Dodaj do ulubionych

Badanie krwi na czczo ?

21.06.11, 00:00
Witam!
Wiem ,że pytanie może i banalne,ale dla pewnosci spytam się, czy badanie krwi dla 3 letniego dziecka wykonuje sie na czczo,czy mozna podac mu jakies małe sniadanie? Ja zawsze chodziłam na pobranie krwi na czczo, ale może to nie ma znaczenia? Nie spytałam się lekarki o to jak mi dawała skierowanie.Po prostu nie pomyślałam o tym,ani lekarka tez mi nie mowiła.
Obserwuj wątek
    • deela Re: Badanie krwi na czczo ? 21.06.11, 01:04
      jeśli nie mowili, że na czczo to nie musi byc na czczo
    • zjawa1 Re: Badanie krwi na czczo ? 21.06.11, 01:16
      Wszystko zalezy od tego jakie badania krwi?
      Dokladnie czego?
      Do wiekszossci badan wystarczy byc 3 godziny ,,na czczo" tj. po ostatnim posilku i napoju ( jesli nie byla to czytsta woda).

Ponadto jesli chcemy zbadac poziom cukru we krwi to musimy byc absolutnie naczczo.
      • zjawa1 Re:aaaa 21.06.11, 01:19
        i ztego co pamietam do badania poziomu zelaza we krwi muimy byc calowicie naczczo, przynajmniej ja ostatnio otrzymalam taka informacje przed badaniem.
    • dziub_dziubasek Re: Badanie krwi na czczo ? 21.06.11, 07:01
      Jak zwykla morfologia to nie musi być na czczo. Jak np. cukier, żelazo to na czczo.
      • sylwia_il Re: Badanie krwi na czczo ? 21.06.11, 09:17
        Dzieki za odpowiedź.Własnie miedzy innymi mamy badanie poziomu żelaza. To czyli musi byc moje dziecko na czczcosmile.
        • ant-nat Re: Badanie krwi na czczo ? 21.06.11, 10:46
          Mój był dziś na morfologii z rozmazem i kazali mu być na czczo. Ma 3 lata.
    • ancymon123 Re: Badanie krwi na czczo ? 21.06.11, 11:51
      Robiliśmy badanie krwi tydzień temu i powiedziano nam, że syn może zjeść lekkie śniadanie. Tylko cukier robi sie na czczo.
      • ancymon123 Re: Badanie krwi na czczo ? 21.06.11, 11:53
        PS. Mieliśmy w badaniach żelazo i nie kazała być na czczo, tylko j.w.
        • dziub_dziubasek Re: Badanie krwi na czczo ? 21.06.11, 12:16
          A mojemu kazali byc na czczo do badania żelaza. Do morfologii nie. Co lab to obyczaj...
          • sylwia_il Re: rozmaz 21.06.11, 14:10
            No własnie widze ze co laboratorium to inaczej każą,jedne na czczo inne nie.A co to jest ten rozmaz? To tez badanie z krwi,czy inne? Bo tez mam na skierowaniu to. I jak Wasze maluchy zniosły to pobieranie krwi? My idziemy pierwszy raz na takie badanie i nie wiem jak to bedzie? To pobieraja krew z żyły czy z palca?
            • ancymon123 Re: rozmaz 21.06.11, 15:09
              Morfologia z rozmazem - czyli z krwi, taka dokładniejsza morfologia smile. Też była.
              Krew z żyły. Była ryfka i malutki płacz w czasie wkłucia.
              Kiedyś robiliśmy z palca i trzeba było powtarzać, bo wynik nie chciał wyjśc, w sumie było wiecej płaczu niż przy pobieraniu z żyły. U 3-latka pobierają już ze zgęcia, można posmarować wcześniej kremem Emla. Ale to trzeba 2 godziny wcześniej, wiec nie chciałam młodego budzić o 6 rano smile
              • zjawa1 ancymon, sorry co Ty opowiadasz:((( 21.06.11, 22:07
                Nie ma znaczenia to, czy pobieraja material z palca czy z zyly do morfologii!
                Tzn. ma o tyle znaczenie, ze dla pobierajacego krew trudniej z palca niz z zyly pobrac, bo slabo cieknie krew i dluzej to trwasmile

Morfologia zwykla od rozmazu recznego rozni sie tym, ze w zwyklej poziom parametrow bada komputer, a wiec juz udowodnione, ze mniej dokladne niz rozmaz reczny, a wiec klasyczna metoda badania krwi laboratoryjna i duzo dokladniejsza.
                Z prubki jednej krwi do morfologii mozna zrobic jednoczesnie i zwykla morfologie i dodatkowo reczny rozmaz.
                Jestem kluta co pol roku systematycznie i wiem jak to wyglada.

I nie jest tak, ze ,,co laboratorium to inne metody". Do badania zwyklej morfologii krwi trzeba byc ok 3 godzin po posilku, a do zelaza obowiazkowo naczczo!!!!!!!!
                Jeszcze jeden hormon bada musi byc obowiazkowo naczczo tj. Prolaktyna, a pozostale to samo co wczesniej, a wiec najlepiej 3 godziny po ostatnim posilku, wtedy wyniki,, wychodza" napewo wiarygodne wzgledem faktycznego stanu zdrowia.
                No i pczywiscie badanie cukru tez naczczo!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka