Dodaj do ulubionych

Miód Manuka

17.02.12, 19:30

Zakupiłam ostatnio Miód Manuka, o którym słyszałam, że ma bardzo dobre właściwośći zdrowotne. Zakupiłam go dla siebie, ale chcę również podać go synkowi(6 lat), który często ma infekcje. Czy może ktoś z Was stosował ten miód u dziecka i czy rzeczywiście pomagał? Ile razy podawać dziennie ten mód dziecku? Dla dorosłych dawka 3 razy dziennie po łyżeczce.
Czytanie rozwija wyobraźnię i przyspiesza rozwój mowysmile
Obserwuj wątek
    • budzik11 Re: Miód Manuka 17.02.12, 19:43
      Miód to miód, nowozelandzkie pszczoły dynamitu nie wymyśliły. I to raczej na zasadzie "cudze chwalicie, swego nie znacie". W dodatku za taką cenę uncertain
      Nasz polski miód też jest świetny.
      Warto wiedzieć:
      CytatMiód jako antybiotyk

Miód charakteryzuje się wysoką aktywnością antybiotyczną. Hamuje bądź niszczy rozwój bakterii Gram-dodatnich, Gram-ujemnych, grzybów, wirusów, pierwotniaków, paciorkowców. Te cenne właściwości zawdzięcza miód swemu składowi chemicznemu. Wysokie ciśnienie osmotyczne, kwaśny odczyn środowiska, obecność oksydazy glukozy, lizozymu, apidycyny, inhibiny to cechy nadające miodowi działanie antybiotyczne. Warto zapamiętać, że aktywność antybiotyczna miodu wzrasta nawet do 220 razy gdy go rozcieńczymy z wodą.

www.pasieka.rostkowski.info/zdrowie.html
    • pinkdot Re: Miód Manuka 18.02.12, 14:28
      Ja podaję synkowi Manukę 15+ jak ma jakieś infekcje, sama też stosuję. Na pewno nie zaszkodzi, a jednak z miodów to ma chyba najsilniejsze działanie bakteriobójcze.
      • paliwodaj Re: Miód Manuka 18.02.12, 16:31
        pszczoly moze nic nowego nie wymyslily , ale z pewnoscia roslinnosc mamy troche inna niz w Nowej Zelandii a chodzi tu glownie o to z jakich roslin zbierany jest miod, czy cokolwiek z czego pszczoly robia miod.
    • ana_mama_patrycji Re: Miód Manuka 18.02.12, 16:43
      Wyleczyłam córkę z streptokoków, biegunki i jest w naszej apteczce nr przez jesień i zimę. Ja podawałam 2 razy dziennie przed posiłkiem rozcieńczone wodą.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka