Dodaj do ulubionych

2 zapalenia ucha w tym miesięcu

29.09.11, 14:54
Mój mały w zeszły poniedziałek dostał antybiotyk na zapalenie ucha (prawe) w poniedziałek byliśmy do kontroli wszystko o.k wyleczone. dziś znów zapalenie tym razem lewego ucha i znów antybiotyk. Czy ktoś miał podobny przypadek? jak wyleczyliście uszka? proszę o pomoc bo załamuje się boje się pogorszy się mu słuch (pierwszy raz w życiu ma zapalenie ucha ma 4 latka
Obserwuj wątek
    • alpepe Re: 2 zapalenia ucha w tym miesięcu 29.09.11, 15:41
      alegikiem jest?
    • silje78 Re: 2 zapalenia ucha w tym miesięcu 29.09.11, 15:55
      ja w zeszłym roku miałam zapalenie ucha co 3tyg. kończyłam antybiotyk, przerwa i kolejny. dopiero po zorbieniu posiewu i wykonaniu antybiogramu dopasowano mi antybiotyk i od tego czasu mam spokój. w tym roku chorowałam tylko raz, ten sam antybiotyk i jest ok.
      • paliwodaj Re: 2 zapalenia ucha w tym miesięcu 29.09.11, 16:34
        pewnie pierwszy antybiotyk nie byl skuteczny, koniecznie udaj sie do laryngologa, abadaj tez migdaly i zbadaj sluch. Zwykle przy nawracajacych zapaleniach gromadzi sie plyn i sluch moze byc oslabiony. Przy czym dziecko nawet nie zasygnalizuje gorszego sluchu, bo dla niego pogorszenie nastepowalo stopniowo i niejako jest malo zauwazalne.
        Tak miala coreczka mojej kolezanki, bardzo pogorszyl jej sie sluch i nic mamie nie mowila, po badaniu sluchu, lekarz powiedzial ze gdy ktos wola ja z sasiedniego pokoju, dziecko na pewno tego nie slyszy
        • tylkoty0 paliwodaj 29.09.11, 16:58
          czy słuch dziecka koleżanki wrócił do normy?
          • pitu_finka Re: paliwodaj 29.09.11, 19:01
            Słuch jest przytłumiony przez zgromadzony płyn, jak płyn zejdzie to słuch wraca do normy. Trzeba jednak to mieć pod kontrolą i leczyć by niedosłuch nie stał się trwały.
            • paliwodaj Re: paliwodaj 29.09.11, 19:21
              plyn schodzi raczej tylko po lzejszych zapaleniach i nie tak czestych
              Kolezanki corka przeszla zabieg usuniecia trzeciego migdala i zalozenia drenazu ktory mial odprowadzac zgromadzony plyn, nie wiem jak to sie nazywa w Polsce, u nas po prostu "rurki-tubes". Pozniej slyszala juz bardzo dobrze
              Moj najstarszy syn tez mial przeprowadzony ten zabieg, ale u niego nie stwierdzono niedosluchu przed zabiegiem
              • pitu_finka Re: paliwodaj 30.09.11, 09:51
                Tak, dreny są ostatecznym rozwiązaniem, które pomaga wielu dzieciom, ale nie warto po jednym-dwóch zapaleniach ucha się na nie skazywać. U nas pomogły baloniki Otovent i steryd do nosa, a płyn utrzymywał się pół roku po jednym zapaleniu ucha (niedosłuchu dużego nie było) - nasza pediatra twierdziła, że nawet 9 miesięcy może się wchłaniać. Ale każda sytuacja jest inna i najlepiej skonsultować się z dobrym lekarzem laryngologiem.
    • jakw Re: 2 zapalenia ucha w tym miesięcu 29.09.11, 19:30
      Moja młodsza po pójściu do przedszkola zaliczyła 2-letni maraton zapaleń uszu (zaczęło się tak jak u ciebie) zakończony wycięciem 3-go migdała i drenażem uszu. Po drodze były jakieś krople na zmniejszenie tegoż migdała, laseroterapia na uszy (miało to pomóc przy schodzeniu płynu z uszu) i jeszcze kilka innych "cudów"
      • nunik Re: 2 zapalenia ucha w tym miesięcu 29.09.11, 19:48
        Niestety uszy lubią wracać
      • tylkoty0 jakw 01.10.11, 08:10
        jak ze słuchem dziecka? czy pogorszył się?
        • jakw Re: jakw 01.10.11, 08:54
          Słuch jest w porządku - mimo kilkunastu ostrych zapaleń ucha (czy też zaostrzeń w przewlekłym zapaleniu ucha) w ciągu 2 lat.
    • pillow-book Re: 2 zapalenia ucha w tym miesięcu 30.09.11, 12:51
      Zapalenie ucha nawracające bywa objawem alergii... Może sprawdź dziecko i pod tym kątem.

Syn koleżanki miał natychmiastowe zapalenie ucha gdy tylko zjadł cokolwiek co miało w sobie mleko! Wystarczyło pół kostki czekolady..
      • e-kasia27 Re: 2 zapalenia ucha w tym miesięcu 30.09.11, 15:16

Co tam alergia!
        Tu trzeba by było zadać sobie trud i zadbać o właściwą dietę z wykluczeniem alergenów.
        Łatwiej jest wpakować w dziecko kolejny antybiotyk, zrobić mu drenaż uszu i wyciąć migdały.
        To dopiero jest super leczenie!
        Niech się dzieciak nacierpi! Przynajmniej będzie wiedział, że mamusia zrobiła wszystko, co tylko mogła, żeby był zdrowy.
        • paliwodaj Re: 2 zapalenia ucha w tym miesięcu 30.09.11, 16:23
          e-kasia nie bredz z laski swojej.
          Zadaj sobie trud ( to nie boli) ze sa dzieci ktore nie sa alergikami, i twoje diety - cud z wykluczeniem czegostam nie pomagaja. Moje dziecko nie ma i nie mialo alergii na nic, usuniecie trzeciego migdala w miczym mu nie przeszkodzilo, ani nie sprawilo ogromnego bolu, w przeciwienstwie do zapalen uszu
          A jezeli masz zaawansowane zapalenie uszu to bedziesz podawac dziecku w jego wielkim cierpieniu kolejne organiczne jablko? Powodzenia, nie mam nic przeciwko temu ze bedziesz swoje ( na pewno sztuka 1 i bardzo mlode wiekowo, sadzac po doswiadczeniu matki ) dziecie leczyc jablkiem
          • jakw Re: 2 zapalenia ucha w tym miesięcu 30.09.11, 20:20
            No cóż, ja to akurat mam alergię na jabłka i marchewkę...
          • e-kasia27 Re: 2 zapalenia ucha w tym miesięcu 30.09.11, 21:41
            paliwodaj napisała:

> e-kasia nie bredz z laski swojej.
            > Zadaj sobie trud ( to nie boli) ze sa dzieci ktore nie sa alergikami,

No, owszem, są dzieci, które nie są alergikami, tyle że wtedy nie przerastają im migdały, więc nie ma potrzeby ich wycinania i nie chorują z powodu przerośniętych migdałów na uszy. Przeczytaj sobie wątek: Przerośnięte migdały 2,5roku na Zdrowiu dziecka, bo nie chce mi się znowu tego samego pisać.

i twoje d
            > iety - cud z wykluczeniem czegostam nie pomagaja. Moje dziecko nie ma i nie mia
            > lo alergii na nic, usuniecie trzeciego migdala w miczym mu nie przeszkodzilo, a
            > ni nie sprawilo ogromnego bolu, w przeciwienstwie do zapalen uszu
            > A jezeli masz zaawansowane zapalenie uszu to bedziesz podawac dziecku w jego wi
            > elkim cierpieniu kolejne organiczne jablko?

No wiesz, to czy jabłko jest organiczne, czy nie to akurat nie ma żadnego znaczenia, bo jabłko, niezależnie od pochodzenia i sposobu uprawy, to zwykle największy wróg alergika.

Poza tym nie rozumiesz istoty alergii, dietę stosuje się po to, aby dziecko nie miało zapalenia uszu, czyli profilaktycznie. Gdy je już ma, to zwykle potrzebne są lekarstwa w postaci antybiotyków, sulfonamidów, a czasem w postaci sterydów, ba sama dieta na to już wtedy nie pomoże.

Powodzenia, nie mam nic przeciwko t
            > emu ze bedziesz swoje ( na pewno sztuka 1 i bardzo mlode wiekowo, sadzac po dos
            > wiadczeniu matki ) dziecie leczyc jablkiem

Bardzo mi miło, że masz mnie za taką młodą, ale niestety Twój sąd wynika tylko z braku wiedzy na temat alergii i braku doświadczenia. A szkoda, bo miło by było mieć dwadzieścia parę lat. Może zmyliła Cię liczba 27, ale nie jest to mój wiek, tylko moja ulubiona liczba.

A dieta w alergii nie polega na tym, żeby komuś coś dawać do jedzenia, aby go wyleczyć, ale na tym, aby nie dawać do jedzenia alergenów, bo jeśli nie zatruwa się organizmu alergenami, to się nie choruje i nie ma potrzeby leczenia zapalenia uszu, ani wycinania migdałów, ani ..., ani...itd.
            • jakw Re: 2 zapalenia ucha w tym miesięcu 01.10.11, 08:57
              > No, owszem, są dzieci, które nie są alergikami, tyle że wtedy nie przerastają i
              > m migdały,
              Ja bym jednak nie dopatrywała się we wszystkim alergii. Bo chociaż alergia jest często przyczyną przerośniętych migdałów, zapaleń uszu itp to przerośnięte migdały i kłopoty z uszami zdarzają się i niealergikom.
        • jakw Re: 2 zapalenia ucha w tym miesięcu 30.09.11, 20:18
          Moja młodsza po wycięciu 3-go migdałka ani razu nie miała antybiotyku, w ciągu roku katar miała może ze 4 razy - bez zmiany diety.
    • morekac Re: 2 zapalenia ucha w tym miesięcu 01.10.11, 23:02
      Moje obie córki pierwsze zapalenia uszu zaliczyły jako 9-10 latki - za każdym razem w ciągu 2 tygodni były kłopoty z 2 uchem.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka