Dodaj do ulubionych

Mam małe dziecko...

25.01.11, 09:47
Zmierzyć go sie nie da i juz...smile
Robiłam porządki w ciuchach, wywalałam za małe rzeczy i zorientowałam sie że na Młodego pasuje najlepiej HM 9-12 m czyli 80. Ma prawie 15 miesięcy....
Je nieźle. Martwić sie? Wiem że to tylko rozmiarówka ale słyszałam że w miare "prawdziwa". Jeszcze ze dwa miesiące pochodzi w tym rozmiarze... Czyli 17m dziecko w ubranku na 9-12m...? Brzmi strasznie..
Macie tak?
Obserwuj wątek
    • marghot Re: Mam małe dziecko... 25.01.11, 09:54
      odpowiem tak:

czy mam się martwić, że córka przez dlugi czas nosiła spodnie rozm. 92? wskoczyła w górę 98 a ten dół nadal 92...
      dopiero niedawno spodnie 98 okaząły się dobre...

mam to w nosie

'trzyma' centyl i to jest wazne dla mnei wskazanie, a nie rozmiarówka
    • mimka23 Re: Mam małe dziecko... 25.01.11, 09:56
      Ja tam bym się nie przejmowała. Znam dziecko 2,5 letnie, które nosi ubrania na 80cm, czasem na 86 (rozmiarówki są sobie nierówne). Jest drobny i niski poprostu, takla jego uroda.
    • kaamilka Re: Mam małe dziecko... 25.01.11, 10:00
      ja uwielbiam rozmiarówkę HM, bo zawsze wchodzę w rozmiar mniejszy niż noszę naprawdę smile i myślę, że z rozmiarówką dziecięca jest podobnie smile
      spoko! smile
    • wuwuem Re: Mam małe dziecko... 25.01.11, 10:02
      rozmiarówką ubrań bym się nie przejmowała, np. moja córka ma dwie pary rajtuz z tej samej firmy, obie pary rozmiar 98-104, jedne są za długie i aż się rolują na nogach, a drugie za krótkie i krok rajtuz córka ma w połowie ud wink
      wielkość małego dziecka ocenia się głównie wg wagi, jak wagowo mieści się w odpowiednich centylach, a jednocześnie widać, że dziecko nie jest ani wychudzone ani otyłe to jest ok smile
    • mondovi Re: Mam małe dziecko... 25.01.11, 10:15
      przejmowałam się rozmiarówką bardzo kiedyś, teraz wiem, że nie powinnam wink mój 4,5 letni syn ma ubrania w rozmiarach 110-122, zdarza się też jakieś 104. Czy gdy ma bluzę rozmiar 122 mam myśleć, ze jest wysoki, a jak ma bluzę 104, ze mały? rozmiarówki różnych firm bardzo się różnią. A jeśli tak się niepokoisz, próbowałaś go zmierzyć jak śpi np?
    • sarabanda2 Re: Mam małe dziecko... 25.01.11, 10:19
      Mnie się zawsze wydawało, że HM mooocno zawyża rozmiarówkę.
    • joshima Re: Mam małe dziecko... 25.01.11, 10:26
      tempera_tura napisała:

> Zmierzyć go sie nie da i juz...smile
      > Robiłam porządki w ciuchach, wywalałam za małe rzeczy i zorientowałam sie że na
      > Młodego pasuje najlepiej HM 9-12 m czyli 80. Ma prawie 15 miesięcy....
      I w czym problem? Ludzie są zwyczajnie róznego wzrostu. Dzieci też, stąd siatki centylowe. Moja córka w tym wieku tez nosiła ten rozmiar.

> Brzmi strasznie..
      Nie masz prawdziwych problemów?
    • lejla81 Re: Mam małe dziecko... 25.01.11, 10:30
      E, tam, mój syn nosi 86-92, a ma 3 lata. Jest w dolnej granicy normy, ale wciąż w normie, jego tata jest drobny, ja też nie należę do wielkich ludzi, no po prostu inny nie będzie.
      • olatb Re: Mam małe dziecko... 25.01.11, 10:38
        hmm, moja córka średniaczek koło 50 centyla i dużo spodni dalej nosi 80, zawsze miała krótsze nogi niż tułów. Generalnie w europejskiej rozmiarówce jest rozmiar do tyłu (ma 21 mcy, nosi głownie 12-18), w amerykańskiej idzie zgodnie z rozmiarówką, a nawet do przodu (2T z GAP jest ok).
        Daj spokój, to tylko rozmiarówka, a HM jest w ogóle dość duży. Trudno zeby producent ubrań był wyznacznikiem rozwoju twojego dziecka.
    • masafiu Re: Mam małe dziecko... 25.01.11, 10:33
      Bez sensu sie przejmujesz rozmiarowka. Moj jak mial 6m to wchodzil w ciuchy roczniaka. Teraz jak ma 1rok i 3m to wchodzi dalej w ciuchy roczniaka i tez w ciuchy dwulatka smile Zalezy jaki sklep, jaka rozmiarowka. Najwazniejsze,ze centyle sa ok.
    • pagaa Re: Mam małe dziecko... 25.01.11, 10:44
      rozmiarówka z H&M nie jest dobrym miernikiem, jak nosi 80 z H&M to z innych na pewno 86wink
      • vivianna_82 Re: Mam małe dziecko... 25.01.11, 10:47
        Ja bym sie martwiła, jakby dziecko w tym wieku nosiło rozmiar 6-9 wink

a tak na serio - H&M ma zawyżoną rozmiarówkę. Tak wynika z mojego doswiadczenia, często ubranka o rozmiar mniejsze niz innych firm sa na moją corkę albo dobre, albo nawet za duze, a jest dziewczynką wysoką. I w wieku 2 lat niektórzy biorą ją za 3-latkę, albo nawet 3,5... bo jest wysoka. A ostatnio kupowałam jej w H&M sukienke na roczek i dłuuugo w niej pochodzi...
    • blaszany_dzwoneczek Re: Mam małe dziecko... 25.01.11, 11:14
      Wśród ciuszków mojej niespełna 3,5-letniej córki, które nosi i są dobre na nią jest kilka sztuk zaledwie na 3-4 lata, pełno ubrań na 2-3 lata, 1,5-2 lata, trochę się znajdzie na 1-1,5, a dwie sztuki (t-shirt i spodenki) nawet na 6-9 miesięcy (te to nosi od dwóch lat i ciągle dobre - tyle że spodenki najpierw były długie i luźne, a teraz to są legginsy do kolan i dopiero teraz właściwie zaczynają pasować dobrze smile)
    • figa33 Re: Mam małe dziecko... 25.01.11, 11:29
      Moja córka ma 19 miesięcy a wciąż nosi niektóre ubrania z Mothercare w rozmiarze 9-12 m.
      • maultier1 Re: Mam małe dziecko... 25.01.11, 11:48
        Syn ma 4,5l ubrania nosi na 3-4 lata. Corka ma 2,5l wiekszosc ubran ma na 18-24m, zdarzaja sie pojedyncze sztuki 12-18m. Taki juz ich urok, tym bardziej ze rodzice tez wzrostem nie grzesza.
        • ewelajnawrocek Re: Mam małe dziecko... 25.01.11, 11:58
          Moj dwulatek nosi teraz te same ciuchy co nosił na rok, na wadze nie przybrał a urósł prwie 10 cm, chudy jak patyk, obecnie w trakcie rotawirusa wiec niknie w oczach i pewnie wroci do rozmiaru 80. Tez sie załamywałam, ale w koncu zrozumiałam, ze to nic nie da, ze musze moje dziecko zaakceptowac i juz, bo je kocham!
          btw- jak to jest ze wrostem jak mama mała 160 cm a tata w miare duzy 183cm? Dziecko bedzie sredniakiem czy albo male albo wysokie?
    • mumi7 Re: Mam małe dziecko... 25.01.11, 11:58
      Ja mam odwrotnie - dziecko w wieku roku - 14 miesięcy biega w rzeczach 18-24 miesięcy - pajace do spania w zasadzie od 11 miesiąca były z tych więskzych, żeby był luz.
      Ale wracając do Twojego synka - prześledź jego wagę i wzrost wstecz z książeczki zdrowia i obecne parametry. Jezlei ciągle ten sam centyl - jest ok. Jesli dużo biega i sporo je - tez bym sie nie martwiła, nawet jak troche spadnie w centylach. Ale jesli widisz jakeis nieprawidłowości (poza ciuchami) albo cos Cie niepokoi i ma niepokoić - idź do pediatry
      • jerzozwierza Re: Mam małe dziecko... 25.01.11, 12:16
        Dokładnie- zerknij na wagę na siatkę centylową- czy jest na swoim centylu. Mój ma 16 miesięcy i nosi 92, ale zawsze był duży.
    • ancymon123 Re: Mam małe dziecko... 25.01.11, 12:30
      Jeśli chodzi o H&M to oni mają spore ubranka. Mój syn ma jakieś 97 cm wzrostu i prawie 3 lata, a ubranka H&M i Nexta nosi spokojnie na 18-24 m-ce (92).
    • twitti Re: Mam małe dziecko... 25.01.11, 12:51
      U nas to samo. Nosi rozmiar 74 lub 80. Ja stawiam ja przy drzwiach i maluje kreche na framudze. Potem biore cm i mierze. Ma teraz 77cm.
    • ciociacesia corka 27 mies 80-92 25.01.11, 13:11
      ma 86cm, sa rzeczy 80 ktore na nia pasuja jeszcze
    • atrapcia Re: Mam małe dziecko... 25.01.11, 13:30
      Mamy. Młoda ma 15 miesięcy i wchodzi w ubranka nawet 6-9 miesięcy. W spodenkach niemowlęcych też lata, takich nawet rozmiar 60 bo chuda jest, tylko zamiast do kostek to ma te portki do kolan, takie rybaczki wink Jest na 75 centylu wzrostowo a na 10 wagowo. Na razie się nie martwię bo jej ojciec to taka chudzinka, mimo że słodyczy, czy innych tuczących rzeczy nie odmówi wink Takie geny, super przemiana materii i mały żołądek (których zazdroszczę bo ja od dziecka z lekką nadwagą walczę, zazwyczaj skutecznie, teraz już mniej bo po ciąży jeszcze nie osiągnęłam swojej wagi ;p). Jak ja to mówię - lepiej żeby była chuda po tatusiu niż "chuda" po mamusi ;D
      • ancymon123 Re: Mam małe dziecko... 25.01.11, 13:49
        Mój ma portki dresowe 6-9 m-cy i ciągle w nich lata i ciągle jeszcze za szerokie w pasie haha. Teraz są za kolana smile Jak tak dalej pójdzie będzie je nosił jako bokserki za 10 lat smile
    • camel_3d e tam 25.01.11, 13:55
      moj maly (2 lata i 2 miesiace) nosi spodnie, ktore nosil jako 7 miesieczniak smile)
      fakt, ze ma teraz bermudysmile i wygladaja super (zdejcie osiagalne) ale w pasie chyba nei utyl smile)))

• marchefka4 Re: Mam małe dziecko... 25.01.11, 17:50
      ee....moja ma prawie 3l,a jeszcze nosi sukienkę HM(6-9miesięcy)- takie plisowanki mieli,no teraz do legginsów big_grin

ale fakt faktem,że r.92 nosi dopiero od miesiąca i jest taki luźny.

r.80 nosiła do ok 2lat,potem 86...
    • mikams75 Re: Mam małe dziecko... 25.01.11, 19:04
      moja 2,5-latka nosila czapke na 2 mies, zreszta czapki zawsze musialam kupowac duzo mniejsze
      teraz ma prawie 3 lata i jeszcze nosi jeansy z pierwszego sezonu, czyli rozmiar 62, no fakt ze z dlugich zrobily sie krotkie ale nadal pasuje.
    • sandra246 Re: Mam małe dziecko... 25.01.11, 23:09
      ja wogóle nie patrze na rozmiarówki niektóre rzeczy mam na10miesięcy a niektóre na15
    • cachemire Re: Mam małe dziecko... 25.01.11, 23:26
      Moja miala w styczniu dwa latka i dopiero zaczynam rozmiar86. Jest w sredniej, nie zauwazylam kolosalnej roznicy miedzy nia a rowiesnikami. Zreszta wszystko zalezy od marki, H&M ma rozmiarowke duza i moja ma tez kilka rzeczy na 80 cm od nich.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka