Dodaj do ulubionych

Kupować okularki?

29.03.11, 15:02
Byłam z córką na badaniu wzroku. Ma 2 lata, dała się zbadać tylko siłą (3 dni zakraplania atropiną wcześniej). Wyszło + 1,5 na obu oczach i lekarka przepisała okularki. W tym krzyku i nerwach nie zadałam wielu pytań i teraz mam mieszane uczucia. Sama nosiłam w dzieciństwie okulary, ale mam duzą wade (-8 oraz -3), wiem jak to ogranicza fizycznie. Nie wiem co robić, czy warto przy takiej niedużej nadwzrocznosci męczyć dziecko okularami. Nie lepiej poczekać czy wada się nie cofnie?
Obserwuj wątek
    • tankgirl5 Re: Kupować okularki? 29.03.11, 15:06
      skoro robiliście badania po atropinie to musiało coś się dziać... tak?
      to może okulary rozwiążą ten problem?
    • megi231 Re: Kupować okularki? 29.03.11, 15:08
      Sama niewiem az tak sie nie znam ale raczej powinnaś zaufac lekarzowi , zawsze możesz iśc do innego okulisty i skonsultować to raz jeszcze jesli nie jesteś do końca przekonana. U nas u mlodszego synka niedawno wyszła wada +5 na obu oczkach - własnie czekam na okulary dla niego - powinny być jutro ale u nas to +5 wiec nie ma szans na cofniecie sie wady samej.
    • analist73 Re: Kupować okularki? 29.03.11, 15:39
      Córce w wieku 2,5lat wyszło po atropinie +3,5, dostała okulary +1. Przy czym nie musi ich non stop nosić. Wada cały czas się zmniejsza. Jak mam wątpliwości idę do innego lekarza.
      • lentilla Re: Kupować okularki? 31.03.11, 09:16
        dziękuję za odpowiedzi. Działo się tyle, że ja mam dużą wadę wzroku i mąż też (oboje mamy minusy) dlatego profilaktycznie wybraliśmy sie do okulisty. Pani doktór na pierwszej wizycie stw. że jest chyba jakaś wada w prawym oku, oceniła na minusy, ale żeby doprecyzować trzeba zrobić po atropinie. I po atr. okazało się, że nie minusy tylko plusy w obu oczach. Moje wątpliwości wynikają z tego iż spotkalam się z opiniami, że nadwzroczność jest u dzieci fizjologiczna i sama ustępuje a jeśli nie ustępuje to wtedy dopiero okulary. Wiekszość dzieci ma badany wzrok dopiero przed pójsciem do szkoły. Założenie okularów w tej chwili może okazać się równie dobrze zbędne a na psychike wpływa. Rozważam pójście do innego lekarza ale nawet nie wiem gdzie skoro bylismy podobniez w najlepszym miejscu. Poza tym to znowu stres dla dziecka i ta atropina...dlatego chcialam się poradzić przed podjęciem decyzji, może ktoś miał podobne watpliwości i ciekawa jestem jak je rozstrzygnął.
    • lenka1403 Re: Kupować okularki? 31.03.11, 09:49
      Witam!
      Moja córka od 9 m-ca życia nosi okularki bo to dla jej dobra skoro ma wadę wzroku a też nie ma ogromnej -1,25 i -0,75. Nie zauważyłam żeby jej w jakiś sposób ograniczały ruchy. Jest strasznie ruchliwa i przy fikołkach i innych tego typu zabawach to jej nie przeszkadza. Owszem parę razy już je lekko uszkodziła ale wszystko da się naprawić.
      Wydaje mi się, że założenie dziecku okularów musi być decyzją pokierowaną dobrem dziecka i jego zdrowiem. Być może wada twojej małej się cofnie ale czy warto ryzykować? Można spróbować przecież nic się złego nie stanie
      pozdrawiam
    • iza232 Re: Kupować okularki? 31.03.11, 10:11
      Wzrok to bardzo poważna sprawa. Wady wzroku leczy LEKARZ OKULISTA a nie forum Małe dziecko. Skoro specjalista dał ci konkretne zalecenia, to się do nich zastosuj. Jak masz mimo wszystko wątpliwości, to wróć do niego i zapytaj. Jak nie masz do niego zaufania, to idź do innego OKULISTY. Ale na Boga nie sugeruj się opiniami laików z forum!
    • kaskahh Re: Kupować okularki? 31.03.11, 10:23
      aaaa to moja lekarka inaczej...
      moja corka ma +3, /badane w wieku 2 lat/ i jesli na obu/obydwu? jest tak smo, okurarow sie nie przepisuje
      (tu potwierdzenie lekarza - przyjeciela rodziny i synka kolezanki, ktora byla u innego lekarza)

mieszkam w DE
      • lentilla Re: Kupować okularki? 31.03.11, 11:39
        no wlaśnie, tez słyszałam takie opinie. O wadach wzroku wiem bardzo wiele gdyz od urodzenia mam powazne kłopoty ze wzrokiem, giga zez, ogromne minusy, do tego duza róznica między oczami, astygmatyzm. Chodzilam do przedszkola dla niedowidzących, nosiłam zasłonkę. Gucio to dało bo i tak patrzę tylko jednym zdrowym okiem. W opinie lekarzy ślepo nie wierzę bo co lekarz to opinia. A pytanie zadaje nie dlatego, ze chcę zaniechać zrobienia czekokolwiek tylko waham się co zrobić tj opcja 1 kupić okularki, nosić i pójśc na kontrolę za ustalone 6 miesięcy czy od razu iść do innego lekarza.
    • kasia12_2 Re: Kupować okularki? 31.03.11, 10:55
      Nadwzroczność u takich maluchów jest fizjologiczna. Koniecznie skonsultuj się z innym lekarzem.
      Gdyby twoje dziecko nie miało plusów w wieku 2 lat, to byłby powód do zmartwienia.
      • lentilla Re: Kupować okularki? 31.03.11, 11:44
        czy idąc na inną konsultację przyznawać się, że było już badanie?
        • iza232 Re: Kupować okularki? 31.03.11, 12:16
          Ja bym nic o tym nie mówiła. Wtedy będziesz miała pewność, że ten drugi lekarz nie zasugeruje się oipnią tego pierwszego i wyda własną samodzielną.
        • karro80 Re: Kupować okularki? 31.03.11, 12:18
          nie, bo lekarze nie lubie podważac zdania kolegówwink
          A co do psychiki - ja też nie lubiłam okularów nosić i do tej pory nie bardzo - jak musze zakładam w domu, an wyjscie jak trza to soczewki. Młoda ma 3 lata, nosi okulary od ponad połtora roku(plus 2 w jednym oku) i lubi - z początku byłało różnie - od razu fajnie było, bo robiła sie spokojniejsza na spacerach itp, potem był okres buntu, średnio nalegałam, ot żeby trchę jednak je miała, a potem zaczeła sama "czyścić" przynosić z rana i pytać gdzie są. Jak zaczynają jaa uwierać czy denerowować to zdejmuje na poł gdzinki.
    • mieczakzkrakowa Re: Kupować okularki? 31.03.11, 18:00
      Tak zakładać dziecku okulary
      Moja kuzynka zaczęła nosić w wieku dwóch lat i teraz już jako dorosła osoba nie nosi
      • kasia12_2 Re: Kupować okularki? 31.03.11, 20:47
        Plusy u takich malutkich dzieci zawsze się cofają. Jeśli małe dziecko ma 0, to będzie wcześnie krótkowidzem.
        Szukajcie okulistów dziecięcych - takich z podejściem i z odpowiednią wiedzą.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka