wielka noge, tak mi mowia prawie 3 latka i buty zimowe z Bartka rozmiar 28 i w chwili obecnej ok 0,5 luzu!
                  Po 1 roku zycia kupowalam jak TY i musialam w okresie letnim zakupic 2 pary sandalkow. Natmiast jak sie domyslasz wiosenne byly za ,,bardzo" za male na wczesna jesien.
                  • slonko1335 Re: dlaczego kupuje sie dzieciom wieksze buty? 15.01.11, 22:04
                    > Wiesz, u mojego rosnaca stopa to odwieczna tajemnicasmile
                    no i właśnie dlatego bez sensu jest kupowanie na zaś jak dla mnie. Ja spodziewam się, że tej zimy czeka mnie dokupienie kolejnej pary dla młodziaka ale pocieszam się, że przynajmniej w wyprzedaże się wstrzeliwink starsza powinna przechodzić w tych do końca co ma, za to właśnie wszystkie spodnie i rękawy za krótkie się zrobiły..

Ogolnie ponoc ma wielka noge,
                    moja pięciolatka ma 27, więc trzylatek i 28 to faktycznie spora, chociaż moja to ogólnie drobizna.
                    • zjawa1 Re: dlaczego kupuje sie dzieciom wieksze buty? 15.01.11, 22:11
                      Daj spokoj, ja juz nawet nie wspominam o ubrankach.... masakrasad Jak byl niemowlakiem kupowalam na zapas o kilka nr. wieksze. Teraz juz tego nie robie bo, albo urosna mu akurat w danym okresie rece, a spodnie sa ok z danego kompletu., albo nogi i spodnie sa za krutkie a bluzki ok. Heheh, zawsze myslalam, ze dziecko rosnie symetryczniesmile Ogolnie w okresie zimowym ma takie ewidentne skokismile
    • leneczkaz Re: dlaczego kupuje sie dzieciom wieksze buty? 15.01.11, 21:42
      Już nigdy nie kupię za dużych bo kupiłam synkowi w październiku bodajrze 1,5 większe zimowe i nadal są 1,5 cm większe indifferent. Chodzi biedak jak kaleka uncertain
      • ancymon123 Re: dlaczego kupuje sie dzieciom wieksze buty? 17.01.11, 12:21
        Nie kupuje wiekszych niż 0,5 cm. Wydaje mi sie, że luźne buty są niewygodne.
        Teraz stopa małemu urosła dwa rozmiary od jesieni, a od wiosny do jesieni cały czas był ten sam rozmiar.
    • kaskahh Re: dlaczego kupuje sie dzieciom wieksze buty? 15.01.11, 23:07
      wiec nadal nie wiem
      dlatego, zeby je mialy na dluzej?

a jak myslalam, ze to ma jakis sens, zeby na kciuk, czyli jakis centymetr wieksze
      wiec jak kupie dokladnie takie, jak sobie, czyli stopa rowna sie wkladce to nic sie nie stanie ze stopa i palcami
      myslalam, ze to jakos dziala na stope, czy chodzenie, ze dzieci jakos inaczej, ze sie stopa przesuwa...
      bo ze zaraz beda za male, to mi juz wiadomo, eh..

wybaczcie moje glosne myslenie, ale nie rozumiem...
      • mikams75 Re: dlaczego kupuje sie dzieciom wieksze buty? 15.01.11, 23:18
        kupuje sie o 1 cm wieksze, zeby bylo miejsce na rosnaca stope i nie trzeba wtedy kupowac nowych co miesiac. Doroslemu nie rosnie stopa, wiec nie kupuje wiekszych.
      • 3-mamuska Re: dlaczego kupuje sie dzieciom wieksze buty? 17.01.11, 09:57
        Ja jak kupuje w clarks, buty dla dzieci to ONI zawsze tak mierza, ze sa zawsze za duze II to sporo, luzu tyle ze matko , jak mnie to drazni.
        Ale wlasnie facet mi kiedys powiedzial, ze dzieco musi miec luz w okolicy palcow, zeby swobodnie rosly I nie zaburzac wzrostu.
        • franczii Re: dlaczego kupuje sie dzieciom wieksze buty? 17.01.11, 11:10
          No wlasnie mnie tez zawsze personel dobiera butki i zawsze sa nieco wieksze. I na wkladce w bucie jest zanaczone linia gdzie ma sie stopa zaczynac a gdzie konczyc zeby but byl dobry i zawsze ten zapas jest bo nie wiadomo kiedy ta stopa urosnie, skok moze byc nawet w ciagu 2 tygodni od zakupu butow i tylko dzieki temu zapasowi dziecko ma komfort bo to nie chodzi o nasze pieniadze ale o komfort tym bardziej, ze sporo dzieci, w tym moje wlasne, nie potrafi powiedziec, ze buty sa niewygodne bo jeszcze nie sa w stanie zlokalizowac dyskomfortu a dyskomfort maja. Zreszta nie tylko w zwyklych obuwniczych tak jest. Moj starszy syn nosi buty ortopedyczne i technik ortopedyczny, ktory mu te buty dobiera i robi wkladke na miare zawsze robi ja z lekkim zapasem. A w przypadku butow korygujacych wady trzeba naprawde dokladnie dobrac obuwie.
        • hanalui Re: dlaczego kupuje sie dzieciom wieksze buty? 17.01.11, 13:30
          3-mamuska napisała:

> Ja jak kupuje w clarks, buty dla dzieci to ONI zawsze tak mierza, ze sa zawsze
          > za duze II to sporo, luzu tyle ze matko , jak mnie to drazni.
          > Ale wlasnie facet mi kiedys powiedzial, ze dzieco musi miec luz w okolicy palc
          > ow, zeby swobodnie rosly I nie zaburzac wzrostu.

Ja tez kupuje buty w sklepach gdzie jest przeszkolony personel w doborze butow dla dzieci. Nie tylko mierza dlugosc stopy, ale i szerokosc oraz kazda stope z osobna bo zwykle stopy minimalnie sie roznia. Dobor jest do stopy minimalnie wiekszej, pod wzgledem tych dwoch wartosci (dlugosci i szerokosci stopy) i wlasnie ze sporym zapasem na dlugosci. Poza tym dziecko przez chwile jest obserwowane jak chodzi w obydwu butach, gdzie wtedy ma palce, piete oraz jak stopa zachowuje sie juz w bucie w trakcie chodzenia, nie tylko podczas siedzenia.
          Nie zauwazylam by luz powodowal ze stopa lata czy plywa w bucie, dziecku zle sie chodzilo. Zwykle tak dobrane buty "starczaja" rozmiarowo na 6-8 miesiecy, przynajmniej u mojego dziecka.
          • kaskahh Re: dlaczego kupuje sie dzieciom wieksze buty? 17.01.11, 21:08
            i tak, jak mowi hanalui,
            sa rozne szerokosci stopy

moja ma waska i kupienie sandalow bylo bardzo trudne, bo stopa "latala"
      • agnieszkaela Re: dlaczego kupuje sie dzieciom wieksze buty? 17.01.11, 10:32
        Dziewczyny juz odpowiedzialy. Dzieciom i doroslym kupuje sie buty tak samo, ma byc odrobina luzu w bucie. Dorosly to wyczuje, albo zna rozmiar. Dziecku sprawdzasz sama. I wcale nie chodzi o oszczednsc, bo szybko wyrosnie!
    • batutka Re: dlaczego kupuje sie dzieciom wieksze buty? 16.01.11, 00:26
      kaskahh napisała:

> dlaczego kupuje sie dzieciom buty wieksze
      > a doroslym nie?

