24.04.04, 19:15
Kiedy podawać? Lepiej rano czy wieczorem? W trakcie jedzenia? /podać na
łyżeczce wyciągając na chwile mleko z buzi?/
głupie pytanie ale zastanawiam sie czy dobrze podaję
pozdrawiam
karina
Obserwuj wątek
    • kasiaczekroza Re: Vigantol 24.04.04, 19:33
      Bezpośrednio do pyszczka tuz przed karmieniem, bo rozpuszcza sie dopiero w
      mleku.Ja daję wieczorem po kapieli, ale to nie ma znaczenia, najwazniejsze
      żaeby nie zapominac
      • yaishi Re: Vigantol 24.04.04, 19:41
        a nie rozpuszcza sie w przegotowanej wodzie na łyżeczce?
        • yaishi Re: Vigantol 24.04.04, 19:43
          zapomniałam powiedzieć że muszę podawać w tabletkach nie kropelkach
    • malgosiek2 Re: Vigantol 24.04.04, 20:05
      Cześć
      Wydaje mi się,że nie powinnaś podawać na łyżeczce z wodą tylko z mlekiem bo
      wit.d3 rozpuszcza się w tłuszczach,a nie w wodzie.Pytanko z ciekawości dlaczego
      tabletki?Krople są wygodniejsze.PZDR Małgorzata
      • yaishi Re: Vigantol 24.04.04, 20:14
        podobno bardziej przyswajalne, kropelki są oleiste i czesc zawsze zostaje na
        łyżeczce
        • malgosiek2 Re: Vigantol 24.04.04, 20:24
          To znowu ja
          Kropelki podawałam bezpośrednio do buzi,robiłam tzw. rybkę i 1 kropla trafiała
          od razu do buzi,po czym podawałam pierś.Na łyżeczce zawsze zostają resztki.
          Przestudiowałam "Leki współczsnej terapii" i tam nie ma wzmianki o tym,że
          lepiej przyswajane są w tabletkach.Nie ma znaczenia pora dnia w podawaniu
          wit,aby tylko przed karmieniem.Pozdrowienia Małgorzata
          • yaishi Re: Vigantol 24.04.04, 20:31
            ja słyszałam ze w trakcie. Ciekawe jak powinno sie podawać faktycznie, bo już
            głupieję..
            • malgosiek2 Re: Vigantol 24.04.04, 20:43
              Ja podawałam na początku karmienia i nie przerywałam wtedy karmienia.Małgorzata
    • jasma76 Re: Vigantol 24.04.04, 21:25
      Ja też podaję 1 kropelkę prosto do buzi. Mój synek na widok buteleczki usmiecha
      się i szeeeeeeroko otwiera buźkę, czekając na kropelke. To już taki rytuał u
      nas na przewijaku , po kąpieli, a potem cycuś i spanko.
      • magdamroziuk Re: Vigantol 26.04.04, 10:26
        Vigantol w kroplach to roztwór olejowy i nie trzeba mleka, aby się przyswajał.
        To są wytyczne, jak podaje się polski preparat, który jest roztworem wodnym. A
        poza tym jest już tak jasno, może dłuższy spacer, zamiast faszerowania chemią?
        • weronikarb Re: Vigantol 27.04.04, 12:58
          Po pierwsze spacerek nie pomoze! Poniewaz jest to witamina ktora bardzo
          szybko "ucieka" z organizmu, a niemowleta potrzebuja jej do wzrostu. Pozatym
          roztworu NIE PODAJE sie na lyzeczce - rownie dobrze mozna wylac obok. Bardzo
          szybko sie utlenia i leje sie prosto do buzki. Na ogol zima sa to dwie
          kropelki, ale o tym musi zdecydowac pediatra. Renata
    • olunia75 Re: Vigantol 28.04.04, 12:55
      Prosto do pyszczka, nigdy na łyżeczce, zaraz przed albo po posiłku, ponieważ
      wit. d3 jest lepiej przyswajalna gdy podaje się ją razem z "tłuszczami".
      Poza tym vigantol zawsze trzymaj w lodówce, ponieważ traci swoje właściwości.
    • gosiash Re: Vigantol 28.04.04, 22:37
      Ja chciałabym dodać, że moja pediatra radzi podawać wieczorem, bo nie powinno
      się zaraz po podaniu D3 na słońce wychodzić.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka