Dodaj do ulubionych

imiona dla chłopców

04.05.04, 19:00
dziewczyny! mam ogromny problem z wyborem imienia dla synka. chciałabym, żeby to imię było nie tak bardzo popularne, ale też żeby nie było dziwaczne. żeby było ładne i w pełnym brzmeiniu i w zdrobnieniu. żeby było dobre i dla dziecka i dla dorosłej osoby... czy to w ogóle możliwe??? smile pomóżcie! proszę. smile
Obserwuj wątek
    • dona29 Re: imiona dla chłopców 04.05.04, 19:27
      ....chyba niemożliwe;-((((ja ..już tracę nadzieję.Ponieważ do końca nie ma
      pewności,jakiej płci jest mój Lokatorek - potrzebuję mieć w zanadrzu męskie
      imię.Niestety - na razie bez efektów;-(życze więcej szczęściawink
      • patrycjaa21 Re: imiona dla chłopców 04.05.04, 19:58
        podobno moja dzidzia jest dziewczynka ale na wszelki wypadek mam w zanadrzu tez
        meskie imie.ja wybralam nikodemsmile
        pozdrawiam
        • mada06 Re: imiona dla chłopców 04.05.04, 20:06
          moja dzidzia to najprawdopodobniej dziewczynka (chociaż bywają niespodzianki
          przy porodzie). imię dla córki było już bardzo dawno temu wybrane, natomiast
          jeżeli chodzi o chłopca to już trudniejsza sprawa. sama się zastanawiam bo
          gdyby jednak syn - to może tymoteusz (tymek), filip albo kacper.
          pozdrawiam magda i 34tyg. matylda
          • la_lunia Re: imiona dla chłopców 04.05.04, 20:36
            u mnie dziewczynka i te mam ten sam problem smile
            podoba mi sie bardzo Natalka i rodzinka juz sie przyzwyczaila
            ale wszedzie slysze i widze teraz Natalki sad co druga w klasie za 10 lat to
            bedzie Natalka smile
            • exilvia Re: imiona dla chłopców 04.05.04, 20:45
              a ja akurat dla dziewczynki to mam tysiąc imion smile
              • kasia8112 Re: imiona dla chłopców 04.05.04, 21:10
                Ja w przeciwieństwie mam kilka propozycji na imiona dla chłopca a z imionami
                dla dziewczynki mieliśmy z mężem problemy. Jak będzie synek to - Michał
                (Michaś, Michałek, Misiek), a jak córka - Zuzia (Zuzanna). Z imion męskich
                podoba mi się jeszcze Szymon (Szymek), Jakub (Kubuś) oraz Dawid
                Pozdrawiam!
                • redmiss Re: imiona dla chłopców 04.05.04, 21:28
                  U mnie też będzie Michaś! smile) lub Paulinka.
            • aniacichy Re: imiona dla chłopców 04.06.04, 23:42
              Kochana jak zobaczysz swojego brzdąca, to wtedy wszystko się wyjaśni.Tak było w
              moim przypadku do końca nie byłam zdecydowana, a gdy córcia sie pojawiła
              wszystko bylo jasne jakie będzie nosiła imię:-] Pozdrawiamy!
      • myha33l Re: imiona dla chłopców 03.06.04, 13:26
        Piękne imie to Damianek ,tak miał sie nazywać nasz synek ,ale jest dziewczynka
        Magdalenka!- jeszcze piękniejsze! pa ŻYCZĘ DOBREGO WYBORU , wybierz tak aby
        twoje dzieco nie miało problemów w szkole z imieniem.
    • magda_poland Re: U mnie będzie Antoś 04.05.04, 22:45
      U mnie będzie Antoś. Jak Ci się podoba ? czytam sobie czasami imiona z Gazety
      Wyb. "Witajcie na świecie" i doliczam się 8 Mateuszów i 10 Kubusiów.
      Mam już w domu 6-letniego Adasia i jest jedynym Adasiem w przedszkolu. Dlatego
      też postanowiliśmy, że i tym razem wybierzemy imię niepopularne.
      A masz już jakieś typy ?
      • exilvia Re: U mnie będzie Antoś 04.05.04, 22:54
        Antoni? oryginalne. kojarzy mi się ze świętym Antonim. chciałabym uniknąć jakichkolwiek skojarzeń. szukam neutralnego imienia. Adam to b. ładne imię. nie chciałabym jednak powtarzać imion, które już w mojej rodzinie funkcjonują (mój brat ma na imię Adam). mój synek miał być Andrzejkiem, ale brat mojego nieMęża ma synka Andrzejka... pięknym imieniem jest też Juliusz - ale też już w mojej rodzinie jeden taki jest. chciałam Mikołaja - okazuje się, że co drugi chłopczyk teraz tak ma na imię sad b. mi się podoba Krzesimir, ale mój nieMąż trochę nosem kręci. moja mama podpowiada Iwa (też dość popularne obecnie). w ogóle to ja bym chciała Lwa ( ale to imię teraz jest b. źle kojarzone). otwarta jest też sprawa Mieszka ("Mieszko, Mieszko - mój koleżko"). a jak urodzi się w urodziny mojego dziadka, to będzie Włodzimierz i już! smile imię RObert jest też teraz dość zapomniane, tylko,że jakoś mi do mojego synka nie pasujesmile kiedys myślałam też nad Jeremim... o i tak to wygląda wink
        • justysia25 Re: U mnie będzie Antoś 04.05.04, 23:45
          U mnie był też ten problem. Bo jak mi się podobały dość oryginalne imiona dla
          chłopców to mąż nie chciał o nich słyszeć. On wolał zwyczajne, na co ja nie
          chciałam przystać. I w końcu doszliśmy do porozumienia że będzie miał takie
          imię jak tatuś. Tatuś to Paweł a na synka mówię Pablo (Pabluś, Pawełek).
          A starsza jego siostra to Natalka i potwierdzam, że co chwilkę słyszę to imię
          na ulicy. Natomiast nie znam żadnego małego Pawełka.
          Pozdrawiam
          Justyna
          • exilvia Re: U mnie będzie Antoś 04.05.04, 23:47
            hahasmile miałam ten sam pomysł smile żeby był po prostu Junior! a propos Pawła - myślałam nad Gawłem smile
        • magdalenax Re: U mnie będzie Antoś 06.05.04, 11:35
          Antoni kojarzy mi sie teraz tylko i wylacznie z synkiem moich znajomych. Super
          chlopak z niego smile
        • dobra26 Re: U mnie będzie Antoś 02.06.04, 11:37
          U mnie podobno w brzuszku tez jest Synek - tak więc będzie IWO, miał byc Roch
          ale mi cała rodzina obrzydziła to imię. W zanadrzu, gdyby jednak lekarz się
          pomylił co do płci to będzie Iga smile
          Pozdrawiam
    • magdusza Re: imiona dla chłopców 04.05.04, 22:48
      Ja preferuję imiona tradycyjne i mój synek będzie Staś (jak dorośnie:
      Stanisław). Przy wyborze kierowaliśmy się z mężem tym, jakimi ludżmi są znani
      nam Staszkowie - i wypadło, że są weseli i zaradni. Ale to taki prywatny
      rankingsmile
      A drugie imię, które mi się podoba dla chłopczyka to Antoś (w wersji dorosłej:
      Antoni).
      Pozdrawiam,
      Magda i Staś (38 tc) jeszcze w brzuszku
    • exilvia Re: imiona dla chłopców 04.05.04, 23:29
      ładnym imieniem wg mnie i oryginalnym jest też Wadim, ale ojciec dziecka sądzi inaczej sad podoba mi się też Fryderyk (Chopen, Nietzsche) właśnie ze względu na wielkich poprzedników-imienników smile
    • bzeebze Re: imiona dla chłopców 05.05.04, 09:10
      exilvia napisała:

> dziewczyny! mam ogromny problem z wyborem imienia dla synka. chciałabym, żeby
      t
      > o imię było nie tak bardzo popularne, ale też żeby nie było dziwaczne. żeby
      był
      > o ładne i w pełnym brzmeiniu i w zdrobnieniu. żeby było dobre i dla dziecka i
      d
      > la dorosłej osoby... czy to w ogóle możliwe??? smile pomóżcie! proszę. smile

możliwe możliwe
      ja mam małego zbycha, i wydaje mi się że spełnia wszystkie wymienione przez
      ciebie kryteria, bo ja też sie nimi kierowałam przy wyborze
      Dorosły zbigniew-bardzo dostojnie, a mały zbyszek, zbigi, zbynio, zbusiulek i
      100 innych możliwości, jak się mały urodził (2850 i 49 cm) to było mocno na
      wyrost i trochę nawet zabawnie smile)))
      przy tym dobre dla małego nerwuska,
      no i jest wielu słynnych i utalentowanych imienników,
      wymienione przez ciebie włodzimierz też jest extra tylko niestety w kraju
      postkomunistycznym jakoś nienajlepiej nacechowane
      pozdrawiam serdecznie mamy i ich maleństwa
      • weronka73 Re: imiona dla chłopców 05.05.04, 09:24
        Ja mam juz swoje od dawna ulubione: Staś, Iwo, Bruno i takie nie za bardzo do
        przyjęcia przez przyszłego tatusia - Oskar.

Pozdrawiam
        W.
        • exilvia Re: imiona dla chłopców 05.05.04, 09:47
          kurczfe, mi się też Bruno podoba, ale myślę, że po "na dobre i na złe" dużo Brunów się w naszym kraju pojawiło... sad a moja mama, gdy jej powiedziałam o Oskarze wzdrygnęła się i powiedziała, że chłopiec z "Blaszanego Bębenka", który nie chciał urosnąć też miał na imię Oskar. Moja mama właśnie optuje za Iwemsmile a Stanisława już jednego w bliskiej rodzinie mam.
          • maminka1 Re: imiona dla chłopców 05.05.04, 10:01
            Ja miałam strrraszny problem z imieniem dla synka! Aż któregoś dnia "wpadło mi w
            oko" imię Tobiasz - i mam teraz małego Tobiaszka smile) A drugi synek (może kiedyś)
            będzie chyba Mieszko smile))

Pozdrawiam

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=621&w=12301440
    • lidka_edziecko Re: imiona dla chłopców 05.05.04, 09:47
      Nasz dzidziul urodzi się dopiero w listopadzie. Imiona juz wybrane w każdym
      bądź razie na ten czas, kto wie co jeszcze mi wpadnie do głowy.
      Dziewczynka - Matylda
      Chłopiec - Igor
      • magdaaa73 Re: imiona dla chłopców 05.05.04, 10:03
        Ja też czekam na listopad, a imię dla chłopca wybrane od szkoły podstawowej-nie
        wiem czemu zawsze wiedziałam,że mój syn będzie Alan-mam nadzieję ,że do
        listopada wszyscy zapomna,że p.Górniak też tak dała na imię synowi(ciązy to
        nade mna teraz,ale nie zmienię skoro to imię jest ze mną od 20 lat),a córka to
        Alicja(taka z krainy czarów, bo baaardzo wyczekana)
        • kretka27 Re: imiona dla chłopców 05.05.04, 10:08
          dla chłopca na razie: Tomasz, Paweł, Daniel
          dla dziewczynki: Anna, Olga, Alicja, Karolina

Nie chcę znać teraz płci dziecka, liczę na niespodziankę smile
      • synovia Re: imiona dla chłopców 06.05.04, 19:07
        Mój maluszek też urodzi się w listopadzie. Jeśli będzie chłopiec to na pewno
        Igor smile, ale nie mam pomysłu na imię dla dziewczynki. Bardzo podoba mi się
        Lena ale mój mąż kręci nosem
    • larenata Re: imiona dla chłopców 05.05.04, 10:26
      Gdybym urodziła chłopca to miałby na imię MIŁOSZ, MIŁOSZEK. Ale pojawiła sie
      Maja))))))

Renata
      • poziom_ka Re: imiona dla chłopców 05.05.04, 11:06
        Umówiliśmy się z mężem tak, że on wybiera imię dla dziewczynki, a ja dla
        chłopca, z tym że obydwoje musimy zaakceptować dane imię.
        Mój mąż waha się pomiędzy: Julita, Julia, NAtalia, Emilia, Paulinka, Patrycja.
        A mnie się podoba: Kaja, a dla chłopca Tomasz (ale mój mąż nie chce o tym
        słyszeć) albo Norwidsmile
        Wybór imienia to nie taka prosta sprawa...
        • monikaj1 Re: imiona dla chłopców 05.05.04, 11:14
          Mój syn ma imię wybrane przeze mnie chyba z 15 lat temu - Igor i koniecsmile
          Kiedyś chodził za mną jeszcze Juraszko, ale to by chyba była przesada - nie
          wiem zresztą nawet, czy takie imię funkcjonuje w Polsce (mi się podobało w
          Trylogiismile). Tatuś na szczęście się zgadza, więc cały czas przemawiamy do
          brzucha per Iggy - tak sobie czasem myślę, że to na pewno będzie dziewczynka. I
          tutaj mamy mały konflikt - no bo mi się podoba Eliza i oczywiście Igasmile, Ida
          lub Inga, a mąż upiera się na Patrycję (on chudy, ja chuda, więc dziecko będzie
          Patyczkiemsmile). Trochę czasu jeszcze zostało, więc mam nadzieję, że go przekonam
          do tej Igi w razie czegosmile
    • azzzi Re: imiona dla chłopców 05.05.04, 11:24
      Hehe, mamy z TZ taki sam problem. Pomyslow na imie dla dziewczynki jest full,
      natomiast nie mozemy nic sensownego wykombinowac dla chlopca. Chyba bedzie sie
      trzeba jaka literatura posilkowac albo co... Sek w tym ze imiona z naszej
      ulubionej literatury (fantastyka) chyba by w USC nie przeszly smile Nic to,
      jeszcze duzo czasu, moze cos sie wymysli.
      • exilvia Re: imiona dla chłopców 05.05.04, 11:30
        a propos fantastyki, jest takie opowiadanie Zajdla "Psy Agenora". mam też kolege, który ma tak na imię. to starożytne piękne, oryginalne imię. ze względ chyba na to, że mój kolega tak się nazywa, nieMąż się nie zgadza na to imię dla naszego synka.
        moim ulubionym pisarzem jest Philip K. Dick.. ale jakoś nie przepadam za imieniem Filip sad
        ja za to sama mam imię jak jedna z bohaterek Jeżycjady, a moja córeczka będzie miała imię po innej siostrze Borejko smile
        • azzzi Re: imiona dla chłopców 05.05.04, 11:43
          Wiesz, powaznie podejrzewam ze rosnaca w ostatnich latach popularnosc
          imion "Natalia" i "Ida" to zasluga p. Musierowicz. Ja tez nie lepsza, mala na
          drugie bedzie miala Natalia, tak, po Borejkownie smile
          BTW szkoda, ze w Jezycjadzie nie ma inspirujacych imion meskich...
          • monikaj1 Re: imiona dla chłopców 05.05.04, 11:48
            Wiesz, powaznie podejrzewam ze rosnaca w ostatnich latach popularnosc
            > imion "Natalia" i "Ida" to zasluga p. Musierowicz.

No oczywiście moja Ida też ma być na cześć Sierpniowejsmile Ale nie wiedziałam, ze
            to teraz takie popularne imię!!!! ja czytałam tę książkę całe wieki temu...
          • krakersy Re: imiona dla chłopców 05.05.04, 11:49
            azzzi napisała:
            > BTW szkoda, ze w Jezycjadzie nie ma inspirujacych imion meskich...
            Jak to nie ma: Konrad, Bernard, Antoni, Robert, Ignacy, Józef, Fryderyk...
            • azzzi Re: imiona dla chłopców 05.05.04, 12:24
              Imiona obiektywnie moze i ladne smile ale malo inspirujace, tym bardziej ze
              bohaterowie srednio sympatyczni (Bernard, Antoni, Ignacy, Fryderyk). Kombinuje
              dalej smile
          • exilvia Re: imiona dla chłopców 05.05.04, 11:51
            ja jestem właśnie Ida, po mojej babci Idalii smile mimo, że Jeżycjada taka popularna, wiele osób jest moim imieniem zdziwionych i mylą je z Igą, a na piśmie z Jolą.
            w Jeżycjadzie z imion męskich jako-tako podobają mi się: Fryderyk i Florian. ale raczej poszukam gdzie indziej inspiracji.
    • syl125 Re: imiona dla chłopców 05.05.04, 12:05
      Ja podam ci strone z imionami,moze juz z niei korzystalas:www.skarbczyk.com
      Moja dzidzia ma byc dziewczynka wiec nazwiemy Julia,jezeli urodzi sie chlopiec
      to Sebastian,mi sie jeszcze bodoba Crystian ktory nie sjest chyba tak popularny.

Pozdrawiam
      • krakersy Re: imiona dla chłopców 05.05.04, 12:30
        A co myślicie o tym, żeby dać chłopcu imię po jakimś przodku? Oleńka Kmicicowa
        wprawdzie nie postawiła na swoim, zeby był Herakliuszwink ale moim zdaniem to
        fajnie móc powiedzieć maluchowi, np. twój wuj Teodor (dajmy na to) walczył w
        takim-to-a-takim powstaniu.
        Pozdr.
        • gosia_13 Re: imiona dla chłopców 05.05.04, 12:45
          Mi sie podoba Ignacy (Ignaś), ale moj maz upiera sie na Patryka.
          Jak bedzie dziewczynka to moze Julka, Ola - Wlasnie imieniem dziewczynki mam
          problem.

pozdrawiam
          Gosia
        • exilvia Re: imiona dla chłopców 05.05.04, 12:58
          ja myślałam o imionach po dziadkach - Włodzimierz albo Kazimierz. ale spotkało się to z ponurym milczeniem mojego nieMęża. fajnym pomysłem jest danie dziecku imienia po kimś kogo podziwiamy, niekoniecznie z rodziny. może to być zawsze jakiś wzór osobowy dla dziecka w przyszłości. i inspiracja. wielki imiennik może wzmóc w dizecku motywację do pracowania nad sobą.
          • azzzi Re: imiona dla chłopców 05.05.04, 13:31
            o nienienie smile Taka wlasnie teorie na temat nadawania dzieciom imion ma moj
            szanowny Tata. Ty wiesz ile sie w zyciu nasluchalismy "bierz wzor ze swojego
            patrona"? smile))
            • eenia Re: imiona dla chłopców 05.05.04, 13:53
              A nasz synek bedzie mial na imie Franek, Franciszek, Franio...
            • exilvia Re: imiona dla chłopców 05.05.04, 13:53
              hahaha smile a jak masz na imię azzzi i po jakim 'szanownym patronie'? smile
              ja za to szukam maniakalnie wręcz jakiś znanych Id! kilka mi się udało wyszperać - Ida Kurcz ( pani psycholog ), Ida Fink ( pisarka ), Ida Kamińska ( aktorka ), Ida Zalewska ( bluesmanka ) no i Ida Borejko ( jakkolwiek nieprawdziwa, to wzór do naśladowania - czemu nie! ). dzięki nim jestem dumna, że tak mam na imię! smile))
              • azzzi Re: imiona dla chłopców 05.05.04, 14:16
                Joanna, po Joannie d'Arc ktora to osobka moj Tata byl zafascynowany. Dziewicą
                chwalic Pana nie unmre... smile Z kolei jeden z braci jest Karolem (po Karolu
                Wojtyle/ Janie Pawle II, kolejna fascynacja Ojca), jedna z siostr Maria
                (bo "Maryja" nie przeszlo), ehh, ciezke czasy smile)
    • mosiia Re: imiona dla chłopców 05.05.04, 14:05
      Hmmm przeczytałam Wasze wypowiedzi i muszę stwierdzić, że mój synek (jeszcze
      nie wiem, czy to będzie On...ale co tam smile)) będzie miał mało popularne
      imię.Ale z mężem znam sie już 10 lat...i na samym początku "znajomości"
      zamarzyło nam się imię dla potomka....Bolek.
      Inne nie wchoidzi w grę. Bolek, Boluś, Bolo.Bolesław.
      No nie jest piękne? wink

A dziewczynka to Zosia. I nie ważne, że teraz co 4 to Zosia. Tak miało być i
      będzie, bo śliczneeeee smile
      Całuski

• weronka73 Re: imiona dla chłopców 05.05.04, 15:45
        A moja koleżanka ma synka o imieniu Leon.
        Chodzi sobie z takim fajowym, łysym Leonem - mówię Wam - miód malina!
        • exilvia Re: imiona dla chłopców 05.05.04, 15:55
          mnie też się podobaja imiona które zaczynają się od Leo- ale tylko mnie. a zgoda musi być obupulna.
    • patimal Re: imiona dla chłopców 05.05.04, 14:20
      A u nas będzie Franciszek smile Franio, Franek ....
      • exilvia Re: imiona dla chłopców 05.05.04, 14:27
        ...czyli obserwujemy powrót do bardziej tradycyjnych imion.
        to ciekawe swoją drogą - teraz dzieci albo mają imiona po bohaterach telenowel, albo takie śmieszne wymyślne, albo tradycyjne. jakoś w moim pokoleniu mniej wiecej wszyscy się tak samo nazywają smile mało jest odstępstw i raczej jeden nurt.
    • beciaw77 Re: imiona dla chłopców 05.05.04, 14:27
      Jeśli urodzi się chłopczyk to bedzie miał na imię Konrad jeśli dziewczynka to
      Dominikasmile!
      Pozdrawiam!
      Becia i 37 tygodniowa Niespodziankawink!
      • 26magda3 Re: imiona dla chłopców 05.05.04, 14:56
        a może Beniamin (Benio, Beniek, Beniuś) - na pewno nie spotkasz drugiego z
        takim imieniem!!!!! To imię pochodzenia biblijnego - mój brat tak się nazywa i
        mi się bardzo podoba!!!!!!
        • exilvia Re: imiona dla chłopców 05.05.04, 15:05
          braliśmy to imię pod uwagę. ładne, to prawda. ale za 'miękkie' w brzmieniu. ale wydziwiam, nie? wink podobają mi się męskie imiona, które po drobnieniu kończą się na -uś smile to akurat dobrze, bo dużo da się tak zdrobnić smile
    • exilvia Re: imiona dla chłopców 05.05.04, 21:41
      zastanawiam się, czy się przemować tym, że wszyscy robią wielkie oczy, kiedy mówię im, jak chcę nazwać synka. bo może to ja się bez sensu tym stresuje i próbuje znaleźć inne imię. może zostać przy tym, które i mnie i tatusiowi się podoba. jeśli nam się podoba, to pewnie i dziecko je zaakceptuje wink zreszta - nie ma innej możliwości wink oczywiście imię nikomu w rodzinie się nie podoba i wśród znajomych wywołuje zdziwienie "naprawdę tak chcecie nazwać dziecko?". chyba to oleję..
    • mamaagnieszka Re: imiona dla chłopców 05.05.04, 22:11
      O jejku, ja mam ten sam problem! Starszy synek ma na imie Julek, no i nie
      mozemy znalezc drugiego chlopiecego imienia, ktore by nam sie rownie podobalo.
      Poczatkowo myslelismy o Zacharym, potem przez jakis czas podobalo mi sie
      imieMilan ( maz zartuje, ze jak juz Milan to moze i Paris?), ale jakos mi
      przeszlo. Na dzien dzisiejsy w rachube wchodzi Fryderyk i moze Filip (juz
      slysze jak dzieci w szkole wolaja "Filip z konopii"). Imie Stefan wydaje mi sie
      atrakcyjne (narazie. Mozna tak ladnie zdrabniac: Stefek, Stefciu, Stefi. Juz
      zupelnie nie mama pojecia. Imie dla dziewczynki bylo przygotowane od dawna, ale
      sie okazalo, ze nici z Anastazji. A moze Anastazy? Pozrawiam!
      • lemur_ks Re: imiona dla chłopców 05.05.04, 22:21
        hej!
        A mój synek to Kornel!
        Tak jak pan od kochanego Koziołka Matołka.
        Kornelek to kochany i zawsze uśmiechnięty chłopczyk.
        Całuski dla wszystkich mam i ich bobasów!
        • luiza73 Re: imiona dla chłopców 06.05.04, 15:06
          a może Gustaw;
          mały Gucio, większy Gutek, całkiem duży Gustaw
          pozdrawam
    • kwiecien1973 Re: imiona dla chłopców 06.05.04, 19:30
      Kierując się dokładnie tymi kryteriami, które wymieniłaś wybrałam dla synka
      imię Krzysztof. Nie jest dziwne, ani zbyt popularne (co widać chociazby po tym
      wątku - nie pojawiło się ani razu), pasuje do malucha: Krzyś, Krzysio, do
      nastolatka: Krzysiek i do dorosłego: Krzysztof. Większość rodziny była przeciw,
      ale wyczekałam i teraz wszyscy już się przyzwyczaili. Kojarzy mi się dobrze z
      Christopherem Robinem z Kubusia Puchatka i Krzysztofem Kolumbem. Poza tym
      istnieje w innych językach, co tez może być czasem wygodne.
      Powodzenia w wybieraniu!
      • monikaj1 Re: imiona dla chłopców 07.05.04, 10:33
        Zgadzam się co do Krzysztofa - i gdyby nie to, że ma tak na imię mój mąż, to
        nazwałabym tak synkasmileNo i patron taki opiekuńczysmile
    • siewonka1 Re: imiona dla chłopców 07.05.04, 09:29
      Mam znajomą któera dała synowi na imię Bogusz na poczatku wydało mi się to
      dziwne imię ale jak się przyzwyczaiłam to mi się podoba. A moja siostra ma
      Karola bardzo fajnie brzmi.
    • bebewawa Re: imiona dla chłopców 07.05.04, 09:57
      My wybierajac imiona kierowalismy sie tym, zeby nie miec zadnych skojarzen z
      osoba o takim imieniu, a potem sprawdzalam w opisie imion co dane imie ze soba
      niesie i takim wlasnie sposobem postawilismy na dwa imiona Iga dla dziewczynki
      a Ignacy (Ignaś) dla chłopca.
      Ale ładne były też imiona: Kamil, Konrad,
      A Krzysztofa to bym odradzala, bo do doroslego Krzysztof - brzmi bardzo
      oficjalnie, a Krzyś - to takie spoufalanie sie.
      • monikaj1 Re: imiona dla chłopców 07.05.04, 10:34
        Z tymi zdrobnieniami to bym nie przesadzała - ja na przykład od najmłodszych
        lat nie cierpiałam, kiedy ktoś mówił do mnie niepełnym imieniem. A
        już "Moniczka" wyprowadza mnie z równowagi totalniesmile
      • aguszak Re: imiona dla chłopców 02.06.04, 10:41
        bebewawa napisała:

> A Krzysztofa to bym odradzala, bo do doroslego Krzysztof - brzmi bardzo
        > oficjalnie, a Krzyś - to takie spoufalanie sie.

Może być jeszcze Krzysiek smile
        Nie ma co odradzac imion, bo gdyby Tobie ktoś odradzał Ignasia, to pewnie byś
        się oburzyła... i słusznie smile))
    • bebewawa Re: imiona dla chłopców 07.05.04, 09:59
      A i jeszcze jedno, polecam wybierac krotkie imiona szczegolnie jesli masz
      dlugie nazwisko, bo potem jest problem. Ja i moj maz nie dosc ze mamy podwojne
      imiona do tego dlugie nazwisko, uwazam ze jest to problematyczne w pewnych
      sytuacjach, dlatego tez wybieralismy Imiona krotkie i tylko po jednym imieniu.
      Pozdrawiam
      Magda
      • franula Re: imiona dla chłopców 07.05.04, 10:44
        przepraszam ze sie wtrace ale zadna z Was nie poruszyla kwestii pasowania
        imienia do nazwiska - nie chodzi mi o naruszanie anonimowosci internetusmile tylko
        wezcie pod uwage i ten aspekt. Inaczej brzmi Ksawery Potocki a inaczej Ksawery
        Kapusta. Z dziewczynkami o tyle gorzej ze moze kiedys wyjda za maz i to
        nazwisko jest nieprzywidywalnesmile
        ja nie bede nadawac dziecku bardzo oryginalnego imienia poniewaz niesety dzieci
        w przedszkolu i szkole potrafia potem zycie obrzydzic (mowie z doswiadzcenia
        aczkolwiek nie mam na imie Franciszka)
        niektore z imion wydaja sie po prostu pretensjonalne (rzadko dzis uzywane
        okreslenie)
        aczkolwiek wszytsko jest kwestia mody bo u mnie pokoleniami trwa zazarta walka
        bo w dalekiej rodzinie nadano imie Zuzanna (moim zdaniem bardzo ladne) a jej
        Babcia twierdzi ze za jej czasow to byl niemal synonim ze sluzzaca "glupia
        Zuzia" i otrzasa sie jak mozna bylo tak dziecko "w dobrej rodzinie" nazwacsmile
        • monikaj1 Re: imiona dla chłopców 07.05.04, 10:49
          > aczkolwiek wszytsko jest kwestia mody bo u mnie pokoleniami trwa zazarta
          walka
          > bo w dalekiej rodzinie nadano imie Zuzanna (moim zdaniem bardzo ladne) a jej
          > Babcia twierdzi ze za jej czasow to byl niemal synonim ze sluzzaca "glupia
          > Zuzia" i otrzasa sie jak mozna bylo tak dziecko "w dobrej rodzinie" nazwacsmile

Tak, tak, tak!!!! U mnie w rodzinie też jest Zuzanna - odczucia co niektórych
          te samesmile I jeszcze w dodatku wszyscy mówią na nią "Zuńka" - moim zdaniem to
          straszne oszpecenie tego ślicznego imienia.
        • exilvia Re: imiona dla chłopców 07.05.04, 11:03
          z tymi problemami z dziecmi w przedszkolu to chyba nie jest już żaden problem (jeśli w ogóle kiedykolwiek był - ja mam dość niespotykane imię i nikt się z tego nigdy nie śmiał.. kłopoty to raczej mają dzieci rude i grube.. dla tych rowieśnicy potrafią byc bardzo okrutni), bo teraz co drugie dziecko ma dziwne imię. mój braciszek cioteczny ma np. na imię Clemens (taktak, przez "C") i ie ma z tego powody nieprzyjemności... może dlatego ze w przedszkolu jest też milion Oliwek itd itp wink

pogląd o krótkości imienia podziela też moja mama, która widziała by najchętniej imiona: Iwo albo Wit dla mojego synka smile ja na razie obstaję przy 5literowym imieniu do dość długiego nazwiska smile
          • kuan Re: imiona dla chłopców 01.06.04, 19:50
            Moj brat ma na imie Hubert i przez lata bylo to moje ulubione imie.... a jak Wam
            sie podoba? :p
            • milka555 Re: imiona dla chłopców 01.06.04, 20:02
              A Jędrzej (mały Jędruś) ci sie nie podoba? Wg mnie jest sliczne.Ja bede miala
              dziewczynke, bedzie Gabrysiasmile
              Pozdrawiam
              • hub_kaj Re: imiona dla chłopców 01.06.04, 21:51
                Hej my mamy w domu 3 letnia Kaję a teraz oczekujemy Franka!
                pozdrawiam Beata
    • aguszak Re: imiona dla chłopców 02.06.04, 10:15
      Dla chłopca wybiera mój mąż, ale ja też się zgadzam, że Mateusz, albo Łukasz.
      Jeszcze myślę o Jeremiaszu, albo Jeremim, ale budzi to skrzywienie na twarzy
      przyszłego tatusia. Tak skrycie to marzę o dziewczynce: Alicji, albo Amelii smile))
      Pozdrowionka smile
    • mamabruna Re: imiona dla chłopców 02.06.04, 10:33
      A ja mam Bruna i to ne z powodu bohatera serialu. Mały mial miec na ime Franek,
      ale "rzutem na taśmę" wybralismy Bruno! I jestem baaaarzdo zadowolona, ze tak
      daliśmy Małemu na imie. Wbrew pozorom nie spotkałam wielu chłopców o tym
      imieniu. Strasznie mnie wkurza jak ludzie pytają czy to imie z "na dobre i na
      złe". A czy osie i Kubusie też sa z serialu? A tak w ogóle to było sporo
      Brunonów w historii!
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=621&w=8646102 oto mój Skarb
      • fionna Re: imiona dla chłopców 02.06.04, 12:10
        Ja też mam Brunisia i imię ma po Schulzu i Jasieńskim (też nie po pewnym
        bohaterze serialu)
        • peanut2004 Re: imiona dla chłopców 02.06.04, 12:42
          hej dziewczyny!!
          A co myslicie o imieniu Nataniel- wydaje mi sie ze jest to najpiekniejsze imie
          dla mojego synka (jezeli to synek wink, tez biblijne.Niestety nie mam zadnej
          akceptacji wsrod meza, rodziny ani znajomych sad. Czy jest az tak dziwne??
          Co do dziewczynki to Nadia(niestety znajomi byli pierwsisad. Nam pozostaje
          Amelia?lub Weronika(ble).
    • anika78 Re: imiona dla chłopców 02.06.04, 13:23
      Mój synek będzie Jacuś, w przyszłości Jacek.
      Chociaż zawsze chciałam mieć Sebastiana to zgodziłam się na Jacka i z obecnego
      wyboru jestem coraz bardziej zadowolona smile

Pozdrawiam,
      Ania
    • bdominika Re: imiona dla chłopców 02.06.04, 13:37
      Nasz dzidzius to dzidzius listopadowy, ale imiona juz wybieramy. Dla chlopca ma
      byc Mikolaj lub Bernard, a dla dziewczynki Iga lub Ida. Chociaz teraz to coraz
      wiecej tych imion wokol
    • marjotka Re: imiona dla chłopców 02.06.04, 14:04
      Ja juz imie mam wybrane dla chlopca - bedzie Kuba. Ale synek mojego brata ma na
      imie Joachim i czesto zdrabniamy go Joszka.

Pozdrawiamy
      marjotka i Kubuś 27tc
      • olina2 Re: imiona dla chłopców 03.06.04, 12:24
        Mó syn ma na imię Kajetan. Ma teraz 16 lat. Mówimy na niego Kajo, jak jestem na
        niego zła to wołam Kajtek. Lubi swoje imię. Córka ma na imię Karen. Pozdrawiam
        • magdamroziuk Re: imiona dla chłopców 03.06.04, 12:31
          A mój mały synek to Pawełeksmile
          • pysia-2 Re: imiona dla chłopców 03.06.04, 12:42
            ... Drugi watek o imionach w krootkim czasie i drugi raz zero Patrykoow :o) Ja
            nie wiedzialam, ze ja tak niemodnym imieniem synka nazwalam... Ale co zrobic,
            jak nam sie tylko takie podobalo?? :o)
    • malgosiek2 Re: imiona dla chłopców 03.06.04, 12:39
      Cześć
      U nas imię dla chłopca przyszło bez problemu bo mnie i mężowi odrazu spodobał
      się Olaf i tak zostało.Pozdrowienia Małgorzata
      • gag10 Re: imiona dla chłopców 03.06.04, 13:56
        Hej, a ja mam Radusia, Radka, Radzia, Radunia, który tak jak na imie przystało
        jest bardzo radosnym chłopczykiem.smile Jak dotąd nie spotkałam sie zbyt często z
        tym imieniem. Pozdrawiam.
        • pysia-2 Re: imiona dla chłopców 03.06.04, 14:07
          A ja mam dwooch ciotecznych braci Radkoow - wieku 18 i 34 lat, to chyba takie
          rzadkie nie jest :o)
          • gag10 Re: imiona dla chłopców 04.06.04, 12:03
            Hej, z tym się zgodzę nie sprecyzowałam że chodzi mi raczej o małych chłopców o
            imieniu Radek, bo wśród starszych rzeczywiście był okres popularności.
            Pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka