Dodaj do ulubionych

spocone nóżki

12.12.11, 21:17
mojej 18m corci strasznie pocą się nogi, zakladam jej rajstopki i antypoślizgowe skarpetki lub paputki, wieczorem ma bardzo spocone stopy. Po przyjściu ze spaceru (rajstopki+kozaczki) również. Czy to normalne? odziedziczone? Czy taki już jej "urok"?
Obserwuj wątek
    • joshima Re: spocone nóżki 12.12.11, 21:33
      Jak bym chodziła po domu w rajstopach i skarpetach, albo przy tych temperaturach założyła kozaki tez bym miała spocone nogi.
      • cocos_live Re: spocone nóżki 12.12.11, 21:53
        w domu mamy ok 20 stopni, na same rajstopki to za zimno, ja tez boso nie chodze, kapcie mam, a na bose nóżki też paputków nie założe...
        • joshima Re: spocone nóżki 12.12.11, 21:57
          cocos_live napisała:

> w domu mamy ok 20 stopni, na same rajstopki to za zimno
          Moim zdaniem nie. zdaniem mojej córki tez jest OK. Na latanie boso także.

> ja tez boso nie chodze
          > kapcie mam, a na bose nóżki też paputków nie założe...
          Takie masz krążenie, a Twoje dziecko ma inne i się poci. No ale po co pytasz, skoro odpowiedź jedna z bardziej oczywistych Ci nie pasuje?
        • vjann Re: spocone nóżki 12.12.11, 22:00
          ale są spocone zwyczajnie, czy jakoś tak przreaźliwie mokre?
      • magata.d Re: spocone nóżki 12.12.11, 22:16
        > Jak bym chodziła po domu w rajstopach i skarpetach, albo przy tych temperaturac
        > h założyła kozaki tez bym miała spocone nogi.
        W zupełności sie zgadzam. Przeciez na kozaki jeszcze za ciepło, ajk do tej pory. A rajstopy i na to jeszcze skarpetki przy 20 stopniach w domu to już przesada (a paputki to pewnie jeszcze grubsze od skarpet, przynajmniej takie widuję w sklepie). Moje dziecko nosi jeszcze buty jesienne, nieocieplane, ale do kostki i nieprzemakalne z membraną. A w domu na rajstopki lub skarpetki ma założone szmaciane sandały (czyli górna część stópki i paluszki są odkryte) i pewnie tak przechodzi całą zimę w domu.
        • angelkochanie Re: spocone nóżki 12.12.11, 23:35
          Ten Typ Tak Ma wink
          tez przez to przechodzilismy smile
          przejdzie z czasem..smile
          ja juz nawet lekarza sie pytalam czy to normalnewink
          powiedzial ze przejdzie i tez przeszlo...
          Dziewczyny pisza ze za cieplo ubierasz itp.
          nie prawda bo jak byc zalozyla tylko skarpetki to stopki tez sie beda pocily...smile
          Wazne zeby dziecko mialo 100% bawelniane skarpetki i dobre skorzane oddychajace buty ( kozaki)
          moja mala miala od urodzenia wieczne spocone stopki teraz ma 2 latka i sie prawie wszystko unormowalo...
          • zebra12 Re: spocone nóżki 18.12.11, 08:11
            Dziwny lekarz. Nie każ♦demu mija. Mój eks poci się strasznie - ręce, stopy, w nocy całe ciało i to bez względu na temperaturę. Opiera się o meble -zostaje mokra dłoń odciśnięta na szafie... Stanie na podłodze - mokry ślad stopy.
            Moja najmłodsza córka ma podobne symptomy i wątpię, że to minie.
    • vjann Re: spocone nóżki 12.12.11, 21:39
      zgodzę się z poprzedniczką, że pewnie za ciepło jej jest.
    • piekielna-diablica Re: spocone nóżki 12.12.11, 23:33
      matko rajstopy i skarpetki? w domu?
      mój zasuwa boso lub w crocsach - okna rozszczelnione - przy podłodze jakieś 19 stopni - ma prawie trzy lata - jak był w wieku dziecka autorki to też chodził boso / w klapkach / kapciach
    • mikams75 Re: spocone nóżki 13.12.11, 07:46
      rajstopy plus skarpetki to za duzo, nie dziwne ze sie poci. Kozaki pewnie tez sa ocieplane?
      My chodzimy jeszcze w jesiennych butach bez ocieplenia (na nogach rajstopy).
      W domu czesto biega boso, jak jej zimno to zakladam zwykle cienkie skarpetki.
    • anetchen2306 Re: spocone nóżki 13.12.11, 08:32
      Jak zalozysz TYLKO jedna z w/w i zrezygnujesz z kozakow na korzysc zwyklych polbutow (bo sniegu ani mrozow na razie niet) to zapewne ten jej "urok" prysnie wink
    • mama_amelii Re: spocone nóżki 13.12.11, 09:21
      Ja mam 21 st w domu oi moja 14 m-czna córka chodzi w leginsach i skarpetach antypoślizgowych,czasami zakładam jej kapcie(takie ala tenisówki,a nie żadne z moherkiemsmile,ale to zazwyczaj jak ma rajstopy bez absóww i sie ślizga.Sama chodze w skarpetach,bo nie lubię kapci.Zdarza się też,że chodzi boso,bo ściąga skarpety.
      Starszej córce pociły się ręce i nogi,bo ma niedoczynność tarczycy,ale teraz jest ok(odkąd przyjmuje hormony).W każdym razie dalej chodzi lekko ubrana,bo szybciej się poci niż inne dzieci.
      No i najważniejsze,ja mam ogrzewanie podłogowe,ale jak pojadę do teściowej to córce zakładam kapcie lub skarpety na rajstopy,bo sama marznę tam w nogi,pomimo,że temperatura wyższa nż u nas ok23-24 stopnie to podłoga strasznie zimna i jakoś tak wieje spod drzwismile"ciągnie od podłogi"big_grin
      Także potrafię koleżankę zrozumieć,bo temperatura w pomieszczeniu to nie wszystko.,a ja do zmarźlaków nie należę.

Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia,
      nie obleka tego faktu w słowa.
      • cocos_live Re: spocone nóżki 13.12.11, 21:57
        a ja jestem wlasnie strasznym zmarzluchem, wiec staram sie dziecko ubierac tez dosc cieplo, ale dośc czesto do pionu doprowadza mnie mąż i zdejmuje malej nadprogramowy sweterek lub bluzę...
        z kapci dla małej niestety nie moge zrezygnowac bo niestety mieszkamy z upierdliwym starszym wujem, który nie zmienia butów wchodząc do domu, wiec piach mi sie roznosi po kuchni i korytarzu, bo z miotłą nie mogę latac co 5min.
        wiec chyba zaopatrze sie w cienkie rajstopki i lekkie paputki i zobacze jak mała bedzie reagowac
        • mikams75 Re: spocone nóżki 14.12.11, 08:04
          sa kapcie-sandalki, jesli juz musi miec cos na nogach.
    • mamgabi Re: spocone nóżki 13.12.11, 23:01
      Sprawdź poziom żelaza. Mój synek klasyczny zmarzluch też tak ma. Spocone, śmierdzące stópki. Kiedy ma kiepską morfologię.
      • eliszka25 Re: spocone nóżki 14.12.11, 00:51
        ja jestem zmarzlakiem i czesto nawet latem zakladam skarpety, bo mi zimno w stopy. jednak ubierajac chlopakow bardzo uwazam, zeby lwasnie nie przesadzic ze skarpetami/rajstopami, bo oni po tacie zimnolubni. ja mam na nogach skarpety i kapcie, bo mi w nogi zimno a oni skarpety zdejmuja, bo im goraco. jak bym zalozyla w domu skarpety na rajstopy, to by mi chyba nogi za okno wystawiali tongue_out. w domu wystarcza, moim zdaniem skarpetki z absem. ocieplanych kozakow na dwor tez jeszcze nie zakladamy, bo przy tych temperaturach nogi sie gotuja. sprobuj zdjac w domu rajstopy, a na dwor zamiast kozakow ubierz jesienne buty i sprawdz, czy nadal ma spocone stopy.
    • beliska Re: spocone nóżki 15.12.11, 14:19
      Nie ubierasz za ciepło. Moja córka tez ma tendencję do pocenia się stóp.
      W butach, pantoflach bardzo pomagaja dodatkowe wkladki np. ze skóry
      lub specjalne antypotowe. W kazdym razie dodatkowa warstwa izolacyjna.
      Przesypanie stóp talkiem, alantanem.
      Ostatnio kupiłam skarpetokapcie z dzianiny/wyglądają jak robione na drutach/
      z podeszwą i w nich o dziwo stopy, rajtki, skarpetki sa suche. Czyli sporo zalezy
      od tego, co jest pod stopą.
    • dag_dag Re: spocone nóżki 15.12.11, 14:37
      Według mnie dziecko jest zdecydowanie za ciepło ubrane. Moja biega w domu po drewnianych podłogach i płytkach, nie mamy dywanów, na boso. Nóżki ma ciepłe. W domu góra 20 stopni.
    • lula_p Re: spocone nóżki 15.12.11, 14:59
      ale zawsze jej się pociły stopy czy teraz zaczęły? jak teraz to stawiam na to, że jej za ciepło, bo fakt, rajtki i skarpety przy 20 stopniach do dużo. Ale może to też oznaczać jakieś tam problemy, mojemu synkowi pociły się stopy przy problemach z metabolizmem fosforanowo-wapniowym i niedoborze wit. D3.
    • aniasa1 Re: spocone nóżki 18.12.11, 00:42
      Zaczelabym od zmiany ubrania. Moj synek biega w cienkich skarpetkach i sandalkach (zalecenie ortopedy) i ma suche nozki. On sam najchetniej by chodzil na bosaka oczywiscie. Na spacerze chyba jest jedynym dzieckiem w jesiennych butach - choc zimowe z membranami czekaja na mrozy. Czasami jest tak ze tylko w konkretnych bucikach poca sie nozki, wtedy wiadomo ze sa do bani - tez mielismy taką przygode. Jesli ta zmiana nie przyniesie efektu to pytaj lekarza, moze cos sie dzieje. A rączki tez sie pocą? Czy caly czas jest to pocenie czy tylko po skakaniu i wriowaniu?
    • dorota_ja Re: spocone nóżki 18.12.11, 11:53
      moja ma podobnie - musi mieć przewiewne rajstopki lub skarpetki bawełniane,cienkie
      plus kapciuszki - balerinki materiałowe, miękkie i przewiewne. w typowych kapciochach ma od razu mokre nóżki

20 stopni w domu ok, ale podłoga : zależy czy w mieszkaniu czy w domu - w domu jest chłodniejsza zawsze i rozumiem że maluch nie biega na bosaka - ja też nie pozwalam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka