Dodaj do ulubionych

Duplo dla 2,5 latka

29.09.11, 21:18
Jakie macie zestawy Duplo i czy Wasze 2,5 letnie malce chętnie się nimi bawią? Budują, układają?
U nas póki co klocki cieszą się średnim zainteresowaniem. Niby coś tak zbuduje, pobawi się jakimś duplowym autkiem ale wielkiego szału nie ma. Mamy pudełko klocków podstawowych, parę pojazdów budowlanych i pociąg.
Może za jakiś czas będzie to zupełny hit. Mam taką nadzieję.
Obserwuj wątek
    • sokhna Re: Duplo dla 2,5 latka 29.09.11, 21:23
      U nas zainteresowanie przyszlo jak mala miala jakies 2,5 r. Buduje bardzo chetnie. Mamy kilka zestawow podstawowych (tak sie jakos nazbieralo), jeden zestaw hello kitty, jakies znalezione na strychu autka, przyczepki, autobus i sporo pamperkow. Ja uwazam, ze to super rzecz.
    • camel_3d Re: Duplo dla 2,5 latka 29.09.11, 21:36
      mam lotnisko, autobus, traktor, spychacz, quada....
      srednio sie nimi bawi... nie buduje...

czyli u nas zadna sensacja.. czasem autobusem si ebawi...
    • leneczkaz Re: Duplo dla 2,5 latka 30.09.11, 08:12
      mój KLOCKAMI bawi się sporadycznie.. za to autami itp. już więcej. Ale czy autko Duplo jest warte swojej ceny jeśli służy tylko jako auto? Raczej nie...
      • kasialip5 Re: Duplo dla 2,5 latka 30.09.11, 08:26
        Moi synowie mają dużo zestawów duplo, ale największym hitem są zwykłe zestawy duplo z których uwielbiają budować. Samochody i samoloty Duplo już dawno poszły w odstawkę. Najmłodszy roczniak bawi się zwierzątkami, a starsi tylko budują.
    • pagaa Re: Duplo dla 2,5 latka 30.09.11, 08:32
      mój ma kilka zestawów, cos tam dubał przy nich, ale dopiero jak kupiłam mu ciuchcię z klockami-inna firma, ale wszystko pasuje do duplo, to się zaczęło, układamy stacje, zagrody dla zwierząt, jakieś garaże i domy dla dinozaurówwink
    • camelka_wik Re: Duplo dla 2,5 latka 30.09.11, 08:43
      U nas Duplo cieszy się dużym zainteresowaniem.
      Bawi się codziennie, buduję i przebudowywuje.
      Mamy straż pożarną, policję, ciuchcie i dwa jakieś zestawy z podstawowymi klockami... wink
      Polecam straż dla chłopca bo jest na prawdę inspirująca do zabawy smile
    • matka_karmiaca Re: Duplo dla 2,5 latka 30.09.11, 09:55
      Moje siostrzenice (2,5 i 4,5) bawią się głównie klockami podstawowymi, starsza ob ok. roku buduje z nich wieże, ściany, pokrywa płytkę warstwą klocków. Młodsza łączy klocki bardziej losowo, moja 1,5-roczna po prostu bierze dwa klocki w ręce i nimi stuka o siebie, czasem uda się jej złączyć. Wszystkie 3 kochają pociąg (akurat Jixin, nie Duplo), ale tylko najstarsza umie zbudować tory.
    • pinkdot Re: Duplo dla 2,5 latka 30.09.11, 10:03
      My mamy 3 duże pudła klocków podstawowych i zestaw tematyczny małe zoo. Nie lubimy zestawow z gotowymi pojazdami + 3 klocki na krzyż (bez sensu, skoro można fajny traktor wybudować, ważne by mieć sporo podstawek "autkowych", nawet samoloty niezłe z nich powstają). Zabawa z Duplo jest świetna jeżeli jest naprawdę sporo podstawowych klocków do wykorzystania, no i figurki są przydatne do odtwarzania scenek - mój młodzian ostatnimi czasy najwięcej bawi się właśnie Duplo, ewentualnie kolejką Brio, ale tu też Duplo jest wykorzystane w tworzeniu budowli dodatkowych (stacje kolejowe, domki itp.).
    • lula_p Re: Duplo dla 2,5 latka 30.09.11, 10:28
      mój ciągle sie bawi, ma skoro kompletów, jakies auta, koparki, zamki i więzienia, ma też duży komplet kloców podstawowych, oczywiscie wszystko pomieszane, buduje i buduje, naprawdę fantastyczne budowle.
      • patir23 Re: klocki Jixin 30.09.11, 12:50
        No właśnie ja jestem na etapie klockow ale juz dla 3,5 latka. Zastanawiam sie nad wyborem duplo podstawowy zestaw lub wspominane czesto Jixin. Niektorzy je zachwalaja inni odradzaja. A ostatnio widziałam Wadera mini blocks i troche tez przypominaja duplo. nie moge sie zdecydowac. Ale tez jestem zdania ze bez sensu kupic np 6 klockow plus jakies 2 autka i tyle kasy płacić. Rozwazam tez lego Creator tylko nie wiem czy nie za wczesnie.
    • monikaj21 Re: Duplo dla 2,5 latka 30.09.11, 11:56
      Moje starsze dzieci bawiły się duplo sporadycznie i bez specjalnej frajdy (one były fanami Abricków).
      Najmłodszy (prawie 2 lata) bawi się od kilku miesięcy i bardzo to lubi.
      Mamy zoo, policję, kolejkę, kilka mniejszych zestawów + 2 zestawy bricków i to bricki cieszą się największym powodzeniem.
      • ivaz Re: Duplo dla 2,5 latka 30.09.11, 14:11
        Moja 2,5 latka bardzo lubi dom rodzinny i Zoo, najchętniej bawi zestawami gdzie jest dużo figurek zwierząt i ludzików
    • mama-ola Re: Duplo dla 2,5 latka 30.09.11, 14:58
      > Jakie macie zestawy Duplo i czy Wasze 2,5 letnie malce chętnie się nimi bawią?
      > Budują, układają?
      Różne. Buduje chętnie.
      • agnieszka77_11 Re: Duplo dla 2,5 latka 30.09.11, 21:15
        Niestety Duplo są drogie i to największy ból, ale widziałam wiele klocków i żadne jakością im nie dorównują. Auta też są fajne, ale mało w nich do budowania, choć mój syn uwielbia wszelkie koparki, traktory, betoniarki i śmieciarki. Pociąg też jest fajny, ale póki co mało go kręci. Za to cieszy się wzięciem u taty wink
        Z klocków podstawowych coś buduje. Najczęściej tworzy dźwigi. Ale tak jak napisałam bez większego szału. Mamy naprawdę sporo klocków Duplo, choć chyba więcej nie będę kupować. Przynajmniej na ten moment.
        • mama-ola Re: Duplo dla 2,5 latka 04.10.11, 15:25
          Na allegro używane można kupić tanio.
    • slonko1335 Re: Duplo dla 2,5 latka 30.09.11, 21:22
      Wiesz ja w zasadzie niespecjalnie wyobrażam sobie szał na coś u dwuipółlatka taki aby zajęło go dłużej niż chwilę....jakoś nie znam dzieci w tym wieku które siedzą i godzinami budują coś z klocków choć zapewne za chwilę się okaże, że na forum same takiewink
      My mamy kilka rożnych zestawów, i pociąg i klocki podstawowe i zoo i farmę i jakieś pojazdy śmieciarki, cysterny, straże, itp dzieciaki najlepiej bawią się klockami z tatą.
      • tolula Re: Duplo dla 2,5 latka 01.10.11, 18:09
        nasz niespełna 2 latek codziennie sobie coś buduje i to bardzo chętnie natomiast naszego 4 latka do lego nie ciągnie trzeba go zachęcać, a najlepiej jak ja siedzę i mu pomagam. wczoraj jak się wciągną to bawił się ok 2 godzin ale takich dni do duplo raczej nie ma. mamy kilka autek, pocztę, duży zestaw podstawowy, dużą płytkę i samolot. u nas samolot był najatrakcyjniejszy chociaż się tego nie spodziewałam.
      • lula_p Re: Duplo dla 2,5 latka 01.10.11, 23:47
        he, moj co prawda trzylatek, a nie dwuipół ale tak, potrafi się dłuuugo bawić lego, może nie godzinami, ale godzinę ciurkiem na pewno. Potem chwilę zajmuje sie czymś innym, by za chwilę znowu wrócić do lego. Czasem nawet woli prosto po przedszkolu wrócić do domu, żeby zbudować zamek zamiast iść na plac zabaw (co generalnie uwielbia)
    • jerzozwierza Re: Duplo dla 2,5 latka 01.10.11, 21:55
      Mój dwulatek kocha Lego, bawi się, układa, demolujesmile od wielu miesięcy. Mamy wiele zestawów, hitem okazała się być wielka podłoga, na której z klocków budujemy parkingi dla Lego pojazdów- i wokół niej trwa wielka budowa. Mamy wiele zabawek, ale Lego jest największym hitem, parę razy dziennie są wyjmowane wszystkie pudła, nigdy się nie nudzi. Może dlatego, że mama też uwielbiasmile
    • karol35dwa Re: Duplo dla 2,5 latka 03.10.11, 21:18
      Spróbuj Zoo u mnie sie najlepiej sprawdza lub z farma są tam zwierzaki zagrody itp moi znajomi tez sobie chwala!!! Ps. Polecam odwiedzic stronke legoduplo bo jest konkursik.
    • gwen_s Re: Duplo dla 2,5 latka 04.10.11, 13:06
      ja na początek kupiłam jeden malusi zestawik w pudełku, ale mało tego było więc i zainteresowanie średnie. W międzyczasie dokupiliśmy 2zestawy z bajki auta, więc ma swoich ulubionych bohaterów, do tego jeszcze ma małe zoo, i auto do rozbrojenia, i jakoś narazie póki co to mu wystarcza, zabawki ma od 2,5 roku teraz ma już rok więcej smile zamierzam dokupić w ramach prezentów świątecznych jakiś zestaw, ale to jeszcze obmyślena smile
      • bialasek75 Re: Duplo dla 2,5 latka 04.10.11, 13:27
        Rewelacja jest podstawka - baza na ktorej mozna budowac. Mloda duzo sie bawi, najchetniej figurkami, ludzikami, ale z klockow tez buduje. Mamy w pokoju maly stolik z krzeselkami i klocki sa rozlozone na tym stoliku. Nie trzeba ich skladac po zabawie. Czesto budujemy parkur i skaczemy konikami przez przeszkody smile
    • agata688 Re: Duplo dla 2,5 latka 04.10.11, 20:12
      u nas te klocki sprawdziły sie rewelacyjnie.mały je uwielbia.ma ich mnóstwo(pewnie z 15-20zestawów,ale wymieszane).
      bawi sie nimi codziennie sam(i to czasem pół dnia).
      za niecałe 2 mies. skończy 4 latka i zaczął sie bardziej interesowac małymi lego(tych ma na razie 2 zestawy).juz sam zreszta powiedział,ze chce wiecej malutkich,ale duplo tez jeszcze w uzyciu.
      • agata688 Re: Duplo dla 2,5 latka 04.10.11, 20:13
        zaczął sie bawic duplo jak miał ok. roku
        • patir23 Re: Duplo dla 2,5 latka 04.10.11, 20:40
          No właśnie ja od jakiegos czasu głowie sie czy duplo czy creator dla 3,5 latka...tyle tych klockow ze idzie zwariowac.
          • agata688 Re: Duplo dla 2,5 latka 04.10.11, 21:14
            ja juz mojemu duplo nie kupie,bo myslę ze dorósł do mniejszych,tyle,ze duplo i tak ma.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka