urszulador 01.06.04, 09:24 Moja córeczka to wcześniak (31 tydzień/ 830g) a do tego jest niejadkiem. Obecnie skończyła 2 latka i waży tylko 8500g. Mam pytanie do rodziców wcześniaków ile ważą (ważyły) wasze dzieci w tym wieku? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
minkapinka Re: waga 2-latka 01.06.04, 09:41 Moja córeczka jest z 25 tyg.ciązy, waga urodzeniowa również 830g. W tej chwili ma prawie 26 mies. i wazy ok. 11 kg, wzrost ok. 88 cm Odpowiedz Link Zgłoś
urszulador Re: waga 2-latka 01.06.04, 10:13 Czy stosujesz jakąś specjalną dietę? Moja córeczka praktycznie je wszystko tylko, że w bardzo małych ilościach i to nie zawsze. Całe szczęście nie jest na nic uczulona. Przybiera na wadze ale bardzo wolno. Martwi mnie to, choć z drugiej strony gdzieś czytałam, że u wcześniaków różnie to bywa i przeważnie idą własmym torem. Odpowiedz Link Zgłoś
minkapinka Re: waga 2-latka 02.06.04, 09:55 Moja córka teoretycznie je wszystko, to znaczy wszystko jej podajemy. Niestety nie chce jadać nabiału - serków, jogurtów i bardzo mnie to martwi. Najbardziej lubi mięso, makaron i owoce. Nie je niestety dużo. Nam lekarze mówili (jesteśmy pod opieką IMiDz), że do dwóch lat powinna nadrobić wszystkie zaległości i w tej chwili niczym nie różni się od swoich urodzonych o czasie rówieśników. 8,5 kg to rzeczywiście mało, nawet na wcześniaka (moja Zosia ważyła tyle w wieku 1,5 roku). Co na to mówią lekarze? Kasia Odpowiedz Link Zgłoś
urszulador Re: waga 2-latka 02.06.04, 13:54 My też jesteśmy pod opieka wielu lekarzy. Alicja dużo przeszła ale taraz juz jest wporządku. Mała jest bardzo ruchliwa i może przez to tak wolno przybiera na wadze. Nasi lekarze właściwie nie mają zastrzeżeń. Ostatnio dostała syrop na apetyt i może to się poprawi. Odpowiedz Link Zgłoś
minkapinka Re: waga 2-latka 03.06.04, 11:29 Nasza Zoska też jest bardzo ruchliwa. Podobno wcześniaki tak mają Odpowiedz Link Zgłoś
dagbe Re: waga 2-latka 01.06.04, 13:46 Mój synek nie jest wcześniakiem. Wagę urodzeniową miał imponującą - prawie 4 kg... Teraz w wieku dwóch lat waży 12 kg. Pozdrowienia, Dagmara Odpowiedz Link Zgłoś
nela12 Re: waga 2-latka 01.06.04, 15:15 witam moj synek urodzil sie 4 tygodnie wczesniej-teraz wazy 13.5kg(ma 2,4mies) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
lizbetka Re: waga 2-latka 01.06.04, 17:04 Witaj ! Moja córka wcześniakiem nie jest , urodziła się w 41 tyg. ciąży z wagą 3500 . W tej chwili ma 2 lata i waży 9500 . Pozdrawiam . Lizbetka Odpowiedz Link Zgłoś
utalia Re: waga 2-latka 02.06.04, 00:08 Dziewczyny nie zamartwiajacie sie nsika waga waszych dzieci!!!! Jesli sa zdrowe, dobrze sie rozwijaja to nie maccie sobie tych dni macierzynstwa takim problemem. Pomyslcie raczej jak latwo wam nosic swoje pociechy a i pozniej nie beda mialy byc moze problemow z nadwaga. Moja Malwinka ma 16 miesiecy ale dawno jej nie wazylam. Jednak nie sadze aby wazyla mniej niz 12 kg a moze i lepiej. Jest naprawde ciezko brac ja na rece. Utalia Odpowiedz Link Zgłoś
pyrtol Re: waga 2-latka 02.06.04, 15:28 Moja corcia urodzila sie w terminie, wazyla 3050, w lipcu skonczy 2 latka i wazy 10,5 kg, jest drobnej budowy, alergikiem i nie moze jesc nabialu, byl okres ze w ogole przez pare m-cy okresu niemowlecego nie przybierala na wadze nic. Niektore dzieci tak maja. W sumie wyglada dobrze no i nie jest ciazko ja nosic. Ola Odpowiedz Link Zgłoś