stanma 26.04.04, 17:09 W JAKIM WIEKU WSADZAŁYSCIE WASZE POCIECHY W CHODAK???PROSZE TO PILNE Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aka10 Re: CHODAK 26.04.04, 17:13 szukaj.gazeta.pl/szukaj/0,52001.html?VE_szukaj_a=Chodzik&ile=10&orderby=data_od+desc&spojnik=and&tag=566&poz=0&tablic aSzukaj=forum_temat&zywe=2&x=10&y=9 Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
kristine1 Re: CHODAK 26.04.04, 21:13 Witam !!! Ja mam coreczke 3 miesiace, i jeszcze nie moge nic powiedziec na temat chodakow. ale moja chrzesniaczka zasuwa od 7 miesiaca. Na temat chodzikow ostatnio bylo duzo pisane, ze dzieci wpadaja do basenu , lub spadaja po schodach,no tak jezeli sie nie dopilnuje to ci poleci, ale nie wyobrazam sobie zeby malec mogl wpasc do basenu, to parodia, gdzie byla matka ????? tak ze czekam na te 7-9 miesiecy i tez posadze mala w chodziku. moze nie napisalam precyzyjnie, ale ty jestes mama i wiesz kiedy. tylko sie nie zrazaj...... Powodzenia Kristine i Annika.... Odpowiedz Link Zgłoś
stanma Re: CHODAK 27.04.04, 10:49 Dziękuje kristine za rady.Ja mam synka Fabiana ma niecałe 8,5 miesiąca.Większość mam pisze że chodziki są niedobre i rzadko spotyka się pozytywną wypowiedź na ten temat ale uważam że większość z nas wychowała się na chodzikach i nic nam się złego nie stało.Pozdrawiam Marzena. Odpowiedz Link Zgłoś
kokolores Re: CHODAK 27.04.04, 11:12 No ja sie w chodziku nie wychowalam i jestem absolutnie przeciw.Uwazam ,ze to tylko wygoda rodzicow.Jak twoje dziecko bedzie mialo problemy z nozkami lub kregoslupem ,to bedziesz przynajmniej wiedziala od czego.Wybor nalezy do ciebie. Odpowiedz Link Zgłoś
stanma Re: CHODAK 27.04.04, 12:51 Wiesz ja swoje pytanie kierowałam do mam które korzystały z chodzika.Są za i przeciw i każdy ma swoje zdanie na ten temat i przede wszystkim swój rozum. Nie sądze żeby moje dziecko miało być chore tylko z powodu chodzika i nie uważam to za wygode dla rodziców.Rzadna matka nie będzie przecież wkładała swojego dziecka od rana do wieczora dla tzw. "świętego spokoju". Odpowiedz Link Zgłoś
kokolores Re: CHODAK 27.04.04, 13:37 Piszesz cytuje "Nie sadze zeby moje dziecko mialo byc chore tylko z powodu chodzika ..." .To spytaj pierwszego lepszego ortopedy!! Piszesz cytuje " Sa za i przeciw..." ,to wymien prosze za (ale dla dziecka,nie dla ciebie).Odpowiedz na twoje pytanie jest proste: NIGDY!! Odpowiedz Link Zgłoś
stanma Re: CHODAK 27.04.04, 21:53 Wielka wojna o chodziki a tu nie o to mi chodziło.Znam mamy które nie korzystały z chodzika a ich dzieci miały wielkie problemy z bioderkami itp. ja nie chcę wkładac mojego dziecka po to jak tu pisane było aby obierać ziemniaki bo dla mnie to jest śmieszne moje dziecko raczkuje wspaniale wstaje samo i jest ogólnie bardzo dobrze rozwinięte i to opinia wielu lekarzy a nie moja.Dbam o synka i nie zamierzam mu robić krzywdy i spotkałam się z opinią lekarzy że zbyt wczesne wsadzanie dzieci w chodzik może rzeczywiście zrobić wiele złego.Moje przyjaciółki korzystały z chodzika i dzieciom nic nie jest i pięknie chodzą i rozwijają się tyle tylko że były dzieci pod kontrolą ortopedy.Widziałam córkę moich znajomych w chodziku i wcale nie odpychała sie palcami.Zreszta każda mama zrobi jak uważa i nikogo do niczego nie namawiam.To indywidualna decyzja. Odpowiedz Link Zgłoś
judytak Re: CHODAK 27.04.04, 12:28 stanma napisała: > uważam że większość z nas wychowała się na > chodzikach kiedy ja się wychowywałam, w ogóle chodzików nie było może za stara już jestem? ;o) pozdrawiam Judyta Odpowiedz Link Zgłoś
elasz4 Re: CHODAK 27.04.04, 12:51 Mój synek zaczął chodzić w wieku około 6 miesięcy Odpowiedz Link Zgłoś
bzeebze Re: CHODAK-do kristine, elasz, stanma 27.04.04, 14:44 pytam bo mnie to ciekawi ) dla jasności ja jestem zdecydowanie antychodzikowa i moje dziecko chodzika na oczy nie oglądało, jednak prawie wszystkie dzieci, jakie znam obecnie w chodzikach fyrgają jak panczeniści od sciany do sciany. I własciwie jest to dla rodziców cos zupełnie naturalnego wsadzac dziecko, które nie umie jeszcze samodzielnie usiąść w chodzik, zeby sobie "pochodziło" dla mnie jest to równie celowe jak na przykład powieszenie za kaftan na haczyku zeby sobie "podyndało", i tu własnie moje pytanie PO CO? zasadniczo nie jestem twardogłowa i zdarza mi się zmienić zdanie po usłyszeniu rozsadnych argumentów, tylko niestety nikt nigdy nie potrafił tak naprawdę rozsądnie uzasadnić PO CO wkłada dziecko w majtki na kółkach słyszałam tylko 2 mądrości -muszę przecież obrać ziemniaki -i to co juz pisała stanma - może nie zaszkodzi więc pytam czy oprócz tego,że może "nie zaszkodzi" może w czymś pomaga, jakie są pożytki z chodzika pytam dziewczyny, bo naprawdę mnie to interesuje, co mówią miłośnicy chodzików, a lubie mieć wszechstronny i obiektywny ogląd na różne sprawy pozdrawiam serdecznie mamy chodzikowe i bezchodzikowe Odpowiedz Link Zgłoś