Dodaj do ulubionych

Laufrad- jak szybko dzieci uczą się jeździć???

03.03.11, 12:20
Zastanawiam się ile waszym dzieciom zajęła nauka jazdy na laufradzie. Nie chodzi mi o jakąś wyczynową jazdę, tylko kiedy załapały, że mogą się odepchnąć i jechać i w miarę utrzymywały równowagę. Synek jest szczęśliwym posiadaczem laufrada od 3 dni, chętnie próbuje na nim jeździć tyle, że na razie to tylko chodzenie z rowerkiem między nogami. Inna sprawa, że "ujeżdża" go na razie jedynie w domu, a że metraż niewielki tak więc i pole do popisu niewielkie. Inny aspekt to to , że mały jest dość ostrożnym dzieckiem i zastanawia mnie to czy w ogóle kiedykolwiek odważy się na szybszą jazdę wink. A jak wyglądała nauka jazdy u waszych dzieci???
Obserwuj wątek
    • camel_3d Re: Laufrad- jak szybko dzieci uczą się jeździć?? 03.03.11, 12:50
      mlody dostal w pazdzierniku u.r na urodziny..ale mial za krotkie nogi.
      co jakis czas sprawdzalismy..no i ciagle za krotkie.

W ubieglm tygodniu..okazalo sie ze juz siega. 2xpo 20 minut potrenowalismy po korytarzu.. w piatek w drodze ze zlobka do domu.. w tym tygodniu juz popyla jakby nigdy nic innego nei robil...
      • bbacha Re: Laufrad- jak szybko dzieci uczą się jeździć?? 03.03.11, 12:57
        a nasz dostał na 2. urodziny i olał zupełnie na 2 miesiące. na nic sie zdawały nasze zachęty, pospacerował z nim między nogami i rzucał w kąt. po 2 miesiącach jak go dorwał to się nie chciał odkleić i tak już zostało. mimo licznych upadków, guzów i innych nieprzyjemności wciąż chętnie na nim jeździ (za chwilkę kończy 3 lata).
    • aniaimax Re: Laufrad- jak szybko dzieci uczą się jeździć?? 03.03.11, 12:59
      Wiesz annek, to wszystko zalezy od dziecka, jedno potrzebuje kilku dni, zeby zalapac, a drugie wsiadzie i od razu pojedzie.
      Moj starszy wlasnie byl w tej grupie, co wsiadzie i od razu jezdzi (mial wtedy 2 lata z malym haczykiem), ale juz wczesniej mial jakis tam jezdzik (na ktorym jezdzil od kidy mial 10 miesiecy). Za to mlodszy mimo, ze jedzik tez ma od dawna, to jeszcze to odpychanie mu nie idzie zbyt sprawnie (a ma juz 20 m-cy), wiec spodziewam sie, ze opanowanie laufarada zajmie mu chwilke.
      Daj mu jeszcze chwilke i na pewno sie odwazy na szybsza jazde smile
      • annek2 Re: Laufrad- jak szybko dzieci uczą się jeździć?? 03.03.11, 13:11
        aniaimax napisała:

> Daj mu jeszcze chwilke i na pewno sie odwazy na szybsza jazde smile

Liczę na to, że jak wyjdziemy na dwór to tak się stanie, ale nie mam jakoś parcia, że to musi się stać i to natychmiast ( ale miło by było jakby dzieciakowi się spodobało , no i inwestycja by się zwróciła wink) Póki co, zdaję sobie sprawę, że jazda po mieszkaniu toi nie jazda. Mały w wieku 18 miesięcy ( teraz ma 2lata i 4 miesiące) dostał trójkołowca turbo ( to ten z pedałami takimi jak w normalnym rowerze) i też na początku nie było wielkiej euforii. Dopiero jak wyszliśmy na dwór w mig nauczył się jeździć ( dokładnie w 3 tygodnie) i przez cały sezon nie rozstawał się z rowerkiem. No, ale trójkołowiec to trójkołowiec a laufrad to już wyższa szkoła jazdy smile
    • ppaskuda Re: Laufrad- jak szybko dzieci uczą się jeździć?? 03.03.11, 13:14
      a jakiego masz laufrada? bo właśnie zamierzam kupić mojemu dwulatkowi smile
      • annek2 Re: Laufrad- jak szybko dzieci uczą się jeździć?? 03.03.11, 13:22
        ppaskuda napisała:

> a jakiego masz laufrada? bo właśnie zamierzam kupić mojemu dwulatkowi smile

My kupiliśmy Kettlera speedy 10 cali. Chciałam Puky, ale nie miałam możliwości przymierzenia dziecka do Puky, więc zdecydowaliśmy się na Kettlera. Synek jest drobnym dzieckiem, więc wyboru wielkiego nie miałam. Zależało mi przede wszystkim aby rowerek był lekki ( ten waży niewiele ponad 3 kilo) i mały przynajmniej nie ma problemów z pociągnięciem go. Ogólnie jestem zadowolona, synek myślę, że teżsmile
        • lulu2.0 Re: Laufrad- jak szybko dzieci uczą się jeździć?? 03.03.11, 13:38
          U nas trwało to około tygodnia,a synuś ma 20 miesięcy.
        • aleksandra1357 Re: Laufrad- jak szybko dzieci uczą się jeździć?? 03.03.11, 15:18
          Też mam takiego samego Kettlera. Kupiłam w zeszłym marcu na drugie urodziny - synek chodził z nim między nogami i szybko się zniechęcał. Dopiero we wrześniu, czyli po 5 miesiącach nagle załapał, ale może dlatego, że wcześniej nie próbowałam za bardzo na spacerach, bo bałam się, że będę musiała ten rowerek nosić.
    • mikams75 Re: Laufrad- jak szybko dzieci uczą się jeździć?? 03.03.11, 13:54
      kupilam jesienia, w domu troche pochodzila z tym miedzy nogami
      ale w zasadzie przy drugim wyjsciu na dwor byla ogromna roznica. Jazda jeszcze bym tego nie nazwala, ale przemieszcza sie jakos. Trenowala malo i jest z tych bardzo ostroznych.
    • lula_p Re: Laufrad- jak szybko dzieci uczą się jeździć?? 03.03.11, 13:59
      laufrada kupiłam zimą wiec synek najpierw troszkę jeździł po domu, ale tam miejsca mało no i niebardzo mu szło.
      Gdy zrobiło się cieplej wyszliśmy na dwór, na pierwszym spacerze załapał, że żeby jechać musi przebierać nóżkami, ale musiałam go podtrzymywać bo jeszcze tracił równowagę. Na drugim spacerze już jeździł sam. Nogi podnosił po jakiś dwóch? (nie pamiętam dokładnie) miesiącach. Miał równo półtora roku jak zaczął, myślę, że okołodwulatek powinien załapać od razu, albo prawie od razu.
    • rulsanka Re: Laufrad- jak szybko dzieci uczą się jeździć?? 03.03.11, 15:46
      Mój syn, też ostrożne dziecko, dostał laufrada jak miał 21 miesięcy i nie bardzo chciał na nim jeździć, za tydzień zobaczył ludzi na rowerach i załapał wtedy od razu. Jak miał 2 lata musiałam już biegać jak on jechał, a za kolejny miesiąc sama wzięłam rower. W wieku 2 lata i 4 miesiące zaczął na dłużej unosić nogi - po kilkanaście metrów.
    • kanna Re: Laufrad- jak szybko dzieci uczą się jeździć?? 03.03.11, 17:13
      Moja się nigdy nie nauczyła uncertain

To odpusciłam i pozwolilam jeździc z kółkami. Bez kółek nauczyła sie w wieku lat 5.
      • annek2 Re: do Kanna 03.03.11, 19:53
        kanna napisała:

> Moja się nigdy nie nauczyła uncertain
        >
        > To odpusciłam i pozwolilam jeździc z kółkami. Bez kółek nauczyła sie w wieku la
        > t 5.

Taką opcję też biorę pod uwagę , chociaż nie wydaje mi się, bo dzisiaj wieczorem młody już dużo sprawniej dreptał z tym laufradem , no i ciężko było go namówić aby odstawił rowerek na chwilę chociaż smile
        Ale mam pytanie, czy twoja córeczka lubiła jeździć na laufradzie, albo przynajmniej próbować czy może ten typ pojazdu nie przypadł jej po prostu do gustu, dlatego też nie nauczyła się na nim jeździć?
    • budzik11 Re: Laufrad- jak szybko dzieci uczą się jeździć?? 03.03.11, 18:54
      U nas przez tydzień syn (wtedy 2,5r.) chodził po domu, potem nagle zrobiło się ciepło, stopniał śnieg i wyszliśmy na dwór - od razu wsiadl i zaczął normalnie jeździć - najpierw z pochyłego podjazdu do garażu wyjeżdżał za bramę.
    • camel_3d tu masz..po tygodniu nauki 06.03.11, 22:58
      www.youtube.com/watch?v=EcT4KHbDcd8
      www.youtube.com/watch?v=Fl9AuLmk8vQ

mlody ma 2 lata i 4 miesiace.
      • leneczkaz Re: tu masz..po tygodniu nauki 07.03.11, 08:39
        Czuję się zobowiązana uświadomić Cię, że Misiek ma źle założony kask.
        • camel_3d Re: tu masz..po tygodniu nauki 07.03.11, 08:54
          serio?
          a jak powinien byc..?? pytam serio, bo wlasnie zglupialem smile
          • lula_p Re: tu masz..po tygodniu nauki 07.03.11, 09:44
            bardziej na czoło i bez tej grubej czapy na czole.
            zeszłe lato, ok 21 miesiecy
            www.youtube.com/watch?v=JdeLWyBzs70 wink
            • camel_3d Re: tu masz..po tygodniu nauki 07.03.11, 09:46
              dzieki!

no czapa byla konieczna bo zimno troche bylo jeszcze
              • lula_p Re: tu masz..po tygodniu nauki 07.03.11, 09:51
                to jakąś cieńszą mu zakładaj, albo kominarkę podkaskową, albo buffa... tak, żeby kask dobrze trzymał się na głowie, a nie dyndał gdzieś na czubku wink
          • leneczkaz Re: tu masz..po tygodniu nauki 07.03.11, 10:02
            No czoło. Jakby fiknął to by kask nie pomógł i rozbiłby czoło na chodniku. A tak dzieci walą najczęściej.
            • camel_3d Re: tu masz..po tygodniu nauki 07.03.11, 11:04
              dzieki, nastepnym razem bede madrzejszysmile
              • aneksis85 Re: camel_3d 10.03.11, 20:24
                dziewczyny już Cię poinstruowały, ale ja jeszcze dorzuce coś dodatkowo wink ....
                www.aktywnysmyk.pl/content/67-regulacja-kasku
    • lemurka3 Re: Laufrad- jak szybko dzieci uczą się jeździć?? 07.03.11, 14:47
      2,5 latek rozpędzał sie i podnosił nogi po 10 minutach jazdy, ale on był i jest bardzo sprawny fizycznie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka