maderta 12.07.11, 12:48 Jak w temacie. Muszę kupić taką na schody, dającą się zamontować do barierki z jednej strony, a do ściany z drugiej. Z góry dziękuję za wszelkie podpowiedzi. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
1mzeta Re: Bramka zabezpieczająca. Jaką macie, polecacie 12.07.11, 13:32 Możesz kupić taką którą się przywierca do ściany czy innego podłoża lub rozporową. I moim zdaniem tak- jeśli barierka ma być zabezpieczeniem na schody to ja bym kupiła taką przywiercaną bo jest "pewniejsza". U siebie mam rozporową tylko jedną- mały nie może mieć dostępu do łazienki bo od razu w użyciu jest szczotka do kibelka i raz zaraz po zamontowaniu bramki zdarzyło mu się tak mocno ja pchnąć całą,że ją sforsował na płasko- a wydawało się,że jest stabilnie osadzona. Gdyby takie coś się stało na górze na schodach to aż strach pomyśleć. Ja mam białą metalową- łatwa w utrzymaniu czystości. Odpowiedz Link Zgłoś
mama-anusi Re: Bramka zabezpieczająca. Jaką macie, polecacie 12.07.11, 13:40 ja mam rozporową i moze mała jej nie rozwaliła ale dorosłym którzy otwierają zdarzyło się ją w całości wyjąć a bramka kosztowała 800 zł. Kup wkręcaną na stałe, nie rozporową ale koniecznie samozatrzaskową czy tam samodomykającą - to podstawa przy schodach. Sa takie w swiecie dziecka - W-wa Odpowiedz Link Zgłoś
sabrina_30 Re: Bramka zabezpieczająca. Jaką macie, polecacie 12.07.11, 21:37 ja miałam coneco guardian rozporowa i jak dla mnie super się sprawdziła po 1 solidna i 2 dzieci uwieszona na niej nie przesuneła się, tatuś doś sporych rozmiarów zawadził o nią to ledwo drgneła) kosz to 130 zł, ale to było 2 lata temu)). po 2 otwierana w obydwie strony. Dla mnie wada, ale to potem kwestia przyzwyczajenia to dodatkowy próg o który namietnie zawadzaliśmy przez ok 2 tygodnie)). No i 2 kwestia, że nadaje sie na szerokośc chyba do 90 cm . Podobno możan kupć rozszeżenia do niej, ale osobiście niesprawdzałam )). Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: Bramka zabezpieczająca. Jaką macie, polecacie 13.07.11, 07:46 U siebie mam rozporową tylko > jedną- mały nie może mieć dostępu do łazienki bo od razu w użyciu jest szczotk > a do kibelka no musze zapytac, choc do watku nic nie wniose... nie latwiej po prostu te szczotke schowac/postawic wysoko? albo zamknac lazienke na klucz? zamiast kupowac bramke i samemu ja po kilkanascie razy dzienie otwierac/zamykac? Odpowiedz Link Zgłoś
princessa.of.persia Re: Bramka zabezpieczająca. Jaką macie, polecacie 12.07.11, 21:04 Samozamkajacą! Mam taka i ciesze sie ze sie na nia zdecydowalam bo droga byla jak nie wiem. Ale dziecko bezpieczne. No i chwale to samozamykanie bo czesto ide obladowana siatami, Mała na rekach i tylko musze ja otworzyc i wiem ze sie sama zamknie. Odpowiedz Link Zgłoś
malwi_31 Re: Bramka zabezpieczająca. Jaką macie, polecacie 12.07.11, 21:36 Ja mam z Ikei. Wprawdzie nie jest samozamykająca się, ale jest ok. Odpowiedz Link Zgłoś
tijgertje Re: Bramka zabezpieczająca. Jaką macie, polecacie 12.07.11, 22:00 nawet nie wiem, co mialam, ale byla baardzo solidna. jesli bramka ma byc bezpieczna, to musi byc z solidnego materialu, miec tylko pionowe szczeble (nie harmonijke), po ktorych dziecko nie moze sie wspiac i max 6-7cm, zeby nie wciznac glowy. Wazne jest tez montowanie. Bramka musi sie zamykac w kierunku schodow i miec blokade, zeby nie mogla sie otworzyc w druga strone. Wowczas nawet jak bedzie przymknieta, ale nie domknieta, nikt sie przez nieuwage nie oprze i nie poleci ze schodow. Nie moze byc tez zbyt wysoko zamontowana, zeby sie dolem nie mozna bylo przecisnac. Najbezpieczniejsze sa takie, ktore wymagaja min. 2 ruchow, zeby otworzyc zamek. Male dzieci nie maja jeszcze odpowiedniej koordynacji,z eby taka bramke otworzyc. Odpowiedz Link Zgłoś
doti_2 Re: Bramka zabezpieczająca. Jaką macie, polecacie 12.07.11, 23:14 ja mam coś takiego bramka. Nie kosztowała dużo, solidna, otwiera się w dwie strony, dwoje dzieci na niej wisi i nic się nie dzieje. Zamykanie jest takie że trzeba przycisnąć i podnieść do góry i dzieci nie potrafią się do tego dobrać. Mocowanie ma na dole i górze, więc nawet jak łobuzy kopia to bramka trzyma pewnie. Nie polecam bramek z zasuwką bo okrutnie obijają poręcze. Odpowiedz Link Zgłoś
nie_wiem_nie Re: Bramka zabezpieczająca. Jaką macie, polecacie 13.07.11, 08:01 przez ponad rok walczyłam o zamontowanie bramki, rozporowej nie dało się (mamy dziwną konstrukcje schodów, trzeba było robić na zamówienie, a majster zawsze miał coś innego do roboty - tak twierdził mój mąż), teraz mała ma 2,7 lat, przeżyliśmy bez bramki, od początku była uczona, że ma uważać przy schodach, nie wolno się zbliżać do schodów, itd., schodzenie ze schodów opanowała praktycznie sama, najpierw na czworaka, teraz na nogach, czasami bez trzymania się poręczy, na schodach zawsze zachowuje się bardzo ostrożnie, jak nie może zejść (bo ręce ma zajęte misiami i lalkami, które zasłaniają jej jeszcze widok), woła "pomóż mi", gdyby była bramka pewnie nie byłaby taka ostrożna, nie namawiam do niemontowania bramek, opisuję tylko naszą sytuację Odpowiedz Link Zgłoś
cibora Re: Bramka zabezpieczająca. Jaką macie, polecacie 13.07.11, 09:06 Witam. My mamy dwie przykręcane firmy Reer. Bardzo sobie chwalę. Trzeba nacisnąć przycisk i podnieść do góry, młody jeszcze nie opanował Jest rozsuwana, więc można dostosować szerokość w jakimś tam zakresie. Stoją już ponad dwa lata i nic się im nie dzieje, więc polecam. Agnieszka -- Staś (03.05.2008) Odpowiedz Link Zgłoś
obasic Re: Bramka zabezpieczająca. Jaką macie, polecacie 13.07.11, 15:07 A ja mam oryginalną - ścianka wyciągnięta z łóżeczka dziecięcego, trochę doróbek, przywiercona do ściany, wiązana - też super się sprawdza, a nie kosztowała nic ) Miałam w domu dwa łóżeczka, jedno po pewnym czasie stawało się bezużyteczne - więc stawało się bramką, jak przy pierwszym tak i przy drugim dziecku. Odpowiedz Link Zgłoś
filcomp Bramki na schody 30.03.15, 09:09 Posiadam bramkę zabezpieczającą Safety 1st i stanowczo ją polecam. Wysoka jakość wykonania - metal lakierowany bezpiecznym lakierem oraz doskonałej jakości plastiki. Bramka na schody posiada zamek , który można otworzyć jedną ręką w obie strony. Bramki zabezpieczające możecie znaleźć na stronie www.kochamzabawki.eu/bramki-zabezpieczajace-c-266_284.html Odpowiedz Link Zgłoś
grajfrutt Re: Bramka zabezpieczająca. Jaką macie, polecacie 30.03.15, 18:01 A ja mam z Lidla, niedrogie, rozporowe. Nie zdarzyło się żeby ktokolwiek ją wypchnął, no może jakbym się postarała to by mi się udało, ale przy normalnym użytkowaniu jest bezpieczna. Syn jak był młodszy czasem szarpał bramkę jak chciał zejść na dół a ja jeszcze coś robiłam i nigdy nie udało mu się jej poruszyć czy przesunąć. Teraz ma 4,5 roku, i otworzyć sam jej nie potrafi, próbowałam go nauczyć bo muszę często latać i otywierać jak się syn kręci góra/dół, (bramka teraz "zabezpiecza" młodsze dziecko) ale mały ma jeszcze za małą rączkę żeby dać radę (trzeba jednocześnie przycisnąć guziczek z obu stron pociągając mechanizm do góry). Nie wiem jakie są te samozamykające, ale tą wystarczy dobrze popchnąć i się zatrzaskuje, nie potrzeba przy niej manewrować. Bramki są od 4 lat i wszystko działa, służą dobrze. Jedna bramka w lidlu kosztuje ok 90 zł. Można dokupić przedłużenia (mam w obu bramkach). Odpowiedz Link Zgłoś
filcomp Re: Bramka zabezpieczająca. Jaką macie, polecacie 14.04.15, 00:56 To w zależności do czego potrzebujesz bramkę zabezpieczającą. Polecam dobry artykuł na temat tanich bramek zabezpieczających tutaj : www.filcomp.eu/bramki-zabezpieczajace-dla-dzieci-safety-1st-oraz-babystart/ Odpowiedz Link Zgłoś