Dodaj do ulubionych

18 miesięczne dziecko ssie w nocy pierś

22.02.12, 12:33
Synek odkąd skończył 3 miesiące ssał pierś w nocy co 2godz ,myślałam że mu to minie z wiekiem.Kiedy skończył rok oduczyłam go karmienia w dzień,jednak nocne zostało,bo gdy tylko mu nie dałam był wielki krzyk,teraz ma 1,5 roku i jest coraz gorzej budzi się co godz i woła cyca,mało kiedy prześpi 2 godz.Jestem już tym strasznie zmęczona,nie mam pojęcia jak go oduczyć ,bardzo proszę o poradę,bo ja już w nocy nieraz płacze z bessilności.Jestem niewyspana a muszę mieć w dzień do niego siłę bo jest bardzo ruchliwy.Dodam że je sytą kolację a za pół godz budzi się na cyca,podawanie picia w nocy też nie pomaga.Prosze o pomoc bo już psychicznie nie wyrabiam.
Obserwuj wątek
    • ponponka1 Re: 18 miesięczne dziecko ssie w nocy pierś 22.02.12, 12:36
      Spij z dzieckiem. To bedzie sie sam obslugiwal a ty sobie pospisz smile
      • olcia71 Re: 18 miesięczne dziecko ssie w nocy pierś 22.02.12, 12:52
        Ja spałam z dzieckiem (spię nadal), ale moja mała nigdy nie umiała się sama obsłuzyć, poza tym i tak sie budziłam, bo pierwsze co robiła jak tylko sie obudziła to był ryk a w najlepszym wypadku marudzenie. Jak miała jakies 21-22 miesiace podjęłam decyzję, ze cos trzeba z tym zrobić, poza tym niestety karmienie zaczęło mnie fizycznie drażnić. Zaczęlam tłumaczyć, ze mleko w nocy śpi razem z mamą, ze nie ma mleczka w nocy, będzie rano... itd. Przez 2 tygodnie było ciężko, pomimo moich czułych zapewnień i wsparcia, mała wrzeszczała, ale byłam konsekwentna. Aż nagle pewnej nocy spokój. Przesypiala noce. Niestety po moze 2 tygodniach zaczęła sie stopniowo coraz wcześniej budzić i trafiłam na forum "Karmienie piersią dzieci powyżej roku", naczytałam się, że dzieci same rezygnuja z piersi i ugięłam się. Przez kilka miesięcy znowu mała piła w nocy (ale nie często, zwykle 1x), budziła sie częściej oczywiście, ale nie za kazdym razem chciała mleko.
        Teraz jak ma 26 miesięcy zrobiłam to samo. Kryzys trwał krócej i znowu sie oduczyła i do karmienia w nocy juz nie wrócę na pewno. Byc może gdyby mnie to tak nie drażniło fizycznie, szczególnie w nocy jak byłam wybudzona, to moze czekałabym aż naturalnie sama zrezygnuje, ale nie mam na to siły. Niestety. Karmie jeszcze rano i wieczorem przed snem i w ciągu dnia do 2x, ale chcę ograniczyć to do minimum. Odwracam jej uwagę, proponuje co innego itd.
        A poza tym czytałam, gdzies nawet polecany był taki blog, ze dzieci ok 18 miesięcy potrzebują szczególnej bliskości i moga częściej ssać.
      • mamusia.chlopca Re: 18 miesięczne dziecko ssie w nocy pierś 22.02.12, 12:53
        Mam ten sam problem. Mój Syn ma 17 miesięcy. Oprócz cyca nie pije innego mleka, nie je kaszek. W nocy budzi się ok 6 razy. Też mam już dość. Śpię z Nim i w nocy przekładam Go tylko z prawej strony na lewą. Podawanie wody z butelki "nie przeszło". Czekam na moment kiedy sam "zrozumie" ze noc jest od spania a nie od jedzenia. Jak narazie nie zanosi się, że szybko to nastąpi sad
    • mamanadii10 Re: 18 miesięczne dziecko ssie w nocy pierś 22.02.12, 13:05
      Moja corka ma 21 m-cy i w nocy budzi sie po kilka razy na cycka. Najgorzej jest wtedy gdy ida jej zeby (prawie cala noc z cyckiem w buzi,bo spi z nami). Zauwazylam,ze nie chodzi jej raczej o mleko,bo zadko kiedy slysze zeby polykala tylko o sam fakt bliskosci. Nie mam serca jej tego odmawiac,chociaz nerwowo tez czasem nie wytrzymuje. Nieraz budze sie cala polamana,bo cala noc leze w jednej pozycji. Tez nie chce mi sie wierzyc,ze to sie szybko zmieni smile
      • olcia71 Re: 18 miesięczne dziecko ssie w nocy pierś 22.02.12, 13:44
        mamanadii10 napisała:

Nieraz budze sie cala polamana,bo cala noc leze w jednej po
        > zycji. Tez nie chce mi sie wierzyc,ze to sie szybko zmieni smile
        JA TEŻ! Nie raz z kurczem w ręce, takim, ze wyc sie chce z bólu. Śpimy razem, daję jej bliskość, ale mleka nie ma. Sama nie wiem czy dobrze, ale to mnie zaczyna przerastać, Mała póki co to zaakceptowala i nie domaga sie w nocy mleka. I też czekam na moment, az zacznie bez stosowania drastycznych metod spać w swoim pokoju. Bo teraz jest tak, ze budzi się co 20mn jak śpi sama, jak spi przy mnie to przesypia do rana bez pobudki... zachęcam oczywiście do spania w swoim pokoju, ale póki co... jest jak jest.
      • wiola_wd Re: 18 miesięczne dziecko ssie w nocy pierś 22.02.12, 21:15
        nie wiem czy to cię pocieszy ale moja córka przestała w nocy ssać mając równo 22 m-ce.

Fakt, że nie było to dla mnie bardzo męczące bo budziła się raz, czasem dwa razy w nocy ale mimo wszystko po prawie dwóch latach nawet ten raz był czasem za dużo wink
        Sama pewnej nocy po prostu przestała się budzić, tak od razu, z dnia na dzień, bez namawiania, sugerowania jej czegokolwiek, po prostu pewnego dnia obudziłam się rano a ona spała w swoim łóżeczku zamiast z nami (w nocy brałam ją do łóżka na karmienie i już zostawała).
        W dzień ssała jeszcze długo (a raczej rano i na dobranoc smile)
    • rulsanka Re: 18 miesięczne dziecko ssie w nocy pierś 22.02.12, 14:11
      Mój syn też w tym wieku tak ssał (w nocy wiele razy, w dzień 0). W wieku 26 miesięcy odstawił się sam.
    • tijgertje Re: 18 miesięczne dziecko ssie w nocy pierś 22.02.12, 14:36
      Jak dziecko w tym wieku budzi sie na cyca, to nie dlatego, ze jest glodne, ale traktuje piers jako przytulanke. Jedynym skutecznym sposobem oduczenia ssania w nocy (u mnie wspolne spanie w ogole nie wchodzilo w gre, nikt by sie nie wyspal), jest ustalenie jasnych granic i zelazna konsekwencja. Ustalasz, ze np od 22.00 do 6.00 "mleczarnia" jest nieczynna, cyciusie spia i jak mlody cos chce, dostaje wode i nic wiecej. Mozesz pszytulic, ale jak kilka nocy z rzedu (ktorych prawdopodobnie nie przespisz) nie dostanie piersi, to przestanie sie dopominac. Mozesz sprobowac kupic lampke do gniazdka z zegarem, zeby zapalala sie i gasla o okreslonych porach, wowczas dla dziecka jest to wyrazny znak : swiatlo lampki = brak cycusia. Pomozesz sobie w tym jesli na noc zalozysz biustonosz, wysoko zapinana koszule czy pizame, na to sweter (z golfem) albo szlafrok, chodzi o to, zeby piersi byly pod mozliwie gruba warstwa i niedostepne dla malucha. Sama karmialam ponad 3 lata. w nocy mlody spal, dostawal piers po obudzeniu i przed spaniem, sam zrezygnowal najpierw z ssania po obudzeniu (bo bardziej interesujacy swiat czekal na odkrycie), najdluzej utrzymal wieczorne karmienie przed zasnieciem. Pomoglo tez karmienie zawsze w tym samym fotelu, mlody nigdys sie do mnie "nie dobieral" w publicznych miejscach i jesli komus nie mowilam, nikt nawet nie podejrzewal, ze jeszcze karmie.
    • babyaggie Odstawic 22.02.12, 15:17
      Mialam podobnie. Wielkie checi ku dlugiemu karmieniu i nieprzespane noce. Jak pewnego dnia zrozumialam, ze nie moge tak dalej tego ciagnac i ze wazniejsze jest to zebym byla wyspana ( a w efekcie zrownowazona, spokojna, usmiechnieta itp) niz cyckanie piersi przez corke. Odstawilam. Byl taki okres, ze myslalam ze sie z mezem pozabijamy z tego zmeczenia. Oznajmilam to dziecku i wiecej piersi nie podalam. Nie przyjela tego lekko, ale lepiej zeby nie byla sierota.

Jesli bardzo chesz karmic, to przestaw to na jaka pore w ciagu dnia.
      • zona_mi Zaraz tam odstawić. 22.02.12, 21:59
        Ograniczać w nocy i tyle.
        Mój syn karmiony był przez trzy lata, z czego ok. półtora roku tylko w dzień, przed zaśnięciem i ramo. A spaliśmy razem.
    • budzik11 Re: 18 miesięczne dziecko ssie w nocy pierś 22.02.12, 15:32
      W zasadzie nie ma nic dziwnego w tym, że chce ssać, nie jest nienormalne w żadnym razie. Ale mnie też to już męczyło i w tym właśnie wieku powiedziałam po prostu synowi, że jest noc (pokazywałam na ciemne okna), że wszyscy śpią - kotki śpią, pieski śpią, tata śpi, siostrzyczka śpi (i dalej w ten deseń litania wszystkich śpiących), mama też chce spać i że on tez powinien spać, że w nocy się śpi, nie je i cycusia też nie będzie, bo przecież cycuszki też chcą spać tongue_out Pokwękał, postękał, a że spał z nami, to głaskałam, tuliłam, całowałam ale nie dawałam piersi. Ceremonia powtórzyła się jeszcze ze dwie noce, potem budził się tylko ale wystarczyło powiedzieć coś w stylu "ćććśśś, śpimy", pogłaskać po głowie - i zasypiał. A potem całkiem przestał się budzic w nocy.
    • klubgogo Re: 18 miesięczne dziecko ssie w nocy pierś 22.02.12, 20:40
      Po prostu odstaw. Przeraża Cię krzyk własnego dziecka? Pokrzyczy 2 noce i przestanie.
      • mamusia.chlopca Re: 18 miesięczne dziecko ssie w nocy pierś 22.02.12, 21:10
        Prosto się niektórym mówi - odstaw smile
        Mój Syn dostaje pierś przed drzemką (w ciągu dnia). Kilka razy chciałam Go przetrzymać zeby padł bez cyca i klapa - nie udało mi się - albo w końcu dałam, albo nie spał cały dzień.
        Zazdroszczę Wam, ze już jesteście "po" smile Marze, zeby się wyspać w dogodnej dla mnie pozycji.
        • klubgogo Re: 18 miesięczne dziecko ssie w nocy pierś 22.02.12, 21:12
          Może trzeba wcześniej zacząć, a nie gdy dziecko jest już duże.
          • mamusia.chlopca Re: 18 miesięczne dziecko ssie w nocy pierś 22.02.12, 21:23
            Masz rację.
            Zawsze powtarzam, ze przy drugim dziecku byłabym już mądrzejsza smile
            • aleksandra1357 Re: 18 miesięczne dziecko ssie w nocy pierś 22.02.12, 22:14
              mamusia.chlopca napisała:

> Masz rację.
              > Zawsze powtarzam, ze przy drugim dziecku byłabym już mądrzejsza smile

Hej, nie słuchaj takich rad! Nie mądrzejsza tylko głupsza.
              Ja karmię 19-miesięczniaka co godzinę w nocy i doskonale wiem, o czym piszesz, ale nic nie trwa wiecznie. Jeszcze jakiś rok i pewnie prześpi pierwszą noc. Mojego starszego syna karmiłam tylko 8 miesięcy i strasznie żałuję, dlatego młodszego będę karmić tak długo, jak tego potrzebuje. Ten starszy budził się w nocy dużo częściej niż młodszy, mimo że nie ssał piersi i trudno go było uspokoić. Było tysiąc razy gorzej, budził się po 10 razy w ciągu nocy, choć nic nie jadł i nie pił, ot tak, trwało to do trzeciego roku życia.
              Poczytaj forum "karmienie piersią powyżej roku".
              Nocne karmienie jest dziecku potrzebne, a rady typu: odstaw z żelazną konsekwencją, najwyżej dziecko kilka dni powrzeszczy i porozpacza, są po prostu nieludzkie. Jak tak można pisać o własnym dziecku? Postaraj się spać z dzieckiem w dzień, jeśli możesz, albo kłaść się razem z dzieckiem.
              • milou_milou Re: 18 miesięczne dziecko ssie w nocy pierś 23.02.12, 10:02
                Aleksandra, a mozesz napisac do czego potrzebne dziecku nocne karmienie?
                Normalnie pytam, bez ironii.

Nie jest tak, ze jak dziecko w nocy je, to sie hormon wzrostu mniej wydziela, niz gdyby przesypialo cala noc?

Ja tez karmie dziceko 16 mies w nocy i tez juz mam tego dosc smile
                W dzien pracuje, nie mam mozliwosci polozyc sie z dzieckiem spac.
                • aleksandra1357 Re: 18 miesięczne dziecko ssie w nocy pierś 23.02.12, 14:06
                  milou_milou napisała:

> Aleksandra, a mozesz napisac do czego potrzebne dziecku nocne karmienie?
                  > Normalnie pytam, bez ironii.
                  >

Hm, nie znam jednoznacznej odpowiedzi, mogę popytać mądrzejszych, ale instynkt mi podpowiada, że skoro dziecko się budzi i ssie, to widocznie potrzebuje. To nie jest jakiś wynik lenistwa czy niekonsekwencji matki, tylko normalne zachowanie dziecka. Ja sobie tłumaczę to tak, że nocne mleko ma więcej tłuszczu, więcej jakiś tam składników do rozwoju mózgu (coś takiego czytałam kiedyś) i w ogóle jest super. Ssanie zaspokaja też potrzebę bliskości, sprawia, że dziecko szybciej usypia. W imię jakiś zasad mam nosić wrzeszczące dziecko zamiast dać mu tego, czego potrzebuje?
                  Poza tym nie trwa to wiecznie, to jest najważniejsze.

> Nie jest tak, ze jak dziecko w nocy je, to sie hormon wzrostu mniej wydziela, n
                  > iz gdyby przesypialo cala noc?

Ale mój ssie przez sen smile
                  • abigail83 Re: 18 miesięczne dziecko ssie w nocy pierś 23.02.12, 14:33
                    Ja sobie tłumaczę to tak, że nocne mleko ma więcej tłuszczu, więcej
                    > jakiś tam składników do rozwoju mózgu (coś takiego czytałam kiedyś) i w ogóle
                    > jest super.

Ale to jest istotne dla noworodka/małego niemowlęcia, a nie dla 1,5 roczniaka, który bez nocnego ssania już spokojnie może sie obejść i będzie to dla niego lepsze, noc jest też od tego, by odpoczął układ pokarmowy.
                    Potrzebę bliskości można zaspokajać inaczej, można tez przecież spać z dzieckiem, przytulać się.
                  • klubgogo Re: 18 miesięczne dziecko ssie w nocy pierś 23.02.12, 20:34
                    Hm, nie znam jednoznacznej odpowiedzi, mogę popytać mądrzejszych, ale instynkt
                    > mi podpowiada, że skoro dziecko się budzi i ssie, to widocznie potrzebuje.

Jasne, a ja potrzebuję milion dolarów tongue_out
              • mamusia.chlopca Re: 18 miesięczne dziecko ssie w nocy pierś 23.02.12, 11:03
                > Hej, nie słuchaj takich rad! Nie mądrzejsza tylko głupsza.
                > Ja karmię 19-miesięczniaka co godzinę w nocy i doskonale wiem, o czym piszesz,
                > ale nic nie trwa wiecznie. Jeszcze jakiś rok i pewnie prześpi pierwszą noc.

Jeszcze rok?! Tfu tfu, mam nadzieję, ze do wakacji będzie "po wszystkim" wink
                Ale masz rację z dwojga złego wolę dać cyca w nocy, niż "uganiać się" z butelkami.
                Zapomniałam juz co to znaczy zasnąć wieczorem i obudzić sie dopiero rano smile
    • katrina070809 Re: 18 miesięczne dziecko ssie w nocy pierś 23.02.12, 11:22
      mój syn był karmiony przez 28 miesięcy. Własnie około 1,5 roku zdecydowałam że w nocy się spi a nie je. Synowi tłumaczyłam przy kąpaniu, ubieraniu i wszystkim przed spaniem że w nocy się spi a nie je mleko i mleko też śpi. Jak jadł przed zaśnieciem powtarzałam że musi bardzo dużo się napić bo w nocy mleczka nie będzie. Przygotowałam sobie wodę w bidonie, chyba też na wszelki wypadek jakiegoś chrupka i poszłam spać. Mały obudził się w nocy, usłyszał że mleczko śpi bo jest noc, że mu o tym mówiłam, napił się trochę wody, pomiauczał przytulony na kolanach i zasnął. Sama byłam zdumiona że tak łatwo było. U nas noc kończyła się o 5 i wtedy mógł jeść. Na czas odstawiania od nocnych karmien wybrałam okres kiedy i ja i mąż miał urlop. Wyszłam z założenia że jak ja w nocy się nie wyśpię to odeśpię w dzień a małym zajmie się mążsmile Od tej nocy syn jadł tylko do spania i po godzienie 5.
      Niestety do teraz (mimo że już nie je z piersi budzi się w nocy więc i tak nie bardzo się wysypiam choć z każdym miesiącem pobudek jest mniejsmile

A litania wszystkich śpiących wspomniana przez budzik też nam się przydałasmile Wszystkie zwierzątka spały, cała rodzina i zabawki teżsmile
    • karo.8 Re: 18 miesięczne dziecko ssie w nocy pierś 23.02.12, 19:48
      odsylam na dorum Dlugie KP. z doswiadczenia powiem, ze 18m to byl trudny okres. ssal jak noworodek
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka