Dodaj do ulubionych

pasozyty - ??????Pomocy

16.12.11, 17:29
Witam

U mojej corki po dokladnym przegladnieciu kupki znalazlam 2-3 dziwne biale jakby mini kawalki makaronu. Corka pije samo mleko. Bylo to polyskliwe i biale - u corki podejrzewamy pasozyty :

- totalny brak apetytu ( samo mleko),
- bladosc ( zawsze miala skore jak brzoskwinka)
- sianowate wloski, suche troche jakby matowe ( kiedys polyskliwe,ladne),
- lekkie woreczki pod oczami
- swiad odbytu ( zaczerwienienie wzdluz odbytu- po sudocremie schodzi na jeden dzien i wraca) przy kazdej zmianie pieluszki strasznie sie tam drapie,
- zgrzytanie zebami
- maniakalne ssanie palca
- co ktoras noc dziekco sie budzi, spi niespokojnie, kreci podnosi dupcie do gory,
- ma zaparcia straszne
- ogolnie sprawia wrazenie jakby ospalej czasem
- skora zrobila sie sucha i podatna na wszystko

Prosze o odpowiedz - to na pewno nie owsiki poniewaz sama kiedys sie z tym meczylam i wiem jak one wygladaja. To taki jakby kawalek szerszego makaroniku ( zeby zmylki nie bylo).

Obserwuj wątek
    • magda1039 Re: pasozyty - ??????Pomocy 16.12.11, 17:34
      niedawno na jakims forum dziewczyna w nocniku znalazła robaczka podobnego do muchy tylko małego- pytała czy to jakiś pasożyt smile
      mój pies miał takie robaki jak opisujesz , skoro mówisz ze ma jeszcze inne objawy to napewno trzeba do lekarza
    • magda1039 Re: pasozyty - ??????Pomocy 16.12.11, 17:36
      jesli jak makaron to kawałki tasiemca
      • d2creation Re: pasozyty - ??????Pomocy 16.12.11, 17:43
        lekarz po tym jka mu opowiedzialam przez tel stwierdzil, ze to raczej nie tasiemiec bo by miala duze kawalki ( czlony jego w kale) ale raczej watpie czy posiada on wystarczajaca wiedze na ten temat . Mysli ze to owsiki - no przeciez dobrze wiem jak one wygladaja mase czasu sie leczylam na nie kilka lat temu...

• magda1039 Re: pasozyty - ??????Pomocy 16.12.11, 17:48
          jesli jestes pewna ze nie owsiki to według mnie tasiemiec , poszukaj w necie zdięcia tasiemca i porównaj
    • rulsanka Re: pasozyty - ??????Pomocy 16.12.11, 17:58
      Ale dlaczego tego nie zebrałaś do badania?
      Leczenie tasiemca i owsików wygląda inaczej (tasiemca trudniej ubić, a owsików trudniej pozbyć się na trwałe)
      • d2creation Re: pasozyty - ??????Pomocy 16.12.11, 18:13
        bo najblizsze badanie na kal jest mozliwe dopiero w poniedzialek a pomyslalam, ze to juz swieze nie bedzie...
        • budzik11 Re: pasozyty - ??????Pomocy 16.12.11, 19:00
          Ale co innego jest badanie kału pod kątem pasożytów a co innego identyfikacja przyniesionego pasożyta. Robi się to w w laboratorium albo w sanepidzie.
          • rulsanka Re: pasozyty - ??????Pomocy 17.12.11, 20:58
            Zawsze lepiej zebrać, władować do lodówki i w tym czasie dowiedzieć się, gdzie najbliżej możliwa jest identyfikacja. Badanie kupy może nic nie wykazać, nawet jeżeli pasożyty są. Podobnie warto też zbadać wyrwanego kleszcza.
            Robactwo w kupie można też sfotografować, przynajmniej będzie co porównywać z netem.
    • beliska Re: pasozyty - ??????Pomocy 16.12.11, 19:19
      Wyglada to na człony tasiemca wg. mnie. A obajwy dośc dokładnie zgadzaja się
      z objawami przy robaczycy. Moje dziecko wprawdzie nie miało, ale koty owszem
      i jeslibym cos takiego zaobserwowała u córki, byłabym w zasadzie pewna, ze to
      pasozyty może wspomniany tasimiec. Może, bo nie widziałam tego, co tam u Was było.
      • d2creation Re: pasozyty - ??????Pomocy 16.12.11, 19:25
        my nie mamy zwierzat w domu od poczatku ( maz jest alergikiem) jednak owszem dziecko duzo raczkowala po trawniku, ciagle trzyma w buzi palce a ten totalny brak apetytu i bladosc najbardziej przeraza ( nie jest anemiczno blada) - jednak dziecko mialo zawsze brzoskwinkowa skorke. Dziwnym trafem sama jestem juz baaaardzoooo chuda ( wyniki w porzadku) a ciagle chudne a jem tyle co zawsze....

Wyciagnelam to do badania co dzis znalazlam - zobaczymy. Niby za male na czlony tasiemca jednak na pewno wykluczyc nie mozna- poza tym mase jest tych pasozytow.

• sabka22 Re: pasozyty - ??????Pomocy 16.12.11, 22:28
          Moja córka ma gliste ludzką...może to to cholerstwo?
          Moja Jula nie miała tak rażących objawów,mało tego je za 5ciu...poszliśmy do lekarza bo skarżyła się na brzuszek często.
          Zrobilismy badanie kału 3razy co 5 dni i wyszła glista...ważne aby na skierowaniu do badania kału było wpisane że na gliste ludzką także nie wystarczy samo na pasożyty...
        • beliska Re: pasozyty - ??????Pomocy 16.12.11, 23:00
          Nie trzeba mieć zwierząt, by się zarazić. Tak samo jak obecność zwierzaków w domu,
          nie musi spowodować zarażenia. Całe zycie mam zwierzeta, nigdy problemów pasozytniczych.
          Córka tez nie, mimo, iz koty wychodzące/odrobaczane regularnie, ale widomo.../.
          Musisz przebadac, co to wyszło. Badając kał w kierunku pasozytów róznych musi
          tez być dobry lab i badanie z reguły nie jednorazowe, bo czesto nic nie wychodzi,
          a zarobaczenie jest. Dziwne jest to dla mnie, dlaczego tak cięzko to wykryć, ale juz nie
          raz i nie dwa spotkałam się z takimi trudnościami/ szczególnie w kierunku lambliozy, ale nie tylko, bo i przy gliście czy tasiemcu także/. Człony tasiemca, jakiego moga złapac koty wygladają tak: świeże jak kawałeczki makaronu- cienkich wstązeczek, a wyschnięte przypominają ziarenka ryżu. Tak przynajmniej to u moich kot wygladało.
    • marta_s25 Re: pasozyty - ??????Pomocy 17.12.11, 16:10
      Kobieto!
      po pierwsze forum to nie jest wiarygodne źródło, ani tym bardziej wyrocznia medyczna!
      po drugie, jesli niepokoją cię pewne objawy, a do tego znalazłaś 'coś', to oddaj to do analizy, udaj się do odpowiedniego lekarza i problem z głowy. Dlaczego tego po prostu nie zrobisz, tylko opisujesz to na forum, czego włąściwie oczekujesz? że ktoś ci da wiarygodną odpowiedź, a ty co z tym zrobisz? zaczniesz leczyć sama?
      Jeśli uwierzysz/uwierzyłaś w odpowiedzi typu- "to tasiemiec"- to ja radzę zastanowić się nad sobą. Bo jak osoba, która zakładam że nie widziała tego czegoś na oczy, na podstawie twojego opisu może stawiać taką dagnozę.
      Poza tym NIE wszystkiemu winne są pasożyty,
      1. moje dziecko źle sypia jak mu dokuczają wyrastające zęby,
      2. raz ma ochotę na więcej jedzenia, raz na mniej, a mleka np w ogóle nie tyka,
      3. sianowate włoski ma jak mu mąż zapomni uczesać po umyciu, a ponieważ najczęsciej on go kąpie, to te sianowate włoski ma często
      4. moje dziecko ssie nie tylko palce, ale i inne zabawki, bo go swędzą dziąsła (inne dzieci tez tak robią, nawet o wiele starsze)
      5. moje dziecko od dawna sypia z dupcią do góry, raz tak, raz inaczej.
      6. od czasu do czasu zazgrzyta zębami i się śmieje przy tym, więc wiem, że robie to z przekory
      7. skóra u mojego dziecka robi się sucha, jak zaczyna się okres grzewczy, moja skóra z resztą też,
      8. od picia samego mleka większość dzieci ma zaparcia.

