Dodaj do ulubionych

Catering a dieta - możliwe?

23.08.11, 16:38
Witam
Moja córka będzie chodzić do przedszkola, w którym wszystkie posiłki są z cateringu. Jeszcze do niedawna miała alergię na mleko, teraz je już lody, czekoladę po trochu jogurtu, próbowała zwykłego mleka. Staram się z nie przesadzać z mlecznymi rzeczami, do płatków czy inki dostaje mleko sojowe. Obawiam się jednak, ze w przedszkolu dzieci jedzą sporo nabiału i może go być dla malej za dużo. przedszkole jest nowe i dopiero się organizuje, pani dyrektor mówi ze zamiana kakao na herbatę pewnie będzie mozliwa, ale nie wie co z innym mlecznym jedzeniem. Jest to przedszkole prywatne, z przetargu od miasta, wybraliśmy je ze względu na koszty, ale teraz martwię się i żaluję, ze podpisałam umowę, bo wszystko jest tu niewiadomą.
Macie jakieś dośwadczenia z cateringiem?
Obserwuj wątek
    • najma78 Re: Catering a dieta - możliwe? 23.08.11, 16:45
      A tu chodzi o catering czy raczej o kierownictwo przedszkola, ktory wezmie pod uwage indywidualne potrzeby dziecka z alergia/nietolerancja?
    • budzik11 Re: Catering a dieta - możliwe? 23.08.11, 19:03
      Tak, to jest możliwe. Dajesz zaświadczenie lekarskie z wymienionymi produktami, na które dziecko jest uczulone i dostaje (dziecko) posiłki zgodnie z zaleceniami dietetycznymi.
      • batutka Re: Catering a dieta - możliwe? 23.08.11, 21:00
        u nas jest catering i dla dzieci alergicznych przygotowują osobne posiłki, nie ma z tym najmniejszego problemu
    • panna.w.drodze Re: Catering a dieta - możliwe? 23.08.11, 21:19
      u mnnie w rodzinie jest taki mały alergik i to przedszkole dba o to aby dostarczona zupa była bez smietany (to nie problem odlać przed dodaniem), albo aby dziecko dostało rosół, inne pierogi itd. dostarczasz własne mleko/jogurt, własny pasztet czy wędlinę. Wszystko da się załatwić.
    • ancymon123 Re: Catering a dieta - możliwe? 24.08.11, 10:37
      Mój młody cały zeszły rok chodził do przedszkola z cateringiem, mając uczulenie na mleko. Na samym początku zgłosiłam, że jest uczulony, a przedszkole w cateringu zamówiło dla niego bezmleczne posiłki (zapa bez śmietany, czysty sos itp - bez dopłat).
      Oprócz tego zaniosłam do przedszkola mleko sojowe, żeby do płatków itp. mógł dostawać właśnie to mleko.
      W tej chwili od wiosny syn jak Twoje dziecko nie wykazuje juz uczulenia, więc je normalnie jak inne dzieci. Na razie nie ma zanych objawów, więc może i Ty sie nie przejmuj. Jeśli wystąpią objawy nietorerancji, wtedy poprosisz o bezmleczne posiłki, ale może nie będzie to konieczne.
    • minerwamcg Re: Catering a dieta - możliwe? 24.08.11, 12:38
      Też uważam, że utrzymanie dla dziecka specjalnej diety powinno być możliwe. I tak, najlepiej trzeba dać na kartce (z pieczątką lekarza!) zalecenia dietetyczne. Firma cateringowa (o ile jest to poważna firma, a nie "kobity Antka śwagra brat", który za łapówkę wygrał przetarg i kosztem jakości ciągnie ceny w dół) powinna takie rzeczy uwzględniać.
      • minerwamcg P.S. 24.08.11, 12:44
        Mam doświadczenia z cateringiem nie w przedszkolu, ale w szpitalu. U nas pacjenci przy przyjmowaniu mają ustaloną przez lekarza dietę (cukrzycowa, bezmleczna, niskokaloryczna etc.) i dostają posiłki zgodnie z nią. Ale to jest duża firma obsługująca wiele podmiotów, m.in. właśnie szpitali, domów opieki (a z tego co wiem, to także przedszkoli), więc tam mają większe pole manewru.
        • magda1104 Re: P.S. 24.08.11, 22:13
          Dzięki, dziewczyny, uspokoiłyście mnie.
          Zrobię jak radzicie: najpierw normalnie, a w razie problemów zaświadczenie i dieta.
          Dzięki raz jeszcze!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka