nowy99
19.10.11, 23:11
duzo sie ostatnio o tym mowi. Ponoc ostatnie dwa lata zostaly posiwecone tej witaminie i sa nowe zalecenia dla dzieci w Polsce rowniez.
Otoz pediatra mowila mi tez ostatnio, ze powinno sie podawac non stop po kropelce d3 codziennie nieprzerwanie do zakonczenia calkowitego okresu wzrostowego u dzieci. Czyli mniej wiecej do 16, 17 roku zycia dziecka. Mozna przerywac podawanie w miesiacach slonecznych czyli od maja do wrezsnia.
Co ciekawe, ba, ciekawsze, pediatrowa poradzila lykac po kropli od pazdziernika do kwietnia wszystkim domownikom, czyli i nam mrodzicom i dzieciom.
To potwierdzilo tylko moje informacje z mediow. I np. Zbadano,ze 90% kobiet w Polsce ma niedobor d3, co skutkuje osteoporoza. Mlodziez ma teraz dluzsze acz puste kosci. Witamina ta odpowiada tez za jesienna depresje, zwiazana z brakiem slonca. Nie ma jej tak naprwde w jedzeniu, ponoc musielibysmy co dnia wszamac pol kilo sledzi...
I okazuje sie, ze nie dawka odpowiadajaca 1 kropli, jaka sie daje maluchom, ale nawet pieciokrotnie wieksza dziennie dla doroslych. Taki jest niedobor tej wit.we wszystkich, procz eskimosow, narodach.
Poprosilam pediatre, zeby dala mi recepte na Devikap, to d3 z kroplomierzem i kosztuje 3 czy 4 zlote albo i taniej na recepte. Bo te pakowane porcyjki to koszt rzedu 20, 30 zl zaa 30 dawek. Totalnie sie nie oplaca.