co to za jakieś dziwne pytanie? ja nie kupuję za dużych - co sezon, w sklepie, w którym kupujemy buty, mierzymy stopy córek i według miarki kupujemy buty - W SAM RAZ, ani za małe, ani za duże
      nie uogólniaj proszę
    • deodyma Re: dlaczego kupuje sie dzieciom wieksze buty? 16.01.11, 09:37
      nigdy nie kupuje dziecku wiekszych butow.
    • franczii Re: dlaczego kupuje sie dzieciom wieksze buty? 16.01.11, 11:31
      Dzieciom podobno kupuje sie buty luzne na palec. Tak mnie nauczyly panie w sklepie dzieciecym Kickers . A one same maja instrukcje od producenta. Zreszta na wkladce wewnatrz czesto jest zaznaczone gdzie sie stopa powinna onczyc i wlasnie to jest gdzies okolo 1 zm przed koncem wkladaki.
      • franczii Re: dlaczego kupuje sie dzieciom wieksze buty? 16.01.11, 11:42
        Aha, i stosujac te rady w praktyce nie zdarzylo mi sie kupowc zbyt czesto butow. Zwykle jedne na sezon by wystarczyly. Tylko na lato, ktore jest we Wloszech dluzsze musze kupowac drugie sandalki.
      • cachemire Re: dlaczego kupuje sie dzieciom wieksze buty? 17.01.11, 10:31
        Wlasnie, jak powiedziala franczii, po nalozeniu buta , wklada sie palec za pieta i widac, czy but dobry. Ja nie kupuje wiekszych, bo juz raz spazylam sie na takim zakupie. Buty rok temu w styczniu byly w sam raz, wiec zakupilam na przecenach o numer wieksze (zimowe botki) a tu rozmiar utrzymal sie do kwietnia i trzeba bylo kupic buty bardziej odkryte. No i nici z butow, bo w nastepnym sezonie byly juz za male, szkoda sad Z ubraniami zreszta tez roznie bywa, bo tez rece moga wydluzyc sie a nogi moga byc prawie bez zmian. Teraz tez nie korzystam z obuwniczych przecen zimowych , bo boje sie, ze nie trafie, a szkoda, bo sa super!
    • budzik11 Re: dlaczego kupuje sie dzieciom wieksze buty? 16.01.11, 14:05
      Nigdy nie kupowałam dzieciom za dużych butów. Kupuję takie akurat (zimowe z uwzględnieniem grubej skarpety), nigdy nie zdarzyło mi się kupowac nowych w tym samym sezonie, zawsze cały sezon dziecko przechodziło w jednych. Ale też nie kupuję butów za 250zł jak to ktoś napisał (max 100) - nie widzę sensu wywalać tyle pieniędzy na super hiper zdrowe i odpowiadające anatomii dziecięcej stopy buty, żeby potem dziecko człapało w za dużych butach - to IMO chyba bardziej szkodliwe niż kupowanie tanich ale dopasowanych bucików.
    • pinkdot Re: dlaczego kupuje sie dzieciom wieksze buty? 16.01.11, 16:57
      Ja się stosuję do porad z tej strony:
      www.ecco.com/pl/pl/kolekcja/dzieci/poradnik/buty.jsp
      Jest tu odpowiedź na Twoje pytanie:
      Prawidłowy rozmiar

Podstawowa zasada mówi, że odległość między czubkiem wielkiego palca o końcem buta powinna wynosić 1,5 cm Ta dodatkowa przestrzeń umożliwia 3 rzeczy:

* Około 0,5 cm zapewnia przestrzeń ‘na rozszerzania stopy podczas chodzenia.
      * Około 0,8 cm pozwala stopie rosnąć.
      * Około 0,25 cm jest zajęte przez czubek buta.
      • kaskahh pinkdot, dziekuje 16.01.11, 18:53
        bardzo mi pomoglo to wszystko zrozumiec
        wiec ma to jakis sens

sprzedawczynie w sklepach z obuwiem tez mowia o wiekszych butach

serdecznie dziekuje
        wszystko jasne!
    • atrapcia Re: dlaczego kupuje sie dzieciom wieksze buty? 16.01.11, 20:48
      A ja nie kupuję większych, tylko dlatego, że stopa rośnie, tylko kupuję większe, w razie gdybym miała założyć grubsze rajstopki. Z doświadczenia wiem, że grube rajstopy robią duuuużą różnicę przy zakładaniu bucików smile To jeśli chodzi o zimowe, z letnimi nie ma takich problemów bo lubimy sandały a one nie muszą być aż tak duże wink
      • katrina73 Re: dlaczego kupuje sie dzieciom wieksze buty? 17.01.11, 09:05
        atrapcia napisała:

> A ja nie kupuję większych, tylko dlatego, że stopa rośnie, tylko kupuję większe
        > , w razie gdybym miała założyć grubsze rajstopki. Z doświadczenia wiem, że grub
        > e rajstopy robią duuuużą różnicę przy zakładaniu bucików smile To jeśli chodzi o z
        > imowe, z letnimi nie ma takich problemów bo lubimy sandały a one nie muszą być
        > aż tak duże wink

dokładnie to miałam napisać i chyba tak właśnie jest smile
    • marghot Re: dlaczego kupuje sie dzieciom wieksze buty? 17.01.11, 10:52
      sobie zimowe (nie kozaki do spódnicy) buty kupuję nieco większe, aby zmieściła się stopa w grubszej skarpecie
      córce tez zimówki kupuję wieksze z tego samego powodu

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka