clubove 09.05.04, 02:12 Nasza córcia ma tylko jedno imię, czy uważacie,że to źle, że nie daliśmy jej drugiego imienia? Może Wasze dzieci też mają tylko jedno imię? pozdrawiam mama Olgi Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
edytkus Re: jedno imię 09.05.04, 04:24 Moje dziecko takze ma tylko jedno imie. My sami i nasze rodzenstwa maja podwojne, ale tych drugich nikt nigdy nie uzywa, figuruja jedynie w papierkach przez co czasem sprawiaja klopoty. Nie widzielismy sensu w nadawaniu dwoch imion (byly chlopak mojej siostry ma ich prawie 10!) i nie zalujemy decyzji. Odpowiedz Link Zgłoś
skarolina Re: jedno imię 09.05.04, 08:10 Moje córki też nie mają drugiego imienia. Bo i po co? Żeby było więcej do wpisywania w papierach? Mają po jednym, za to najpiękniejszym Odpowiedz Link Zgłoś
agastaga Re: jedno imię 09.05.04, 08:10 W mojej rodzinie większość osób ma dwa imiona. Kiedy wybierałam imię dla synka zszokowałam wszystkich tym, że nie nadam mu drugiego. Z moich doświadczeń poprostu wyszło mi, że drugie imię może brzmi, ale więcej z nim kłopotu niż korzyści. Teraz córka też dostała jedno imię. I nie żałujemy. Aga PS. A w USC przyczepili się do męża, że dał jedno imię. Powiedział im, że jego dziecko - jego sprawa. Odpowiedz Link Zgłoś
driadea Re: jedno imię 09.05.04, 09:25 Ja dałam córce dwa imiona, ale nie sądzę, że to lepiej, niż gdyby miala jedno. To w gruncie rzeczy nie ma znaczenia, jak mniemam. Pozdrawiam Wasze jednoimienne śliczności Agnieszka Odpowiedz Link Zgłoś
inkaa1 Re: jedno imię 09.05.04, 13:50 Moja corka ma jedno imie Inka i chcielismy zeby miala jedno, krotkie i proste, nie czulismy potrzeby nadawania drugiego imienia i jest ok. Odpowiedz Link Zgłoś
praktycznyprzewodnik Re: jedno imię 09.05.04, 15:24 Moje maja po dwa. Wydaje mi się ze warto dac drugie nawet tylko dla wzgledów praktycznych. Dotyczy to osób (z dziewczetami nigdy nie wiadomo), które mają popularne nazwiska. Jesli do tego dojdzie popularne imię moga byc kłopoty. W naszej szkole juz nie raz mielismy jednoczesnie po dwoje, a nawet po troje dzieci o tych samych personaliach. Wtedy drugie jest jak znalazł. I wpisujemy do dziennika np. Bartosz August Chojnacki. Odpowiedz Link Zgłoś
aniask_mama Re: jedno imię 09.05.04, 17:06 Mój syn ma dwa, z praktycznego powodu: 1. jeśliby nie spodobało mu się pierwsze, może kiedyś używac drugiego (tak zrobiła moja ciocia) 2. ja mam jedno i kiedy każą mi wpisywać w papiery, za każdym razem to samo pytanie: "Jak to, nie ma Pani drugiego????" Odpowiedz Link Zgłoś
pub111 Re: jedno imię 09.05.04, 17:57 tak więc nie jestesmy osamotnieni Olga chyba nie będzie nam miała tego za złe, że jest Olga i już. a co do nazwiska to można nas policzyc na palcach w całej Polsce, więc nie będzie problemu w szkole pozdrawiam Was i Wasze śliczne maleństwa, te z jednym, dwoma, a nawet dziesięcioma imonami mama Olgi Odpowiedz Link Zgłoś
silije.amj Re: jedno imię 09.05.04, 20:58 Moje córki mają po jednym imieniu i to wydaje mi się praktyczniejsze: ja mam dwa imiona i od czasu ślubu dwa nazwiska - wiecie ile muszę wpisywać w papierkach? Odpowiedz Link Zgłoś
magda1104 Re: jedno imię 09.05.04, 22:12 Ja swojej córeczce chciałam nadać dwa imiona (drugie po sobie, no i ładnie mi to brzmiało). Ale ostatecznie uznałam, że dwa długie imiona i długie nazwisko to za dużo i zostało tylko jedno - Magdalena. Pozdrawiam Agnieszka Odpowiedz Link Zgłoś
agn Re: jedno imię 10.05.04, 07:32 Moja córka także ma jedno imię: Justyna. Od razu chciałam, żeby było jedno. Sama mam jedno i nigdy nie spotkał mnie z tego powodu żaden kłopot, wręcz przeciwnie, nieraz byłam z tego bardzo zadowolona. Mąż ma drugie i nigdy go nie używa, a czasem niepotrzebnie gdzieś nagle się pojawia. Odpowiedz Link Zgłoś
groszek19 Re: jedno imię 10.05.04, 13:58 Obydwóm synom daliśmy po jednym imieniu. Drugie uważaliśmy za zbędne. Odpowiedz Link Zgłoś
m.pingot Re: jedno imię 10.05.04, 22:22 Jesteśm y za nadawaniem jednego imienia bo o zawsze w zyiu łatwiej przy załatwianiu różnych spraw papierkowych, z doświadczenia wiemy, że często są z tym kłopoty przy drugim imieniu-pomyłki itp. Nasz synek ma na imię Grześ Pozdrawiamy: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=621&w=12434955&a=12434955 Odpowiedz Link Zgłoś
maugerka Re: jedno imię 11.05.04, 07:56 Moi Rodzice mają dwa imiona i zawsze jest problem, bo niektórzy nazywają ich pierwszym, a niektórzy drugim. Ja mam jedno i tego problemu nie mam. Mój mąż chciał dać synkowi dwa, ale stwierdziliśmy, że dość długie nazwisko i dwa imiona, to trochę za wiele. A że imię i nazwisko dość popularne, to co z tego. My wiemy, że dla nas Jaś jest jeden i jest nam z tym dobrze. Broń Boże nie neguję nadawania dwóch imion, ale dla nas wydało się to zbędne. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
monika.zdz Re: jedno imię 11.05.04, 10:25 Ja uważam,że to ani żle ani dobrze. Jedni mają jedno imię inni-więcej. Masz problemy! Odpowiedz Link Zgłoś
anek.anek Re: jedno imię 11.05.04, 11:21 chyba nie ma znaczenia. Tyle, że mniej wypisywania w papierach i mniejsze prawdopodobieństwo, że ktoś obcy wypisujący taki dokument się pomyli. Mój synek też ma tylko jedno, zresztą ja również. Nie odczułam tego nigdy jako coś złego! Odpowiedz Link Zgłoś