I wiesz, moje dziecko pasożytów nie ma, bo uległam właśnie takiej internetowej modzie pasożytowej i nie raz już przebadałam jego kał i plasterki pod tym kątem.

Ponadto najpierw przyjmij najprostsze rozwiązanie, jeśli nie pasuje udaj się do lekarza, oddaj kał do analizy, a potem słuchaj mądrych rad internetowych, że to tasiemic.

• d2creation Re: pasozyty - ??????Pomocy 17.12.11, 20:38
        A gdzie ty tu wyczytalas ze ja szukam by mi ktos diagnoze na forum postawil???? Wez sie kobieto zastanow co wypisujeszuncertain Nie masz zielonego pojecia wybacz jakie mamy problemy aktualnie z dzieckiem i dlaczego szukam pewnych kwestii a raczej szukam mam, ktore mialy juz problem z pasozytami i moze cos mi wiecej powiedza . Oprocz tych pasozytow jest mase innych badan wiec wybacz ale nie szukam pocieszenia ani nei nastawiam sie na jakies glupie pasozyty.

Podsumowując : bede sie pytala kogo bede chciala i kiedy bede chciala a przede wszystkim GDZIE BEDE chciala i Ciebie to nie powinno interesowac.

Skoro nie masz nic do powiedzenia w tym temacie to nie wypada się udzielać a tym bardziej na kogoś naskakiwać nie znając przy tym dokładnej sytuacji .

A to co Twoje dziecko robi i czy podobnie czy tez nie - wybacz ale to mnie w ogole nie interesuje smile

POZDRAWIAM
        • marta_s25 Re: pasozyty - ??????Pomocy 20.12.11, 16:19
          Chyba wyraźnie napisałaś, że prosisz o odpowiedź, to ja odpowiadam. To jest forum i każdy ma prawo na nim odpowiedziedź, skoro ty publicznie pytasz, to ja publicznie odpowiadam. Ale ty pewnie jesteś z tych, co by wolała usłyszeć, że TAK- TO TASIEMIEC, i że tego się nie pozbędziesz tak łatwo, bo jak się raz ma pasożyty, to już na całe życie.
          Lepiej teraz?

ps idź na forum w temacie- pasożyty, candida,
        • marta_s25 Re: pasozyty - ??????Pomocy 20.12.11, 16:22
          ps i oczywiscie, ze "nie mam zielonego pojeci, jakie masz aktualnie problemy z dzieckiem", bo cie nie znam, ani twojego dziecka, podobnie jak zapewnie znaczna wiekszosc na forum i dlatego ciezko spelnic twoja prosbe pod tytulem "prosze o odpowiedz'
          • d2creation Re: pasozyty - ??????Pomocy 20.12.11, 16:47
            No i o to wlasnie chodzi. Jestesmy na forum publicznym wiec pytam o co chcemy i odpowiadamy co chcemy. Wiec dyskusje na ten temat uwazam za conajmniej smieszna.

Ja zapytalam ty odpowiedzialas. Cos jeszcze w tym temacie ? Czy wart on jest dalszej dyskusji ?smile
    • kotkowa Re: pasozyty - ??????Pomocy 21.12.11, 12:48
      Przebadaj kal dziecka w lab. Felix w Wa-wie, na ich stronie znajdziesz opis badania i jak wyslac probki kurierem. Sa bardzo dobrzy. W innych lab. praktycznie nie ma co probowac.
      • saszanasza Re: pasozyty - ??????Pomocy 21.12.11, 21:03
        Napiszę tak: aby miarodajnie wyeliminować bądź potwierdzić istnienie pasożytów należy oddawać próbki co najmniej przez1 miesiąc (prze 4 tyg. po 3 próbki) i to nie wielkości ziarnka fasoli a próbki kału wypełniające co najmniej połowę tego naczynia.
        wszystko zależy od "cyklu pasożyta". niektóre z nich )np. lamblie sąwydalane w małych ilościach i co jakiś czas.
    • ochra Re: pasozyty - ??????Pomocy 21.12.11, 21:33
      A jak to dziecko miałoby się zarazić tym niby tasiemcem skoro pije tylko mleko?
      • saszanasza Re: pasozyty - ??????Pomocy 21.12.11, 21:40
        ochra napisała:

> A jak to dziecko miałoby się zarazić tym niby tasiemcem skoro pije tylko mleko?

też się zastanawiam, ale ponieważ czysto teoretycznie wszystko jest możliwe niech zbada kałsmile
        • d2creation Re: pasozyty - ??????Pomocy 22.12.11, 14:02
          a no normalnie smile Bo zanim przestalo jesc jadlo wszystko smile

W kazdym badz razie 2 razy juz oddany kal do badania - zadnych pasozytow . Po swietach 3 raz oddaje. Pozniej sprobuje do tego lab i zobaczymy. Dziecko w kazdym badz razie zaczelo juz podjadac troszke inne rzeczy wiec nie jest tak zle..
          • saszanasza Re: pasozyty - ??????Pomocy 22.12.11, 14:13
            d2creation napisał:

> a no normalnie smile Bo zanim przestalo jesc jadlo wszystko smile
            >
            > W kazdym badz razie 2 razy juz oddany kal do badania - zadnych pasozytow . Po s
            > wietach 3 raz oddaje. Pozniej sprobuje do tego lab i zobaczymy. Dziecko w kazdy
            > m badz razie zaczelo juz podjadac troszke inne rzeczy wiec nie jest tak zle..

3 razy to se możesz na owsiki kał oddać. nic nie wyjdzie. pisałam wcześniej i jeszcze raz napiszę: żeby wyeliminować pasożyty należy przez co miesiąc kał oddawać do analizy (3 próbki z tygodnia) - z dużą zawartością materiału. ostatnio pojechałam do dr Kamińskiej to opieprzyła mnie że tak mało gówna "nazbierałam"smile
    • shige Re: pasozyty - ??????Pomocy 22.12.11, 21:53
      Białe kawałki jakie Pani znalazła w kale mogą być resztkami źle strawionego mleka.Im większy problem z trawieniem tym kawałki większe i bardziej grudkowate.Jeśli taki stan trwa dłużej to dziecko ma inne problemy trawienne min. zaparcia!A przy zaparciach to i cera ziemista i problem ze spaniem (dziecko ma bolesne kurcze w obrębie jamy brzusznej) i charakterystycznie wystawia pupę do góry, bo to najbardziej przynosi ulgę.Przy długotrwałych zaparciach dziecko może sprawiać wrażenie ciężko chorego.Jakie mleko pije Pani córka?
      Badania w kierunku pasożytów może Pani zrobić.Sam zlecam swoim pacjentom ale proszę mi wierzyć że problem pasożytów nie jest tak powszechny jak się na forach piszesmile
      • marta_s25 Re: pasozyty - ??????Pomocy 23.12.11, 16:04
        Jak miło przeczytać post Kogoś, kto trzeźwo patrzy i traktuje temat pasożytów. Już myślałam, że obsesja opanowała wszystkich.
        Pozdrawiam.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka