olamad Re: Ile płacicie niani? 21.05.04, 16:46 Dzisiaj właśnie rozmawiałam z koleżankami na placu zabaw na temat pensji niań. Średnio wyszło ok.900 zł miesiecznie. Jest to pensja w Gdańsku. A mojej koleżanki mama, emerytowana przedszkolanka, bierze 150zł m-cznie. Tylko że mieszka w małym miasteczku (8 tys mieszkańców) i na pytanie, dlaczego tak mało, mówi ze nie potrafiłaby wziać więcej od tych biednych ludzi i bez dzieci życ nie może To jest dopiero skarb! Odpowiedz Link Zgłoś
madziurex Re: Ile płacicie niani? 21.05.04, 18:19 Mam pewne wątpliwości... Pewnie, gdybym była mało zarabiającą mamą (jestem mało zarabiającą nianią ) też bym się cieszyła, gdybym trafiła na opiekunkę ,której nie trzeba dużo płacić.Ale z drugiej strony...Dziewczyny, praca niani to BARDZO odpowiedzialne zajęcie! Na pewno same bałyście się na początku, gdy Wasze dziecko musiało zostać z obcą osobą. Uważam,że jest bardziej nawet odpowiedzialne, niż praca przedszkolanki, gdzie są inne dorosłe osoby,a tu przecież dziecko jest zdane tylko i wyłącznie na nianię. Wydaje mi się, ze takie zajęcie MUSI być godnie opłacane.Nie wiem, jak to jest u innych, ale ja, gdy marnie zarabiam, to czuję, że mniej się staram.Po drugie: bardzo dobra opiekunka, z którą dziecko się zwiąże emocjonalnie, może sobie odejść, gdy znajdzie lepiej płatną pracę.Ja niestety mam za dobre serce i nie zrobiłam tego,gdy powinnam, bo nie wyobrażałam sobie zostawić małej,która tak się już do mnie przyzwyczaiła,i narażać ją na następne stresy. Gdy jakaś starsza pani "hobbystycznie" przychodzi na kilka godzin do dziecka, bo sprawia jej to przyjemność i chce sobie dorobić te 300zł, to w porządku.Ale to nie jest normalne,gdy za takie pieniądze dziewczyna spędza z dzieckiem cały dzień, bawi je, pielęgnuje,WYCHOWUJE (taka jest prawda,inaczej tego nie można nazwać) i jeszcze pomaga w domu. Ktoś dał argument,że jako pielęgniarka zarabia 800zł.Dodam,że np.młody nauczyciel też zarabia coś koło tego.To jest skandal, cała budżetówka powinna zarabiać więcej.Ale nie o to chodzi. Nianię zatrudniają ludzie, którzy chcą dziecku zapewnić coś lepszego niż żłobek.Powierzają dziecko komuś na cały dzień, w najważniejszych dla niego latach,i co - płacą jej 400zł? Coś mi tu nie pasuje. Odpowiedz Link Zgłoś
anetaopieka Re: Ile płacicie niani? 24.05.04, 23:25 madziurex napisała: > Mam pewne wątpliwości... > Pewnie, gdybym była mało zarabiającą mamą (jestem mało zarabiającą nianią ) t > eż bym się cieszyła, gdybym trafiła na opiekunkę ,której nie trzeba dużo płacić > .Ale z drugiej strony...Dziewczyny, praca niani to BARDZO odpowiedzialne zajęci > e! Na pewno same bałyście się na początku, gdy Wasze dziecko musiało zostać z o > bcą osobą. Uważam,że jest bardziej nawet odpowiedzialne, niż praca przedszkola > nki, gdzie są inne dorosłe osoby,a tu przecież dziecko jest zdane tylko i wyłą > cznie na nianię. Wydaje mi się, ze takie zajęcie MUSI być godnie opłacane.Nie w > iem, jak to jest u innych, ale ja, gdy marnie zarabiam, to czuję, że mniej się > staram.Po drugie: bardzo dobra opiekunka, z którą dziecko się zwiąże emocjonaln > ie, może sobie odejść, gdy znajdzie lepiej płatną pracę.Ja niestety mam za dobr > e serce i nie zrobiłam tego,gdy powinnam, bo nie wyobrażałam sobie zostawić mał > ej,która tak się już do mnie przyzwyczaiła,i narażać ją na następne stresy. > Gdy jakaś starsza pani "hobbystycznie" przychodzi na kilka godzin do dziecka, b > o sprawia jej to przyjemność i chce sobie dorobić te 300zł, to w porządku.Ale t > o nie jest normalne,gdy za takie pieniądze dziewczyna spędza z dzieckiem cały d > zień, bawi je, pielęgnuje,WYCHOWUJE (taka jest prawda,inaczej tego nie można na > zwać) i jeszcze pomaga w domu. > Ktoś dał argument,że jako pielęgniarka zarabia 800zł.Dodam,że np.młody nauczyci > el też zarabia coś koło tego.To jest skandal, cała budżetówka powinna zarabiać > więcej.Ale nie o to chodzi. Nianię zatrudniają ludzie, którzy chcą dziecku zape > wnić coś lepszego niż żłobek.Powierzają dziecko komuś na cały dzień, w najważni > ejszych dla niego latach,i co - płacą jej 400zł? > Coś mi tu nie pasuje. A ja Ci powiem, że nianie zatrudnia się po to, żeby nie brać zwolnień lekarskich bo to jest powód do wyrzucenia z pracy. Moje dzieci chorują tak że po każdych trzech dniach w przedszkolu są trzy tygodnie chore. Pracodawca wyrzuciłby mnie już po pierwszym zwolnieniu. Jeżeli uważasz, że 900 PLN to mało to siedź w domu. Lepiej mieć tyle niż nic. Ja z pensji muszę zapłacić za opiekunkę i przedszkole dla starszych dzieci. I potem nie mam już nic, nawet na płyn do kąpieli. Kiedyś opiekunka kosztowała 1/4 pensji i tak była za to wdzięczna. Ciekawe, że przy coraz większym bezrobociu i coraz niższych pensjach Wam opiekunkom w głowie się przewraca i żądacie coraz więcej Odpowiedz Link Zgłoś
graid Re: Ile płacicie niani? 02.11.04, 19:25 A ja Ci powiem, że nianie zatrudnia się po to, żeby nie brać zwolnień lekarskich bo to jest powód do wyrzucenia z pracy. Moje dzieci chorują tak że po każdych trzech dniach w przedszkolu są trzy tygodnie chore. Pracodawca wyrzuciłby mnie już po pierwszym zwolnieniu. Jeżeli uważasz, że 900 PLN to mało to siedź w domu. Lepiej mieć tyle niż nic. Ja z pensji muszę zapłacić za opiekunkę i przedszkole dla starszych dzieci. I potem nie mam już nic, nawet na płyn do kąpieli. Kiedyś opiekunka kosztowała 1/4 pensji i tak była za to wdzięczna. Ciekawe, że przy coraz większym bezrobociu i coraz niższych pensjach Wam opiekunkom w głowie się przewraca i żądacie coraz więcej O kurcze,.... Ile jadu bije z tej odpowiedzi....Przeciez nikt ci nie kaze zatrudniac nianie, nie masz kasy to siedz na tylku z dziecmi w domu. Burczysz, ze nianie zarabiaja duzo, a pomyslalas moze otym, ze gdyby sie cos stalo niani np ratujac twoje dziecko / rozne wypadki sie zdazaja/ i wyladowalaby w szpitalu, to tak mi sie wydaje, ze nawet nie poczulabys sie do obowiazku zwrocenia jej za koszt leczenia / przeciez zatrudniajac nianie na pewno nie placisz ZUSU, i dziewczyna nie jest ubezpieczona /. Nie wiem, czy ty myslisz, ze jak rzucisz taka kwota na jaka cie stac, to niania ma cie po tylku calowac, ze dostala pensje? Gratuluje podejscia i szacunku jakim obdarzasz nianie .... Odpowiedz Link Zgłoś
olga.m Re: Ile płacicie niani? 21.05.04, 22:23 Poruszany byl watek jak wyglada taka opieka za granica - jestem wlasnie w Wielkiej Brytanii i bardzo popularna instytucja tutaj jest tzw "childminder" - kobieta taka moze sie zajmowac nawet do 6 dzieci (w swoim domu) z czego 3 z nich musi byc w wieku szkolnym a pozostala trojka jest mlodsza. Wiek szkolny tutaj to 4,5 roku juz Taki childminder nie wiem ile dokladnie zarabia, ale rodzice przeznaczaja na to okolo 1/3 lub 1/2 swojej pensji a wiec duzo. Tu jest o tyle dobrze, ze sa plany dofinansowania dla rodzicow ktorych dzieci sa pod tak opieka. Dobrze sie maja, prawda? Ja pracuje jako au pair - mieszkam z rodzina, a moja praca polega na przygotowywaniu dzieciom (2 dzieci) posilkow, odprowadzaniu i przyprowadzaniu ich ze szkoly, lekkim sprzataniu domu oraz praniu i prasowaniu (ubran dzieci) - dostaje za to w przeliczeniu na zlotowki 600zl tygodniowo - majac zapewnione utrzymanie. Dlatego jak czytam wypowiedzi internautek to az sie boje co to bedzie po powrocie do polskich realiow gdy bede chciala podjac prace opiekunki. To ze moge zarabiac zaledwie 3 zl/godz jest dla mnie jakies nierzeczywiste. Przeciez to sa grosze za zazwyczaj caly dzien pracy (i to bynajmniej nie jakiejs lekkiej pracy). Nie mam oczywiscie w tym momencie pretensji do rodzicow, bron Boze - placa tyle ile moge - trudno zeby placili wiecej niz sami zarabiaja, prawda? Chodzi mi wylacznie o ta straszna niesprawiedliwosc, ktora widze porownujac zycie w Polsce i to na co nas stac; z zyciem za granica. Pozdrawiam wszystkie nianie i rodzicow Odpowiedz Link Zgłoś
kuka9 Re: Ile płacicie niani? 21.05.04, 23:01 czesc! od czerwca wracam do pracy, co prawda jeszcze na pół gwizdka ale ktoś z małą musi zostać przynajmniej trzy dni w tygodniu po 6 godzin i od lipca już codziennie. Ponieważ nie chciałam niani z ogłoszenia ani kogoś kogo dobrze nie znam zaproponiwaliśmy teściowej czy się małą zajmie. Zresztą wpada czesto i sie zajmuje Zuzką. Oczywiscie powiedzieliśmy, że jej zapłacimy - tylko ile? No i dzisiaj powiedziała, że 300 zł. I co sądzicie? Wiem, że musi dojechać itd. ale co sądzicie o tym. Odpowiedz Link Zgłoś
madziurex Re: Ile płacicie niani? 22.05.04, 15:09 Myślę, że teściowej można tyle dac. Prawie wszystkie babcie i tak przecież siedza z wnukami za darmo. Ja jednak jestem bardziej za tym, by dzieckiem (zwłaszcza takim już chodzacym) opiekowala się niania, mloda dziewczyna. Babcia jest niezastapiona, ale na weekend, wakacje itd. Starsza pani nie zawsze daje sobie rade i umie sie z malcem bawic.No,chyba ze to taka przebojowa, mloda babcia! Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
meredith1 Re: Ile płacicie niani? 22.05.04, 22:38 Hej, cena OK. Ale z babcią może być jeden problem: nie zawsze opiekuje się dzieckiem zgodnie z zaleceniami mamy np. Ty zakazujesz jedzenia czekolady, a babcia daje kochanemu wnuczkowi, bo przecież taka odrobinka na pewno nie zaszkodzi. Nianię można bardziej "wychować". Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
zabeczka73 Re: Ile płacicie niani? 24.05.04, 11:28 Zgłasza się Kraków. Miałam dziewczynę - przyjaciela rodziny rzec by można która zajmowała sie moim dzieckiem. Mieszkała 10 min na nogach ode mnie, miała 19 lat i mieszkała przy rodzicach. Płaciłam jej 4 za godz. Traktowaliśmy ją jak członka rodziny - zawsze dostawała ciutke więcej, ew. prezenty etc. Zajmowała sie tylko dzieckiem. Myślelismy, że jesli będziemy ją dobrze traktować to ona będzie lojalna wobec nas. Nic z tego - poszła sobie z dnia na dzień, bo w innej pracy zaproponowano jej wiecej. Jest mi przykro. Okazało sie, że liczy się tylko kasa. Żadna lojalność i przyjaźń. Teraz mam mieć nastepną znajomą i mam nadzieję, że będzie nam dobrze ze sobą. zabeczka Odpowiedz Link Zgłoś
anetaopieka Re: Ile płacicie niani? 24.05.04, 23:28 zabeczka73 napisała: > Zgłasza się Kraków. > Miałam dziewczynę - przyjaciela rodziny rzec by można która zajmowała sie moim > dzieckiem. Mieszkała 10 min na nogach ode mnie, miała 19 lat i mieszkała przy > rodzicach. Płaciłam jej 4 za godz. Traktowaliśmy ją jak członka rodziny - > zawsze dostawała ciutke więcej, ew. prezenty etc. Zajmowała sie tylko > dzieckiem. Myślelismy, że jesli będziemy ją dobrze traktować to ona będzie > lojalna wobec nas. Nic z tego - poszła sobie z dnia na dzień, bo w innej pracy > zaproponowano jej wiecej. Jest mi przykro. Okazało sie, że liczy się tylko > kasa. Żadna lojalność i przyjaźń. Teraz mam mieć nastepną znajomą i mam > nadzieję, że będzie nam dobrze ze sobą. > zabeczka Rozumiem Cie bo przydarzyło mi się dokładnie to samo. Tyle, że moja opiekunka mimo, iż zarzekała się , że nie pali to jednak paliła i to przy dzieciach i w dodatku mówiła im, że palenie to nic złego. Odpowiedz Link Zgłoś
madeline2 Re: Ile płacicie niani? 26.05.04, 22:34 nasza niania dostaje 55o miesięcznie za 8 h dziennie / pięć dni w tygodniu. dzieckiem zajmuje się u siebie przy okazji bawiąc własne, a okazjonalnie niania opiekuje się jeszcze jednym maluchem z sąsiedztwa. mały ją uwielbia więc myślę że ma dobrą opiekę. Odpowiedz Link Zgłoś
plumcio Re: Ile płacicie niani? 02.07.04, 13:26 Ja w Warszawie place niani 1100 PLn. Srednio 8/czasem 9 h dziennie, tylko za opieke nad dzieckiem. Czasem dorzuce jej 100, 50 pln- np na walentynki ( od Mikolaja) albo bez okazji. PLace jej za wszystkie moje urlopy i zwolnienia- bo jak maly choruje, a choruje niestety bardzo czesto, to ja zostaje w domu. Pani jest super. Osobiscie uwazam, ze to ile placimy opiekunce jest podyktowane i naszymi mozliwosciami i warunkami na rynku i uczciwoscia wobec siebie...Wszystko zalezy od tych czynnikow. Nie mozna tez chyba podchodzic do spray tak, ze placi sie jakis procent pensji. Jeli ktos np zarabialby 5000 PLn , to znaczy ze powinien placic 2500 PLN opiekunce, ale z drugieju strony nie powinien wykorzystywac sytuacji na rynku i placic niani np 400 pln- to sprawa uczciwosci. I wcale nie uwazam ze 350-400 pln jest cena nieuczciwa. Jesli mama zarabia niewiele wiecej... Opiekunka pozwala jej na kontynuowanie pracy ( wychowawczy trwa tylko 3 lata, i co dalej...) a dla niani to tez moze byc baaaaardzooo duza pomoc- wszystko zalezy od sytuacji. Ale sie rozpisalam, ale tak krotko. NIe oceniajmy, bo zeby oceniac nalezaloby znac cala sytuacje, a tej nigdy nie poznamy. POzdrawioam Plumcio Odpowiedz Link Zgłoś
dagmar22 Re: Ile płacicie niani? 03.07.04, 20:52 W zeszłym roku opiekowałam się małym chłopcem, dostawałam 6 zł za godzinę. Myślę, że to rozsądna stawka. Ja byłam zadowolona i mama małego także. Czytając Wasze posty współczuję tym panią, które musiały pracować za dwa złote. To wstyd, że ktoś proponuje takie pieniądze za taką pracę. Bo nie jest to praca w biurze, gdzie można powiedzież, że nic się nie może zdarzyć. Bo tutaj człowiek jest odpowiedzialny za tę małą istotkę i musi o nią dbać. Nie chcę sprowadzać wszystkiego do jednego mianownika, ale ludzie potem się dziwią, że niańka zle opiekuje się dzieckim - a jak ma pracować sfrustrowana osoba - oczywiście nie bronię żadnej z nich. Sama nigdy nie zrobiłabym niczego czym mogłabym zaszkodzić malcowi. Odpowiedz Link Zgłoś
dagmar22 Re: Ile płacicie niani? 03.07.04, 20:53 Teraz sama spodziewam się dziecka i mam nadzieję, że nie będę musiała stanąć przed dylematem ile zapłacić niani. Odpowiedz Link Zgłoś
sigma77 Re: Ile płacicie niani? 28.10.04, 19:48 Witam. Chciałam dodać zdanie w obronie opiekunek - może dlatego, że sama jestem nianią Mieszkam w dużym mieście wojewódzkim, pracuję 8 gtodzin dziennie i zarabiam 500 zł. miesięcznie. Opłacam za to studia, ale nie dokładam się rodzicom do mieszkania. Jak ostatnio wyliczyłam dopiero w kwietniu będę miała pieniądze na swoje własne wydatki (skończę spłacać I rok studiów, zakupię podręczniki itd.) Moje uwagi do waszych wypowiedzi, dziewczyny: 1. 2zł./h jest stawką absurdalnie niską. 2. nianie pracują na czarno, bo pracodawcy ani myślą płacić ZUS za nianię. Ja sama nie zaproponowałam tego moim pracodawcom przy omawianiu warunków ze strachu, że mmnie nie zatrudnią.( Pracy szukałam prawie dwa lata) niania też człowiek, chciałaby mieć godną emeryturę !!! Poza tym doceniajcie swoje nianie, bo te osoby spełniają bardzo ważne funkcje w życiu waszych dzieci. Nie tylko przewijają, karmią i bawią się z nimi, ale także uczą, pomagają poznawać świat i wychowują. P.S. pozdrawiam madziurex, za bronienie stanowiska niań )) Odpowiedz Link Zgłoś
katse Re: Ile płacicie niani? 28.10.04, 22:07 o prace trudno wiele osób z wyższym wykształceniem pracuje za 800 zl / miesięcznie wiele osób pracuje ciężko fizycznie, często pod stresem upływającego terminu na realizacje zlecenia za 600 - 800 zl i wiele kobiet podejmuje prace jako niania za 2 zl za godzine. We Wrocławiu płace 4 zl za godzine Niania opiekuje sie dzieckiem + raz w tygodniu myje i odkurza pokoj dziecka, czasem poprosze ja o umycie podlogi w kuchni. Dziecko codziennie ok. 2 godziny spi, niania tez. WYchodzi 600 - 700 / miesiąc. Uwazam, że to bardzo dobre wynagrodzenie. mieszkam we Wroclawiu Odpowiedz Link Zgłoś
jullika Re: Ile płacicie niani? 29.10.04, 20:48 katse napisała: > WYchodzi 600 - 700 / miesiąc. > Uwazam, że to bardzo dobre wynagrodzenie. > > mieszkam we Wroclawiu mogę cię zapewnić, że inni lepiej doceniają swoje opiekunki i nie zlecają sprzątania. Też we Wrocku Odpowiedz Link Zgłoś
klemensik2 Re: Ile płacicie niani? 29.10.04, 21:06 Mieszkam w 7 tyś. miasteczku więc bardzo małym. Płacę niani 3 zł za godzinę. Wychodzi jej 530 zł za miesiąc. Mi zostaje mniej. Ale wychodzę z założenia że czs szybko zleci i gdzie póżniej szukać pracy? Odpowiedz Link Zgłoś
paulka25 Re: Ile płacicie niani? 01.11.04, 19:24 Mojej kolezanki siostra placi w Legnicy 400 zl za 8 h pn-pt. Dodam ze jej synek jest nieco opozniony i trzeba z nim duzo cwiczyc. A mnie najbardziej zalamaly ceny opekunek w Austrii gdzie od niedawna mieszkamy... 7 euro za godzine. Jesli brac pod uwage zatrudnienie opiekunki na "pelny etat" trzeba sie liczyc z wydatkiem bagatela okolo 1200 euro. Taniocha prawda.... Odpowiedz Link Zgłoś
jullika Re: Ile płacicie niani? 01.11.04, 23:35 paulka25 napisała: Mojej kolezanki siostra placi w Legnicy 400 zl za > 8 h pn-pt. To nie płaca mimo wszystko, wprost żenujące. Natomiast co do Austrii >okolo 1200 euro. Dorzuć słowo jak jest tam średnia płaca. Odpowiedz Link Zgłoś
paulka25 Re: Ile płacicie niani? 02.11.04, 00:50 Nie jestem pewna ale obiło mi sie o uszy, że około 900 euro. Wydaje mi się, że musi byc tutaj jakaś inna alternatywa dla pracujących mam. Dobre żłobki albo jeszcze coś innego. Mieszkam tu od 3 miesięcy i na razie nie bardzo się tym interesuje. NieMąż pracuje a ja siedzę w domu z córcią W kazdym razie jak musieliśmy raz wyjść na 3 godziny razem i przyszło mi zapłacić 21 euro to byłam w szoku. A jak zaczęłam liczyć ile to by wyszło miesięcznie..... W Polsce płaciliśmy 5 zł za godzine. Rzecz miała miejsce w Lubinie. I była to opieka tylko w co druga sobotę. Odpowiedz Link Zgłoś
m.u.m.m.y CENY W WARSZAWIE 25.11.04, 17:10 Interesują mnie ceny w stolicy, wpiszcie proszę. Odpowiedz Link Zgłoś
antos7 Re: CENY W WARSZAWIE 03.03.05, 18:43 moj syn donczył 10 m-cy, jak miał 6 to wrociłam do pracy na 7\8etatu. mamy nianie na ok 7 godz. dziennie i płacimy 5 zł za godz.w dni wolne od mojej pracy niania nie przychodzi. nie ustalalismy odpłatnego urlopu gdyz na zyczenie niani ma ona wolne dwa miesiace wakacji a my w tym czsie bedziemy musieli sie jakos zorganizowac. niania ma płacone za wypracowana ilosc godzin, zajmuje sie tylko dzieckiem, posiłki ma przygotowane. moja kolezanka z a 7 godz placi 500zł. z tego co kiedys przeczytałam na forum praca dziewczyny płaca po 8-9 zł za godzine plus dwa tygodnie płatnego urlopu. (mnie na to nie stac bo pracuje w osrodku pomocy społecznej i moja pensja bylaby nizsza od zarobkow niani).pozdrawiam iza ps.a masz juz kogos na oku? jak chcesz to podziele sie z toba moimi perypetiami zwiazanymi z poszukiwaniem niani Odpowiedz Link Zgłoś
jowomaba Re: Ile płacicie niani? 03.03.05, 21:23 Nianię mam z rodziny 400 zł przychodzi o 6 rano jak ja wychodze i wychodzi o 16 jak ja wracam Odpowiedz Link Zgłoś
ajakaga Re: Ile płacicie niani? 03.03.05, 21:43 Ja nie mam niani ale ja jestem nianią we Wrocławiu i i pracuje max25 godzin tygodniowo za 600zł do moich obowiązków należy tylko dziecko ale jak mała spi to czasami wyprasuje czy ugotuje jej Odpowiedz Link Zgłoś