Dodaj do ulubionych

wakacyjna apteczka

29.05.11, 00:48
Dziewczyny, co zabrać na wakacje prócz opatrunków, wody utlenionej w żelu, wapna, specyfików na komary i oparzenia? Pomóżcie skompletować apteczke wakacyjną o sprawdzone preparaty (np. na biegunke dla dziecka dwuletniego).
Obserwuj wątek
    • tygrysiatko1 Re: wakacyjna apteczka 29.05.11, 01:03
      wodę utlenioną stosuje się już wyłącznie w Polsce... zdecydowanie lepszy i bezpieczniejszy jest Octanisept, a najlepsza woda z mydłem...
      na oparzenia zimna woda 15-20 min i szpital,
      plastry z opatrunkiem, paracetamol, ibuprom, fenistil, nifuroksazyd w syropie, pęseta do usunięcia ewentualnego kleszcza obowiązkowo kremy z filtrem...
      • asiurkaa Re: wakacyjna apteczka 29.05.11, 13:08
        dzięki za tip z Octaniseptem!nie znałam go, właśnie o taką radę mi chodziło.a czy jest jakiś zamiennik nifuroksazydu? bo ten jest na receptesad
        • mamawiktorka2008 Re: wakacyjna apteczka 29.05.11, 17:29
          Na biegunkę bez recepty jest Enterol, Smecta, Orsalit (doustny płyn nawadniający, do stosowania w stanach odwodnienia organizmu, zwłaszcza biegunki i wymioty, uzupełnia elektrolity).
          Przeciwbólowo i przeciwgorączkowo Nurofen/Ibum/Ibufen/Paracetamol itp...
          • jotka_k Re: wakacyjna apteczka 29.05.11, 20:09
            ja na wyjazdy zabieram- Octenisept, Nifuroksazyd, Nurofen i antybiotyk bądź receptę na atybiotyk (którego jeszcze nigdy nie podawałąm córce wink ale mam )
    • memphis90 Re: wakacyjna apteczka 29.05.11, 21:46
      Ja mam w apteczce dość sporo, ale podaję naprawdę sporadyczniesmile
      -Orinoko na komary i meszki
      -Fenistil na ukąszenia, ew. 0.5% hydrocortyson jest bez recepty, ale dotychczas u dzieci nie stosowałam, nie bylo aż takiej potrzeby (u siebie tak)
      -Nurofen i Paracetamol
      -płyn nawadniający (Humana, Hydronea Baby, Floridral- najsmaczniejsze; Orsalit średni, Gastrolit fuj zupełne)
      - Sinecod na kaszel
      -psikacz do gardła
      -witamina C i wapno
      -krem do opalania i ew. na oparzenia bepanthen albo pantenol
      -Fenistil w kroplach
      -Diphergan na stany absolutnie kryzysowe (nie musiałam podawać "w terenie", ale wolę mieć)
      -spray do nosa na katar, jakiś oxymetazolin czy coś podobnego
      -probiotyki
      -spray odkażający
      Nifuroksazydu nie stosuję, to nie jest lek na biegunki wirusowe, a takie są najczęstsze. Po ostatnim wyjeździe do auta biorę kilka sztuk ubrania na zmianę, chusteczki do dzieci i do tapicerki, butlę wody i muszę dodać coś na wymioty...
      • hinduska Re: wakacyjna apteczka 30.05.11, 00:35
        smecta sprawdzona przez moje koleżanki, polecam. Jak to dla 2 latka ja bym wzięła coś na zęby, chyba, że ma już wszystkie, jakieś krople do oczu, w razie zatarcia (piasek, chlorowana woda itp), na pewno jakis paracetamol.
    • nastoletnia-mama Re: wakacyjna apteczka 30.05.11, 13:00
      www.dzieciochatki.pl/index.php/Wakacje_z_dziecmi_-_co_zabrac.html
      Świetna stronka, wszystko w jednym miejscu, ja zaczynam już układać listę zakupów smile
      • doroti1983 Re: wakacyjna apteczka 12.06.11, 01:39
        Bloker- czyli krem z filtrem + 50, panthenol spray (do kupienia tylko w aptece) na oparzenia i otarcia, oraz ew. odparzenia.

polecam również wodę w ampułkach (takich jak sól fizjologiczna) do przemywania oczu.
    • krys_krys Re: wakacyjna apteczka 26.06.11, 15:49
      asiurkoo moim zdaniem zabrała bym.......Orsalit to doustny płyn nawadniający, do stosowania w stanach odwodnienia organizmu, a zwłaszcza podczas biegunki i/lub wymiotów, oraz w sytuacjach, w których może wystąpić ryzyko odwodnienia.
      Lek mam spawdzony i bardzo dobry......polecam .DOBRUSIA
      • werka86ka Re: wakacyjna apteczka 16.07.11, 00:47
        Znalazłam taki fajny artykuł o kosmetycznoapteczkowych niezbędnikach... Mam nadzieje, że okaże ci się on pomocny...
        • werka86ka Re: wakacyjna apteczka 16.07.11, 00:49
          Znalazłam taki fajny artykuł o kosmetycznoapteczkowych niezbędnikach... Mam nadzieje, że okaże ci się on pomocny...

lula.pl/lula/56,111766,9846004,Przygotuj_sie_do_wakacji__Co_zapakowac_do_apteczki_.html
          I sorka za dubla;/
          • doroti1983 Re: wakacyjna apteczka 01.08.11, 08:04
            Tak naprawdę każda mama ma inną apteczkę. I najlepiej wie co powinna spakować. Kończy się tym, że apteczka wygląda jak walizka ;/

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka