Dodaj do ulubionych

Homogenizowane - NIE

14.07.11, 12:04
Cześć dziewczyny.
Dlaczego dla dzieci nie można dawać serków homogenizowanych?, tzn tak słyszałam że jest to niewskazane. może jakas specjalistka od żywienia sie wypowie? Moja ma 20 m-cy i od czasu do czasu jej podaje i je ze smakiem np. MAĆKOWY firmy POLMLEK
Obserwuj wątek
    • rybalon1 Re: Homogenizowane - NIE 14.07.11, 12:29
      szczerze powiem , że pierwsze słyszę ja sama jako dziecko jadłam serki homo , moje dziecko tez je ...
      • zuzia_31 Re: Homogenizowane - NIE 14.07.11, 12:32
        no własnie kiedys tylko takie serki były a nie jogurty i się jadło
        • ancymon123 Re: Homogenizowane - NIE 14.07.11, 13:10
          Serek homo ma po prostu bardziej rozbite cząsteczki. Nadal jest tam białko i tłuszcz. Niezdrowy może być jedynie dodatek cukru i konserwantów, barwników.
    • ancymon123 Re: Homogenizowane - NIE 14.07.11, 13:12
      A może usłuszałaś tą opinię, ale o serkach topionych? Bo to rzeczywiście jest świństwo (produkuje się je z resztek różnych serów, podgrzewa do bardzo wysokiej temteratury, a co wpadnie do kadzi też się ładnie rozpuszcza i wtapia, mój mąż po technikóm spożywczym widział co tam wpaść potrafi, feeee).
    • slonko1335 Re: Homogenizowane - NIE 14.07.11, 13:19
      www.postawnazdrowie.pl/czytaj-etykiety-/serek-homogenizowany-czyli-podbij-sobie-holesterol.html
      • ancymon123 Re: Homogenizowane - NIE 14.07.11, 13:38
        Dzieci nie muszą martwić się o holesterol, dlatego też podaje im się masło, a nie margaryne i dowolną ilość jaj.
        • slonko1335 Re: Homogenizowane - NIE 14.07.11, 13:44
          bardziej mi o to co mówi ekspert chodziło, chociaż jakoś nie wiadomo co to za ekspertwink
          Od serka homogenizowanego raz na jakiś czas nikt nie umrze, ja osobiście wolę jednak dawać lepsze produkty i moje dzieciaki w dziobie akurat w życiu nie miały z tego co mi wiadomo-teraz taki wybór na rynku że nie ma z tym problemu żeby dać coś w zamian.
          • ancymon123 Re: Homogenizowane - NIE 14.07.11, 13:56
            Ja też preferuje jogurty od serków homo. A w szczególności upodobałam sobie Bakoma 7 Zbóż Man, pyszka.
          • zuzia_31 Re: Homogenizowane - NIE 14.07.11, 14:56
            Na przykład co ?
            • slonko1335 Re: Homogenizowane - NIE 14.07.11, 15:51
              Ale co co? co można podać zamiast serka homogenizowanego? kefir, jogurt, serek naturalny. Ja uwielbiam Bielucha na przykład, jak mi się chce wstawiam jogurt lub serek i mamy domowej roboty, zachodu niewiele a pyszne. Dzieciaki moje akurat alergicy i od niedawna jedzą nabiał w małych ilościach, najczęściej w formie koktajli, jogurtów z owocami, miodem. Młodzież dotychczas była na hydrolizacie, na mleku ryżowym, na kozich przetworach. Poczytaj składy jogurtów jest niewiele na rynku bez dodatku mleka w proszku ale da się takie znaleźć. Nie kupuję danonków, monte itp wynalazków nie mam potzreby dawać ich dzieciom. Wiem, że nie umrą jak zjedzą od czasu do czasu ale skoro mam wybór i jedzą zdrowsze to po co dawać "gorsze".
              • joshima Re: Homogenizowane - NIE 14.07.11, 16:58
                slonko1335 napisała:

> Poczytaj składy jogurtów jest niewie
                > le na rynku bez dodatku mleka w proszku ale da się takie znaleźć.
                Rzuć jakąś nazwą, bo ja jeszcze nie znalazłam.
                • slonko1335 Re: Homogenizowane - NIE 14.07.11, 17:24
                  Dr Oetker bez skrobii i żelatyny jako zagęszczaczy.
                  "Jogurt naturalny, bez cukru, żywe kultury bakterii, 3% tłuszczu.
                  Skład: mleko, białka mleka, żywe kultury bakterii"

Wspominana tutaj bakoma 7 zbóż ale ma skrobię modyfikowaną w składzie i żelatynę. I chyba inne rodzaje też są bez mleka ale dużo innych świństw w zamian mają jak na moje..

Kiedyś był wątek na zakupach, więcej było podanych z tych dostępnych w zwykłych sklepach.
                  • kocio-kocio Re: Homogenizowane - NIE 14.07.11, 22:45
                    A te "białka mleka" to niby co?
                    • slonko1335 Re: Homogenizowane - NIE 15.07.11, 06:54
                      Głownie pewnie kazeina jak to w mleku. Zobacz sobie skład mleka, bo pozostałych nazw białek mleka nie pamiętam.
                      • joshima Re: Homogenizowane - NIE 15.07.11, 10:30
                        slonko1335 napisała:

> Głownie pewnie kazeina jak to w mleku. Zobacz sobie skład mleka, bo pozostałych
                        > nazw białek mleka nie pamiętam.
                        No czyli mleko w proszku, niestety. W moim przekonaniu nie ma na rynku jogurtu bez zagęszczaczy. Po prostu ludzie dali sobie najpierw wmówić, że gęsty jogurt jest lepszy i teraz nie ma jogurtów niegęstych, czyli bez dodatków.
                        • slonko1335 Re: Homogenizowane - NIE 15.07.11, 10:32
                          w składzie jogurtu jest zapisane, że nie zawiera mleka w proszku, kazeina to nie jest mleko w proszku automatycznie.
                          • slonko1335 Re: Homogenizowane - NIE 15.07.11, 10:33
                            a przy okazji sprawdziłam wczoraj jogurty w Piotrze i Pawle, w wielu tych bio czy eko nie ma mleka w proszku-zwłaszcza w tych pitnych bo tych nie ma potzreby dodatkowo zagęszczać..
                            • joshima Re: Homogenizowane - NIE 15.07.11, 11:36
                              To jeszcze raz poproszę o nazwę produktu.
                              • slonko1335 Re: Homogenizowane - NIE 15.07.11, 11:50
                                no a co jest nie tak z doktorem oetkerem i ich jogurtem?
                                • joshima Re: Homogenizowane - NIE 15.07.11, 11:57
                                  slonko1335 napisała:

> no a co jest nie tak z doktorem oetkerem i ich jogurtem?

Skład: mleko, białka mleka, żywe kultury bakterii
                                  • slonko1335 Re: Homogenizowane - NIE 15.07.11, 12:22
                                    no i? jakim cudem w mleku ma nie być białek mleka? szukasz jogurtu z mleka czy czegoś zastępczego? sojowego, ryżowego, hydrolizatu?
                                    • joshima Re: Homogenizowane - NIE 15.07.11, 16:14
                                      Jesteś głupia czy tylko głupią udajesz? Skoro w składzie jest wymienione i mleko i białka mleka to oznacza, że do jogurtu dodano białko mleka (najprawdopodobniej mleko w proszku lub kazeinę) celem zagęszczenia. Ja szukam prawdziwego jogurtu bez zagęszczaczy, Ty twierdziłaś, że jest takich sporo. Tymczasem nie potrafisz wymienić nazwy nawet jednego.
                                      • kiniox Re: Homogenizowane - NIE 15.07.11, 16:32
                                        Są takie maszynki do produkcji jogurtów i kefirów, gdyby ktoś był zainteresowany.
                                        Tu jest o tym trochę: www.jogurt-domowy.pl/pytanialista/72-co-to-jest-jogurtownica
                                        Produktu gotowego bez zagęszczaczy nie znam.
                                        • joshima Re: Homogenizowane - NIE 15.07.11, 20:53
                                          kiniox napisała:

> Są takie maszynki do produkcji jogurtów i kefirów, gdyby ktoś był zainteresowan
                                          > y.
                                          Wiem i umiem robić jogurt nawet bez maszynki tongue_out ale czasem mi się nie chce i bym sobie kupiła.
                                          • kiniox Re: Homogenizowane - NIE 15.07.11, 21:14
                                            A ja nie umiem, ale też mi się nie chce smile
                                      • slonko1335 Re: Homogenizowane - NIE 15.07.11, 20:14
                                        Wiesz co chyba Ty jesteś głupia. Kazeina to białko występujące w mleku, jest to jego najnaturalniejszy główny składnik, podobnie jak pozostałe białka. W mleku są białka mleka to proste jak drut, to jego skład chemiczny, wiec nie wiem jakim cudrem chcesz aby ich nie było.
                                        Pytałaś o jogurty bez mleka w proszku jest takim dr oetker, bakoma-niektóre rodzaje, wiele biojogurtów choćby granarola, wiele jogurtów pitnych. Nie pytałaś o jogurty bez zagęszczaczy, może przejrzyj sobie wcześniejsze posty bo chyba masz dziury w mózgu.
                                        Na jogurcie dr oetkera jest zaznaczone, że nie ma w składzie mleka w proszku, kazeina nie ejst mlekiem w proszku....
                          • joshima Re: Homogenizowane - NIE 15.07.11, 11:35
                            slonko1335 napisała:

> w składzie jogurtu jest zapisane, że nie zawiera mleka w proszku, kazeina to ni
                            > e jest mleko w proszku automatycznie.
                            Ale jest to jednak jakiś dodatek. W wielu produktach jest np napisane, że nie zawierają cukru, a jak się wczytać to się okazuje, że jest fruktoza i glukoza. Ściema marketingowa.
                            • slonko1335 Re: Homogenizowane - NIE 15.07.11, 11:40
                              jaki dodatek? białka mleka to naturalny skład mleka przecież. Tyle, że to kazeina najczęściej uczula właśnie. Dlatego w hydrolizatach rozbija się te białka aby nie uczulały i były lepiej przyswajalne. Jogurt je zawiera w zwykłej formie mogącej uczulać i muszą informację zamieścić na produkcie.
                              • joshima Re: Homogenizowane - NIE 15.07.11, 16:17
                                slonko1335 napisała:

> jaki dodatek? białka mleka to naturalny skład mleka przecież.

Odpowiedź wyżej.

> Jogurt je zawiera w zwykłej formie m
                                > ogącej uczulać i muszą informację zamieścić na produkcie.

G..no prawda. Prawdziwy jogurt ich nie zawiera, bo są zjedzone przez bakterie. A potem producenci dodają je z powrotem celem zagęszczenia, bo ludzie nie chcą prawdziwego jogurtu tylko gęsty. I tym sposobem dostajemy takie coś jogurtopodobne.
                                • slonko1335 Re: Homogenizowane - NIE 15.07.11, 20:17
                                  A potem producenci dodają je z powrotem celem zagęszczenia, bo ludzie nie chcą
                                  > prawdziwego jogurtu tylko gęsty

otóż nie moja droga, w jogurcie jest obniżona ilość białka i dodanie mleka w proszku ją podwyższa, jak nie ma mleka w proszku to wzbogacają go po przerobieniu w jogurt w naturalne białka mleka by uzyskać odpowiednią wartościowość a nie konsystencję-w jogurtach pitnych zagęstnik nie jest potrzebny w ogóle a białka mleka są dodawane
                                  • joshima Re: Homogenizowane - NIE 15.07.11, 20:55
                                    slonko1335 napisała:

> otóż nie moja droga, w jogurcie jest obniżona ilość białka i dodanie mleka w pr
                                    > oszku ją podwyższa,
                                    A niby po co?

> jak nie ma mleka w proszku to wzbogacają go po przerobieniu
                                    > w jogurt w naturalne białka mleka by uzyskać odpowiednią wartościowość
                                    A niby po co?
                                    • slonko1335 Re: Homogenizowane - NIE 15.07.11, 21:01
                                      A niby po co?

bo z jogurtu jest lepiej przyswajalne niż z mleka a podczas produkcji jogurtu białka są rozbijane? i może dlatego,że konsumenci kupują ten jogurt aby dawkę białka im zapewnił czego nie zrobi jak będzie go zbyt mało?
                                      • joshima Re: Homogenizowane - NIE 15.07.11, 22:37
                                        Myślę, że się mylisz.
                                        • slonko1335 Re: Homogenizowane - NIE 16.07.11, 07:29
                                          i jeszcze myśłisz, że kazeina to mleko w proszku, więc....
                                        • ancymon123 Re: Homogenizowane - NIE 18.07.11, 13:49
                                          Myślę jednak, że słonko się nie myli. Ludzie kupują nabiał, w tym jogurty, kefiry, bo oczekują w tych produktach zawartości białka oraz wapnia. Jeśli tego nie ma lub jest mało to producent wzbogaca. Tak też dzieje się z żółtym serem - jest wzbogacany w wapń.
                                          • joshima Re: Homogenizowane - NIE 18.07.11, 14:06
                                            ancymon123 napisała:

> Myślę jednak, że słonko się nie myli. Ludzie kupują nabiał, w tym jogurty, kefi
                                            > ry, bo oczekują w tych produktach zawartości białka oraz wapnia.
                                            Bo zostali zmylenie durnymi reklamami, które im to obiecują. Ja chciałabym kupić jogurt bo oczekuję, że będzie prawdziwym jogurtem, bo mam ochotę na prawdziwy jogurt, nie potrzebuję sobie nim suplementować białka i wapnia.
                                          • slonko1335 Re: Homogenizowane - NIE 18.07.11, 14:11
                                            Ancymon ja się jeszcze zastanawiam czy ogólnie takie wyroby nie są jakimiś przepisami obwiązane zawierać odpowiednie ilości rożnych składników(nie mniej niż, nie więcej jak, itd). Nie mam pojęcia gdzie by tego poszukać, zapytam dietetyczki jak będę się z nią widziała czy są jakieś normy na zawartość białka w jogurcie czy to tylko pod klientelę...
      • joshima Re: Homogenizowane - NIE 14.07.11, 15:03
        Jakoś mnie nie przekonują te "rewelacje", szczególnie, że ma to średni związek z cholesterolem.
    • budzik11 Re: Homogenizowane - NIE 14.07.11, 16:01
      Nie chodzi o serek homogenizowany jako taki (homogenizacja = ujednolicenie masy, zmielenie na gładko) ale o to, że popularne serki homogenizowane dla dzieci - rózne Bakusie, Danonki, Dania itp zawierają b. dużo cukru, konserwantów, barwników itp. dziadostwa. Bieluch czy inny gładki, ale naturalny serek homogenizowany jest ok.
      • liwia1979 Re: Homogenizowane - NIE 14.07.11, 16:12
        Witam
        Ostatnio koleżanka ,która jest po chemii zrobiła mi właśnie wykład na temat żywienia dzieci,w tym i serków homogenizowanych.
        No więc najgorsze są konserwanty,które wywołują u dzieci w późniejszym okresie dzieciństwa alergię wziewną.Wiadomo,że jak się od czasu do czasu da to nic strasznego się nie stanie ale na większości tych serków jest napisane,że zaleca się podawanie od 3 roku życia,więc coś w tym musi byćwink
      • joshima Re: Homogenizowane - NIE 14.07.11, 17:00
        budzik11 napisała:

> Nie chodzi o serek homogenizowany jako taki

No właśnie slonko1335 naucza tu, że właśnie o tę homogenizację chodzi.
        • slonko1335 Re: Homogenizowane - NIE 14.07.11, 17:26

> No właśnie slonko1335 naucza tu, że właśnie o tę homogenizację chodzi.
          >

ale ja nic nie nauczam czegoś chyba nie zrozumiałaś. Ancymon pytała skąd autorka wątku słyszała i że może chodziło o topione to jej wkleiłam, że o homogenizowanym są takie rzeczy. Najbardziej natomiast podoba mi się "ekspert" w zalinkowanym tekście.
          • budzik11 Re: Homogenizowane - NIE 14.07.11, 17:32
            W artykule jest o tym, że w mleku homogenizowanym tłuszcz jest rozbity i łatwiej odkłada sie w żyłach itd. Ale to nie dotyczy dzieci. Powszechnie wiadomo, że tłuszcze zwierzęce są niezdrowe i trzeba ich unikać - ale dzieciom są niezbędne (min. do rozwoju układu nerwowego - tworzenia mieliny). Dzieci powinny jeść tłuste mleko, mięso, smalec (tak tak) itp.
            • slonko1335 Re: Homogenizowane - NIE 14.07.11, 17:55
              Jak podasz chude mięso, jajka, nabiał bez smalcu to ilość tłuszczy zwierzęcych i tak będzie wystarczająca, nie ma szans aby dziecko mające zbilansowaną dietę miało zbyt małą ilość tłuszczu zwierzęcego w diecie a zbyt duża ilość może być bardzo łatwo.
              • kiniox Re: Homogenizowane - NIE 15.07.11, 16:37
                Czytałam jednak, że wapń nie wchłania się tak dobrze bez obecności tłuszczu, dlatego dzieciom powinno się podawać tłuste mleko, jeśli już.
                • slonko1335 Re: Homogenizowane - NIE 15.07.11, 20:15
                  niekoniecznie, nie powinno być odtłuszczone ale 1,5 i 2 spokojnie wystarczy, nie ma potzreby aby było pełne.
                • joshima Re: Homogenizowane - NIE 15.07.11, 20:56
                  kiniox napisała:

> Czytałam jednak, że wapń nie wchłania się tak dobrze bez obecności tłuszczu,

Tak się składa, że z mleka (z tłuszczem czy bez) to i tak się bardzo kiepsko wchłania.
    • kajos5 Re: Homogenizowane - NIE 14.07.11, 17:02
      liwia1979 napisała:

> No więc najgorsze są konserwanty,które wywołują u dzieci w późniejszym okresie
      > dzieciństwa alergię wziewną.

tia, to ja poproszę o listę produktów które konserwantów nie zawierają....
      • rulsanka Re: Homogenizowane - NIE 14.07.11, 18:34
        Bardzo dużo produktów nie zawiera konserwantów, w tym jogurty i serki homo. Jogurty zachowują świeżość dzięki florze bakteryjnej, a serki dzięki pasteryzacji.
    • zuzia_31 Re: Homogenizowane - NIE 15.07.11, 08:39
      Do ancymon123 nie chodziło mi o serki topione bo tego to do ust nie biorę a co dopiero dziecku podać...
      Ja właśnie podaje jogurt naturalny Bałkański firmy MALUTA (najlepszy) do niego coś tam wrzucam np. ryz, maliny truskawki itp lub dla dzieci BoboVita itp. żadnych danonków i BAKOMY bo to koło jogurtów to nawet nie leżało
    • agatarus Re: Homogenizowane - NIE 18.07.11, 18:26
      cześć!pracuję w zakładzie mleczarskim w laboratorium mikrobiologicznym, jestem po kierunku mleczarskim- niby ekspertem nie jestem, ale coś niecoś wiemsmile)
      pod względem mikrobiologicznym serki homo są raczej bezpieczne (wpadki bywają niezwykle rzadko) mimo wszystko ja wolę podać mojemu dziecku jogurt, jest dużo mniej kaloryczny i mniej słodki

pozdrawiam

• agatarus Re: Homogenizowane - NIE 18.07.11, 18:32
        czytając niektóre wypowiedzi chce mi się śmiać, ale nie wszyscy muszą znać się na produkcji nabiałusmile
        wszystkie produkty a raczej mleko na produkty jest poddane pasteryzacji, czasem prowadzi się sterylizację więc nie ma tak,że coś robi się z mleka surowego
        jogurt, kefiry i inne produkty robi się dodając do mleka przede wszystkim bakterie fermentacji mlekowej ( np.szczepionki jogurtowe)
    • aniaurszula Re: Homogenizowane - NIE 18.07.11, 23:03
      danonki tez sa homogenizowane i podaje je corce 8,5 mca , starszej tez podawalam zreszta lubi serki we wszystkich postaciach i tez nic jej nie bylo
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka