Dodaj do ulubionych

co dalej robić?!

20.02.11, 21:13
Pod koniec stycznia synek(3lata i 3m-ce) przechodził infekcje.nie było zmian w oskrzelach więc pulneo,diphergan i hydroxizinum na noc na dobry sen.pozostał mokry kaszel.dr zaleciła herbapect,kaszel nadal więc zawiesina na recepte ERDOMED i SALBUTAMOL.po zawiesinie kaszel raptownie suchy wiec odstawić kazała i salbutamol oraz diphergan.po kolejnym tyg poszliśmy na kontrol bo kaszel był nadal.dr (laryngolog zreszta)doszła do wniosku,że te problemy to pewnie alergia i kazała udać się na konsultację,ale wiecie jakie są realia i ile się czeka na wizytę u specjalisty.po raz kolejny pulneo i salbutamol i diphergan,które miałam odstawić po zniknięciu kaszlu.kaszel zanikł po 3 dniach więc odstawiłam,a tu po 3 dniach znów to samo.skończyliśmy butelkę pulneo,a kaszel znów i trwa i w nocy kaszel i chrapanie przez sen potworne.
dzisiaj dałam same w miarę naturalne rzeczy-syrop z cebuli,herbapect,bo kaszel raz taki raz taki,lipomal na noc,pod nosek maść majerankową i olbas na poduszkę.ale chrapie nadal i nosek zapchany wydzieliną.
ufałam naszej pani dr ale teoria alergii trochę mnie spłoszyła.myslałam,że to chrapanie to migdał z którym wczesniej były problemy.boję się jutro iść,żeby znów nie kazała faszerować mi synka hydroxizinum na noc i salbutamol,który astmatycy biorą.nie wiem co robić...
Obserwuj wątek
    • marta-zs Re: co dalej robić?! 20.02.11, 22:09
      Przechodziłam to z córką niedawno. Miesiąc czasu mi kaszlała(w nocy najgorzej), miała katar, i bardzo gęstą, lepką wydzielinę. Była tak "zapchana" ze kaszląc wymiotowała. Poźniej doszło nadkażenie, zielony bakteryjny katar,który schodził bardzo powoli na drogi oddechowe dolne.
      Lekarze nie wiedzą jak leczyć infekcje wirusowe, nie ma na to leku, więc leczą objawowo. Alergia teraz to taka moda, jak nie wiadomo o co chodzi.
      Teraz akurat jest sezon na tego wirusa. U Nas na szczeście-nie szczeście w 5 tygodniu choroby młoda zaczeła goraczkować dłużej niż 5 dni, dostała antybiotyk i wszystko przeszło.
      • filipka1 Re: co dalej robić?! 21.02.11, 14:31
        dziekuję za odpowiedź. ufałam naszej pani dr laryngolog bo unika antybiotyków jak tylko można,ale dzisiaj,po 4 nieprzespanej przez synka nocy,bo w nosku aż się gotuje i kaszel w związku z tym, już bym wolała antybiotyk podać byle mu pomogło. jedziemy do dr więc zobaczymy co zaleci.samopoczucie synek ma nadal ok,w miarę je,bawi się,ale kaszel w dzień nadal,temp w normie.
        • mk271 Re: co dalej robić?! 21.02.11, 14:52
          zalecam inhalacje z soli fizjologicznej
          • filipka1 Re: co dalej robić?! 22.02.11, 17:49
            Koszmar.Wczoraj po południu pogorszenie u synka-kaszel aż do wymiotów włącznie,temp skoczyła na 38,5.pojechaliśmy więc i pani dr zaleciła:
            -inhalacje z pulmicortu(synek broni się przed nimi potwornie!)
            -augmentin
            -salbutamol
            -xyzal na noc
            Wszystkie te zalecenia pomimo braku zmian w oskrzelach,nosek jedynie cały czas zapchany.tak powiedziała dr,że czysto,ale mnie to wszystko zastanawia.steryd wziewny,żeby pomóc z kaszlem... i wymaz z noska,ale wynik na czwartek.może tam się kryje problem.
            mąż ma identyczne objawy i też dostał od rodzinnego augmentin i syrop jakiś,więc czy u synka to może być alergia?może jak u męża przeziębienie?
            gubię się i boję tych sterydów. może konsultacja u innego pediatry by się przydała...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka