Dodaj do ulubionych

Twardy stolec!! u malucha!!

04.06.04, 14:06
Mam problem z kupkami u mojego prawie 6-miesięcznego maluszka. Robi takie
kupy, że można nimi "zabić". Daję mu soczki, jabłko, zupki - ale nic nie
pomaga. Bardzo mi go żal jak "wyciska" tą kupkę. Czy ktoś miał podbny problem?

pozdrawiam,
Obserwuj wątek
    • anfido Re: Twardy stolec!! u malucha!! 04.06.04, 15:02
      Tak się dzieje przy zmianie diety. To normalne. Za jakiś czas wszystko się
      unormuje. Podawaj mu więcej owoców.
      • le_lutki Re: Twardy stolec!! u malucha!! 04.06.04, 15:17
        Hej,
        miewamy ten problem bardzo czesto, a konkretnie moj synek miewa. I to nie tylko
        teraz, kiedy skonczyl 7 miesiecy, ale od dluzszego czasu (skonczylam go karmic
        piersia jak mial ponad trzy miesiace). Na pewno wiaze sie to z dieta a raczej z
        jej zmiana.
        Nam tutaj (we Francji) pediatra zalecil do przygotowywania mleczka uzywac,
        oprocz wody mineralnej "zwyklej" (my uzywamy Volvic) , domieszke wody Hepar,
        ktora ma bardzo duzo magnezu i pewno czegos jeszcze i wlasnie z tego wzgledu w
        normalnych warunkach nie ma atestu dla niemowlat. Nalezy ja dozowac w
        zaleznosci od stopnia zatwardzenia (nawet pol na pol z normalna woda)i to
        rzeczywiscie pomaga. Moze w Polsce tez jest jakas woda mineralna o podobnych
        wlasciwosciach? Poza tym teraz kiedy malutki zaczal jadac owoce i warzywa
        unikamy marchewki w takich wypadkach (bo wlasnie dziala zatwardzajaco) a dajemy
        sporo jabluszek, musow ze sliwek z jabluszkami dla niemowlat itd. tez pomaga. W
        skrajnym przypadku podaje sie czopki glicerynowe, ale to kiedy juz naprawde
        biedak nie moze sie wyproznic mimo staran (naszego nieraz bylo slychac na cale
        mieszkanie, tak sie wysilal, biedaczek...)
        Pozdrawiam!
    • termio Re: Twardy stolec!! u malucha!! 15.06.04, 21:44
      Witaj zmartwiona mamo.
      Kiedy mój maluch nie robił kupki raz dziennie byłam przerażona, więc wiem co
      czujesz, a niby to tylko kupa smile. Leonka zatykało po marchewce, przestałam mu
      ją podawać i jest zdrowy, a na "te" sprawy polecam sok gruszkowy Hippa, od 4
      miesiąca - rewelacyjny. Musicie tylko mieć odpowiedni smoczek, najlepszy z
      Canpola z + do kaszek, balonikowy. Życzę żeby gładko poszło i pozdrawiam. Aga.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka