Dodaj do ulubionych

co z ta goraczka :(

11.02.11, 11:18
Dziewczyny byłam wczoraj u pediatry (dzis nie ma go) po badaniu okazało się że nic mu nie jest oprócz gorączki 37,7 ale wczoraj po powrocie do domu dostał 39,6 zbijam mu ale nurofen po 6 godz przestaje działać ... co robić ? mogę podać paracetamol ? i jak wtedy liczyć kiedy podać znowu lek przeciw gorączkowy ?np.5:30 dałam nurofen 11:30 dam paracetamol to kiedy mogę podać znowu nurofen
Synek wazył 3 tyg temu 11700 wczoraj dałam mu czopki paracet,125mg i po 3 godz gorączka wysoka powróciła a zbita została do 38,3 C tylko może za mała dawka tego czopka ?
Pomóżcie bo zdurniałam
A gorączka może od zębów akurat mu idą ...
Obserwuj wątek
    • lupa_87 Re: co z ta goraczka :( 11.02.11, 11:30
      Ibuprofen można podawać zamiennie z Paracetamolem - co tyle godzin ile pisze na ulotce zamiennie - nie przekraczając maksymalnej liczby dawek dobowych.
      Jak idą zęby organizm jest osłabiony i bardziej poddatny na infekcje różnego rodzaju, ale idące zęby same w sobie nie powodują gorączki nigdy.
      Radzę codzienne kontrole osłuchowe, gardła, nosa i uszu u pediatry dopóki nie zostanie stwierdzona przyczyna gorączki. Dodatkowo najdalej po dwóch dniach niewyjasnionej gorączki robię zawsze badanie moczu i krew.
      • minerwamcg Re: co z ta goraczka :( 12.02.11, 18:09
        Skąd taka pewność, źe zęby same w sobie nigdy nie powodują gorączki? Jak mi szły ósemki miałam non stop podwyźszoną temperaturę.
        • zdunia1979 Re: co z ta goraczka :( 12.02.11, 18:53
          Moje bliźniaki kilkakrotnie przy zębach miały gorączkę do 40 stopni , biegunkę i katar ! Więc jest bardzo typowy objaw. Dzieci moich koleżanek tez standardowo gorączkują.
    • camel_3d Re: co z ta goraczka :( 11.02.11, 11:36
      moze zeby...a moze jakis wirus.
      spobuj owinac mu tez lydki wigotnymi recznikami...
      jezeli goraczka nie przjedzie to chyb apolecilbym odwiedzic lekarza..
      • rob-win Re: co z ta goraczka :( 11.02.11, 11:55
        U lekarza byłam w poniedz czwartek i dzisiaj ale dzis u internisty bo pediatry niema
        Podpowiedzcie mi jak powinnam mu teraz dac(minie 8 godz) o 13:30 nurofen a podam mu czopek paracetamol 125 mg jak mierzyc czas kiedy mu znowu cos mozna podać ?
        • rob-win Re: co z ta goraczka :( 11.02.11, 11:56
          Jakie dawki czopków dajecie swoim maluchom bo niewiem czy 125 nie za słabe .... ma prawie 20 mies i ok 12 kg
          • rob-win Re: co z ta goraczka :( 11.02.11, 12:00
            Ja już chyba straciłam resztki logicznego rozumowania podawać naprzemiennie np nurofen (odstep 6-8 godz) potem czopek paracetamol (6-8godz) i znowu nurofen można ?
            • dorek3 Re: co z ta goraczka :( 11.02.11, 12:05
              nurofen - przerwa 4 h - paracetamol - przerwa 4 h - nurofen itd
              • atrapcia Re: co z ta goraczka :( 13.02.11, 09:58
                Tak, co 4 godziny naprzemiennie - takie miałam zalecenia lekarki w przypadku gorączki.

Ja przy takich okazjach zawsze też ostrzegam - ubieranie dziecka grubo w przebiegu gorączki jest szkodliwe, najlepiej rozebrać do rosołu żeby obniżać gorączkę - żadnych kocyków, kołderek i grubych rajstop. Przynajmniej niech nogi będą gołe. Wielu rodziców z obawy przed przewianiem (w domu? tongue_out) ubiera dziecko cieplej - bo ma gorączkę, jest rozgrzane to łatwiej o przewianie big_grin No, to jest błąd po prostu smile
            • rolly_mo Re: co z ta goraczka :( 11.02.11, 13:18
              Tak jak pisze dorek3
    • kosmitka06 Re: co z ta goraczka :( 11.02.11, 13:01
      Podawaj na przemian tak jak jest w ulotce. Poza tym radzę jeszcze robić okłady na czoło, brzuszek, nóżki to także pomaga w zbiciu temperatury. Aha.. i jak robisz okłady to też rób na zmianę najpierw czoło (szmatka zwilżona zimną wodą), po 10min. brzuszek itp. Nigdy nie całe ciało na raz.
      Ja niestety już nie pamiętam jak jest z czopkami u tak małych dzieci ale w aptece powinni Ci pomóc.
      Pozdrawiam
    • marta-zs Re: co z ta goraczka :( 11.02.11, 13:35
      paracetamol-nie cześciej niż co 4 godziny,
      nurofen-nie cześciej niz co 6-8h.
      Gorączka 3-5dni-infekcja wirusowa, gorączka powyżej 5dni-infekcja bakteryjna
      • najma78 Re: co z ta goraczka :( 11.02.11, 14:18
        Nie podawalam nigdy dzieciom czopkow (sa przewidziane tylko w ostatecznosci, stosowane sporadycznie) warto wiedziec, ze stosujac czopki trzeba podawac wieksza dawke (silniejsze) niz przy stosowaniu syropow dla uzyskania tego samego efekty czyli obnizenia temperatury w waszym przypadku. Jesli juz zalecono stosowanie paracetamolu i ibuprofenu naprzemiennie to stosowac nalezy sie do zalecen w ulotce lub wskazan lekarza. Dobrze tez stosowac chlodne oklady np. na lydki czy brzuch, rozebrac dziecko w celu schlodzenia. Jesli nie masz pewnosci jak stosowac zapytaj farmaceute lub zadzwon do lekarza.
        • rob-win Re: co z ta goraczka :( 11.02.11, 16:11
          Gdybym mogła zadzwonić do lekarza to pewnie bym już wam głowy nie zawracała niestety nr nie posiadam .
          Dziękuję za cenne porady , z tych nerwów to już najprostsze rzeczy wydawały mi się skomplikowane wink
    • zdunia1979 Złe dawki 11.02.11, 19:13
      Paracetamol - daje się podwójną dawkę tzn waga dziecka razy dwa. Twój maluch powinien otrzymać nie 125 a 250. Ja robiłam dokładnie tak jak ty i gorączką szalała dopiero lekarka uświadomiła mi, że w ten sposób robię synkowi krzywdę. Dając mu za małe dawki rozstrajam jego termoregulację. Mój synek waży ok 12kg. Więc leki podaje się co 4 godz. np. 12 - nurofen, 14 - paracetamol, 16 - nurofen, 18 - paracetamol. To jest schemat dla bardzo wysokiej gorączki. Przy takiej około 38 -38,7 wystarczy jeden lek tylko w dobrej dawce. No i nie wolno czekać aż gorączka najdzie tylko podawać regularnie.
      • rob-win Re: Złe dawki 11.02.11, 22:42
        No niestety o ile jeszcze nurofen działa tak czopki faktycznie nie działają lub bardzo niewiele
        Szkoda bo mój syn jak widzi strzykawkę z nurofenem to już wręcz dostaje histerii a tylko ją zobaczył sad ale czopki mają właśnie też tylko 125 mg bo czopki daje sobie aplikować !
        • zdunia1979 Re: Złe dawki 12.02.11, 10:11
          Kup czopki paracetamol 250 są troszkę większe! można tez kupić o ile się nie mylę nurofen (chodzi tu o składnik ibuprofen) w czopkach, tylko nazwa jest inna. Zapytaj!
        • leneczkaz Re: Złe dawki 12.02.11, 10:47
          Mój też mdlał na widok strzykawki i po wypiciu z przymusu puszczał bełta na kilometr.
          Jak mu podawałam na łyżce lub w dozowniku (jak kieliszek) to mruczał z zachwytu jaki pyszny soczek tongue_out
    • leneczkaz Re: co z ta goraczka :( 12.02.11, 10:44
      Mój młody miał w tamtym tyg. taką niesprecyzowaną gorączkę, był osłabiony.. Myślałam że to prze zęby.
      Potem zaraziłam się od niego ja i umieram 3-ci dzień na grypę mając 39C i ogólny zgon. Więc na mój gust to jakiś wirus których pełno teraz..
    • memphis90 Re: co z ta goraczka :( 12.02.11, 20:07
      > Synek wazył 3 tyg temu 11700 wczoraj dałam mu czopki paracet,125mg i po 3 godz
      > gorączka wysoka powróciła a zbita została do 38,3 C tylko może za mała dawka t
      > ego czopka
      IMO zdecydowanie za mała. Paracetramol doustnie podaje się 10mg na kg, czyli u Was 120mg, doodbytniczo 20mg/kg czyli 240mg (czopek 250mg).
    • deodyma Re: co z ta goraczka :( 13.02.11, 08:44
      jesli masz telefon do pediatry, przedzwon do niego i zapytaj o te czopki, jakje dawkowac.
      gdy we wrzesniu moj syn dostal wysokiej goraczki i nie moglismy jej zbic, dzwonilam do szpitala, poniewaz mialam watpliwosci co do czopkow a nie chcialam przedawkowac, czy tez podac za malo.
      polaczyli mnie wtedy z pediatra, ktory mial dyzur, zapytalam go o to dawkowanie i bylam duzo spokojniejsza na na drugi dzien poszlam z synem do lekarza.
      podawalam mu IBUFEN D na zmiane z paracetamolem.
    • mama_nikodemka Re: co z ta goraczka :( 13.02.11, 12:59
      moj synek ost przechodzil angine i tez goraczkowal, podanie srodka przeciwgoraczkowego starczalo na 4h wiec podawalam naprzemian ibufen i panadol
      paracetamol mozna podawac co 4 godz a ibuprofen co 6

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka