Dodaj do ulubionych

25miesiecy-rozwoj mowy

11.02.11, 13:54
hej, pisze pierwszy raz, choc podczytuje juz od dawna wink

Mam pytanie, syn 25m. i jego mowa, mowi bardzo niewiele (pieknie nasladuje zwierzatka-ogolnie wyrazy dzwiekonasladowcze-bez problemu), pozniej kilka innych wyrazow, ale to rozgryzlam ja co oznaczaja-no poza "mama" zrozumianym dla kazdego. Koniecznie musze wspomiec, ze mieszkamy we Wloszech, maz jest Wlochem, ja do syna mowie tylko po polsku-spedza caly dzien ze mna (chwila rano z tata, w poludnie 40min i weekendy). Widze, ze naprawde rozumie prawie wszystko po polsku, nawet zlozone polecenia. No ale do problemu: co robic jak syn pokazuje np. na slonce i mowi "mama yyyy?" Odpowiadac 1000raz, ze to slonce? Wie, ze to slonce bo jak spytam gdzie jest to pokaze na pelnej ilustracji stonie w ksiazce, ale jak spytam co to jest to juz nie nazwie (poza kilkoma rzeczami, ktore nazywa w "swoim" jezyku). Jesli nie odpowiadam to albo pyta maly uparciuch do skutku albo sie wkurza, ze nie odpowiadam. Co robic? Odpowiadac, olac, jakos (jak?) zachecic zeby sam nazywal?
Potrafi przyjsc i powiedziec np. "mama ko (mama jablko)" wiec "wyrazy" laczy i potrafi nazwac, ale co z reszta?
Obserwuj wątek
    • ancymon123 Re: 25miesiecy-rozwoj mowy 11.02.11, 14:18
      Zapewne niebawem zaskoczy, mówi juz koncówki wyrazów np. "ko", a to świetny sygnał, że wszystko idzie we właściwym kierunku.
      Poczekaj... i nie olewaj dziecka jak sie do Ciebie zwraca.
      • anianiunia2507 Re: 25miesiecy-rozwoj mowy 11.02.11, 14:27
        dokladnie jest tak jak mowi kolezanka wyzej
        powtarzaj tlumacz nazywaj,ktoregos dnia sama sie dziwisz jak zacznie wszystko po tobie powtarzac i nazywac rzeczy ktore zobaczy.
        u nas jest teraz slowotok i naprawde musimy uwazac co mowimy wink
    • camel_3d tu masz forum dla ciebie 11.02.11, 15:28
      forum.gazeta.pl/forum/f,37229,Wielojezycznosc_w_rodzinie.html
      o wielojezcznosci
    • joasiek.1 Re: 25miesiecy-rozwoj mowy 11.02.11, 20:49
      z tego co mi wiadomo to dzieci dwujęzyczne później zaczynają mówić, ale rozumieją wcześniej w dwóch językach. Mam znajome dwie rodziny mieszkające za granicą (Włochy i Anglia), ich dzieci od początku miały kontakt z dwoma językami i tak jak twój syn dość późno zaczęły mówić. Ale za to od razu w dwóch językach!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka