Dodaj do ulubionych

nocne moczenie prawie 4latek

21.02.11, 12:57
witam,
mam problem z synkiem dotyczy on sikania w nocy
nadal nosi pieluchę bo wszystkie inne sposoby nie pomagaja
niegdy nie było takiej sytuacji aby mały przez dłuższyczas budził się z suchą pieluchą ,to było sporadycznie ,więc czekałam na ten moment a on do tej pory nie stał się faktem.Budzenie nocne nie ma sensu już tego próbowałam.Czy to jest normalne w tym wieku czy to już kwestia przyzwyczajenia do pieluchy.I czy to moze być dziedziczne,bo ja jako dziecko tez miałam z tym problem.Dodam,ze syn chodzi do przedszkola i tam na lezakowaniu tez mu się to zdarza.
Obserwuj wątek
    • maluchy_2007 Re: nocne moczenie prawie 4latek 21.02.11, 13:20
      Witam!
      Moja córcia też ma podobny problem...
      Najlepiej działa metoda: nocnik tuż przed spaniem i nocnik tuż po obudzeniu się.
      Dodatkowo mam w sypialni dziecka "nianię" i jak tylko usłyszę, że się kręci to lecę z nocnikiemwink
      Teraz wpadki zdarzają się raz na 2-3 tygodnie...
    • ma2ma Re: nocne moczenie prawie 4latek 21.02.11, 13:22
      a probowalas mu dawac mniej picia pod wieczor i oczywiscie toaleta przed pojsciem do lozka?
      a moze ma problemy zdrowotne, konsultowalas z lekarzem-mysle, ze najpierw trzeba wykluczyc sprawy zdrowotne a potem szukac przyczyny gdzie indziej

ja mam 3,5 latkow i w sumie spanie nocne zalapali po tygodniu odkad odlozylismy pieluche w dzien (a dzienne oduczanie trwala znacznei dluzej), na poczatku wlasnie ograniczalam picie pod wieczor, z nocnym wysadzaniem tez stwierdzilam, ze odpada (po 2 probach) a teraz sami nawet czasami w nocy sie obudza, gdy musza isc do toalety
      • aleksandra07 Re: nocne moczenie prawie 4latek 21.02.11, 13:35
        Wysadzam go przed samym spaniem,ale i tak pielucha ma rano 3 kg, w nocy śpi dobrze a ja raczej na każy jego ruch nie bede reagował sadzaniem na nocnik bo tak juz robiłam to raz mi się udało a raz juz było za późno.dodam,ze w przedszkolu tez dzieci spią po obiedzie więc on dostaje mało picia specalnie,żeby się nie zesikał a i tak mu sie to zdarza w ostatnim tygodniu 5 razy po rząd kołdra do prania.wydaje mi się,że w tym wieku on powinien się juz sam obudzic na siku w nocy...ale nie wiem czy mam rację.W kwietnu ma z nim bilans 4 latka więc zapytam.Dodam,że kilka razy była taka sytuacja,że jak założyłam mu pieluchę to on jak jeszcze nie spał poinformaował mnie,ze własnie zrobił w nią siku,nic nie wpowiedział,ze chce do łazienki..czy to nie jest kwestia przyzwyczajenia?
        • ma2ma Re: nocne moczenie prawie 4latek 21.02.11, 14:18
          Ja przy bliźniakach nie wyobrażam sobie latać do ich pokoju na każde kręcenie się-musiałabym tam zamieszkać big_grin...a co do przyzwyczajenia-może masz rację. Wie, że może zrobić siku w nią i będzie dalej sucho...więc po co się męczyć z toaletą-więc może zakup kilka ceratek na łóżka i tonę cierpliwości i nie zakładaj na noc pampka. U nas przez ten tydzień nauki też się zdarzały wpadki, ale było mokro i nocka zarwana bo trzeba było wstać, przebrać sie i umyć itd...więc może mu się też nie będzie "opłacało". W końcu jest juz tak duży, że na pewno rozumie o co chodzi.
          A w ciągu dnia też ma problemy czy tylko w nocy?
          Do kwietnia dużo czasu i ja bym zapytała wcześniej lekarza.
        • anettchen2306 Re: nocne moczenie prawie 4latek 21.02.11, 17:25
          Ja bym zdecydowanie odradzala takie nocne wybudzanie dziecka i wysadzanie na nocnik: zaburza sie naturalne fazy snu dziecka, zamiast przestac w nocy sikac - dziecko moze zaczac sikac nawet co godzine (a nie raz lub dwa w ciagu nocy)!
          Trzymanie moczu w nocy to sprawa dojrzalosci mozgu dziecka (z inteligencja nie ma NIC wspolnego). Mocz musi sie zageszczac na faze nocna, sygnal wysyla mozg dziecka. Jezeli mozg jeszcze tego etapu nie osignal, to rodzice tym bardziej nie osiagna tego cogodzinnym wysadzaniem dziecka na nocnik!
          Moczenie nocne nawet do 6 roku zycia jest normalne! DUUUzo starszym dzieciom tez jeszcze sie zdarza, sa nawet dla nich takie niewidoczne majteczki-pieluszki na noc, gdy np. nocuja u kolegi/kolezanki, cioci i nie chca robic im "problemu" ...
          Moja corka ma 3 lata i 4 mce i tez nadal w nocy ma na sobie pampersa. W dzien zaczela kontrolowac potrzeby dosc wczesnie, okolo 17 mca zycia. W nocy nadal spoooro sika, zwlaszcza, ze wieczorami duuuzo pije i jedno pojscie do toalety przed spaniem nie zalatwi sprawy.
          • bezak25 Re: nocne moczenie prawie 4latek 22.02.11, 11:45
            anettchen2306 napisała:

> Trzymanie moczu w nocy to sprawa dojrzalosci mozgu dziecka (z inteligencja nie
            > ma NIC wspolnego). Mocz musi sie zageszczac na faze nocna, sygnal wysyla mozg d
            > ziecka. Jezeli mozg jeszcze tego etapu nie osignal, to rodzice tym bardziej nie
            > osiagna tego cogodzinnym wysadzaniem dziecka na nocnik!
            > Moczenie nocne nawet do 6 roku zycia jest normalne!

Dokładnie, ja bym poczekała. Jak do tego dojrzenie to pielucha będzie sucha.
    • justak1 Re: nocne moczenie prawie 4latek 21.02.11, 14:15
      Z mojego punktu widzenia: W nocy się zdarza (minimum picia pod wieczór) ale jeśli ma założoną pieluchę i komunikuje Wam że się właśnie w nią zlał toż to leniwiec jakiś. Myślę że sam w końcu dorośnie. Gdziesik czytałam że do szóstego roku życia to fizjologiczne (w sensie może się zdarzyć i nie robić halo). Jeśli pielucha jest 3 kilowa to stawiam na duże ilości picia wieczorem.
      • paliwodaj Re: nocne moczenie prawie 4latek 21.02.11, 15:48
        daj dziecku troche czasu, wbrew pozorom wielu 4 latkow spi w piluszkach, tylko w Polsce to juz dramat, bo sasiada dziecko, bo kolezanki dziecko..... Moj syn przestal tuz przed 5-tym rokiem zycia, ale nagle z dnia na dzien. Nie robilam z tego dramatu, po prostu potrzebowal wiecej czasu
    • latosie Re: nocne moczenie prawie 4latek 21.02.11, 16:44
      ja też długo walczyłam z pieluchami... mniej więcej do 4,5 roku (w nocy oczywiście) .. w końcu się zawzięłam i na zmianę z mężem zaczęliśmy w nocy wysadzać ... czasem było już za późno bo łóżko zsikane , majtki mokre... ale raczej się udawało ... w końcu nadszedł dzień, kiedy dziecko samo wstało się wysiusiać i tak już zostało ... zdażały się sporadyczne wpadki ale szybko minęły... teraz obojętnie czy jest przeziębienie czy buegunka dziecko kontroluje nocne sikanie i samo wstaje za potrzebą smile
      • margo_kozak Re: nocne moczenie prawie 4latek 21.02.11, 18:23
        moj ma skonczone 4 lata i spi w pieluszce.
        dla mnie to nie problem, czekam bo dziecko ma jeszcze cxzas.
    • krypteia Re: nocne moczenie prawie 4latek 21.02.11, 18:59
      poczytajcie o moczeniu www.moczenienocne.pl/
      • paliwodaj Re: nocne moczenie prawie 4latek 21.02.11, 20:20
        z tego co po krotce przeczytalam na podanej powyzej stronce, o moczeniu nocnym mowimy w przypadku dzieci powyzej 5 lat
    • gertruda.k Re: nocne moczenie prawie 4latek 21.02.11, 20:31
      U nas było to samo, nie chcę Cię załamywać ale prawie do 5 lat. Nic nie pomagało i przeszło samo. Warto zrobić analizę moczu dla świętego spokoju. Jeśli mały nie budzi się w nocy jak się zmoczy, to koniecznie zakładaj pieluchę. Moje dziecko spało tak mocno, że jeśli ja się nie obudziłam i nie sprawdziłam to spało całe mokre, czasem odkryte do ranasad bo prób najróżniejszych było wiele.
      • aleksandra07 Re: nocne moczenie prawie 4latek 22.02.11, 10:50
        dziękuję za wszystkie odpowiedzi,widzę dwie rózne drogi wyjścia.Albo podjąć próbę wysadzania w nocy albo faktycznie jeszcze nie dorósł(i mocz nie jest odpowiednio zaęszczony)i poczekać.Dwa rózne rozwiazania to chyba lepiej się poradzić specjalisty lub nie robić z tego paniki i czekać dalej.
    • justak1 do aleksandra07 22.02.11, 11:07
      Napiszę jeszcze, że moja córka zrezygnowała z pampa jakieś trzy tygodnie temu (dokładnie 4 lata). Nawet się zastanawiałam czy nie zacząć kupować specjalistycznych pampów bo w 6 się już ledwo mieściła wink . Nigdy nie miałam zamiaru wstawać do młodej w nocy (jestem zbyt wygodna) Pozdrawiam serdecznie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka