Dodaj do ulubionych

połknęła pieniążek

28.03.11, 21:50
Moja 2,5 letnia Julia przed godziną przyszła do mnie do kuchni i powiedziała że połknęła pieniążek. Faktycznie wczoraj bawiła się z tatą w układanie i liczenie monet. Z tego co pamiętam nie było dużych nominałów typu 2zł i 5zł. Zachowuje się normanie jakby nic się nie stało.Pytałam kilka razy czy połknęła pieniążek za każdym razem odpowiada twierdząco. Jeśli to prawda... co mam robić. Udać się na usg czy czekać, ale na co, na jakie objawy? Czy komuś przydarzyło się coś takiego?
Obserwuj wątek
    • memphis90 Re: połknęła pieniążek 28.03.11, 22:00
      Jechać do szpitala na rtg- jak najszybciej. Jak będzie w żołądku- można wyjąć endoskopem i po sprawie. Jak pieniążek zejdzie niżej- trzeba monitorować jego przesuwanie na rtg. Przewód pokarmowy ma kilka przewężeń i moneta może utknąć- a to miałoby nieprzyjemne konsekwencje. Choć najczęściej sama wychodzi, ale lepiej dmuchać na zimne.

Nie czekaj- jedź.
    • zaklinka_k Re: połknęła pieniążek 28.03.11, 22:01
      Gdzieś czytałam taki kawał:
      co rodzice robią jak dziecko połknie pieniążek?
      przy pierwszym dziecku - jadą do szpitala i każą robić prześwietlenie
      przy drugim dziecku - czekają aż zrobi kupkę
      przy trzecim dziecku - od razu odliczają od kieszonkowego big_grin

A tak na poważnie to zastosowałabym drugą opcję - może niebawem wydali... a jeśli nie to dopiero spytałabym lekarza.
      • my_valenciana Re: połknęła pieniążek 28.03.11, 22:05
        Odrazu jechałabym na pogotowie.
    • cibora Re: połknęła pieniążek 28.03.11, 22:10
      Nam lekarka powiedziała, że dzieci mnóstwo rzeczy łykają i większość wychodzi drugim końcem. Ja bym zrobiła USG, bo tak naprawdę to nie wiesz czy na pewno połknęła. Ale ja z tych co starają się omijać szpitale, a izby przyjęć szczególnie, szerokim łukiem. Zadzwoń na pogotowie, powiedzą Ci co zrobić.
      Agnieszka
      --
      Staś (03.05.2008)
      • 3-mamuska Re: połknęła pieniążek 29.03.11, 19:46
        Jedz na pogodotowie,my mielismy tez taki problem,tak wlasnie sym mial chyba 2.8 miesiecy.
        Lekarz na pogotowiu powiedzial zeby zawsze zrobic przeswietlenie,bo pieniadz moze byc polkniety i wleciec do zoladka i wtedy czekalisbysmy az wydali,ale moze tez utknac wyzej i utrudnic oddychanie nawet po jakims czasie jak sie przemiesci.
    • sotto_voce Re: połknęła pieniążek 28.03.11, 22:39
      A które to Twoje dziecko? Możesz postąpić zgodnie z tym dowcipem: przy pierwszym dziecku jedziemy na USG i RTG, przy drugim obserwujemy kupę, a przy trzecim odliczamy od kieszonkowego.
      • paliwodaj Re: połknęła pieniążek 28.03.11, 23:13
        mojej kolezanki coreczka polknela, pojechali zrobili przeswietlenie, kazali czekac, moze poczekaj chwile az pieniazek przesunie sie nizej przewodu pokarmowego i dopiero jedz na przeswietlenie
        W szpitalu w ktorym byli maja jednego lekarza na izbie przyjec tylko od wyjmowania roznosci z roznych otworow ciala dzieci.
        Lekarz zartowal ze jak polknela centowke to odda 25 centowsmile
    • jutka101 Re: połknęła pieniążek 28.03.11, 23:17
      Miałam podobny przypadek z moją córką w wakacje. ale połknęła 20 groszy , to znacznie mniejsza moneta niż 2 czy 5 zł. W każdym razie dopiero po ok. tygodniu poszłam z nią do lekarza(z różnych przyczyn m.in. też tych co piszą niektóre dziewczyny , że wyjdzie druga stroną... i tez nie byłam pewna czy naprawde połknęła ją) Ale na dzień dobry od chirurga dziecięcego dostałam ochrzan ,że jestem nieodpowiedzialna itp. ( strasznie sie z tego powodu czuje do dziś), dał mi natychmiast skierowanie na usg jamy brzusznej i rtg klatki piersiowej. Bo nie wiadomo gdzie ta moneta mogła utknąć. Po wielogodzinnym staniu w przychodni w kolejkach okazło sie ,że nic nie ma. Ale co ja wtedy przeżyła to moje!! Do tej pory mam tzw. kaca moralnego ,że od razu nic nie zrobiłam!. W każdym razie radziłabym ci wybrać sie na te badania , jeżeli naprawde dziecko tę monetę połknęło.
    • aleksandra1357 Re: połknęła pieniążek 28.03.11, 23:39
      Moje dzieci często łykały małe monety i jakoś odżałowałam, bo nie chciało mi się grzebać w kupie. Ale 5 zł to już może faktycznie jest niebezpieczne.
      • corrina_f1 Re: połknęła pieniążek 29.03.11, 11:02
        Czy umiecie czytać dokładnie? Przecież autorka napisała że nie było dużych monet typu 2 czy 5 zł.
    • awika08 Re: połknęła pieniążek 29.03.11, 10:55
      Mi osobiście przydarzyło się coś takiego jak byłam dzieckiem. Na szczęście moneta wyszła "drugą " stroną wink i tak się dzieje zazwyczaj. Jednak nie bagatelizowałabym tego. Nigdy nie masz pewności czy moneta nie utknęła gdzieś po drodze, a to może stwarzać różne zagrożenia. Ja bym się wybrała na twoim miejscu do lekarza z córką.
      Tu jest przykład, że nie można tego bagatelizować : www.forumpediatryczne.pl/txt/a,2505,0,Nietypowe%20objawy%20cia%C5%82a%20obcego%20w%20prze%C5%82yku%20u%201,5-rocznego%20ch%C5%82opca
    • analist73 Re: połknęła pieniążek 29.03.11, 12:20
      Mi lekarka kazała jechać do szpitala na dyżur. Zrobiono prześwietlenie, gdzie znajduje się zguba. Lekarz stwierdził, że najgorsze już przeszła. Potem kazano udać się do chirurga, jeżeli w ciągu chyba 2-3 dni nie wyjdzie. Wyszła.
    • moni_ka30 Re: połknęła pieniążek 29.03.11, 14:14
      MOj tez kiedys polnal maly pieniazek. "Oddal" nastepnego dnia. Mozesz poczekac, kontolowac kupke, mozesz tez dla spokoju pojechac do szpitala na przeswietlenie. Wg mnie moneta wyjdzie sama.
    • aniasa1 Re: połknęła pieniążek 29.03.11, 19:02
      Jak bylam dzieckiem to wciaz cos pozerałam i pamietam jak mama skrupulatnie rozgrzebywala moje kupkiiiiii Nigdy nic zlego sie nie stalo. Mysle wiec ze jesli mozesz to pojedz do lekarza - napewno bedziesz spokojniejsza i pewna ze zrobilas wszystko co trezba ale jesli to duuuuuzy problem to poczekaj i obserwuj malucha. pozdr
      • aljoszka Re: połknęła pieniążek 29.03.11, 19:14
        Ja pożarłam tylko raz coś w moim życiu,właśnie monetę w wieku 3 lat i ledwo mnie odratowali w CZD.
        Utkwiła mi tak niefortunnie,że musieli mnie operować.
        Także nie zawsze kończy się tak szczęśliwie i ja mam akurat schiza na tym punkcie, na szczęście moje dzieci nigdy nic nie połkneły.
    • anias9 Re: połknęła pieniążek 29.03.11, 19:40
      Mojemu synkowi zdazylo sie polknac 50 gr jak mial ok 3 lat. Zadzwonilam natychmiast do pediatry, ten nie robil jakiegos wielkiego problemu ale dal na wszelki wypadek skierowanie do szpitala na usg, zeby upewnic sie gdzie znajduje sie zguba. Bedziesz sie pewniej czula jak dowiesz sie, gdzie pieniazek sie znajduje i czy nie zagraza dziecku. Wprawdzie zagrozenia w tego typu wypadkach sa rzadkie, ale zdazaja sie. Moj mlody "oddal" monete po 3 dniach wink
    • klubgogo Re: połknęła pieniążek 29.03.11, 20:34
      Widzę, że żadna Rewersu nie oglądała.

Jeśli nie było dużych monet, spokojnie wyjdzie drugim końcem.
    • camel_3d jak bedzieci mieli szczescie.. 29.03.11, 21:52
      to wam zrobi kupe z procentem....
    • piegowata9 Re: połknęła pieniążek 29.03.11, 23:28
      Z doświadczenia z pierworodną:
      1. znacznie gorsze od nominałów 1, 2, 5 zł są grosze (mają ostrzejsze brzegi i mogą pokaleczyć jelita),
      2. nam kazano podać lekki środek przeczyszczający (młoda miała jednak 8 lat) i obserwować, czy nie będzie niepokojących oznak utknięcia gdzieś "po drodze",
      3. wcale nie musi wyjść szybko. U nas to trwało prawie 5 dni. Mowa o monecie 1 zł,
      4. do tego czasu dziecko z potrzebą najlepiej kierować na wiadro, bo moja nawet nie zauważyła momentu przedostawania się na zewnątrz,
      5. przygotujcie grubsze rękawice, bo generalnie zabawa w "żuczka gnojarza" raczej Was nie ominie i każdy stolec trzeba dokładnie obmacać. Moneta nie musi być widoczna, natomiast Wy musicie mieć pewność, że już jest na wierzchu.
      Powodzenia!
    • bambo.pl Re: połknęła pieniążek 30.03.11, 22:38
      Moi Mili !!! Dziękuję za porady i wsparcie. Uznałam iż zaczekam ok. 2 dni i dopiero udam się do lekarzy. Julia we wtorek jadła posiłki raczej rozlużniające ( tak na chłopski rozum pomyślałam, że będzie najlepiej). Wczoraj wieczorem Julia zrobiła na nocnik drugą kupkę tego dnia ze zgubą! Zguba "2 groszówka" na dodatek leżała na samym czubku jak wisienka na torcie. Wierzcie mi, że było to najmilsze oglądanie kupki mojego dziecka. Zdaję sobie sprawę że nie każdemu tak szczęśliwie się kończy taka sytuacja. Pozdrawiam wszystkich
      • olcia71 Re: połknęła pieniążek 30.03.11, 23:02
        Czyli z tego wynika, że to było Twoje drugie dziecko big_grin big_grin big_grin
      • kwiatek_polski Re: połknęła pieniążek 05.04.11, 12:33
        mój tez taki zdolny. Pierwsze co zrobiłam to tel. do szpitala dziecięcego. Miła pani wypytała o okoliczności i trzy razy upewniła się czy dziecko nie krztusiło się przy tym i po tym. Kazała spokojnie czekać do trzech dni, broń Boże nie podawać nic na przeczyszczenie, i grzebać w kupach. Jak nie wyjdzie po trzech dniach to do lekarza. Wyszlo...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka