paulina8989 06.03.15, 13:13 hej macie jakąś wiedze na temat tych urządzeń typu chodak czy skoczek ( taki bujaczek huśtawka coś jak chodak ktory jest mocowany do futryny)? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
eemcia82 Re: chodak,skoczek 06.03.15, 13:33 jeśli nie wsadzisz w to dziecka na caly dzień tylko na max 30min w ciagu calego dnia to - no i zakladam ze twoje dziecko potrafi już samodzielnie stać - wszystko jest dla ludzi moj synek wsadzany do chodzika (w rodzinie dziecko kochalo chodzik) krzyczal zeby go wysadzic a co do tej ala trampoliny to mysle ze dzis majac 20 miesiecy fajnie by sie pobawil na tym Odpowiedz Link Zgłoś
paulina8989 Re: chodak,skoczek 06.03.15, 13:40 moj maluch to jeszcze za malutki tak na zaś pytam slyszalam ze chodaki nie są dobre bo po co robić coś na siłe...w sensie ze dziecko samo stanie jak będzie gotowe ale jestem ciekawa opini Odpowiedz Link Zgłoś
eemcia82 Re: chodak,skoczek 06.03.15, 14:00 Jak jak juz pisalam... wszystko jest dla ludzi. Jedno dziecko lubi takie gadzety inne nie. Pewnie ze jak sam bedzie chodzic i nie ma co przyspieszac ale np. U mojej siostry synek mial 8 miesiecy i stawal i robil pierwsze kroki wsadzili go do chodzika i szczesliwy smigal ze ho ho. w sumie kilka tyg uzywal potem sam zaczol slicznie chodzic A co do tej ala trampoliny - moi znajomi maja i na etapie gdy dziecko lubi podskakiwac tak jak u nas - bawi sie na tym rewelacyjnie Odpowiedz Link Zgłoś
paulina8989 Re: chodak,skoczek 06.03.15, 14:05 no wlasnie ta trampolina wygląda fajnie ale chyba to jest dla dziecka ktore juz chodzi a nie ktore dopiero sie uczy. Odpowiedz Link Zgłoś
eemcia82 Re: chodak,skoczek 06.03.15, 15:09 Pewnie ze dla tych co chodza Moja siostrzenica ma 4 lata i uwielbia na takiej skakac tak samo jak moj 20miesieczniak na tej domowej -) Odpowiedz Link Zgłoś
kjut Re: chodak,skoczek 06.03.15, 14:05 Mogę dziecko kawę lubi. I bardzo szczęśliwe by było, gdybym mi dala, serio. Owszem wszystko jest dla ludzi. Tego typu wynalazki to głównie dla producentów, żeby im kasę napchać. I dla rodziców, żeby święty spokój mieli. Ale niestety dla dzieci to go nie jest. Odpowiedz Link Zgłoś
eemcia82 Re: chodak,skoczek 06.03.15, 15:07 Niby czemu taka trampolina nie jest dzieci? Ps. Kawa nie jest dla dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
kjut Re: chodak,skoczek 06.03.15, 15:14 Trampolina to Trampolina, skoczek to skoczek . Tez nie dla niemowląt. Nie ma tam pasów i siedzisk. Jakby autorka pytała o trampoline to bym powodziała, że fajna zabawa i dla dzieci i dla dorosłych. Ale nawet mój 16 miesięczniak na trampoline sobie nie poradzi, wiec dla niemowlaka to na pewno zabawka nie jest. Odpowiedz Link Zgłoś
eemcia82 Re: chodak,skoczek 06.03.15, 19:02 ja piszac ala trampolina mialam na mysli wlasnie "skoczka" a tam sa pasy i znam osoby ktore wsadzaja tam dziecko ktore ledwo co chodzi i ono sobie tam fajnie sprerzynkuje :') wiadomo nie godzinami ale tak na 10min to fajna zabawa dla dzieciaczka. A jesli chodzi o trampoline to moj majac ok 15miesiecy fajnie bawil sie i odbijal na dupsku Odpowiedz Link Zgłoś
paulina8989 Re: chodak,skoczek 06.03.15, 19:16 a mnie martwi to ze uzywaja tego dzieci ktore maja pol roku... Odpowiedz Link Zgłoś
kjut Re: chodak,skoczek 06.03.15, 13:51 Aż sprawdziłam co to takiego. Tak samo jak w chodzik - nie włożyłabym w to dziecka. Odpowiedz Link Zgłoś
murwa.kac Re: chodak,skoczek 06.03.15, 20:13 zadne. i jedno i drugie szkodliwe dla dziecka. Odpowiedz Link Zgłoś
ret-yk Re: chodak,skoczek 06.03.15, 20:29 Skoczki to ZUO... Wrzuć w wyszukiwarce, wyskoczy Ci opinia P. Zawitkowskiego. Lepiej poczekać na zwykłą trampolinę jak już. Odpowiedz Link Zgłoś
koralik37 Re: chodak,skoczek 06.03.15, 20:43 Ja też z frakcji ze żadne skoczki i chodziki. Psują kręgosłup, źle nawyki ruchowe powodują. Chyba że rodzice chcą mieć spokój lub ubaw z pociesznej skaczacej małpki- ale i w jednym i w drugim przypadku niech odloza kasę na rehabilitację dla dziecka - przyda się najpóźniej w okolicy 30 stki Odpowiedz Link Zgłoś
paulina8989 Re: chodak,skoczek 08.03.15, 21:08 dzieki pytalam tez bo znajoma chciala kupic dla dziecka ale niestety argumenty żadne ją nie przekonują słysze tylko "wszystko jest dla ludzi" takze szkoda gadac Odpowiedz Link Zgłoś
eemcia82 Re: chodak,skoczek 09.03.15, 08:58 Pytasz o opinie potem przyklaskujesz ze fajne fajne potem bo inni to już, że fuj a potem piszesz jakbyś od początku miałaś negatywne nastawienie itd. eh coś dziwnie dziwnie a "wszystko jest dla ludzi" moge ci uzupełnić "dla ludzi z głową" - bo można dać dziecku dużo - ale trzeba wiedzieć ile i na ile - a napewno chodzik i skocze nie zabiją dziecka jak na 10-20min dziennie sobie od czasu do czasu pobawi sie ... a co do chodzika - jak twoje dziecko bedzie w wieku 8 miesiecy garneło sie do chodzenia to sama szybciutko kupisz mu ale spox spox... to każdy na forum pisze że wszystko samooo zło - eh wnioski 1. albo dzieci dziwaki co im nic nie wolno wyrosną... dziwaki jakies 2. albo mamusie tak tylko piszą a życie niesie co innego pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszka.kaz1 Re: chodak,skoczek 09.03.15, 09:27 Ale po co wkładać dziecko na 10-20 min do czegoś co powoduje w nim zle nawyki? Byliśmy dwa razy na USG bioderek i lekarka dwa razy podkreślała - żadnych skoczków i chodzikow. Odpowiedz Link Zgłoś
eemcia82 Re: chodak,skoczek 09.03.15, 09:42 po co wkladac? dla zabawy dziecka - moj synek od czasu do czasu sobie poskacze (jak to ktos pisal tu) jak małpka- bardzoo szczesliwa małpka i tyle - po co dorabiać cała filozofię do tego - ja rozumiem cały dzień i małe dziecko że to niedobre itd. - eh moje hasło chyba sobie w sygn. dostawie - "wszystko jest dla ludzi - ludzi z głową" Odpowiedz Link Zgłoś
aamarzena Re: chodak,skoczek 09.03.15, 10:33 Spytaj pierwszego lepszego fizjoterapeuty/ortopedy/lek. rehabilitacji dlaczego nie pionizuje się na siłę dzieci.Ostatnie dziecko jakie widziałam w chodziku to moja siostra, ponad dwadzieścia lat temu. Do dziś matka sobie w brodę pluje, że ją do tego ustrojstwa wsadzała. Wtedy nie było takiej świadomości, chodzik w dzisiejszej formie, z zabawkami, grajkami itp był nowością i też cieszyła się, że mała ma fun. Teraz już tak wesoło nie jest, Wady postawy wychodzą po kilku latach, a niektórych nie pozbędzie się do końca życia. Wbrew temu co piszesz nie widzę, by moje koleżanki leciały po chodzik jak tylko dziecko stanie na nogi. Ba, dawno już nie widziałam takiego ustrojstwa u nikogo w domu, a mam sporo znajomych i rodziny z małymi dziećmi. Odpowiedz Link Zgłoś
eemcia82 Re: chodak,skoczek 09.03.15, 10:37 eh. "nie pionizuje się na siłę dzieci" WIEM ja jak moje dziecko jak mialo kilka tyg ktos chciał posadzić, albo nosić bez becika nie dawałam sama ! nie chce mi sie już powtarzać - chodzik -jak naprawde dziecko chce chodzic i sie obija samo i męczy, skoczek na kilka min dla dziecka, które juz dobrze chodzi, a nawet potrafi samo już skakac. takie jest moje zdanie i tup tup Odpowiedz Link Zgłoś
aamarzena Re: chodak,skoczek 09.03.15, 10:47 Już przestań tupać nóżką Dla mnie niepojęte po co chodzik, skoro dziecko już samo chodzi (bo jeśli nie chodzi, a tylko staje przy meblach to w chodziku nauczy się co najwyżej nieprawidłowego wzorca chodzenia - odbijanie z dwóch nóg). Jak się podciągnie samo przy meblach i zmęczy to siada - w chodziku nie ma tej możliwości, musi zostać w pionie dopóki ktoś go nie "uwolni". 15 minut w pionie dla malucha, który dopiero co nauczył się wstawać to baaardzo długo. Co do skakania - to opanowują samodzielnie dzieci w wieku mniej więcej 2 lat - więc żadne, nawet chodzące niemowlę nie jest gotowe na skoczki. Odpowiedz Link Zgłoś
eemcia82 Re: chodak,skoczek 09.03.15, 10:56 Moj synek ma 20 miesięcy i sam skacze Odpowiedz Link Zgłoś
aamarzena Re: chodak,skoczek 09.03.15, 15:44 Ale to cię martwi czy co? Słuchaj, sprawiasz wrażenie rozgarniętej i inteligentnej, więc założyłam, że stwierdzenie "mniej więcej w wieku..." zrozumiesz jako "kilka miesięcy wcześniej/później". Jedne dzieci w wieku 18 m-cy już biegają, inne stawiają pierwsze kroki. A skakanie to wyższy level. Chodziłam ze starszą na zajęcia "przedprzedszkolne" i były tam dzieci w wieku od niespełna 2 lat do 3 z haczykiem. Połowa nie potrafiła skoczyć obunóż do przodu/ w górę, raczej podskakiwali z nogi na nogę. Jak sto lat żyję, nie widziałam niemowlęcia, czy dziecka, które dopiero nauczyło się w miarę pewnie chodzić, aby skakało samodzielnie. Odpowiedz Link Zgłoś
kjut Re: chodak,skoczek 09.03.15, 11:34 Eemcia nie ma czasu na wizyty u fizjoterapeuty, bo zajęta jest prowadzeniem siebie i dzieciaka po lekarzach przy każdej infekcji wirusowej zresztą co tam fizjoterapeuta, ważne że "dzidzi się podoba" Odpowiedz Link Zgłoś
eemcia82 Re: chodak,skoczek 09.03.15, 11:40 Nie musze chodzić po fizjoterapeutach a co do tego czym jestem zajęta hmmm... eh nie bede wchodzic z toba w "dyskusje" bo widze ze nie warto.... przypominasz mi taka matke jedna - jak bylam z synkiem w szpitalu (no wiesz po szpitalach tez latam sobie dla frajdy z dzieckiem........ ) na korytarzu "oj kochana coreczko ... zosienko kochanie ..." a jak tylko zamykala drzwi w swoim pokoju bylo skychac "spadaj gowniaro nie sluchasz sie" - super mam na forum, na pokaz a pewnie z dzieckiem kontakt to juz slabo pozdr. i dawaj atakuj mnie dalej dla zabawy paa Odpowiedz Link Zgłoś
kjut Re: chodak,skoczek 09.03.15, 11:43 nigdy nie mówię do swojego syna "kochana córeczko", bez obaw Odpowiedz Link Zgłoś
aamarzena Re: chodak,skoczek 09.03.15, 15:48 Aha, to teraz jasne. Ciekawe czy jak się dzidzi spodoba jaranie piapierochów w wieku lat 12 to też pozwoli od czasu do czasu. Wszak wszystko jest dla ludzi, byle z głową Odpowiedz Link Zgłoś
eemcia82 Re: chodak,skoczek 09.03.15, 21:41 wszystko jest dla ludzi eh widze musze dodac madrych - wiec jak widac nie dla ciebie skoro uwazasz ze palenie jest dobre. Pozdr. i jak chcialas przyklasnac tu innym ups slabo ci wyszlo hmm mozna powiedziec nie ten poziom. Odpowiedz Link Zgłoś
kjut Re: chodak,skoczek 09.03.15, 21:45 Dla Ciebie za to skoczki są dobre. Jak widzisz pojęcie mądrości to rzecz względna. Odpowiedz Link Zgłoś
aamarzena Re: chodak,skoczek 10.03.15, 13:50 Przeczytaj mój post jeszcze raz, tym razem ze zrozumieniem. Gdzie ja napisałam, że palenie jest dobre? Bo czytam i czytam i jakoś nie widzę. Wracając do meritum to ty kilka postów wyżej napisałaś, że znasz dzieci ledwie chodzące, które są wsadzane do skoczków i cyt. "sobie fajnie sprężynkuje". Sorry, dla czterolatka takie majty na gumie mogą być atrakcją i krzywda mu się nie stanie, ale nie dla niemowlęcia (tzn. atrakcją pewnie są, ale wpływ na stawy, kręgosłup jest niekorzystny). Dla trzymiesięcznego dziecka też atrakcją jest jak się je posadzi i obłoży poduszkami, ale pewnie tego nie robiłaś? I nikomu nie przyklaskuję, nie moje klimaty. A dyskutować sobie mogę z kim mi się podoba i nic ci do tego. Co do poziomu - cóż, jak ktoś jest na bakier z interpunkcją to faktycznie nie mój poziom. Zatem zamilknij. Odpowiedz Link Zgłoś
ewelina.90 Re: chodak,skoczek 09.03.15, 14:06 No mi ortopeda powiedział, że skoczek jak dziecko przynajmniej samo siedzi raz na jakiś czas na kilka minut może być. Niby takie skoczki są od 4 MCA... Ja używam od ok 8 mca w kuchni. I tak po to, żeby mieć spokój czyli móc podgrzać jedzenie. Skoczek pożyczyłam od znajomej, której dziecko było w nin non stop. Nawet jaj zasneło to je tam zostawiała... Odpowiedz Link Zgłoś
paulina8989 Re: chodak,skoczek 09.03.15, 09:29 tak jak pisalam,dla mnie to fajne jak juz dziecko chodzi wyglada na fajna zabawke Odpowiedz Link Zgłoś
ret-yk Re: chodak,skoczek 10.03.15, 17:07 Moje dzieci nie są dziwakami, a piszę to, co robię faktycznie i stosuję u siebie. Skoczków i chodzików nie uznaję, zresztą nie widziałam ich nigdy u znajomych dzieci, wydawało mi się, że wiedza o szkodliwości ich stosowania jest dość powszechna. Natomiast u moich dzieci sprawdził się pchacz, taki wózek do pchania, dziecko łatwiej uczy się chodzić, a nic go sztucznie nie trzyma. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
koralik37 Re: chodak,skoczek 10.03.15, 19:56 Pchacz to chyba nawet któryś fizjoterapeuta polecal. Odpowiedz Link Zgłoś