Dodaj do ulubionych

Jakie książki czytacie swoim dzieciom?

14.02.12, 20:58
Chodzi mi o coś odpowiedniego dla 3-latka. Myślę coby zacząć od wróbelka Elemelka, wierszyki-klasyki oczywiście też. Jakoś nie przemawiają do mnie książki oparte na Disney'u, bardziej cenię za to co sama kiedyś czytałam, np. bajki Szelburg-Zarembiny. Jakie tytuły byście poleciły, drogie forumowiczki? (Widziałam, że na allegro dość popularna jest seria z Martynką Chotomskiej, ale czy to zainteresuje chłopca?)
Obserwuj wątek
    • mika_p Re: Jakie książki czytacie swoim dzieciom? 14.02.12, 21:02
      A to forum znasz?
      forum.gazeta.pl/forum/f,16375,Ksiazki_dzieciece_mlodziezowe.html
      • balb11 Re: Jakie książki czytacie swoim dzieciom? 14.02.12, 21:07
        A nie znam, muszę zajrzeć, dzięki.
        • slonko1335 Re: Jakie książki czytacie swoim dzieciom? 14.02.12, 21:10
          to kopalnia wiedzy ale wciąga i czyści kieszeniewink
          zajrzyj jeszcze tutaj:
          forum.gazeta.pl/forum/f,101462,Lista_Ksiazek_dla_Dzieci.html
    • paliwodaj Re: Jakie książki czytacie swoim dzieciom? 14.02.12, 21:10
      >Myślę coby zacząć
      to znaczy ze dziecku jeszcze nie czytalas ksiazek?
      Znajdziesz mase literatury odpowiedniej dla dzieci. Rymowane wierszyki Brzechwy i Tuwima to byl nasz poczatek, czytany gdy dzieci mialy kilka miesiecy
      3 latek, ktory nie ma nawyku czytania, ogladania bajek, moze miec problem z poczatkiem w tym wieku. Wlasnie o tym ogladaniu chcialam, osobiscie uwazam ze dziecko powinno miec staly dostep do ksiazek, nie tylko podczas czytania przez doroslych, chwile sam, na sam z ksiazka sa rownie wazne jak ten czas czytania przez doroslych. Dlatego w moim domu w kazdym prawie pomieszczeniu, z wyjatkiem jadalni i kuchni jest koszyczek, polka z ksiazkami.
      7 juz ma nawyk czytania, zarowno z rodzicem jak tez i sam. Gdy swietowali 100 dni szkoly, przyniosl do domu 100$ papierowy banknot a z tylu napisal" gdybym mial 100$ kupilbym 100 ksiazek"
      • balb11 Re: Jakie książki czytacie swoim dzieciom? 14.02.12, 21:21
        Aj, czepiłaś się słowa... Oczywiście, że czytałam i czytam, ale to były do tej pory jakieś uproszczone wersje - książki twardostronicowe, mało tekstu a dużo obrazków. Z drugiej strony młody lubi jak oglądamy/czytamy książki z serii 'Świat w obrazkach', ale te również ciężko bajkami nazwać. Ile można oglądać traktorów, pojazdów różnej maści, czy czytać o lodowcach? Chciałabym poczytać mu coś porządniejszego, czasochłonnegosmile, z klasyki.
        • joshima Re: Jakie książki czytacie swoim dzieciom? 15.02.12, 20:12
          To przejście od razu do długich tekstów może się udać niewykonalne. Sadzę, że na taki przejściowy etap to wierszyki.
      • bbuziaczekk Re: Jakie książki czytacie swoim dzieciom? 14.02.12, 22:07
        Moj 3 latek nie lubi czytania bajek. Woli ogladac ksiazke i opowiadac co jest na obrazkach i dodawac cos od siebie. Probujemy czytac ale konczy sie to zamkniecie albo zabraniem nam ksiazki i opowiadaniem po swojemu.
        Bajek tez nie lubial ogladac, wogole tv go nie interesowalo az do wieku jakos ponad 2,5 roku.
        Czyli mial ponad 2,5 roku jak zaczal ogladac i interesowac sie bajkami w tv.
    • cibora Re: Jakie książki czytacie swoim dzieciom? 14.02.12, 21:12
      balb11 napisała:
      > Chodzi mi o coś odpowiedniego dla 3-latka. Myślę coby zacząć od wróbelka Elemel

Przeczytaliśmy m.in. "Dzieci z Bullerbyn", "Pyza na polskich dróżkach", Misia Uszatka, Koziołka Matołka, "Adaś i Słoń", "Kubuś Puchatek", książki o Findusie i Pettsonie, Czupieńki, o słoniu Elmerze, o słoniu Bombiku, przez krótki czas czytaliśmy o lokomotywie Tomku. Mogę wymieniać jeszcze dłuuuugo, polecam forum o książkach dla dzieci.
      Zastanów się czym się Twój syn interesuje i coś wybierz. To nie będą przecież chyba pierwsze czytane mu książki?
      Pozdrawiam.
      Agnieszka
      --
      Staś (03.05.2008)
      • magdalenca78 Re: Jakie książki czytacie swoim dzieciom? 14.02.12, 21:45
        Mój 2,5 latek Elemelka uwielbia smile Zaczęłam go czytać mw 2 czy 3 m-ce temu, początkowo po 1 góra 2 opowiadania, teraz lecimy ciurkiem, czasami i całą książkę smile a młody sam wybiera, od którego opowiadania mam zacząć.
        Lubi Tuwima, Brzechwę mniej - ale posłucha, jeśli podstępem zacznę od wierszyków z Akademii Pana Kleksa (zna i lubi piosenki).
        Jakiś czas temu, jak jeszcze sie nie umiał skupic na dłużej, hitem były rymowane opowiadania Mariusza Niemyckiego:
        merlin.pl/Autobusem-czy-tramwajem_Mariusz-Niemycki/browse/product/1,754248.html
        merlin.pl/Na-budowie_Mariusz-Niemycki/browse/product/1,754250.html
        merlin.pl/Na-morzu_Mariusz-Niemycki/browse/product/1,660429.html
        Potem tego samego autora - opowiadania o Żabciu (rycerz, wynalazek).
        Lubi też "Rymobranie" Agneiszki Frączek.

Młody ma u dziadków kilka ksiazeczek z serii "Mały chłopiec", kupili w jakimś markecie. Aż mnie zęby rozbolały, jak te dzieła wiekopomne przeczytałam - ani rymu, ani taktu, jakieś tragiczne i koślawe tłumaczenie z francuskiego. Masakra.
    • a_weasley Kubuś Puchatek 14.02.12, 21:33
      Chatka oczywiście tyż.
      Aczkolwiek nie jest to dokładnie odpowiedź na moje pytanie, bo to nie ja czytam, tylko Janusz Gajos. Nie ma dnia, żeby nie trzeba było puścić 3-4 opowieści.
      Dziecię ma prawie 3 lata.
    • camel_3d encyklopedie larousse 14.02.12, 21:33
      tylko nie pytaj mnie czemu.... mlody wyczail ja na polce 2 tygodnie temu i taraz kazdego wieczorku chce zeby mu czytac ..... to takie wydanie dla dzieci...
      lubi tez baji o malym indaninie yakari, ksiege dzungli, wierszyki brzechwy i jim knopf.
      ostatnio probowalem do do bajek andersena przekonac, le nie spodobaly mu sie..
    • emila.dudek Re: Jakie książki czytacie swoim dzieciom? 14.02.12, 21:37
      Przerabiamy wiersze Brzechwy, większość zna na pamięć. 2l 4mies.
      • joshima Re: Jakie książki czytacie swoim dzieciom? 15.02.12, 20:13
        emila.dudek napisała:

> Przerabiamy wiersze Brzechwy, większość zna na pamięć. 2l 4mies.
        Nie przerabiajcie. One są doskonałe wink
    • wrzesniowamama07 Re: Jakie książki czytacie swoim dzieciom? 14.02.12, 21:43
      Ja też bardzo cenię klasykę, ale dlaczego nie iść z duchem czasu?

Trzylatkowi czytałam Franklina (uwielbiał) i serię o świstaku Gwizdku Barbary Gawryluk. Oprócz tego Koziołka Matołka, Małpkę Fiki Miki, wiersze Tuwima i Brzechwy (to nawet wcześniej sporo), ale i książki o dinozaurach, o budowach, maszynach, ciuchciach. Historyjki o Tomku, jak najbardziej. Kolorowe fajne książki, jakich w moich czasach nie było, więc nie mogłam ich znać.

A przygody ciuchci Tomka to przecież prawie klasyka dziecięca wink
      • joshima Re: Jakie książki czytacie swoim dzieciom? 15.02.12, 20:14
        wrzesniowamama07 napisała:

> Ja też bardzo cenię klasykę, ale dlaczego nie iść z duchem czasu?
        Z duchem czasu to trzeba uważać. Klasyka to klasyka a w nowościach można się na niezłe gnioty naciąć.
        • minerwamcg Re: Jakie książki czytacie swoim dzieciom? 15.02.12, 22:23
          Zapisać w kominie: popieram Joshimę!!!
          Klasyka - to przynajmniej rzeczy sprawdzone, na których wychowały się pokolenia. Duch czasu niesie ze sobą rzeczy świetne, które szybko same staną się klasyką - i górę badziewia, pisanego wierszem od którego złażą paznokcie albo przełożonego przez tłumacza, który może i nieźle zna język obcy, ale za to za cholerę nie zna polskiego i tłumaczy na żywca polszczyzną, od której marszczy się skóra na tyłku.
          Był taki czas, że czytaliśmy małej tylko Tuwima, Brzechwę, Chotomską (ale nie wszystko, ta niestety też popełniła kilka, na szczęście bardzo niewiele, okropności) Kerna, Porazińską, Szelburg-Zarębinę, trochę Konopnicką. Teraz, kiedy córka jest starsza, doszła Papuzińska ze szczególnie uwielbianą "Mamą czarodziejką", oczywiście Milne z oboma Puchatkami, "Wiersze o kotach" Eliota (ale w przekładzie Marianowicza, nie Barańczaka) i jeszcze parę tym podobnych, nie chce mi się chodzić i zaglądać na półkę.
          Bliższa i dalsza rodzina z upodobaniem obdarowuje nas literaturą... rozmaitą. Na ogół, trzeba przyznać, ślicznie wydaną i takoż ilustrowaną, ale teksty - no właśnie, rozmaite. I bywa, że dziecko oglądając owe śliczne obrazki domaga się poczytania. Wtedy zaciskam zęby i opowiadam własnymi słowami. Taki los spotkał np. "Rodzinę Marchwiolubisiów" smile
          • joshima Re: Jakie książki czytacie swoim dzieciom? 16.02.12, 08:40
            minerwamcg napisała:

> ...Chotomską (ale nie wszystko, ta niestety też popełniła kilka, na szczęście bardzo niewiele, okropności)

Z ciekawości zapytam. Które masz na myśli?
            • minerwamcg Re: Jakie książki czytacie swoim dzieciom? 16.02.12, 12:32
              Na przykład "Kaczki siedmioraczki"... zgrzytałam zębami. Trawestując Grodzieńską, za takie rymowanie sześcioletni synek moich znajomych został na tydzień pozbawiony papierosów smile
              • joshima Re: Jakie książki czytacie swoim dzieciom? 16.02.12, 13:19
                minerwamcg napisała:

> Na przykład "Kaczki siedmioraczki"... zgrzytałam zębami.

Wierzę na słowo, bo nie znam.
          • basca_basca Re: Jakie książki czytacie swoim dzieciom? 16.02.12, 14:06
            Ja jestem i za klasyką i za pójściem duchem czasu.
            Trzeba tylko więcej czasu poświecić na szukanie.
            Po za tym klasyka ma swoje minusy - łatwo trafić na beznadziejne ilustracje, bo wszyscy się za nie biorą.
            Ja jestem też fanką reprintów. Polecam wspomnianego Marianowicza, tym razem autora - nie tłumacza: Raz czterej mędrcy...
            wydawnictwodwiesiostry.pl/tytuly/raz_czterej_medrcy/raz_czterej_medrcy.html
            • minerwamcg Re: Jakie książki czytacie swoim dzieciom? 16.02.12, 22:59
              basca_basca napisała:

> Po za tym klasyka ma swoje minusy - łatwo trafić na beznadziejne ilustracje, bo
              > wszyscy się za nie biorą.

To prawda, na szczęście jest dużo wydań z ilustracjami dawnych mistrzów - Szancera, Grabiańskiego, Pokory, Salamon... Wydawnictwo "Dwie siostry" wręcz postawiło na wznowienia w starych ilustracjach. A jak nie, można polować na allegro. Krótko mówiąc, da się znaleźć dobre ilustracje. Trzeba tylko więcej czasu poświęcić na szukanie smile
    • maja.london888 Re: Jakie książki czytacie swoim dzieciom? 14.02.12, 22:02
      Ja na początek jako coś dłuższego dla trzylatka polecam opowiadania Janoscha. Warto też zajrzeć na stronę "Cała Polska Czyta Dzieciom", ponieważ polecają oni ciekawych i wartościowych autorów.

tu link: www.calapolskaczytadzieciom.pl/zlota-lista

• agni71 Re: Jakie książki czytacie swoim dzieciom? 15.02.12, 09:28
      Lubie książki wyd. Zakamarki, tu ich propozycje dla dzieci od 3 lat:

www.zakamarki.pl/filter/wiek/index/?dir=asc&order=a&fid=1&id=97&cat=3
      3-letni siostrzeniec męża bardzo lubi ksiązki o Pettsonie i Findusie. Do oglądania i opowiadania polecam "Miasteczko Mamoko".

W tym wieku moje dzieci lubiły tez bardzo ksiązki wyd. Amber z serii "Amberek", ale nie wiem, czy sa one jeszcze do kupienia.
    • lula_p Re: Jakie książki czytacie swoim dzieciom? 15.02.12, 10:38
      ojejku, nie wiem od czego zacząć wink mój ma 3 i pół i czytamy od zawsze. Lubimy książki wydawnictwa Zakamarki, kiedyś Elmera, teraz już się młodemu przejadł, ale mogę polecić, oczywiście klasyka (Brzechwa, Tuwim), wierszyki pani Doroty Gellner, Janosch. Może seria o Kamyczku? To raczej dla trochę młodszych dzieci, ale mój synek do tej pory lubi do nich wracać, a był czas kiedy czytaliśmy je codziennie. Seria o Tupciu Chrupciu - bardzo fajna dla chłopca. Ostatnio na topie u nas książeczki z serii Mądra Mysz i o Zuzi, i o zawodach (czyli Mam przyjaciela...). To tak na szybko z głowy, musiałabym zajrzeć na synkowe półki. Oprócz tego chodzimy do biblioteki i co miesiąc wypożyczamy 10 książek.
    • budzik11 Re: Jakie książki czytacie swoim dzieciom? 15.02.12, 10:49
      Najlepiej zapisz dziecko do biblioteki, idźcie razem i niech wybierze, co chce czytać.
      Moim w tym wieku czytałam Franklina (polecany przez fundację "Cała Polska Czyta Dzieciom"), serię o Julku i Julce (śmieszne historyjki, pisane prostymi zdaniami), serię o Misiu i tygrysku (Janosh), wiersze Brzechwy ("Brzechwa dzieciom", "Pchła Szachrajka"), Tuwima ("Lokomotywa", "Rzepka", "Ptasie radio"), mam przepiękną książkę "Opowiastki Beatrix Potter" - podoba się i córce i synowi, zbiory "Poczytaj mi mamo"...
      Martynkę uwielbia córka, nie wiem, czy spodobała by się chłopcu.
    • lolamama Re: Jakie książki czytacie swoim dzieciom? 15.02.12, 10:56
      mój lubi różne o samochodach (np. Bolid bartka) do tego:
      - "Kamienie Astona"
      - Cynamon i Trusia
      - seria o Kajtusiu (Kajtuś u dentysty, Moi przyjaciele z przedszkola)
      - "O zimie"
      "Skąpy nie jestem powiedział Emil"
      - "Miasteczko Mamoko' i "Dawno temu w Mamoko"
      - rózne albumy np. o psach, dziekie zwierzęta, pojazdy itd
    • basca_basca Re: Jakie książki czytacie swoim dzieciom? 15.02.12, 11:16
      U nas hitem jest teraz:
      "Felek i Tola" Sylvia Vanden Heede
      "Raz czterej mędrcy..." Antoni Marianowicz
      "Gdzie jest tort"
      "Julek i Julka"
    • silje78 Re: Jakie książki czytacie swoim dzieciom? 15.02.12, 11:29
      ja mam córkę więc częściej czytamy księżniczki, ale bardzo lubi też: sceny z życia smoków i przygody euzebiusza beaty krupskiej, myszka precelka agaty widzowskiej. bardzo lubiła serię zuzia i julka (to chyba bardziej dla dziewczynek). ferdynad wspaniały, ostatnio pod szczęśliwą kocią gwiazdą.
    • magdalenka79k Re: Jakie książki czytacie swoim dzieciom? 15.02.12, 12:20
      Zdecydowanie Miasteczko Mamoko, do tego Poczytaj mi mamo księga pierwsza i druga, Jan Brzechwa dzieciom albo Androny, Wanda Chotomska dzieciom, Przygody Mobika, Duszki, storki i potworki Gellner Dorota, fajne też są książeczki Piotruś majsterkuje, Piotruś zgubił króliczka oraz seria Mam przyjaciela...
    • mondovi Re: Jakie książki czytacie swoim dzieciom? 15.02.12, 13:08
      "Poczytaj mi mamo", "Opowieści z mchu i paproci".
    • marika012 Re: Jakie książki czytacie swoim dzieciom? 15.02.12, 16:53
      Moja trzylatka ostatnio ma fazę na Plastusia, Karolcię i pierwszą część Opowieści z Narnii - Lew czarownica i stara szafa.
      • ewela345 Re: Jakie książki czytacie swoim dzieciom? 15.02.12, 19:59
        moja 3,5 latka bardzo lubi serię o Basi
        wierszyki wszelkiej maści- Tuwim, Brzechwa itp.
        a ostatnio ma fazę na księżniczki :]
    • sokhna Re: Jakie książki czytacie swoim dzieciom? 15.02.12, 20:20
      U nas oprocz klasycznych wierszy obecnie kroluje Franklin. Bardzo fajne cieniutkie ksiazeczki - akurat takie do poczytania np. przed pojsciem spac.
    • joshima Re: Jakie książki czytacie swoim dzieciom? 15.02.12, 20:38
      Do listy dorzucę coś co u nas bije rekord popularności (dzień bez muminków to dzień stracony)
      Nowe przygody Muminków Alan Clive i Bagge Tapani
      oraz
      Wielka Księga Muminków Alan Clive, Saarinen Teemu

Sporo obrazków nie za długi i dość przystępny tekst.

A także z wydawnictwa Aksjomat:
      - Czerwony Kapturek i inne bajki dość fajne skrócone wersje znanych bajek
      - Jedzie pociąg z daleka znane tradycyjne wierszyki i rymowanki
      - Wlazł kotek na płotek jak wyżej
      - Podróże z legendą skrócone wersje legend z różnych stron Polski
      A ofertę mają szeroką i ciekawą
      • pamplemousse1 Re: Jakie książki czytacie swoim dzieciom? 16.02.12, 08:34
        Nigdy nie lubiłam Muminków. Nie mogę się przemóc, żeby kupic to chłopcom...
        Co Ci się podoba Joshima w tych książkach. Możesz mnie zachęcić? smile
        • joshima Re: Jakie książki czytacie swoim dzieciom? 16.02.12, 08:41
          pamplemousse1 napisała:

> Nigdy nie lubiłam Muminków. Nie mogę się przemóc, żeby kupic to chłopcom...
          > Co Ci się podoba Joshima w tych książkach. Możesz mnie zachęcić? smile
          Ja pisałam o dwóch częściach pisanych przez innych autorów. Przejrzyj. Są naprawdę inne.
        • minerwamcg Re: Jakie książki czytacie swoim dzieciom? 16.02.12, 12:47
          Wiesz co, coś w tym jest... ja się do Muminków przekonałam dopiero jako prawie dorosła osoba.
    • balb11 Re: Jakie książki czytacie swoim dzieciom? 16.02.12, 12:33
      Miasteczko mamoko?? A cóż to takiego - sprawdziłam na allegro: opisane jest jako książka obrazkowa, 14 tekturowych stron, jak tym zająć 3-latka? No i ceną też odstrasza.
      • basca_basca Re: Jakie książki czytacie swoim dzieciom? 16.02.12, 13:59
        Mamoko, jak i inne książki obrazkowe są zajmujące. Na pierwszej stronie pojawiają się bohaterowie, których później się wyszukuje na kolejnych stronach i ogląda ich przygody. Dużo opowiadania.
        forum.gazeta.pl/forum/w,16375,132936198,,ksiazki_do_ogladania_nie_tylko_dla_najmlodszych_.html?v=2
        ps. można poszukać w bibliotece
        • magdalenka79k Re: Jakie książki czytacie swoim dzieciom? 16.02.12, 14:07
          Można też wrzucić w wyszukiwarke tytuł wink :
          www.google.com/search?q=miasteczko+mamoko&hl=pl&client=firefox-a&hs=7Rh&rls=org.mozilla:pl:official&prmd=imvns&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=6_48T4uIFY3ysgbJ9Zy7BA&ved=0CDsQsAQ&biw=1366&bih=638
          forum.gazeta.pl/forum/w,16375,118078683,118078683,Ksiazki_obrazkowe_Miasteczko_Mamoko.html
      • minerwamcg Re: Jakie książki czytacie swoim dzieciom? 16.02.12, 23:00
        Potwierdzam, Mamoko to rewelacja. To książka do patrzenia i opowiadania.
    • agulle Re: Jakie książki czytacie swoim dzieciom? 16.02.12, 14:39
      "Julek i Julka" oczarowały moich 3 letnich synów. Czytamy już 2 część i muszę zamówić kolejne, nie spodziewałam się, że będą potrafili wysiedzieć przy tych książeczkach.
      Krótkie rozdziały o przygodach 5 letnich sąsiadów, prosty język, nieskomplikowana fabuła.
      • tolula Re: Jakie książki czytacie swoim dzieciom? 17.02.12, 14:19
        u nas ostatni hit dla 4 latka to D.O.M.E.K
        dla 2 latka wszystkie przygody Mamy Mu.
        My jesteśmy zapisani do biblioteki i co miesiąc wypożyczamy 8 książek. 3,4 szt. wybieram ja resztę wybierają chłopcy. książki są różne ale zazwyczaj wolą czytać te, które wybieram ja. klasyki nie chcą słuchać nad czym bardzo ubolewam. czasami opowiem im jakiś wierszyk bo znam ich naprawdę dużo ale zazwyczaj mi przerywają i krzyczą, że nie chcą.
      • krainazabaw Re: Jakie książki czytacie swoim dzieciom? 18.02.12, 23:50
        www.zakamarki.pl/index.php/catalogsearch/result/?dir=asc&order=c&q=3+lata
        polecam to wydawnictwo. Rozwija wyobraźnie. Ciekawy tekst, wyraźne kolorowe obrazki. Moja siostrzenica potrafi kazać sobie czytać tą samą bajkę kilkanaście razy.
        ---
        www.kraina-zabaw.pl
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka