Dodaj do ulubionych

no to moze teraz o duzych dzieciach! 2,5 roku

20.07.11, 14:17
Krzychu urodzony w 36tc, wazyl 3650 i mial 56 cm wzrostu. Teraz na 2,5 roku mierzy 98 cm i wazy ok. 17kg czyli idzie rowno pomiedzy 90 i 97 centylem. Czesto brany jest za duzo starsze dziecko i wkurzaja mnie uwagi typu - taki duzy a nie potrafi.... taki duzy a nie mowi (dopiero zaczyna)...
Obserwuj wątek
    • koza_w_rajtuzach Re: no to moze teraz o duzych dzieciach! 2,5 roku 20.07.11, 15:21
      A tak z ciekawości to ile Twój syn mówi?
      Mój 2,5 roczny styczniak trochę mniejszy, bo mierzy 96 cm i waży 13 kg. Nie jest brany za starszego, wręcz przeciwnie, ludzie mówią "jaki wysoki, widać, że jest młodszy niż jego wzrost na to wskazuje". Mówi swoim językiem i zachowuje się jak dzidziuś, poza tym, żeby zejść z małego schodka najpierw przechodzi do pozycji czworaczej, a dopiero w ten pozycji schodzi przez co pomimo, że jest dość wysoki jak na 2,5 latka, to jest brany za młodszego tylko bardzo wysokiego ;P.
      • linkap_wawa Re: no to moze teraz o duzych dzieciach! 2,5 roku 20.07.11, 16:14
        Jak skonczyl 2 lata zaczal mowic mama, tata i jeszcze kilka podstawowych slowek, potem dlugo, dlugo postep byl bardzo mizerny i dopiero od niedawna w sumie codziennie dochodza nowe wyrazy - czesc z nich to juz calkiem normalne wyrazy, czesc z nich to takieg jego twory. Komunikuje sieza to swietnie za pomoca zlepku slowek, min i gestow i pierwszych liter wyrazow (np. Babcia Tereska to "baba Ti").
        Z tych ostatnio wyartukulowanych slowek sa np: choc, dwa, trzy, pati (platki), maha (maliny), bialy, Ky-sio (jego imie), bula (bulka), du (golebie), sio, ciacho, bip-bip (przejdz)
        Sklada zdania np: Baba Ti am-am nie, K-sio am-am yhy (Babcia Tereska nie je, a Krzysio tak)
        W kazdym badz razie do takiej plynnej mowy to nam jeszcze daleko....
      • maja679 Re: no to moze teraz o duzych dzieciach! 2,5 roku 21.07.11, 16:03
        O mój prawie taki sam (wzrost się zgadza ale jest o kilo cięższy) a właśnie skończył 19 miesięcy. I też się ciągle czepiają, że taki duży a jeszcze.....
    • leneczkaz Re: no to moze teraz o duzych dzieciach! 2,5 roku 20.07.11, 16:01
      Mój ma 98 cm i 14 kg. Gada na poziome 4-latka więc owszem, wszyscy biorą go za starszą... dziewczynkę wink
      • camel_3d Re: no to moze teraz o duzych dzieciach! 2,5 roku 21.07.11, 13:30
        Heheheh..yskad ja to znam... Mlody ma dokladnie tyle samo..98 i 14,5 kg. I tez jest sliczna dziewczynka...heheheheh

> Mój ma 98 cm i 14 kg. Gada na poziome 4-latka więc owszem, wszyscy biorą go za
        > starszą... dziewczynkę wink
    • sole-luna Re: no to moze teraz o duzych dzieciach! 2,5 roku 20.07.11, 16:13
      nasza mala tez podobno"duza",wazy 12.7 przy wzroscie 85cm i wszyscy sie dziwia,kiedy mòwie,ze ma19 m-cy. nie wiem,czy tylko mnie tak sie wydaje,ale gruba nie jest!
      na placu zabaw ma ròwiesnikòw chlopcòw i jest albo wzrostem taka sama,albo troche wyzsza,ale bardziej...odwaznasmile
      czasami tez musze tlumaczyc,ze chociaz wyglada na wiecej,to tak naprawde jest jeszcze mala dziewczynke-zwlaszcza,ze woli towarzystwo starszych od siebie dzieci.
      • 1maja1 Re: no to moze teraz o duzych dzieciach! 2,5 roku 20.07.11, 19:11
        19 mcy to jeszcze daleko do 2.5 lat.
        Moj syn, jak w sygnaturce, 2l i 7mcy wazy mniej wiecej 14kg, wzrost ok. 96cm. Jest wyzszy od swoich rowiesnikow w przedszkolu, wyglada na conajmniej 3 lata i tez czesto ktos go zaczepia i pyta sie go o cos, Misiek oczywiscie swoja wyimaginowana mowa odpowiada, a ludzie oczy w slup, bo jak to 3 latek i jeszcze nie mowi??
        Ps. NIe wiem, skad u niego w miare dobra waga (wzrost odziedziczyl po ojcu)syn jest strasznym niejadkiem, np dzis jego jadlospis to rano mleko i kawalek ciasta w przedszkolu oraz 2 malenkie kawaleczki jablka. Wlasnie probuje podac mu risotto, i mimo zeg lodny jak cholera (blagal wczesniej o jogurt), nie chce jescsad
        • a_nulek86 Re: no to moze teraz o duzych dzieciach! 2,5 roku 20.07.11, 20:50
          chłopiec 2 lata i miesiąc- 96 cm i 17,5 kg smile Na bilansie pielęgniarka zdziwiona bardzo, że taki duży i na dwór nosi pieluchę, uświadomiona, że mały ma 2 lata stwierdziła, że wygląda na 4 smile
          • martita1987r Re: no to moze teraz o duzych dzieciach! 2,5 roku 20.07.11, 21:27
            Synek 2,9 lat 101cm i 16,1kg. Wszyscy myślą, że jest dziewczynką mimo, że ma któtkie włosy i chłopięce ubrania Masakrasmile
          • mama_i_igor Re: no to moze teraz o duzych dzieciach! 2,5 roku 21.07.11, 11:11
            A pielęgniarka myślała że na bilans dwulatka przyszłaś z 4-latkiem??
      • malazabka.de Re: no to moze teraz o duzych dzieciach! 2,5 roku 22.07.11, 10:12
        moja w wieku 14 m-cy wazyla 10kg i mierzyla 86cm, teraz (prawie 17 m-cy i po skoku, ale nie jeszcze jej nie mierzylam, zmierze jak wstanie)
    • zajacowna Re: no to moze teraz o duzych dzieciach! 2,5 roku 20.07.11, 22:26
      Maja ma dokladnie 2,5 latka.. ma 96 cm i 15 kg.. gada jak 4 latek.. wlosy geste jak u 5 latki.... a brana jest za dobra 3 latkesmile
    • lidpot Re: no to moze teraz o duzych dzieciach! 2,5 roku 21.07.11, 00:58
      2 lata i 8 m-cy, dziewczynka 105 cm wzrostu (uwaga, słownie: sto pięc..;-D ) i 18 kg wagi.
      Mówi wszystko od 2 roku życia, wygląda na co najmniej 4 lata i też spotykałyśmy się z komentarzami np:" taka duża i w pieluszce" itp.
      BTW. odpieluchowała się w zasadzie sama jakieś 2 m-ce temu, oczywiście z dnia na dzień. Dużo rzeczy zresztą odbyło się tak z dnia na dzień - samodzielne spanie, jedzenie, pozbycie się smoka.
      Hormony tarczycy przebadane, fałdek tłuszczyku brak, centyle??jakie centyle? wink od urodzenia poza siatkami (4,5 kg wagi urodzeniowej i 60 cm długości)
      Tylko czy to tak dobrze?ja tam wolałabym "średniaczka" raczej.
      No nic, grunt że zdrowa.
      • senait Re: no to moze teraz o duzych dzieciach! 2,5 roku 21.07.11, 07:06
        2,2 lata. 98 cm, ponad 16 kg, biorą go za 3-latka. Gdy miał 11 m-cy, słyszalam teksty, że takie duże dziecko, a ja je noszę po schodach, powinien sam wchodzićsmile Umiał już wtedy chodzić, ale nie po schodach...
    • zabulin Re: no to moze teraz o duzych dzieciach! 2,5 roku 21.07.11, 07:44
      M. urodzony w 39 tc- 3960 g, 58 cm.

Obecnie -3,5 roku. Waży 18-19 kg, wzrost powyżej 100 cm. Pamietam że 90 centyl- jak waga.
      Kiedy chodził do kluu malucha gabarytowo bliżej mu bylo do 5 latkow niż 3 latków.
      Gada jak najety, wprawiając w zdziwienie otoczenie smile
    • emitka1.1.9 Re: no to moze teraz o duzych dzieciach! 2,5 roku 21.07.11, 10:46
      moja 2,5 latka ma juz ok 18kg i 102 wzrostu. rozgadana i rozspiewana na calego, czasem jak cos powie jestesmy w szoku smile
    • mama_i_igor Re: no to moze teraz o duzych dzieciach! 2,5 roku 21.07.11, 11:08
      Mój dokładnie to samo. Wygląda na 4 latasmile Też nie mówił bardzo długo ale teraz się rozgadał i wali takimi tekstami że padam ze śmiechu.
    • camel_3d Re: no to moze teraz o duzych dzieciach! 2,5 roku 21.07.11, 13:29
      A powiedz..skad ludziemajawiedziec, zetwoj maluch madopiero 2,5 roku? Przeciez nie ma tego na czole wypisanego.
      A co do mowy...toroznie bywa...moj tak do 2,4byl duzo w tyle za rowiesnikami...ale on adwujezyczny. Teraz ma praiwe 3 lata bez 3 miesiecy i przegonil mowa niektore 4 latki- wedlug opinii opiekunki w przedszkolu. Takze nie masz co sie przejmowac...po prostu ciesz sie ze masz zdrowe dziecko i tyle.
      • linkap_wawa Re: no to moze teraz o duzych dzieciach! 2,5 roku 21.07.11, 15:53
        Camel, a powiedz... czy jak spotykasz inne dzieci na ulicy czy podworku to od razu wydajesz komentarze na ich temat? Ja na przyklad tego nie robie, wlasnie dlatego ze nic o nich nie wiem. Wiec chodzi tylko o to ze jest to meczace jak kolejnej osobie musze odpowiaac, ze on ma 2,5 roku a nie 4 lata. I ze nie mowi, bo ma jeszcze czas... a jest duzy, bo tatus i mamusia wysocy i ze co z tego ze grubcio - mamusia w jego wieku byla jeszcze grubsza i jakos sie wyciagnela i gruba nie jest. itp itd...
        A mowieniem to juz sie nie przejmuje smile
        • mamatobiego Re: no to moze teraz o duzych dzieciach! 2,5 roku 21.07.11, 16:22
          Moj 2 i 3 miesiace. Dosc wysoki 95cm i waga 15. Mowi calymi zdaniami i czasem takie rzeczy ze z podziwu wyjsc nie moge. Pieluchy nie nosi. Tez dwujezyczny. Czasem ludzie daja mu wiecej niz ma, ale i ja od niego czasem wiecej wymagam zapominajac na chwile, ze to malutki chlopczyk jeszcze.
          • gocha500 Re: no to moze teraz o duzych dzieciach! 2,5 roku 21.07.11, 17:03
            moja 2 latka i 4 miesiace i ma 98cm i 16kg.
            mowi pelnymi zdaniami choc kakleczy troszke mowe!
            jest notrorycznie brana za starsza choc przy tym sie dziwia ze jeszcze nie mowi zbyt czysto i ma pieluche(tego jakos nie potrafi sie pozbyc).
            • 1maja1 Re: no to moze teraz o duzych dzieciach! 2,5 roku 21.07.11, 18:29
              Wychodzi na to, ze na tym forum rosna dzieci mutanty, no nic tylko sie cieszyc, ze narod tak rosnie w potege;P
              • zjawa1 Re: no to moze teraz o duzych dzieciach! 2,5 roku 22.07.11, 00:36
                1maja1 napisała:

> Wychodzi na to, ze na tym forum rosna dzieci mutanty, no nic tylko sie cieszyc,
                > ze narod tak rosnie w potege;P

A dlaczego mutanty??
                Nie pojmuje dlaczego wysoki wzrost dziecka oceniasz w kategorii anomalii?
                Wiadomo, ze jesli rodzice maja ,, 150 cm w kapeluszu", to dziecko raczej do wysokiego nie bedzie nalezalo. Ot genetyka jenak odgrywa zasadnicza role.
                I abstrahujac juz nawet od tego wrostu dziecka-nie tylko on sprawia, ze dziecko postrzegaja ludzie jak starsze niz jest w rzeczywistosci, rowniez rozwoj intelektualno-psychiczny ma duzy wplyw.

N
                • scarlet_s Re: no to moze teraz o duzych dzieciach! 2,5 roku 22.07.11, 08:18
                  Zgadzam się z Tobą. Zaróno młodsza córcia jak i synek od początku ślicznnie mówią, łącznie z pięknym "r", dlatego ludzie biorą ich za sporo starsze dzieci.
              • koza_w_rajtuzach Re: no to moze teraz o duzych dzieciach! 2,5 roku 22.07.11, 08:28
                > Wychodzi na to, ze na tym forum rosna dzieci mutanty, no nic tylko sie cieszyc,
                > ze narod tak rosnie w potege;P

Wątek dotyczy dzieci wysokich, więc wypowiadają się rodzice wysokich dzieci. Co w tym złego, że niektóre dzieci są wyższe od rówieśników? Moja siostra np. była takim "dzieckiem mutantem", bardzo wysoka, a zakończyła ostatecznie rosnąć w wieku 12 lat osiągając wzrost 165 cm, więc wielka baba z niej nie jest. Mój brat też był dzieckiem mutantem, w wieku 12 lat także przestał rosnąć osiągając jakieś 184 i tak mu już pozostało. A ja byłam zawsze mała, jedna z mniejszych w klasie i mam taki sam wzrost jak moja siostra mutant tongue_outP.
                • scarlet_s Re: no to moze teraz o duzych dzieciach! 2,5 roku 22.07.11, 08:50
                  TAk się często zdarza. Ja byłam zawsze duża a mam tylko 170 cm. Znam dziecko, któe jest strasznie wysokie a rodzice mali i pewnie ono też duże nie będzie, ale na razie jest mutantem wink
              • silje78 Re: no to moze teraz o duzych dzieciach! 2,5 roku 26.07.11, 22:52
                na szczęście głupota nie bywa zaraźliwa...
    • jantarowo Re: no to moze teraz o duzych dzieciach! 2,5 roku 21.07.11, 18:53
      moj na 2,5 roku mial ok.98cm i 17 kg -wiele osob myslalo, ze jest duzo starszy bo byl... duzy, ladnie mowil i chodzil bez pieluchy:p, wcale sie nie dziwie, ze ludzie sie dziwia, ze takie duze dzieci a w pieluchach chodza...i wcale nie chodzi im pewnie o gabaryty.Bo zeby 2,5 z pielucha...
      • a_nulek86 Re: no to moze teraz o duzych dzieciach! 2,5 roku 21.07.11, 19:39
        ja uważam, że jedne dzieci szybciej siadają, inne szybciej chodzą, jeszcze inne szybciej mówią, a jeszcze kolejne szybciej się odpieluchowują smile nie ma na to reguły i 2,5 latek z pieluchą mnie w ogóle nie dziwi smile my na 2 latka jeszcze pieluchę zakładaliśmy na spacery (w domu bez), natomiast teraz 2 lata i miesiąc pieluchę zakładamy tylko do spania... mały w dzień całkowicie odpieluchowany... teraz wszyscy będą komentować "taki duży, a nie mówi zdaniami...", bo z mową u nas niebardzo smile
      • koza_w_rajtuzach Re: no to moze teraz o duzych dzieciach! 2,5 roku 22.07.11, 08:32
        > odzi im pewnie o gabaryty.Bo zeby 2,5 z pielucha...

To ci dam moje dziecko na odpieluchowanie, to wtedy pojmiesz czemu 2,5 latek z pieluchą. Próby odpieluchowania podejmuję od roku, nie zliczę ile razy przez np. cały tydzień dzieciakowi pieluchę wkładałam tylko do spania. I co? I nic! Dwa razy tylko skorzystał we właściwy sposób z nocnika. Podrzucić ci młodego?
        • 1maja1 Re: no to moze teraz o duzych dzieciach! 2,5 roku 22.07.11, 12:24
          w pakiecie moge podrzucic rowniez mojego, ktorego nocnik parzy, a ubikacja to jakis statek kosmiczny, ale wierze, ze dasz radewink
    • scarlet_s Re: no to moze teraz o duzych dzieciach! 2,5 roku 21.07.11, 22:54
      Moja córcia ma dopiero 22 miesiące, ale jest baaaardzo wysoka. Ma 100 cm wzrostu i waży 14,5 kg. Jest szczupła smile Waga urodzeniowa 4300g/57 cm. Mówi dużo, śpiewa, ciągle nawija...Bez pieluszki od 4 miesięcy, na noc już też nie od jakiegoś czasu.
      Ludzie robią oczy, kiedy mówię, że nie ma jeszcze 2 latek. Wygląda na 3,4.
      • 1maja1 Re: no to moze teraz o duzych dzieciach! 2,5 roku 21.07.11, 23:29
        czekam na mame, ktorej niespelna 2 letnie dziecko wyglada na 5 letnie. no ktora daje pierwsza? tongue_out
        • scarlet_s zobacz niedowiarku 21.07.11, 23:47
          zdjęcia z kwietnia:

Zuza 1

Zuza 2
          • zjawa1 Re: zobacz niedowiarku 22.07.11, 00:49
            Moj moze nie wygladal na 5 lataka ale czesto robili wtedy z niego przeszlo 4-latkasmile
            Dodatkwow ,,robiono" z niego czesto dziewczynkesmile
            Zdjecie wykonane kiedy mial rowno 2 lata i 4 miesiace
            fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/2804819,2,1,21.html
            • scarlet_s zjawa1 22.07.11, 08:16
              Świetne zdjęcie i boski synuś!
              Fakt, wygląda na starszego.
            • koza_w_rajtuzach Re: zobacz niedowiarku 22.07.11, 08:50
              Rzeczywiście duże dzieciaki, choć po buziach widać, że to jeszcze maluszki wink).
              • scarlet_s Re: zobacz niedowiarku 22.07.11, 08:56
                IMO widać po buziach, że to maluszki. Dziwie się, że ludzie się tak szokują. Jeden raz tylko trafiła mi się kobita, która powiedziała, że widzi że moje dziecko to jeszcze dzidzia, tylko duża smile
              • 1maja1 Re: zobacz niedowiarku 22.07.11, 12:21
                nie pozostalo mi nic innego, jak pogratulowac wam naprawde pieknych "mutantow"wink
                ps. sorry za wyrazenie, nie mialam nic zlego na mysli.
          • ewcia1980 Re: zobacz niedowiarku 22.07.11, 16:31
            scarlet_s ... uwierz, ze Twoje dziecko wygląda na tyle ile ma.
            może i jest wysoka (po zdjeciu tego nie ocenię)
            ale po buzi widać, że to 2-3 letnie dziecko.

mam w domu 5 - latke
            i różnica jest ... ogromna.
            • scarlet_s Re: zobacz niedowiarku 22.07.11, 17:47
              Ja mam w domu 4,5 latka i 7 latke i też widzę różnicę smile
        • koza_w_rajtuzach Re: no to moze teraz o duzych dzieciach! 2,5 roku 22.07.11, 08:48
          Maja, Ty masz jakiś kompleks czy coś? Różne są dzieci. Moja córka była z niższych i na bilansie czterolatka miała 102 cm, a wg tego wątku niektóre dzieci osiągnęły ten wzrost mając ponad 2 lata i ja w to akurat wierzę, bo choćby w grupie przedszkolnej córki widzę dzieci, które są o trzy głowy wyższe od innych. Mój syn jak się urodził, to bardzo szybko rósł, w wieku pół roku osiągnął ten sam wzrost jaki córka miała na bilansie roczniaka, ciągle był powyżej 97 centyla, każdy nie dowierzał, że między moimi dziećmi są aż 3 lata różnice. Patrząc się na wykresy siatek centylowych, to szacowałam, że jak syn będzie miał ponad 2 lata, to będzie niemal równy ze wzrostem ze swoją 5-letnią siostrą. I co? I figa z makiem wink). Córka dobrnęła do 50 centyla, a syn spadł i jest teraz między na 75 centylu. Także dzieci różnie rosną. Jeśli Twoje dziecko jest niskie, to się nie łam smile.
          • scarlet_s Re: no to moze teraz o duzych dzieciach! 2,5 roku 22.07.11, 08:53
            A to jak dzieci rosną nie ma aż tak dużego znaczenia. Dziecko, które teraz jest duże może w przyszłości być niezbyt wysokim dorosłym.
          • 1maja1 Re: no to moze teraz o duzych dzieciach! 2,5 roku 22.07.11, 12:37
            KOza, moje dziecko nie jest niskie (patrz moj pierwszy post), kompleksow jakichkolwiek brak, nie trafilas. Oczywiscie nie mam podstaw, zeby kwestionowac wzrost, wage czy wyglad dzieci forumowych matek. Natomiast czesto i gesto slysze takie farmazony na temat czyichs dzieci, np. 14 mcze dziecko nosi ubranka na 104, rozmiar stopy ma 23, wazy juz 13kg, i takie tam, to sie zastanawiam, czy to jakas duma, ze im wiecej tym lepiej?
            • koza_w_rajtuzach Re: no to moze teraz o duzych dzieciach! 2,5 roku 22.07.11, 18:01
              może duma nie, ale w sumie czego tu się wstydzić? Pamiętam jak jeszcze jako nastolatka wchodziłam z mamą do sklepów obuwniczych i ona zawsze mi mówiła "tylko nie mów przypadkiem tego na głos, że masz rozmiar buta 42". Często mi podsuwała buty w rozmiarze 40, bo może się noga jakimś cudem zmieści. Echh, no masakra. A ogólnie co do Twojego wpisu to moja córka w wieku 14 miesięcy ważyła 13 kg i miała rozmiar buta 23, więc chyba piszesz o niej (teraz ma przeciętną wagę i przeciętny rozmiar buta) tongue_out. Niektórzy zwracali uwagę, że ma duże stopy, a natomiast wysoki syn do 21 miesiąca nosił obuwie w rozmiarze 20 tongue_out. A i tak wyszło na to samo, bo córka w wieku 2,5 lat miała rozmiar buta 24 i syn właśnie też dobił do rozmiaru 24 wink)
              • scarlet_s Re: no to moze teraz o duzych dzieciach! 2,5 roku 22.07.11, 19:00
                To ja się dopiszę z rozmiarem buta mojej małej.
                Młoda ma 22 miesiące i bucik 26. Masakra jakaś!
                • koza_w_rajtuzach Re: no to moze teraz o duzych dzieciach! 2,5 roku 23.07.11, 11:46
                  Przy takim wzroście jakby miała typową stopę dla swojego wieku (czyli coś między 21 a 23), to by się pewnie przewracała smile
    • ivaz Re: no to moze teraz o duzych dzieciach! 2,5 roku 23.07.11, 12:44
      to ja chyba założe wątrek do mam dzieci "jak w sam raz" bo moja córka do takich należy zarówno wzrost jak i waga na 50centylu, młoda wygląda na swój wiek
      • najnaa Re: no to moze teraz o duzych dzieciach! 2,5 roku 26.07.11, 15:37
        Mój też wygląda na swój wiek teraz ma 2 lata i 5 mies waży 14,5 mierzy 95 z tym ze gada jak 6 latek.
        Dodam ze teraz wygląda na swój wiek bo jak miał 14 miesięcy to też ważył 14 kg i 90 cm to był dopiero dzidziuś mutant...
        • scarlet_s Re: no to moze teraz o duzych dzieciach! 2,5 roku 26.07.11, 21:35
          To bardzo mało urósł przez ponad rok.
          Mój synek na rok miał 91 cm, córcia chyba tak samo.
    • ssdd1975b Re: no to moze teraz o duzych dzieciach! 2,5 roku 26.07.11, 17:31
      Moj syn (2lata i 5 miesiecy) - hmmm za cholere nie wiem ile ma wzrostu ani ile wazy (dosc duzo bo mi juz zaczal ciazyc w plecaku... smile - nie odbiega jakos strasznie od resztye, wszedzie go pelno i szprecha w dwoch jezykach - czasmi ciezko pojac o co mu chodzi ale sie nie przejmuje
      ruchowo przesciga wszystkie dzieciaki na placu zabaw - smieje sie non stop - i jak to mowia lekarze tutaj "happy kid = healthy kid" - nic dodac nic ujac - wszystko przychodzi w sopwim czasie i juz dawno przestalem przejmowac sie centylami i innymi pie...mi bo bym tylko sie stresowal...jak nie bedzie mial 190 wzrostu to tez przezyje.. smile najwazniejsze zeby mial poukladane "miedzy uszami" a reszta sama przyjdzie... smile
    • silje78 Re: no to moze teraz o duzych dzieciach! 2,5 roku 26.07.11, 22:48
      moja córeczka mając 2,5 roku miała 100cm i 16,2kg smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka